MrHotsia (en jäkligt cool thaikille som testar och lagar mat i sydostasien)

 
A

Anonymius

Gäst
Tänkte dela med mig av en favorit Mr Hotsia, en jäkligt cool thaikille som åker runt i Sydostasien och testar mat och han lagar mat själv också.

Han testar det mesta på möjliga och omöjliga platser. Kommer lägga upp lite videos här om hans kulinariska eskapader!

Vi börjar med en goding ลาบกระรอก:) laab[ton]F[/ton] gra[ton]L[/ton] raag[ton]F,[/ton] alltså lab på ekorre från บริคำไชย ลาว borikhamchai i Laos.

 
Här testar han ข้าวลืมผัว khao[ton]F[/ton] leuum phoa[ton]S[/ton], det svarta glutionousriset som ju härstammar från höglandet i norra Thailand. Namnet ข้าวลืมผัว = ris glöm mannen/maken (riset är så gott, och gör så att kvinnan glömmer mannen), kan jag tänka mig att man skall tolka det som!:)

 
Tänkte att kanske moderatorerna kan flytta detta till Asienforum för det kommer ju bli från många andra länder omkring Thailand men även från Thailand!

Tänkte inte på det innan!
 
Intressant, här är han i norra Thailand och besöker ชนเผ่าขมุ chon phao[ton]L[/ton] kha[ton]L[/ton] moo[ton]L[/ton] hilltribes som är khmerer från början och som finns längst upp i norr till gränsen mot Shan Staterna i Burma.

Kvinnan här är ju för rar!:)

'
 
Hehe. Jag har blandade känslor inför det du har kokat ihop åt oss den här gången, men สกปรกอร่อย brukar man ju iofs höra thailändarna säga ibland. :) Iofs inte säkert att det är skitigt bara för att det ser ut att vara det. ;)

Det är för övrigt mycket i videoklippen som påminner om hur det är för mig när jag reser runt i Thailand. Jag försöker ofta umgås med thailändarna på deras vilkor så som han gör. Alltså snacka med dem om det som är huvudsysslan deras vardag, och så får man inblick i deras liv samtidigt som man får lära sig ett stycke till om Thailand och thailändare. :) Dock har jag inte något speciellt fokus på mat. Det kan bli allt möjligt beroende på vad som dyker upp längs vägen. :)

Kör på du bara! ;)
 
Hehe. Jag har blandade känslor inför det du har kokat ihop åt oss den här gången, men สกปรกอร่อย brukar man ju iofs höra thailändarna säga ibland. :) Iofs inte säkert att det är skitigt bara för att det ser ut att vara det. ;)

Det är för övrigt mycket i videoklippen som påminner om hur det är för mig när jag reser runt i Thailand. Jag försöker ofta umgås med thailändarna på deras vilkor så som han gör. Alltså snacka med dem om det som är huvudsysslan deras vardag, och så får man inblick i deras liv samtidigt som man får lära sig ett stycke till om Thailand och thailändare. :) Dock har jag inte något speciellt fokus på mat. Det kan bli allt möjligt beroende på vad som dyker upp längs vägen. :)

Kör på du bara! ;)

555, jag tänkte faktiskt på dig, för jag vet ju att du snurrar runt ute på landsbyggden och omarken i stort.

Ja det är inte bara mat, han är ju lite som en kulturambassadör på något sätt där han tar sig till udda platser med intressanta människor, hantverk och mat.

Ja, gillar han skarpt, när han testar mat så har han alltid munnen full och mumlar hela tiden aroj, aroj....5555
 
555, jag tänkte faktiskt på dig, för jag vet ju att du snurrar runt ute på landsbyggden och omarken i stort.

Samtidigt gillar jag myllret i Bangkok för kortare perioder också. :) Har inget emot Bangkok för en vecka eller 2 ibland. Jag är svår att placera i ett speciellt fack, men passar samtidigt rätt bra i flera olika fack kanske man kan säga. ;)
 
Hehe. Jag har blandade känslor inför det du har kokat ihop åt oss den här gången, men สกปรกอร่อย brukar man ju iofs höra thailändarna säga ibland. :) Iofs inte säkert att det är skitigt bara för att det ser ut att vara det. ;)

Det är för övrigt mycket i videoklippen som påminner om hur det är för mig när jag reser runt i Thailand. Jag försöker ofta umgås med thailändarna på deras vilkor så som han gör. Alltså snacka med dem om det som är huvudsysslan deras vardag, och så får man inblick i deras liv samtidigt som man får lära sig ett stycke till om Thailand och thailändare. :) Dock har jag inte något speciellt fokus på mat. Det kan bli allt möjligt beroende på vad som dyker upp längs vägen. :)

Kör på du bara! ;)

Jo han verkar äta allt den mannen.:)

Ja detta med att det är skitigt bara är ju så i denna del av världen på många platser men den psykologiska aspekten är ju inte att förglömma.

Det finns ju två delar här, dels vad vi anser som ätbart samt miljöfaktorn. Mycket av det de äter i avlägsna delar är ju smittspridare och anses som av vår kultur som dålig och farlig mat.

Den psykologiska faktorn är människans kärlek till djur och då framför allt utseendet på ett djur och vår relation till djur som gör att vi inte äter det och tycker att de är barbarer och okänsliga människor.

I delar som dessa (Sydamerika, Sydostasien, Afrika osv) existerar varken det ena eller det andra, utan allt med ryggen mot himlen är ätbart som kineserna brukar säga.

Den andra är miljöfaktorn att vi upplever det som skitigt är "slitenheten" allt runt omkring är slitet och gammalt, miljön, byggnader, vägar, stigar, öppna ytor är väldigt slitna som i sin tur förstärker att det är skitigt, men en sliten arbetsbänk i en by i norra Thailand kan vara mycket renare än ett nytt modernt fikabord på en uteservering i Sverige.

Det viktiga när man är på platser i vår värld som denna är ju att försäkra sig om att allt är väl tillagat och normal försiktighet är ju att rekommendera.

När man är ute på landsbygd som här t ex, är ju en bra regel, ät det som kokats där man vet att det upphettats en tid, avstå grillat eller stekt för du vet inte om det är genomgrillat/stekt om man är osäker och ät ingen rå mat, men detta har vi ju pratat om många gånger här.

Sen är jag övertygad om risken att bli dålig av mat är mycket högre i turistorter än ute på landsbygden.

Har man stora hygieniska krav, ja då bör man nog åka någon annan stans men som jag sa ovan, jag tror den psykologiska faktorn hur omgivningen ser ut omkring oss gör att vi upplever saker och ting som ohygieniska där det i själva verket kan vara tvärtom.:)
 
5555, här är han i Burma och käkar min favorit หมูกระทะ moo[ton]S[/ton] gra[ton]L[/ton] tha[ton]H[/ton] burmes style, med vissa förhinder verkar det som:)

Här är han i Hsipaw, nordöstra Burma i Shanstaterna

 
Underbar video hemma hos Long Neck, här i Burma. När jag ser de här บ้านโบราณ baan[ton]F[/ton] boraan tänker jag på när jag bodde 1 vecka uppe i Isaan i precis ett sådant här hus och kreaturen bodde under huset och på morgonen ångades det sticky rice ข้าวเหนียว khao[ton]F[/ton] niiao[ton]S[/ton] och hackades ลาบเนื้อ laab[ton]F[/ton] neuua[ton]H[/ton], en härlig känsla, jag älskar denna typ av hus, den gamla stilen.:)

 
Lite tips till Berralund ต้มวุ้นเส้นตีนไก่ dtom[ton]F[/ton] won[ton]H[/ton] sen[ton]F[/ton] dtin gaj[ton]L[/ton] glasnudelsoppa med kycklingfötter 555

 
Lite tips till Berralund ต้มวุ้นเส้นตีนไก่ dtom[ton]F[/ton] won[ton]H[/ton] sen[ton]F[/ton] dtin gaj[ton]L[/ton] glasnudelsoppa med kycklingfötter 555

Hehe, tack men nej tack! Glasnudelsoppa äter jag gärna men fötterna får gärna stanna kvar på kycklingstackaren. Har provat kycklingfötter men det var verkligen ingen höjdare.
 
Hehe, tack men nej tack! Glasnudelsoppa äter jag gärna men fötterna får gärna stanna kvar på kycklingstackaren. Har provat kycklingfötter men det var verkligen ingen höjdare.

Men du måste testa stället, vart de nu ligger i Nong Bua Lamphu, alla sådana där ställen ser ju likadana ut, men du kanske känner igen dig (du kan ju titta efter duken med elefanter...haha). Om Mr Hotsia går dit måste det vara gott:)
 
Hehe, tack men nej tack! Glasnudelsoppa äter jag gärna men fötterna får gärna stanna kvar på kycklingstackaren. Har provat kycklingfötter men det var verkligen ingen höjdare.
Bara massa små ben och klor. Nej kycklingfiléer avstår jag också.
 
Bara massa små ben och klor. Nej kycklingfiléer avstår jag också.

Jo, jag vet, inget jag heller springer benen av mig för men testat har jag gjort, finns ju godare saker men kycklingfötterna är ju mer till för att få bättre smak på soppan och i Thailand slänger man inget.

Jag har ju ätit grillade och då föredrar jag de som är i soppan för där ramlar all brosk och kött av och är riktigt mört...haha
 
Senast redigerad av en moderator:
Jo, jag vet, inget jag heller springer benen av mig för men testat har jag gjort, finns ju godare saker men kycklingfötterna är ju mer till för att få bättre smak på soppan och i Thailand slänger man inget.

Jag har ju ätit grillade och då föredrar jag de som är i soppan för där ramlar all brosk och kött av och är riktigt mört...haha
Jo om de bara plockar upp dem innan och bara använder de som buljong är det väl ok ;)
 
Hemma hos familjen i Ban Rakat, Bang Bo District, Samut Prakan där de lagar fläsk med ใบยี่หร่า baj ji[ton]F[/ton] raa[ton]L[/ton], afrikansk basilika eller Hawaii Wild Basil eller på svenska nejlikabasilika, på engelska Clove Basil.

Har aldrig ätit detta, är det någon som känner till denna basilikan? Måste jag testa någon gång.

Ser ni kniven/huggaren han använder i videon, precis en sådan har jag, bästa kniven som finns อรัญญิกแท้ a[ton]L[/ton] ran jik[ton]H[/ton] thää[ton]H[/ton] = Genuine Forest (knife). Denna går ju inte att köpa på Big C, tror jag inte i alla fall eller liknande, utan då får man gå till lokala husgerådsmarknader eller liknande.

 
Hehe, sådana där huggare hade de i massor när vi var i järn distriktet บ่อเหล็กน้ำพี้ [trans]baa[ton]L[/ton] legg[ton]L[/ton] naam[ton]H[/ton] pii[ton]H[/ton][/trans] uppe i norr. :)
 
Hehe, sådana där huggare hade de i massor när vi var i järn distriktet บ่อเหล็กน้ำพี้ [trans]baa[ton]L[/ton] legg[ton]L[/ton] naam[ton]H[/ton] pii[ton]H[/ton][/trans] uppe i norr. :)

Ja, det som är så bra med denna är att det är kolstål och du kan hugga utan att eggen skadas samt den är rundad där bak vilket gör att man kan använda den som en västerländsk kniv, alltså du kan gunga med den när du skär om du förstår vad jag menar, absolut den bästa kniv jag ägt, använder den till allt!

Sen är ju handtaget svetsat så att det är i ett enda stycke om man säger så, inga trähandtag eller liknande som till slut lossnar!
 
 
 
Tillbaka
Topp