Bygglov ????????

Diskussion i 'Bygga hus i Thailand' startad av pi-mi, 26 oktober 2010.

Taggar:
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. pi-mi

  pi-mi Nykomling

  Kan någon svara på om man behöver bygglov och i sådana fall hur avanserade handlingar och ritningar som krävs. Jag har ritat huset själv och skall börja bygga en bit in på det nya året utanför Korat (Patungchai).
   
 2. Lunkan

  Lunkan Medlem

  Vet inte, men i Sakon Nakhon sa en thai att i städer behöver du bygglov, men på landet behövs det inte/är det ingen som bryr sig :)
  Då hade jag frågat om att bygga en bra bit UTANFÖR en by.
  Vet inte var gränsen går till då det behövs bygglov.
   
 3. Wanpen

  Wanpen Medlem

  Jag har blivit informerad, att en thai måste äga 51%, sen bara
  att bygga :nod:
   
 4. Gazton

  Gazton Forumräv

  Man kan äga huset, men bara 49% av marken.. men det går att arrendera marken på 30år :)
   
 5. pi-mi

  pi-mi Nykomling

  Tack det låter ju enkelt. Det kanske är därför det ser ut som det gör på vissa ställen med placering av hus osv. Men inte mig emot, tvärt om. :thumbsup: ;)

  Det där med att äga eller inte är en intressant fråga tydligen, det verkar som de flesta har det liggande som en kvarnsten längst bak i hjärnbalken. Glöm det, jag tror att alla som bygger här har kalkylerat och skrivit av investeringen redan, annars kan man inte koppla av. Jag har varit här så pass länge att jag kan säga att få tillbaka något, oavsett om man äger eller hyr, gift eller ogift är obefintlig. Det finns aldrig några pengar när det är dax att dela det hela, bara en massa släkt som ger goda råd.

  Lev och njut av situationen och livet, det kommer inte tillbaka, tillsammans med era vackra oftast unga flickvänner, det är få unnat att ha det så bra som vi har det.
   
 6. Lunkan

  Lunkan Medlem

  Ja, många säger att faranger är chanslösa om det blir tvostemål i domstol,
  MEN man har ju en del möjligheter att göra att det blir så tydligt att det inte går till domstol :)
  1. Jag är inte jurist. men en del, som jag tror är insatta, rekomenderar att man SJÄLV äger huset, och har arrendeavtal på marken ÄVEN om frun/hennes familj äger marken. Då kan man bo kvar eller sälja huset ÄVEN om det blir skillsmässa.

  Några egna tankar:
  2a. Även som gift kan man äga huset själv genom äktenskapsförord. Vet inte kraven riktigt, för att det ska kunna räknas som det, men om huset byggs FÖRE äktenskapet, och det skrivs i äktenskapsförordet, så håller det rimligtvis.
  2b. Om man inte kan/vill betala husbygget kontant, så kan man låta lånet stå på frun. Då riskerar man i alla fall inte att bli utan hus, och ha bara lånet kvar :) Dessutom - om frun är offentliganställd - så får hon mycket lånevillkor (=Upp till maxbeloppet de får. Ungefär halva räntan mot normalt, i alla fall då det gällde andra lån än fastighet. 7 > 3,8 % ungefär har jag fått veta av en offentliganställd thai, som hade kollat en del.)

  Jag tänker "bekymra" mig om det INNAN bygget och papperen är klara, för att få det så bra som möjligt :) men efter det släpper jag det.
   
 7. Hej främling! Visste du att om du blir medlem/loggar in så kan du se inlägg från forum och du kan se bilderna som finns i inläggen i fullstorlek! Ett medlemskonto fixar du på ett litet ögonblick och du kan använda din Facebook, Google eller Twitterkonto för snabb inloggning.
  :wai: :wai:
 8. glimten66

  glimten66 Ogiltig e-postadress

  Hej ja frågade tanten om bygg lov men hon sa att vi behöver inge där vi håller till :)
  de enda som hon sa va att efter som hennes pappa hade sitt hus så nära vägen så fick vi me ha de för de till hörde samma mark

  glimten 66 :wai:
   
 9. Lunkan

  Lunkan Medlem

  Det låter konstigt. Iofs är det Thailand, och där vet man ju aldrig :)
  Jag tror mer på att det är något av de här alternativen:
  Alt 1./ Det behövs ALDRIG några bygglov där du bor. Hör det till tättbebyggt område eller inte?
  (Om inte så är det som jag hörde att utanför tätort behövs inget bygglov.)
  Alt 2./ Det BEHÖVS bygglov, men eftersom din svärsfars hus fick godkänt, så lär ditt få det också OM ANSÖKAN LÄMNATS(/lämnas?) in. (Normalt (=Sverige) ska bygglov godkännas INNAN man börjar bygga, annars riskerar man att behöva riva, men det är Sverige. OM det skulle vara någon sådan formalitet i Thailand, så går det att lösa det med ett "bidrag", gissar jag.)
   
 10. pi-mi

  pi-mi Nykomling

  Nu är det klart med bygglovet. Jag gjorde en skiss vad jag ville ha och en "arkitekt från kommunen" har gjort fullständiga ritningar med beräkningar på betong bjälklag osv. helt i klass med svenska.
  4500 bath för det hela rasket med stämpelkostnader och alles.
  Ritningar på infiltreringsbädd för avlopp och dränering av tomten ingår också.
  När det väl är gjort skall man veta att om man vill låna pengar i banken på huset och tomten måste de stämma med ritningarna, gäller även utan ritningar, skall man bygga ut så ritar dom in ev. utbyggnad till en liten kostnad, snart som i Sverige.

  Beträffande kommentarerna om ägandet, krångla inte till det hela för mycket juridiskt, se det inte som en investering utan ett nöje, dyrare är det inte. Om man inte har råd med det nöjet skall man inte bygga hus i Thailand (ett land där du kan köpa en borttagning av en person för 5000 bath både ilegalt och legalt) då är Spanien eller Sverige att fördra.
  Glöm juidiken och njut av livet, du har ändå ingen nytta av den om du inte kan föra din talan.
   
 11. Lunkan

  Lunkan Medlem

  Jättebra! Jag funderade på hur man skulle få byggjobbarna att förstå, utan att man skulle behöva vara där hela tiden.
  Så även OM man fortfarande inte skulle behöva bygglov utanför tätort, så är det ändå värt 4500 baht att få ritningar.

  Fast jag satsar nog på att försöka skydda mig lite genom att stå som ensam ägare till huset, och hyra marken, så man inte blir blåst onödigt lätt :) Även om frun är pålitlig så kan hon dö först eller inte klara att stå emot påtryckningar från eventuella luringar i hennes familj. Då skadar det i alla fall inte att ha sådana papper :)
   
 12. Wanpen

  Wanpen Medlem

  pi-mi

  Vad har ni för beräkningar på totala husbygget, var har
  ni tänkt bygga, hur stort, (lite nyfiken), :nod:
   
 13. pi-mi

  pi-mi Nykomling

  Grattis "Lunkan" du har hittat KVINNAN.

  Beträffande ritningar och byggjobbare så är det inte säkert att de förstår mer trots ritningar, om du inte övervakar och rätar till. Alternativet är att du tar in ett företag som bygger åt dig och en fristående konsult som supervisor, som övervakar att ritningarna följs. Den erfarenhaten jag har säger att om du skall bygga i egen regi trots ritningar måste du övervaka bygget hela tiden. Om man kan skippa 10 meter armering och sno den så är det mat till familjen för en dag när det sålts på skrotgården. Det gäller allt byggmaterial, övervaka allt svinn. 10 st byggstenar är 1 liten flaska dålig sprit eller en öl "som inte frugan har koll på".
   
 14. pi-mi

  pi-mi Nykomling

  Jag har inte gjort någon kalkyl utan bygger efter vad som finns i plånboken på lång sikt, vi har boende redan så vi har ingen brådska. Jag skulle uppskatta 500.000 för 100m2 exkl. tomt.
  Vi bygger utanför Korat i en liten by.
   
 15. Lunkan

  Lunkan Medlem

  >pi-mi
  Ja, bygge lär bli problematiskt.
  Antingen blir det dyrt med inhyrd byggledare e d - och då är det ändå inte säkert att det blir bra i alla fall :)
  men om man bygger i egen regi, så finns problemet att faranger får väl knappt ens vara byggledare (?). (Om det är sant, vilket det nog är, för lagen är hård mot faranger gällande ganska många slags jobb, så fick en farang över 1 mille i böter bara för att han hade hjälpt till att lasta av lite byggmatrial!)

  Glimten hade en bra lösning med en tuff fru, som var där och övervakade hela tiden,
  men den lösningen fungerar ju inte om frun har annat heltidsjobb, som hon inte kan ta ledigt från.
   
 16. pi-mi

  pi-mi Nykomling

   
 17. pi-mi

  pi-mi Nykomling

  Jag kan inte säga att jag är specialist på området, men jag har varit i Thailand 10 år haft arbetstillstånd och eget företag i Thailand (Phuket) 5 år (nu är jag pensionär, jag vet knapt hur det stavas), det är ingen annan än banken som har tittat på det första gången när jag betalade en faktura till utlandet.

  Att man har lagstiftning mot illegal arbetskraft vet ju alla, men jag har inte träffat någon som har råkat illa ut utan att ha gjort sig osams eller omedgörlig med annan person eller företag.
  Sedan måste jag ju säga att det snurrar så mycket rykten och hörsägen om vad som gäller och vad som händer, att man kan inte lyssna, huruvida du kan jobba på din egen tomt vet jag inte, men om du hyr in Thailändare för att arbeta måste ju du säga vad som skall göras eller hur, men om du inte betalar lön för det de har gjort eller fortsätter att göra deras jobb, då kanske du har en ovänn, han kanske känner någon som arbetar inom polisen eller liknande????????
   
 18. Lunkan

  Lunkan Medlem

  Inte vet jag om det var sant, men en hävdade att han bötat 1.2 mille baht bara för att han hjälpt till att lasta av en lastbil med byggmatrial. Det var nästan lika mycket, som hans hus skulle kosta.
  Och på många ställen finns väl poliser, som vill tjäna extra på mutor, och då kan byggen vara en bra inkomstkälla :)

  Och man kan säkert få oväner, för man måste kanske sparka någon :) för inkompetens/lathet. Glimten berättade att hans fru sparkade HELA första gänget, men sen fick de tag i mycket bra, som gjorde fint jobb för ganska lite pengar.

  Och även om man bara tänkt övervaka själv, så är det svårt att inte ta i något alls reflexmässigt.
   
 19. glimten66

  glimten66 Ogiltig e-postadress

  Ja lunkan dom nya har varit riktigt bra dom kommer att få göra en hel del hos oss fram över ända problemet me dom e att efter dagens arbete letar dom rätt på mi när ja e där o får allt snällt komma o sitta me dom o dricka ett par flaskor lao :)
  men va gör man inte ;)

  sen har ja varit me dom på ett annat hus bygge där ja kakla badrummet åt dom de gillades kan ja lova dom har sagt den dan du flyttar hit vet du vart du ska komma

  glimten66 :wai:
   
 20. molly

  molly Nykomling

  Nej det tror jag inte på. efter jag har byggt färdigt mitt hus har jag bara lämnat en ansökan till kommunen om nr.till huset och familjen bok och bara flyttade in.

  mvh molly.
   
 21. Wanpen

  Wanpen Medlem

  Härligt molly, att du kan så mycket,
  och hjälper oss här på CM
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Denna webbplats använder "cookies". Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Några frågor på det?