Det godaste sticka Rice

 
Min fru har börjat äta vildris ... är det så dyrt, kanske få dra in på ransonen :D

40 :- kilot såg jag överkomligt. Skall faktiskt ta och testa lite olika rissorter man är ju ganska enformig egentligen med jasmine och basmati!
 
Senast redigerad av en moderator:
40 :- kilot såg jag överkomligt. Skall faktiskt ta och testa lite olika rissorter man är ju ganska enformig egentligen med jasmine och basmati!
Dock rätt stor skillnad mot jasminris som kostar runt 15kr/kg.
Basmatiris gillar jag inte utan ska vara jasmin eller ibland khao neaw (råkade köpa fel en gång så 20kg räckte många år 555).
 
Dock rätt stor skillnad mot jasminris som kostar runt 15kr/kg.
Basmatiris gillar jag inte utan ska vara jasmin eller ibland khao neaw (råkade köpa fel en gång så 20kg räckte många år 555).

Jo men jag tittar sällan på priset när det gäller mat! Ja men man måste skilja på vad olika ris passar till, basmati passar ju inte till thaimat, kinamat eller sydostasiatisk mat, lika lite som jasmine passar för indisk mat, allt måste ju vara i sitt rätta sammanhang så att säga.

hahaha.., ja då är du trött på khao niao nu då:D:D
 
Jo men jag tittar sällan på priset när det gäller mat! Ja men man måste skilja på vad olika ris passar till, basmati passar ju inte till thaimat, kinamat eller sydostasiatisk mat, lika lite som jasmine passar för indisk mat, allt måste ju vara i sitt rätta sammanhang så att säga.

hahaha.., ja då är du trött på khao niao nu då:D:D
Yes självklart men allt vi äter passar det med jasmin som tur är ;)
 
Här hemma går det åt lika mycket jasmin som klibbris, köper 20 kg säckar endast.

Basmati är ju gott till indiskt men har vi inte ofta så hemma, även om frugan lagar indiskt ibland också!
 
40 :- kilot såg jag överkomligt. Skall faktiskt ta och testa lite olika rissorter man är ju ganska enformig egentligen med jasmine och basmati!
Här har vi egenodlad opolerad vit ris som är så gott. Det äter jag och Nois mamma uteslutande blandat med röd ris (måste faktiskt forska på ditt svarta benämningen) återkommer.
Det är så mycket mera smak, tycker basmati och jasmin är lite för snälla i smaken eller lena skulle jag kunna säga. :wai:
Intressant på olika syn eller smak på saker o ting. Slutligen maten kostar aldrig mycket det är alltid motiverat att satsa på god mat. Det är som livet själv, mat och vin samt vitlök, lite biblisk visdom till sist :cool:
 
Här har vi egenodlad opolerad vit ris som är så gott. Det äter jag och Nois mamma uteslutande blandat med röd ris (måste faktiskt forska på ditt svarta benämningen) återkommer.
Det är så mycket mera smak, tycker basmati och jasmin är lite för snälla i smaken eller lena skulle jag kunna säga. :wai:
Intressant på olika syn eller smak på saker o ting. Slutligen maten kostar aldrig mycket det är alltid motiverat att satsa på god mat. Det är som livet själv, mat och vin samt vitlök, lite biblisk visdom till sist :cool:

Du behöver inte forska jag vet att det heter det, sen om ni har annat namn där du bor må vara hänt och det har fler namn ข้าวสีนิล khao sii nin = nin betyder safir, ข้าวเหนียวดำ khao niaow dam eller ข้าวก่ำ khao gam och det kallas också för Purple Rice eller svart ris men som i färgen kan variera allt från svart-röd, lila-svart- lila-svart-röd osv.

Det kallas också i folkmun och främst då av kvinnorna för ข้าวลืมผัว khao luum phoa, alltså riset är så gott och gör att du glömmer din man/make.:D

ก่ำ = lysande eller intensiv och då avses färgen som ju är väldigt glittrig, intensiv, lysande, translusent.
แดงก่ำ dääng gam t ex = intensiv röd.

Sägs också vara hälsosamt för hjärnans aktiviteter som jag sa ก่ำ = livfull, lysande (mentalt).
 
Jag måste äta potatis helst 1 ggn/v när jag är i Thailand, ris ger mig inte vad jag behöver. Samma som Thai när de varit på middag med falangmat,, vad gör de när dom kommer hem?,, Yes äter ris.
 
Jag måste äta potatis helst 1 ggn/v när jag är i Thailand, ris ger mig inte vad jag behöver. Samma som Thai när de varit på middag med falangmat,, vad gör de när dom kommer hem?,, Yes äter ris.

Håller med ris ger bara bukfylla temporärt men som du säger thai måste ha ris för de tycker inte de blir mätta annars, ja könstigt fölk:D
 
tycker basmati och jasmin är lite för snälla i smaken eller lena skulle jag kunna säga

Att Jasmin kanske är snäll och len kan jag köpa men Basmati. Om du ätit som jag nämnde bra kvalité på basmatiris och då det pakistanska basmatiriset, höglandsriset (gråvit i färgen) inte det indiska vita låglandsriset är det allt annat en lent och snällt utan otroligt aromatiskt.

Så tycke och smak tror jag många gånger mer beror på att man inte ätit äkta och bra kvalité av något, sen kan det ju vara så att man inte helt enkelt tycker om en viss produkt.
 
Ja avsaknad av ris gör att thai ligger risigt till. Barnen har dock vant sig vid potatis i skolan så dom klagar inte. Men frugan däremot hävdar väldigt bestämt att man inte blir mätt utan ris. Konstigt folk ibland, visst men jag missunnar inte henne att må gott.
 
Ja avsaknad av ris gör att thai ligger risigt till. Barnen har dock vant sig vid potatis i skolan så dom klagar inte. Men frugan däremot hävdar väldigt bestämt att man inte blir mätt utan ris. Konstigt folk ibland, visst men jag missunnar inte henne att må gott.

Ja samma erfarenhet här. Riset verkar vara en viktig del av livet. Det har även en central roll i språket eller så hör jag inte nyanserna :)
Hju kaow = hungrig, kin kaow = äta, si kaow = vit osv.
 
Fullkornsris- och råris är inte så bra i stora mängder pga arsenik .Jag som tycker om råris å vodka ja jaa

Nä det är riktigt enligt vad som sagts att just det som skall vara så nyttigt fullkorn/råris innehåller mest arsenik, ja det är bara skit med allt:D:D
 
Ja samma erfarenhet här. Riset verkar vara en viktig del av livet. Det har även en central roll i språket eller så hör jag inte nyanserna :)
Hju kaow = hungrig, kin kaow = äta, si kaow = vit osv.

Jo de två första där har du rätt men den sista har inte så mycket med riset att göra för att det är vitt eftersom de två "khao" har olika ton ข้าว khaao[ton]F[/ton], ris fallande ton. ขาว khaao[ton]S[/ton] vit stigande ton.

Tanken på att färgen vit kommer från färgen på ris och att de två orden stavas samma är ju lockande men inte troligt eftersom man måste ju ha upptäckt färgen Vit, långt innan man upptäckte riset som spannmål.:)

Men riset som du säger har en mycket central roll i alla asiaters liv kan jag tänka! Inte ovanligt att man hälsar med att säga กินข้าวหรือยัง gin khaao[ton]F[/ton] reuu[ton]S [/ton]jang, istället för sawasdee.
 
Senast redigerad av en moderator:
Ja avsaknad av ris gör att thai ligger risigt till. Barnen har dock vant sig vid potatis i skolan så dom klagar inte. Men frugan däremot hävdar väldigt bestämt att man inte blir mätt utan ris. Konstigt folk ibland, visst men jag missunnar inte henne att må gott.

Det är väl som vi antagligen, saknar potatis men däremot kan ju vi bli mätta av annat än potatis.:D
 
Vi odlar bara hom mali den skalas då blir det som vi västerlänningar kallade råris. Äter bara opolerat ris för den mättar och näringen finns kvar. Men när den går genom en tumlare då blir blir den polerad och vit allt nyttigt försvinner i säckar som säljs som foder till djur.

Thai hom mali: Thailändskt jasminris
 
Vi odlar bara hom mali den skalas då blir det som vi västerlänningar kallade råris. Äter bara opolerat ris för den mättar och näringen finns kvar. Men när den går genom en tumlare då blir blir den polerad och vit allt nyttigt försvinner i säckar som säljs som foder till djur.

Thai hom mali: Thailändskt jasminris
Ja då doftar det som blomman mali hoppas jag har rätt
 
Ja då doftar det som blomman mali hoppas jag har rätt
Det stämmer bra. Glömde skriva att vi odlar giftfri ris. Jag säljer riset till hälsokost butiker för 60 THB/kg. Polerad ris får man ca 20 THB/kg. Om man har i riskokarn 1 matsked cocos olja så byter man ner sockret i riset. Man kan ställa in riset i kylen utan att den blir torr och ta ut den och värma upp riset igen.
bf133d9c7d1e31acc0c7332946f2e74c.jpg
 
Det stämmer bra. Glömde skriva att vi odlar giftfri ris. Jag säljer riset till hälsokost butiker för 60 THB/kg. Polerad ris får man ca 20 THB/kg. Om man har i riskokarn 1 matsked cocos olja så byter man ner sockret i riset. Man kan ställa in riset i kylen utan att den blir torr och ta ut den och värma upp riset igen.
bf133d9c7d1e31acc0c7332946f2e74c.jpg
Intressant, men hur kan man odla giftfritt ris?
Arsenik finns ju naturligt i jorden på många ställen i Asien och luftföroreningar kan komma långväga ifrån.

Gör man en analys och får ett certifikat för att få sälja i hälsokostbutiker?
 
 
 
Tillbaka
Topp