Att ha ett halvthai barn är storgrej?

T

Thaimorsan

Gäst
Hej på er!
Igår skapade jag ett ämne i min blogg som baserade på ett mycket aktuellt ämne, nämligen: LUK KREUNG - halvthai barn. Det var efter att jag hade lyssnat på P1 Radiokorrespondenterna där Paloma Vangpreecha är "ungkorre" och journalist (på riktig :). Programmet sändes i söndags. Paloma är själv halvthai och gjorde ett radioreportage om ämnet och intervjuer med unga halvthai barn i Sverige och Thailand.

Att vara en Luk kreungär tydligen unikt. Underhållningsindustrin har det full med dem. Inte många kottar som ser ut som en thai i tv-rutan. Det är vackert att vara "vit" och vara halvasiat och halveuropiesk/västerlänsk.

Jag har en 2 åring till dotter och hon var mycket populär. Folk kunde gå iväg med henne och visade upp henne, hyllade henne...och så kom kommentaren: kom tillbaka om några år och bli "dara"/modell/skådis etc. Vissa säger "skaffa ett barn till, det är bra och fin med luk kreung". Och detta måste ni eller era tjejer/fruar har mött på "skynda skaffa en luk kreung", "jag vill också ha en luk kreung" jodå...det sista har man hör mååånga gånger.

Lyssna gärna och kommentera, ni och har halvthai barn och inte.
Programmet är inte 29min, utan 15-20min.

Länk till artikeln + ljudfil
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/507689?programid=2946

Direktlänk till ljudfilen
http://static.sr.se/Laddahem/Podrad...r-korrespondenterna_20150301_1300_28c36c6.mp3

Ska bli kul att höra hur ni tänker och hur ni har upplevt, hur tänker era tjejer/fruar kring detta.
Inget är fel. Enl. de ungdomarna som har intervjuvats så har alla inte upplevt detta "stjärnstatus" och om att det skulle vara bra att vara en Luk kreung.

Tacksam om ni vill delta i en diskussion här eller kommentera i min blogg om ni vill hitta dit :wai:

FYI: ordet är fritt, men vänligen håll er till forumets regler.
 
Senast redigerad av en moderator:

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Vi har ju en nästan tvåårig son ihop men jag har inte hört någon annan kommentar än att en del tycker att vi skall skaffa ett barn till. Nu har frugan två barn sen tidigare som bor med oss i Sverige så några fler barn blir det inte. Jag skall kolla med frugan senare om hon har fått ytterligare kommentarer.

Vad gäller utseendet så har jag också hört att folk tycker att dessa barn är vackra och kanske är det så. Själv tycker jag att thaibarn är lika vackra men för min del är utseendet av underordnad betydelse. Man är inte så vacker själv.
 
T

Thaimorsan

Gäst
En annan sak utöver att vara luk kreung är att många säger också att de skulle vara smartare än barn som inte är halv och att halv asiater är betydligt smartare på något sätt. Min mamma säger det jämt! Som typ "det är klart, hon är smart, hon är halv"...

Jag kan se i min dotter att hon är framåt jmfm hennes jämåriga iaf när det kommer till språkutvecklingen och snabb med att koppla två och två när det kommer till saker och ting, det är oftast så att hon fixar det efter ett eller två försök.

Jag försöker dämpa det där med att halvthai skulle vara bättre. Barn utvecklas olika och mognar olika fort. Sedan hänger ju på hur man ge de olika utmaningar så att de kan utvecklas åt rätt håll.
 

Grannen Olsson

Aktiv medlem
Ett tänkvärt ämne @Thaimorsan.nu

Ett par bidragande orsaker till att [thai]ลูกครึ่ง[/thai] blir framgångsrika tror jag kan vara att de får en uppfostran som skiljer sig från traditionell thailändsk uppfostran. Kan det vara så att [thai]ลูกครึ่ง[/thai] i större utsträckning uppmuntras till självständigt tänkande mer än vad thailändska barn som tvingas in i en väldigt bestämd mall. Nu är jag ute på hal is och där kanske @Thaimorsan.nu kan bidra med kunskap. När jag ändå är ute och spekulerar i okänd terräng så kan jag nämna att jag tror att [thai]ลูกครึ่ง[/thai] mycket oftare blir flerspråkiga och kan prata engelska flytande. Det hjälper till vid en internationell karriär.
 

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Att luk kreung skulle vara smartare tror jag inte på, inte vad gäller anlagen i alla fall. Däremot är det nog precis som @thaimorsan nu skriver att två olika kulturer vad gäller uppfostran spelar en roll. Det har absolut betydelse att barnet får två språk redan från modersmjölken, detta är jag övertygad om.

Och självfallet är det så att barn utvecklas olika. En del börjar gå och springa tidigt, andra börjar prata tidigare. Vår son var snabb med motoriken men är senare med språket. Det beror kanske på att det kan vara förvirrande när det pratas två olika språk hemma, vad vet jag?
 
T

Thaimorsan

Gäst
@Grannen Olsson tack! jag tror inte alls att du är på hal is. Mina svenska läsare verkar vilja veta mer om Thailand men mailat mig isft kommentera öppet. Många vill veta hur det egentligen är. Jag har upplyst ämnet i "Thai-sweden social grupp" på fb. Jag tror inte att admin vågar släppa mitt inlägg då majoriteten där är thaikvinnor och oftast är det medhåll om någon tycker lika eller tvärtom. Inte många skulle träda fram och våga tala öppet, det skulle bli mer som en uppläxning som utväcklas till helt annat kan jag tänka mig....väcka sovande björnen typ. Just nu har inte många thai hittat till mig, dels att många inte förstår svenska helt och hållet med jag skrev också på thai och hoppas på respons på hur thaikvinnor och män/pappor tänker kring detta.

De halvthai "dara" kommer oftast utifrån, bott utomlands eller gått på en internationell skolor i Thailand. De vågar sig på saker medan andra thai tänker alldeles för mycket på vad andra skulle tänka och tycka. I radioprogrammet så intervjuades också David, som visar baksidan av att vara luk kreung som inte syns...

Många thai tror att alla luk kreung är rika från födsel och begåvad. Förlåt men många kan inte ens sjunga. Att bara se bra ut kommer man också långt i ett utseendefixerat land/världsdel.
 
T

Thaimorsan

Gäst
Det beror kanske på att det kan vara förvirrande när det pratas två olika språk hemma, vad vet jag?

Trodde att det skulle vara förvirrande med språk för T men sedan har hon suttit och kolla mycket på Youtube där barn öppnar Kindereggs och hittat själv till olika språk som Hindi, japanska, ryska... En dag stod vi i köket och hon sade "cebolla"...tur att vi kan spanska, hon sa direkt efter "löök".

Nu kanske vi går in på inlärning hos barn men det funkar här att lära de ett ord först sv eller thai, sedan ta det i det andra språket en vecka senare.

Nu räknar hon "fem, sech, sjuu, nine, ten, sii, haa" "plaa, fisk, fish" ni fattar. Verkar som hon fattar ändå. Sedan kunde hon säga "plaa-bajs"... Thai rutten fisk fick hon lukta på förra veckan.
 

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Haha, den med plaa-bajs var bra, det måste frugan få höra. Och jag förstår helt och hållet varför med den stanken. Ungar är härliga, man vet aldrig vad som kommer ut ur den där lilla munnen. Lille D:s ännu ganska få ord är också ofta en blandning därav mina funderingar.
 
A

Anonym

Gäst
Själv tycker jag att thaibarn är lika vackra men för min del är utseendet av underordnad betydelse. :nod::thumbsup::thumbsup:
 
T

Thaimorsan

Gäst
Jag kommer nämna några kända halvthai i bloggen senare. Nu ligger det ett inlägg om några respons med bl.a från er här utan att nämna några namn.

Såg ett inlägg igår på Kapook.com som någon skrev om supermdellen Chrissy Teigen som är halvthai-norsk och gift med den kända sångaren John Legend. Jag störde mig rätt mycket där i tråden. I nästan varenda stycke så skrev de upprepande gånger "halvthai-norsk Chrissy". I kommentarerna var det om att hon inte är snygg, inte thaisnygg, inte vit, från Nakorn Ratchasrima vådå speciell, Isaan! (Nedlåtande). "Men ja vad bra att det finns thaiblod därute"... Alltså.

http://women.kapook.com/view113413.html

Jag diskuterade också med en barndomväns i Thailand och har lärt mig nytt ord. Ok kanske i te nytt med det ör mycket viktigt i Thailand. Hon skrev "ค่านิยม" khaa-niyom dvs populäritet och värde/status.

Att vara en luk krueng har högre värde och de kan få bra jobb och mer pengar, var hennes slutsats.
 
Senast redigerad av en moderator:
T

Thaimorsan

Gäst
Vill någon fortsätta diskussionen här så går det mycket bra.

På Th-swe FB-gruppen där det är 2869 medlemar... admin släppte inte mina frågor/inlägg som var precis som jag ställde här. Kanske rädd att det skulle skapa kalabalik bland kvinnorna. Jag pallar inte ens fråga varför. :rolleyes:

Så jag fortsätter yttra mig och reder ut begreppet å förstår mig på "luk kreung"-grejen i min blogg. Välkommen dit om någon har synpunkter om det. :)
 

Kycklingen

Administratör
Forumpersonal
Jag har inga 50/50 barn så jag har ingen erfarenhet i ämnet men tycker ändå att tråden är intressant.

Finns det ingen avundsjuka i Thailand på dessa barn?
Jag tänker mer på i skolan, förekommer det mobbing där på dessa barn?
Att tex dom andra eleverna "tror" att dessa barn är rikare, att lärarna fjäskar mer för dessa barn och att då dom andra eleverna blir åsidosatta?
 

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Jag har inga 50/50 barn så jag har ingen erfarenhet i ämnet men tycker ändå att tråden är intressant.

Finns det ingen avundsjuka i Thailand på dessa barn?
Jag tänker mer på i skolan, förekommer det mobbing där på dessa barn?
Att tex dom andra eleverna "tror" att dessa barn är rikare, att lärarna fjäskar mer för dessa barn och att då dom andra eleverna blir åsidosatta?

Intressant frågeställning, jag hoppas verkligen att någon kan besvara detta. Jag gillar inte särbehandling, ingen skall behandlas olika pga sitt ursprung. Ett barn kan inte påverka vilka föräldrar som har satt det till världen så särbehandling är av ondo vilket uttryck den än tar.
 
A

Anonym

Gäst
Intressant frågeställning, jag hoppas verkligen att någon kan besvara detta. Jag gillar inte särbehandling, ingen skall behandlas olika pga sitt ursprung. Ett barn kan inte påverka vilka föräldrar som har satt det till världen så särbehandling är av ondo vilket uttryck den än tar.
Tyvärr har jag förstått att dessa barn oftast kan mobbas i byskolorna, bättre i en privatskola i städer där detta är vanligare!
 
T

Thaimorsan

Gäst
Här har vi en intressant story.
Om Ann som är superstjärna halvthai-svensk, som berättade öppet på Barnensdag om att hon växte upp med mormor, diska nudelskålar i skolan för att kunna få gratis lunch på skolan, gått på "tempelskolor" , hade ett par flip-flopp som hon delade med mormorn, ena dan kunde de äta, andra svälta men hon tyckte att hon hade en bra uppväxt, lärt sig om livet och värdesätter å uppskattar saker mer.

Hon blev upptäck som 13åring när en granne som jobbar som makeup artist för RS tog med hennes bild, och den vägen blev det...från casting till små jobb till det andra.

http://women.kapook.com/view80047.html
Det var en kompis i Thailand som tipsade.
 
Senast redigerad av en moderator:

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Här kommer en bild på en liten tvåårig luk kreung, nämligen vår lille D.
20150213_144221.jpg
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
K Dubbelt medborgarskap om man är halvthai eller thai Uppehållstillstånd och visum mm 10
Isan Lover Ännu ett barn attackerat av hund, den här gången på Phuket. Thailändska Nyheter 45
Isan Lover Varning, gäng som kidnappar barn besöker hem i Amnat Charoen provins. Thailändska Nyheter 3
thaikonsult Medborgarskap för nyfött barn i Thailand. Uppehållstillstånd och visum mm 10
PanPan Öppna fondkonto för barn i Thailand. Expat i Thailand 39
tobbetruck Barn födds i thailand / utanför EU. Uppehållstillstånd och visum mm 21
PanPan Vid vilken ålder sätter ni era barn på skola i Thailand? Allmänt thailandforum 20
A Spouse Visum för Farng som har ett barn med Thaimedborgare Allmänt thailandforum 2
Isan Lover Muay Thai för barn ledde till dödsfall. Allmänt thailandforum 24
A Lägger frågan här , Barn som pga av Moderns medborgarskap blivit Svenska medborgare Uppehållstillstånd och visum mm 19
Isan Lover Många barn i södra Thailand kan vare sig läsa eller skriva på Thai. Funderingar och betraktelser 74
Isan Lover Hundar i Indien dödar barn. Asienforum 57
Tulpan Är det någon som är tillsammans med en kvinna som inte redan har barn och inte vill ha några? Allmänt thailandforum 33
K Producera flera barn Allmänt thailandforum 30
P Adoptera sin frus barn Ordet är fritt 56
S Barn semester Ordet är fritt 6
A Färre Svenska barn Ordet är fritt 74
kurant Att bli med barn..... Asienforum 44
Pepsi Varför barnbidrag i sverige? Har man inte råd med sina barn? Ordet är fritt 225
A Barn namn som kan uttalas av både Thai och Svensk. Allmänt thailandforum 123
Mickey666 Barnbidrag för barn bosatta utomlands Allmänt thailandforum 27
Långeman Barn i Tempel Allmänt thailandforum 4
S Att flytta syskons barn till Sverige Uppehållstillstånd och visum mm 26
Lara Croft Barn sköts ihjäl i thailändsk säkerhetszon Thailändska Nyheter 0
A barn i thailand Allmänt thailandforum 2
P Spouse visum (för dig som är gift eller har barn i Thailand) Uppehållstillstånd och visum mm 126
Berralund Barn, uppfostran och kosthållning Allmänt thailandforum 66
A Vad får era barn lära sig på skola i Thailand, Internationell, Thai, Bi-lingual schools. Ordet är fritt 12
S Problem med samordningsnummer till barn Uppehållstillstånd och visum mm 14
P Få barn i Thailand Uppehållstillstånd och visum mm 33
N Avslag uppehållstillstånd för barn.... Uppehållstillstånd och visum mm 21
B Domstol tar upp fall ang förbrytelser knutna till Thaksins barn Thailändska Nyheter 0
K Min Thailändska flickvän är med barn. Kan hon få permanent uppehållstillstånd nu? Uppehållstillstånd och visum mm 10
thaikonsult Ställningstagande från Migrationsverket om förälders medgivande till uppehållstillstånd för barn Allmänt thailandforum 0
K Var bäst att bo ? Thailand/Sverige/Norge (bäst att föda och bo med barn idag) Uppehållstillstånd och visum mm 192
thaikonsult Umgänge med barn två timmar i veckan är skäl för uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd och visum mm 0
A Att ta sig an en Thaifrus halvvuxna barn Allmänt thailandforum 19
Lara Croft Gård samtycker till att stoppa bilder av barn med krokodiler Thailändska Nyheter 0
thaikonsult Vårdnad om barn i Thailand Uppehållstillstånd och visum mm 11
Lara Croft Få thailändska barn vill bli politiker Thailändska Nyheter 0
Grannen Olsson Män bör få barn sent i livet Allmänt thailandforum 2
Kycklingen En 10-årig flicka har fött ett barn i den nordöstra provinsen Nakhon Panom Thailändska Nyheter 2
N Barn och det svenska bidragssystemet Ordet är fritt 81
A Resa med barn Thailändskt reseforum 14
G Sv: Mina "barn" vid namn Hoya - utveckling och framtid..... Allmänt thailandforum 11
G tusentals-barn-flyr-varldens-aldsta-krig Allmänt thailandforum 4
Berralund Att ta hem barn från Thailand till Sverige Uppehållstillstånd och visum mm 216
Berralund Thailändska barn till Sverige Allmänt thailandforum 5
A 10000 hemlösa barn i Thailand Allmänt thailandforum 2
A thailändska alfabetet tecknad film för barn Thailändsk kultur och traditioner 3

Liknande trådar

 
Topp