Är Isaan hemskt att bo i på grund av maten?

 
Nu har jag ju aldrig ätit kött från Kwai (buffel), men ska absolut prova om tillfälle ges.:) Har testat det mesta annars,, både bra och dåligt tillagat. Min tjej har idag gjort en fisksoppa på hybrider mellan siklöja och mört,, fantastiskt gott.:thumbsup:
De är väl fantastiska våra Thaikvinnor på att ta tillvara det mesta som naturen har att erbjuda:wai:,, hade en farangkvinna sett denna fisken hade de slängt den direkt, eller fryst ner till kräftbete.:)
 
Isaan mat är typ den enda Thai maten jag känner till och alltid letar efter, förutom standard thai rätterna. Jag älskar friterad fläsk sallad den riktigt riktigt starka. Jag älskar isaan maten, ju starkare destå bättre. Men jag äter mest standard grejer och har ju inte ätit det på plats i isaan så.... Knacka på trä jag har aldrig blivit sjuk av maten i thailand eller dålig i magen. Förutom smärtan första dagen när det ska ut andra hållet.

Alltså alla kan äta stark mat de gäller bara att trappa upp det långsamt, jag har alltid älskat starkt men jag visste inte vilka nivåer det kunde nå i thailand innan jag var där första gången, men nu kan jag äta även det.

Bara att äta i lugn o ro och ta det lugnt, hälften är psykologiskt. Men ska inte ljuga ibland när jag ätit vissa färska chilis har det kännt som huvudet nästan blir viktlöst och bara svävar ovanför axlarna för den var så stark.

Jag måste säga att jag var rätt förvånad över titeln på tråden att många verkar ogilla det. Jag trodde folk gillade isaan maten. Vid streetfooden om jag är osäker o de finns massa olika brukar jag alltid gå o fråga alla "Isaan? Isaan?" tills jag träffar rätt.

Finns en jättefin isaan resturang i Ekamai i Bangkok (Jämte Big C) för den som vill. Alltså en vanlig liten resturang inte street food. Riktigt superb mat alltså och väldigt rent och fint.

Och på den hygieniska biten, ja jag vet inte. Det enda som nojat mig egentligen är när en vän har rivit av löv och grejer och tryckt in i min mun utan att vi ens tvättat löven (jag vet inte ens vad det heter men det är bokstavligen löv och dom smakar typ lakrits) då har jag mest tänkt på att kanske hon tagit i nått räcke med handen innan som någon tagit på som är förkyld eller liknande. Och nån tanke om löven slog mej att vi borde tvättat dom, men annars allt är ju tilllagat så de mesta dör ju.
 
Visst är det så att man måste ta det försiktigt i början för att sedan öka chillidosen succesivt. Jag älskar också stark mat men visst finne det en övre gräns, det får inte vara smärtsamt i gommen att äta. Att det sedan kan svida till i bakdelen dagen efter får man stå ut med.

Vad gäller Kwai så håller jag med om att det är segare än vanligt oxkött, så det är något jag undviler i det längsta. Man måste ju för tusan vara rädd om dom gamla gaddarna, det är bättre att lägga pengar på god mat än dyra tandläkarräkningar.
 
Oj , ibland lite korkade inlägg Alla kan äta stark mat , det anser jag vara rent nonsens ,, Finns ingen logik i att påstå något sådant , bara för att just en mage fixar det så gör inte alla det . Lika korkat är det som någon tidigare i tråden att beskriva Isaan maten som dålig, beror väl på vilken som lagar till den ,, inte heller jag har någonsin blivit dålig under alla år jag ätit min hustrus Isaan mat ,, inte alls stark då hon inte gillar stárk ,, märkligt va , en riktig Busch kärring från Isaan som inte gillar starkt , enligt henne så är inte alls all Isaan mat stark , det är bara en skröna , den är däremot mycket rik på olika smaker av olika örter ,, detta då det är en kunnig Kock/kocka , annars döljer man sin sin taskiga kokkonst med 10 st chili , då smakar inget annat än just CHILI :):)
 
Isaan mat är typ den enda Thai maten jag känner till och alltid letar efter, förutom standard thai rätterna. Jag älskar friterad fläsk sallad den riktigt riktigt starka. Jag älskar isaan maten, ju starkare destå bättre. Men jag äter mest standard grejer och har ju inte ätit det på plats i isaan så.... Knacka på trä jag har aldrig blivit sjuk av maten i thailand eller dålig i magen. Förutom smärtan första dagen när det ska ut andra hållet.

Alltså alla kan äta stark mat de gäller bara att trappa upp det långsamt, jag har alltid älskat starkt men jag visste inte vilka nivåer det kunde nå i thailand innan jag var där första gången, men nu kan jag äta även det.

Bara att äta i lugn o ro och ta det lugnt, hälften är psykologiskt. Men ska inte ljuga ibland när jag ätit vissa färska chilis har det kännt som huvudet nästan blir viktlöst och bara svävar ovanför axlarna för den var så stark.

Jag måste säga att jag var rätt förvånad över titeln på tråden att många verkar ogilla det. Jag trodde folk gillade isaan maten. Vid streetfooden om jag är osäker o de finns massa olika brukar jag alltid gå o fråga alla "Isaan? Isaan?" tills jag träffar rätt.

Finns en jättefin isaan resturang i Ekamai i Bangkok (Jämte Big C) för den som vill. Alltså en vanlig liten resturang inte street food. Riktigt superb mat alltså och väldigt rent och fint.

Och på den hygieniska biten, ja jag vet inte. Det enda som nojat mig egentligen är när en vän har rivit av löv och grejer och tryckt in i min mun utan att vi ens tvättat löven (jag vet inte ens vad det heter men det är bokstavligen löv och dom smakar typ lakrits) då har jag mest tänkt på att kanske hon tagit i nått räcke med handen innan som någon tagit på som är förkyld eller liknande. Och nån tanke om löven slog mej att vi borde tvättat dom, men annars allt är ju tilllagat så de mesta dör ju.

Hej

Dom flesta kan säkert lära sig att äta stark mat, det är väl egentligen bara allergiker och folk med krånglande mage som aldrig kan det, började också försiktigt en gång i tiden och äter sedan många år normalstark mat, så jag beställer alltid mat med tillägget ”Pet tamada”.

Många tror ju inte att falanger kan äta stark mat och gör därför rätterna svagare om en falang beställer, detta har hänt mig många gånger, då blir maten smaklös och oaptitlig, så jag säger alltid till att det ska vara normal starkt när jag är på en restaurang för första gången.

Men jag har falangvänner som reagerar kraftigt på chili i alla dess former och får näst intill panik, men här handlar det nog om allergi.

Mvh isan lover
 
Nu är ju inte isaanmaten speciellt stark ur ett världsligt perspektiv. Kryssstark mat som är ”hetare” hittar man runt om i världen och även i södra Thailand
Några expempel är kreolmaten i södra USA, käket på de Västindiska öarna, i Indien och i delar av Afrika.

Det som för mig som gör issanmaten avvikande är råvarorna och hanteringen av dessa. Praktiskt ingenting slängs, allt används från fötter, inälvor till fågelhuvuden, orensad fisk som fångas i diken och vägtrummor under regnperioden.

Visst är det exotiskt att varit med om att äta vanliga svartråttor, levande räkor, flera typer av insekter, grodor och ormar men när det mesta bara choppas i småbitar med ben och allt tillsammans med chili tappar jag många gångar aptiten.
Men maten blir inte godare med massor av chilli, det döljer dock en del oönskade smaker.

Vore chili guds gåva i köket så borde man hitta vaniljglass med chillisås på menyerna.
Däremot blir man tillfredsställd av något ämne i chili som gör att man utvecklar ett beroende liknande med tobak, kaffe, alkohol och även sötsaker.

En person som klarar ”het” mat med mycket chili klarar ofta inte av andra ”heta” kryddor och tillbehör.
Bjud på wasabi, pepparrot eller liknande så blir du överraskad, dom klarar inte av det.

Isaanmaten dödar faktiskt fler än de som dör på landets väger. Främst levercancer från parasiter som kommer från rå ”rutten” pla raa som inte kokats tillräckligt.
Nu har det överdrivna användandet av formalin på grönsaker, fisk, fågel och kött också en påverkan till en tidig död.
 
Nu är ju inte isaanmaten speciellt stark ur ett världsligt perspektiv. Kryssstark mat som är ”hetare” hittar man runt om i världen och även i södra Thailand
Några expempel är kreolmaten i södra USA, käket på de Västindiska öarna, i Indien och i delar av Afrika.

Det som för mig som gör issanmaten avvikande är råvarorna och hanteringen av dessa. Praktiskt ingenting slängs, allt används från fötter, inälvor till fågelhuvuden, orensad fisk som fångas i diken och vägtrummor under regnperioden.

Visst är det exotiskt att varit med om att äta vanliga svartråttor, levande räkor, flera typer av insekter, grodor och ormar men när det mesta bara choppas i småbitar med ben och allt tillsammans med chili tappar jag många gångar aptiten.
Men maten blir inte godare med massor av chilli, det döljer dock en del oönskade smaker.

Vore chili guds gåva i köket så borde man hitta vaniljglass med chillisås på menyerna.
Däremot blir man tillfredsställd av något ämne i chili som gör att man utvecklar ett beroende liknande med tobak, kaffe, alkohol och även sötsaker.

En person som klarar ”het” mat med mycket chili klarar ofta inte av andra ”heta” kryddor och tillbehör.
Bjud på wasabi, pepparrot eller liknande så blir du överraskad, dom klarar inte av det.

Isaanmaten dödar faktiskt fler än de som dör på landets väger. Främst levercancer från parasiter som kommer från rå ”rutten” pla raa som inte kokats tillräckligt.
Nu har det överdrivna användandet av formalin på grönsaker, fisk, fågel och kött också en påverkan till en tidig död.
Tror du inte Lao kao döddar dom flesta här i Isan. När det gäller starka kryddor till maten hänger jag inte riktigt
med, Ok uppväxt i norrland, det var bara i stort sett salt som fanns att krydda maten med sen varför använda
chilli till allt, hare, rådjur, älg, björn vill jag det ska smaka det köttet smakar från varje enskillt djur, inte chille

Vist ibland när min fru gör nåt speciell thai mat gott med lite chille eller annan stark krydda. Sen tror jag
många här på forumet överdriver om att dom gillar Isan mat. En svenskgubbe besökte mej för nått år sen
jag älskar Isan mat sa han, kan äta vad som helst. Till frukost hade min fru kokat en rissoppa med myrägg i
som dom äter här. När han förstod vad han åt trodde jag han skulle spy, det var inte dåligt
 
Tror du inte Lao kao döddar dom flesta här i Isan. När det gäller starka kryddor till maten hänger jag inte riktigt
med, Ok uppväxt i norrland, det var bara i stort sett salt som fanns att krydda maten med sen varför använda
chilli till allt, hare, rådjur, älg, björn vill jag det ska smaka det köttet smakar från varje enskillt djur, inte chille

Vist ibland när min fru gör nåt speciell thai mat gott med lite chille eller annan stark krydda. Sen tror jag
många här på forumet överdriver om att dom gillar Isan mat. En svenskgubbe besökte mej för nått år sen
jag älskar Isan mat sa han, kan äta vad som helst. Till frukost hade min fru kokat en rissoppa med myrägg i
som dom äter här. När han förstod vad han åt trodde jag han skulle spy, det var inte dåligt
Säga att jag äter allting vore sn stor lögn, men jag äter säkert fler konstiga anrättningar och ingredienser än vad gemene man hade klarat av. Jag avstår t ex från larver och insekter samt viss inälvsmat, även kycklingfötter går bort. Palaa skall vara ordentligt kokt, annars ratas den. Lyckligtvis finns sådan att köpa på flaska i thaiaffären där hemma. Utan en smaskig Som Tam då och då kommer abstinensen som ett brev på posten (dock inte PostNord för då kommer det aldrig fram). :)
 
Kurant;

"Vore chili guds gåva i köket så borde man hitta vaniljglass med chillisås på menyerna."

Chili är Guds gåva i köket. Vilket härmed bevisas...:D:D:D

upload_2018-2-16_11-25-40.jpeg




 
Nu är ju inte isaanmaten speciellt stark ur ett världsligt perspektiv. Kryssstark mat som är ”hetare” hittar man runt om i världen och även i södra Thailand
Några expempel är kreolmaten i södra USA, käket på de Västindiska öarna, i Indien och i delar av Afrika.

Det som för mig som gör issanmaten avvikande är råvarorna och hanteringen av dessa. Praktiskt ingenting slängs, allt används från fötter, inälvor till fågelhuvuden, orensad fisk som fångas i diken och vägtrummor under regnperioden.

Visst är det exotiskt att varit med om att äta vanliga svartråttor, levande räkor, flera typer av insekter, grodor och ormar men när det mesta bara choppas i småbitar med ben och allt tillsammans med chili tappar jag många gångar aptiten.
Men maten blir inte godare med massor av chilli, det döljer dock en del oönskade smaker.

Vore chili guds gåva i köket så borde man hitta vaniljglass med chillisås på menyerna.
Däremot blir man tillfredsställd av något ämne i chili som gör att man utvecklar ett beroende liknande med tobak, kaffe, alkohol och även sötsaker.

En person som klarar ”het” mat med mycket chili klarar ofta inte av andra ”heta” kryddor och tillbehör.
Bjud på wasabi, pepparrot eller liknande så blir du överraskad, dom klarar inte av det.

Isaanmaten dödar faktiskt fler än de som dör på landets väger. Främst levercancer från parasiter som kommer från rå ”rutten” pla raa som inte kokats tillräckligt.
Nu har det överdrivna användandet av formalin på grönsaker, fisk, fågel och kött också en påverkan till en tidig död.

Hej

Håller nog nte med riktigt här, själv har jag ex.vis aldrig ätit någon mat i Södra USA som har varit lika stark som den dom äter på landsbygden i Isaan, var på en restaurang i USA med ett gäng amerikanare som varnade mig för deras starka såser, det fanns 28 olika och enligt dom var det omöjligt att äta dom starkaste, jag beställde då in den starkaste dom hade och åt upp en hel skål själv, sen frågade jag om dom inte hade något starkare, det var mest för att skoja med dom, visst var det starkt men inte som chilin i Thailand.

Men jag håller med dig om att folk i ex.vis Thailand där chili används flitigt ofta har problem med en del andra kryddor t.ex peppar, själv gillar jag när maten har hela kvistar med färsk peppar i, äter då oftast upp all peppar själv, medans Thailändarna storögda tittar på, dom tycker peppar är jättestarkt, men så är ju inte fallet jämfört med chili.

Sen tycker jag nog att chili mer tillför smak och berikar rätten än döljer oönskade smaker.

Mvh isan lover
 
Hej

Håller nog nte med riktigt här, själv har jag ex.vis aldrig ätit någon mat i Södra USA som har varit lika stark som den dom äter på landsbygden i Isaan, var på en restaurang i USA med ett gäng amerikanare som varnade mig för deras starka såser, det fanns 28 olika och enligt dom var det omöjligt att äta dom starkaste, jag beställde då in den starkaste dom hade och åt upp en hel skål själv, sen frågade jag om dom inte hade något starkare, det var mest för att skoja med dom, visst var det starkt men inte som chilin i Thailand.

Men jag håller med dig om att folk i ex.vis Thailand där chili används flitigt ofta har problem med en del andra kryddor t.ex peppar, själv gillar jag när maten har hela kvistar med färsk peppar i, äter då oftast upp all peppar själv, medans Thailändarna storögda tittar på, dom tycker peppar är jättestarkt, men så är ju inte fallet jämfört med chili.

Sen tycker jag nog att chili mer tillför smak och berikar rätten än döljer oönskade smaker.

Mvh isan lover
Att du inte ätit starkare mat i södra USA som ”viting” tillsammans med andra ”vitingar", gör ju inte det till en sanning.
Ut och ät på samma sätt som den ”svarta” lokalbefolkningen som bor där i Lousianas träsk så får du samma upplevelse som i Isaans obygder för en förstagångsturist.
Är ämnet chili så har har du en topplista.......

http://topp10listor.se/topp-10-starkaste-chili-i-varlden/

Vill du ha rätt på var världens starkaste andra kryddor växer och används så är det lätt att hitta på nätet
 
Hej

Håller nog nte med riktigt här, själv har jag ex.vis aldrig ätit någon mat i Södra USA som har varit lika stark som den dom äter på landsbygden i Isaan, var på en restaurang i USA med ett gäng amerikanare som varnade mig för deras starka såser, det fanns 28 olika och enligt dom var det omöjligt att äta dom starkaste, jag beställde då in den starkaste dom hade och åt upp en hel skål själv, sen frågade jag om dom inte hade något starkare, det var mest för att skoja med dom, visst var det starkt men inte som chilin i Thailand.

Men jag håller med dig om att folk i ex.vis Thailand där chili används flitigt ofta har problem med en del andra kryddor t.ex peppar, själv gillar jag när maten har hela kvistar med färsk peppar i, äter då oftast upp all peppar själv, medans Thailändarna storögda tittar på, dom tycker peppar är jättestarkt, men så är ju inte fallet jämfört med chili.

Sen tycker jag nog att chili mer tillför smak och berikar rätten än döljer oönskade smaker.

Mvh isan lover

Thai chili är i sig inte särskilt stark. Mer mängden i sådana fall. För någta år sedan tog jag med mig lite egenodlad torkad chili, 7 Pot Bubblegum, till Isaan. Inte ens en av byns mest notoriska chili-lover pallade den. C.a 15-20 gånger hetare än chilin de normalt konsumerar i Isaan. För den som undrar vad man skall med så stark chili till så använder jag den som smaksättare i t.ex. egen lagad salsa, gelé, chili con/sin carne m.m.

Handlar mina fröer från...;

http://jalapeno.nu/chili.html

7 Pot Bubblegum

bubblegum_plant.jpg
 
Thai chili är i sig inte särskilt stark. Mer mängden i sådana fall. För någta år sedan tog jag med mig lite egenodlad torkad chili, 7 Pot Bubblegum, till Isaan. Inte ens en av byns mest notoriska chili-lover pallade den. C.a 15-20 gånger hetare än chilin de normalt konsumerar i Isaan. För den som undrar vad man skall med så stark chili till så använder jag den som smaksättare i t.ex. egen lagad salsa, gelé, chili con/sin carne m.m.

Handlar mina fröer från...;

http://jalapeno.nu/chili.html

7 Pot Bubblegum

bubblegum_plant.jpg

Hej

Det ju mer mängden chili i maten än styrkan på den som avgör hur stark rätten blir, och enligt mig använder nog Isaanbor väldigt mycket chili jämfört med många andra folkslag jorden runt.

Mvh isan lover
 
Hej

Det ju mer mängden chili i maten än styrkan på den som avgör hur stark rätten blir, och enligt mig använder nog Isaanbor väldigt mycket chili jämfört med många andra folkslag jorden runt.

Mvh isan lover
Det tror jag du har rätt i, min fru kryddar ibland så det rinner ur ögonen, varför, maten smakar ju bara chille då
 
Hej

Det ju mer mängden chili i maten än styrkan på den som avgör hur stark rätten blir, och enligt mig använder nog Isaanbor väldigt mycket chili jämfört med många andra folkslag jorden runt.

Mvh isan lover

Det är min erfarenhet också. Några bilder på chili jag odlade för några år sedan.
Totalt c:a 120 plantor. Ett djävla jobb blev det, Förutom vattning fick jag sköta
pollineringen (med tops). Dessutom så skräpade de ner en hel del. Sedan dess
endas några enstaka plantor...

GetAttachmentThumbnail


upload_2018-2-16_14-41-27.png

upload_2018-2-16_14-40-34.png

GetAttachmentThumbnail
 
Det är min erfarenhet också. Några bilder på chili jag odlade för några år sedan.
Totalt c:a 120 plantor. Ett djävla jobb blev det, Förutom vattning fick jag sköta
pollineringen (med tops). Dessutom så skräpade de ner en hel del. Sedan dess
endas några enstaka plantor...

GetAttachmentThumbnail


upload_2018-2-16_14-41-27.png

upload_2018-2-16_14-40-34.png

GetAttachmentThumbnail

Hej

Frugan brukar också ha plantor både i Sverige och Thailand, en varm sommar och med växthus kan det gå ganska bra i Sverige också, men dom är känsliga.

Ett år planterade hon några mer runda sorter som var ifrån Mexico, dom var riktigt heta, för starka för att vara goda.

Mvh isan lover
 
Nu är ju inte isaanmaten speciellt stark ur ett världsligt perspektiv. Kryssstark mat som är ”hetare” hittar man runt om i världen och även i södra Thailand
Några expempel är kreolmaten i södra USA, käket på de Västindiska öarna, i Indien och i delar av Afrika.

Det som för mig som gör issanmaten avvikande är råvarorna och hanteringen av dessa. Praktiskt ingenting slängs, allt används från fötter, inälvor till fågelhuvuden, orensad fisk som fångas i diken och vägtrummor under regnperioden.

Visst är det exotiskt att varit med om att äta vanliga svartråttor, levande räkor, flera typer av insekter, grodor och ormar men när det mesta bara choppas i småbitar med ben och allt tillsammans med chili tappar jag många gångar aptiten.
Men maten blir inte godare med massor av chilli, det döljer dock en del oönskade smaker.

Vore chili guds gåva i köket så borde man hitta vaniljglass med chillisås på menyerna.
Däremot blir man tillfredsställd av något ämne i chili som gör att man utvecklar ett beroende liknande med tobak, kaffe, alkohol och även sötsaker.

En person som klarar ”het” mat med mycket chili klarar ofta inte av andra ”heta” kryddor och tillbehör.
Bjud på wasabi, pepparrot eller liknande så blir du överraskad, dom klarar inte av det.

Isaanmaten dödar faktiskt fler än de som dör på landets väger. Främst levercancer från parasiter som kommer från rå ”rutten” pla raa som inte kokats tillräckligt.
Nu har det överdrivna användandet av formalin på grönsaker, fisk, fågel och kött också en påverkan till en tidig död.

Tack @kurant för ett riktigt bra och balanserat inlägg. Jag håller med om allt, jag har bott här i över sex år och sett det mesta. Naturligtvis är det personligt hur man lagar mat men generellt lämnar hygienen här en hel del övrigt att önska, även i köket. Har ni aldrig tänkt på att det nästan överallt i Isaan saknas tvålar på toaletterna...

Sedan begriper jag inte idén med att slänga ner 10 chili i en portion mat, jag har svårt att tänka mig att någon kan känna någon annan smak än chili i den portionen. Möjligtvis är det häftigt i berusande syfte. Min mage klara det definitivt inte och jag har inga planer att försöka vänja mig.

Måltiden är mest bukfylla här, ingen tid eller kraft läggs på förfining eller att samlas runt middagsbordet. Inte annat än runt en skål med Somtam. Jag har dock ändrat på det i min familj även om det tar emot då jag inte är en vän av kolonisation men maten känns ju ändå viktig.
 
Tack @kurant för ett riktigt bra och balanserat inlägg. Jag håller med om allt, jag har bott här i över sex år och sett det mesta. Naturligtvis är det personligt hur man lagar mat men generellt lämnar hygienen här en hel del övrigt att önska, även i köket. Har ni aldrig tänkt på att det nästan överallt i Isaan saknas tvålar på toaletterna...

Sedan begriper jag inte idén med att slänga ner 10 chili i en portion mat, jag har svårt att tänka mig att någon kan känna någon annan smak än chili i den portionen. Möjligtvis är det häftigt i berusande syfte. Min mage klara det definitivt inte och jag har inga planer att försöka vänja mig.

Måltiden är mest bukfylla här, ingen tid eller kraft läggs på förfining eller att samlas runt middagsbordet. Inte annat än runt en skål med Somtam. Jag har dock ändrat på det i min familj även om det tar emot då jag inte är en vän av kolonisation men maten känns ju ändå viktig.
Hej

Har full förståelse för både ditt och Kurants inlägg i ämnet, det är nog lätt att se saker och ting på det viset som utlänning, det är ju inte mycket som stämmer med vår bild av hur det borde vara.

Men det fungerar faktiskt ändå utan alla våra regler och renhetskrav vid matlagning och livsmedelshantering, är själv förvånad över hur bra det fungerar fast dom bryter mot allt vi har blivit itutade redan som barn.

Uppenbarligen tål människan mycket mer än många tror, en del experter hävdar ju t.o.m att kraven på renhet har gått för långt i USA och EU, människorna där blir bara känsligare och känsligare för varje generation och allergierna ökar kraftigt.

Kanske ska människan få i sig lite bakterier för att hålla motståndskraften uppe och må bra?

Sen tycker jag nog att renligheten är tillfredsställande även när det handlar om gatumat i Thailand, det går ju faktiskt år emellan dom gånger man blir magsjuk fast man äter det mesta var som helst.

Mvh isan lover
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp