Nu är ju inte isaanmaten speciellt stark ur ett världsligt perspektiv. Kryssstark mat som är ”hetare” hittar man runt om i världen och även i södra Thailand
Några expempel är kreolmaten i södra USA, käket på de Västindiska öarna, i Indien och i delar av Afrika.
Det som för mig som gör issanmaten avvikande är råvarorna och hanteringen av dessa. Praktiskt ingenting slängs, allt används från fötter, inälvor till fågelhuvuden, orensad fisk som fångas i diken och vägtrummor under regnperioden.
Visst är det exotiskt att varit med om att äta vanliga svartråttor, levande räkor, flera typer av insekter, grodor och ormar men när det mesta bara choppas i småbitar med ben och allt tillsammans med chili tappar jag många gångar aptiten.
Men maten blir inte godare med massor av chilli, det döljer dock en del oönskade smaker.
Vore chili guds gåva i köket så borde man hitta vaniljglass med chillisås på menyerna.
Däremot blir man tillfredsställd av något ämne i chili som gör att man utvecklar ett beroende liknande med tobak, kaffe, alkohol och även sötsaker.
En person som klarar ”het” mat med mycket chili klarar ofta inte av andra ”heta” kryddor och tillbehör.
Bjud på wasabi, pepparrot eller liknande så blir du överraskad, dom klarar inte av det.
Isaanmaten dödar faktiskt fler än de som dör på landets väger. Främst levercancer från parasiter som kommer från rå ”rutten” pla raa som inte kokats tillräckligt.
Nu har det överdrivna användandet av formalin på grönsaker, fisk, fågel och kött också en påverkan till en tidig död.