Akha folket i Laos.

Diskussion i 'Asienforum' startad av Isan Lover, 13 mars 2018.

 1. Isan Lover

  Isan Lover Forumräv Guldmedlem

  Hej

  En bra film om Akha folket i norra Laos, dom lever ett traditionellt liv som blir allt ovanligare.  Mvh isan lover
   
  Krille, Lyco, Kycklingen och 2 andra gillar detta.
 2. Lyco

  Lyco Forumveteran

  Ja det är tur att man tittar, för om man bara läser din text får man intrycket av paradiset på Jorden, men icke, så som med många ursprungsfolks liv, kultur och värden håller på att gå förlorade.
   
  Isan Lover gillar detta.
 3. Isan Lover

  Isan Lover Forumräv Guldmedlem

  Hej

  Det här med bilden av ett paradis är nog något som skiljer ifrån person till person, men paradis är det nog inte här heller, men det är ändå intressant att ta del av såna här naturnära folks liv och traditioner, det är ju förmodligen något som kommer att vara borta och tillhöra historien inom en ganska snar framtid, men det är bra att man tar upp detta folks historia och deras problem i nutid också.

  Själv har jag alltid fascinerats av naturfolk jorden runt, deras enkla lösningar, smarta verktyg och hur dom klarar av att leva såpass bra under så enkla förhållanden helt utan dom saker som nästan alla andra ser som helt nödvändiga numera.

  Mvh isan lover
   
  Krille gillar detta.
 4. Lyco

  Lyco Forumveteran

  Ja, tycker också att det är intressant, precis som du säger enkla men geniala lösningar som för oss många gånger kräver akademisk utbildning för att lösa och inte blir resultatet många gånger bättre för det:)
   
  Isan Lover och Krille gillar detta.
 5. Krille

  Krille Forumräv

  Detta skulle den moderna människan få prova på att leva ett tag.
  Kom väl ihåg när stormen Gudrun drog in här, och vissa här på landet blev strömlösa i flera veckor.
  Då va det de yngre som höll på bli offer för psykakuten, pga. att de hade ingen telefon/spel att leka med.:rolleyes:
   
  BGW och Isan Lover gillar detta.
 6. Birger

  Birger Forumräv

  Jag minns Gudrun, det var besvärligt. Jag hade vedspis och klarade värmen, jobbade i källaren i stearinbelysning, tvättade skinn i trädgårdsdammen (Gudrun kom ju med varma vindar, det var ingen is) och fläskade skinn i pannlampa... allting går om det måste. Till och med att bedriva konservatorverksamhet och skinnberederi. Grannen lånade elaggregat till frysarna, allt gick som det kunde men när strömmen kom åter var skadorna ringa.
   
  Isan Lover och Krille gillar detta.
 7. Hej främling! Visste du att om du blir medlem/loggar in så kan du se inlägg från forum och du kan se bilderna som finns i inläggen i fullstorlek! Ett medlemskonto fixar du på ett litet ögonblick och du kan använda din Facebook, Google eller Twitterkonto för snabb inloggning.
  :wai: :wai:
 8. Jonas

  Jonas Forumveteran Guldmedlem

  Så väl kan du inte komma ihåg det för när gudrun drog in hade inte smartphones uppfunnits och folk satt inte och lekte/spelade på sina telefoner då som nu så det var ju lite ihopdiktat ;)
   
 9. Krille

  Krille Forumräv

  Dator och även Tv fanns som hade spel Jonas, du kanske lekte själv då;). Nej ,nu diktade jag ju fel igen, du var för gammal då.:laugh:
   
 10. Isan Lover

  Isan Lover Forumräv Guldmedlem

  Hej

  Själv hade jag en mindre fiskebåt i sjön på utsidan av ön när Gudrun drog in, det var så kraftig vind att jag knappt kunde ta mig ut till båten, när jag väl var där låg båten högt över bryggan och sjön var 1.5- 2 m hög, jag hoppade ombord, när jag väl var där såg jag att masten höll på att lossna i stagen på ena sidan, jag hade turligt nog ett spännband i båten, detta lyckades jag spänna upp och på så sätt rädda ifrån att gå över bord.

  Vi blev naturligtvis också strömlösa i några dagar, men vi hade ju vedspis att laga mat på och en kökspanna med självcirkulation att värma upp elementen i huset med, så det var många grannar här som drack kaffe och värmde mat o.s.v, dom flesta hade ju redan slängt ut sina vedspisar och vedpannor.

  80FFE24B-FE48-4BFA-AD02-858CDE1DADBB.jpeg
  Så här ser spisen och kökspannan ut, dom fungerar och används än idag.

  Mvh isan lover
   
  Krille gillar detta.
 11. Isan Lover

  Isan Lover Forumräv Guldmedlem

  Hej

  Ja den här typen av människor och deras naturnära och enkla sätt att leva intresserar mig mycket mer än dagens högteknologiska och betydligt rikare människors liv, oftast utan någon som helst skolgång eller tillgång på litterär kunskap har dom ofta hittat örter, bark och växter som dom kan bota en rad sjukdomar med, dom står varandra nära och håller ihop, dom delar med sig och är inte egoistiska, själv tycker jag mig fortfarande se en hel del av deras tänk och seder även bland byarna i Isaan i nutid.

  Mvh isan lover
   
  Lyco och Krille gillar detta.
 12. Boa52

  Boa52 Medlem

  Min fru känner till Akha folket det har varit nån film om dom i Thai, tittar man museum i Isan ser man att samma tänger verktyg som vi hade för 100 år sen finns där. När min frus mor var här och vi besökte ett liten timrad stuga
  som min pappa satt upp, där fanns en vävstol, gumman satte sig direkt i den och kom ihåg. Så många saker som vi hade fanns i Asien också
   
  Isan Lover gillar detta.
 13. Isan Lover

  Isan Lover Forumräv Guldmedlem

  Hej

  Visst är det så, gäller även enklare plogar och annat i trä m.m.

  Själv kände jag igen mycket av det som används i byarna idag när jag var på museet med utgrävningarna i Ban Chiang utanför Udon Thani, föremålen där användes för ca 4000 år sedan men man kan alltså se en del av dom användas än idag t.ex flätade fiskredskap, korgar m.m och lergods som vattenkrukor m.m.

  Mvh isan lover
   
 14. Jonas

  Jonas Forumveteran Guldmedlem

  Ja jag spelade datorspel gör jag fortsatt inte så ofta men det händer är inget fel i det.
  Men hade inget strömavbrott då så jag överlevde.
  Annars brukar jag rulla igenom såna stormar till havs men där funkar strömmen så man fortsatt kan spela ;)
   
  Matt82 gillar detta.

Dela sidan

Laddar...
Denna webbplats använder "cookies". Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Några frågor på det?