Flytta till Thailand. Är det möjligt om man inte har gott om pengar?

Diskussion i 'Uppehållstillstånd och visum mm' startad av felipe, 9 mars 2010.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. felipe

  felipe Nykomling

  Hej :wai:

  Jag och frun har länge undrat över en grej.
  Kan man flytta till Thailand och bo där utan att man har gott om pengar med sig? Kan man som farang försörja sin familj? Nu menar jag så klart på ett lagligt sätt. Min fru är thailändska och ibland när det är som mest kallt som det har varit den senaste tiden så säger hon lite halvt skämtsamt till mig. "Kan vi inte flytta till Thailand?"
  Jag vill ju gärna men så hör man att som farang kan man inte jobba i Thailand. Och sen har jag hört att det ska vara jätte svårt att få permanent uppehållstillstånd i Thailand.
  Är det någon som vet hur det ligger till? Vilka lagar som gäller? Eller kanske det är någon som har gjort just det?
  Vi har inte så mycket sparat och än så länge är vi ganska unga, jag är 28 och hon är 26 år. Just nu är det bara jag som jobbar, vår son är är bara 1 år och 8 månader och har inte fått någon bra plats på dagis än. Så ibland drömmer vi att det hade varit skönt att åka iväg några år och komma tillbaka när det är dags för barnen att börja skolan.
  Vår plan är att våra barn ska kunna gå i skolan här i Sverige och under tiden spara så mycket pengar som möjligt och när dom är stora nog att slå ut sina vingar då flyttar vi till Thailand. Det är en fin plan men det är en ganska långsiktigt plan. :)


  Så nu har vi gått ett tag och funderat just på det där. Är det är möjligt att flytta dit utan att ha några pengar och klara sig nått så där?

  Mvh
  Familjen Vargas
   
  Grannen Olsson gillar detta.
 2. jp

  jp Medlem

  njaa...detta är inget brra svar men jag gör ett försök...själv håller jag på att rusta en villa uppe i Chiang Mai..åker dit 31och så här har jag resonerat...

  jag vill inte vara fattig i Thailand - jobb finns inte för farlanger om vi inte utöver ngt som de efterfrågar starkt (speciallist)
  är du en duktig hantvekare kanske du kan hanka dig fram - men betalningen blir låg

  att öppna eget inom servicebranchen (mat,dryck) kanske

  sedan tror jag livet i T. inte är kul om du inte har pengar...du är ju van en viss standrd...

  men däremot kanske ni kan balansera era liv med att investera i ett boende i T. och succesit investera och försöka bo där längre perioder...ex ta tjänstledigt 1-3 månader (om du får) o prova leva där

  Inga tydliga svar men jag försökte ge dig en hint
   
 3. Anonymous

  Anonymous Gäst

  Svar!

  Stanna i Sverige!
   
 4. olofb

  olofb Nykomling

  Det var ett trist svar :-\ knappast vad frågeställaren är ute efter..... Vi är många som funderar...och vill kanske höra seriösa svar om levnadskostnader och andra krav/förutsättningar :nod:
   
 5. felipe

  felipe Nykomling

  :wai:

  Tack så mycket för era svar och hoppas det kommer fler. Det är mycket intressant att höra vilka möjligheter som finns och hur man kan gå till väga.

  Att flytta till Thailand är ju en dröm. Och det hade ju varit bra att veta så mycket som möjligt om det om man nån dag bestämmer sig för att förverkliga drömmen.
  Att ställa om sig till thailändskt standard hade nog inte varit så svårt för mig tror jag, och för min fru hade det varit mycket lättare. Hon har bara bott i Sverige ca. 3 år. Barn anpassar sig snabbt så där hade det inte varit några problem alls.

  Problemet är ju försörjningen. Är hantverkare någon sorts "speciallist" jobb? Själv jobbar jag sen lite mer än ett par år tillbaka i en metall verkstad, mest som CNC operatör. Att starta en liten verkstad kanske hade varit något i såna fall?.. Jag har inte lärt mig mycket thailändska än men jag hoppas på att lära mig mer framöver.

  Ja det ska ju mycket till innan man kan förverkliga drömmen. Men fortsätt gärna med fler svar och ideer. Jag vill gärna lära mig så mycket som möjligt.

  I sommar åker vi till Thailand och hälsar på min frus familj. Vi kommer vara där i cirka en månad i en liten by nära Kasetvisai i Roiet. Där hoppas jag lära mig lite mer och känna på det lite mer. Jag längtar så mycket!

  Jag skulle gärna också vilja höra lite om vad det kostar att köpa hus och att bo i Thailand. All info är välkommen...

  ;)
   
 6. mooy

  mooy Nykomling

  Vad är exempel på specialist?
  Kärnfysiker?
  Forskare?
  Själv är jag programmerare. Och om "thailand" vill att jag är "specialist"-programmerare så kan jag väl bli det också. Inget är omöjligt.

  /Robin
   
 7. Hej främling! Visste du att om du blir medlem/loggar in så kan du se inlägg från forum och du kan se bilderna som finns i inläggen i fullstorlek! Ett medlemskonto fixar du på ett litet ögonblick och du kan använda din Facebook, Google eller Twitterkonto för snabb inloggning.
  :wai: :wai:
 8. Piapothong17

  Piapothong17 Nykomling

 9. glimten66

  glimten66 Ogiltig e-postadress


  Hej de går o käna pengar i thailand men de ligger mycke jobb bakom...

  du kan tex.. öppna en gris farm där kan du käna en del pengar men de ligger mycke jobb bakom innan ni börjar o göra de men de går..... har du en medel stor farm kostar inte så fasligt mycke att starta upp.
  då kan du efter hårt arbete ha en omsättning på mellan 160000-220000 THB
  men som sagt de kräver tålamod o hårt arbete innnan.......


  glimten66 :wai:

  PB260608.jpg
   
 10. Anonymous

  Anonymous Gäst

  jag har en liten livränta från en arbetsskada13000 bath åker hem 3 mån på sommaren till sverige och jobbar det är nog jag lever på 20000 bath men har redan hus bil osv betalt
   
 11. Anonymous

  Anonymous Gäst

  Hej
  Om du har en thailändsk fru/flickvän kan du starta företag i hennes namn. Det innebär inte att du får arbeta men du kan styra och ställa, det är inte förbjudet att prata.
  För att få arbetstillstånd krävs att du utför arbete som en thailändare inte kan göra. Det kan vara vad som helst och det behövs inte så mycket specialkunskaper för att det skall gå igenom. Den vanligaste "specialkunskapen" är att man importerar kunskap, pengar eller kompetens från utlandet. Det kan inte en normal thailändare göra, oftast p g a språkbrister, kunskap om den utländska marknaden, kundkontakter m m. Här gäller att ha fantasi och dina påståenden kommer inte att granskas särskilt hårt. Thailand välkomnar utländsk kompetens som kan hjälpa till att bygga upp landet. Själv angav jag marknadsföring i Skandinavien med avsikt att föra in investeringar i landet och det gick igenom problemfritt. Arbetar idag med fastigheter, se www.tajland.se

  Det är vanligt att faranger öppnar t ex barer eller restauranger men det sker nästan undantagsvis i den thailändska fruns namn. Farangen står för kapitalet.

  Permanent uppehållstillstånd är inte alls omöjligt. En gång varje år delar regeringen ut uppehållstillstånd till upp till 200 personer från varje land. De gör bedömningar typ om du är gift med en thailändare, har barn ihop eller har gjort andra insatser i samhället. Du måste ha haft arbetstillstånd i minst 3 år och du måste kunna prata och förstå thailändska. Självklart kan du inte ha en kriminell bakgrund. När du haft uppehållstillstånd i 10 år kan du ansöka om medborgarskap men det kräver lite mer.

  Du kan leva på jämförelsevis mycket lite pengar i Thailand men får vara beredd på att ställa betydligt mindre krav om kapitalet saknas. Räkna med att du kommer göra av med minst 40.000 THB/månad för hela familjen om du vill leva ett hyggligt drägligt liv. Det går att leva på betydligt mindre, men som sagt.
  Du måste inte kunna thailändska för att driva företag men måste isåfall ha någon betrodd thailändare som medhjälpare/partner. Jag har min thaifru för det och det funkar alldeles utmärkt.
   
 12. Leif Svensson

  Leif Svensson Nykomling

  Hej. Det finns olika vägar att gå, om du är 50 år kan du sätta in 30.000 svenska på ett konto i bangkok bank. (ditt eget konto) då får du ett uppehållstillstånd för ett år som även ger tillstånd att arbeta. efter ett år får du visa upp kontoutdrag att det finns medel. (under året får du naturligtvis använda pengarna, dom är ju dina, se bara till att 30.000 finns när året är slut) utan att behöva springa till passpolisen för en stämpel var 3 mån. Pensionärsvisa kräver stämpel var 3 mån. Sedan har du detta med en thai som äger rörelsen. 51% kräver lagen att thai äger, detta hindrar ju inte att ni har ett eget kontrakt. Ska ni köpa så se upp en djungel av regler, TEX. måste mäklaren ha ett speciellt green card, annars är köpet ogiltigt och både fastighet och pengar är borta. du kan inte äga mark men hyra går bra, se bara till att hyran är indexreglerad finns risk för riktigt saftig höjning annars. Se även till att kontrakt (på thai o engelska), då gäller det engelska( inskrivet ). bra om det blir problem. Hoppas att detta hjälpte litegrann, funderar själv på 30.000 lösningen. Leif
   
 13. olofb

  olofb Nykomling

  Spännande!
  Jag går också i tankar på att flytta till Thailand och leva mitt liv där tillsamman med min flickvän. Hon är Thailändska. Jag är en bit ifrån pension men tänker just det... att kommer jag att klara mig och hennes försörjning på min pension? Pensioner är ju sällan feta- inte min heller... Men du nämner att 40000Thb ska räcka för ett bra liv med lite guldkant...ingen lyx- utan kanske som livet här hemma..? Med andra ord så kan vi leva bra på 50000 thb/månad? Jag förstår att det kan vara individuellt men det har du nog tänkt på när du satte siffran? Kul om fler kan bidra med vad som är rimligt att räkna med för att kunna leva bra där? Låt säga exkl boendekostnaden? Mvh olofB
   
 14. Anonymous

  Anonymous Gäst

  Hur mycket pengar man måste ha för att leva i Thailand är väldigt individuellt. Jag kännner dom som lätt drar 80.000 per månad men dom har ett ganska intensivt festa- och flickvänner-liv. Känner även dom som tar sig fram på10.000/månad men det livet passar nog bara få.
  En som har arbetstillstånd får du skatta för 50.000 oavsett om du tjänar mindre i verkligheten. Det kan vara en tumstock.
  Om du sen bor i Phuket eller Bangkok är det dyrare att leva. I Pattaya är det fortfarande förhållandevis billigt och längre ut i tassemarkerna är det ruskigt billigt att ta sig fram.
  Du kan hyra en liten lägenhet från 6.000 THB (Pattaya) eller ett litet hus en bit utanför för nästan samma pengar.
  Mat för två om du äter enbart västerländskt ungefär lika mycket till, kanske lite mer.
  Då har du fortfarande en hel del kvar att spendera på kläder, nöjen etc.

  Allt ovanstående gäller bara om du är försiktig med kostnaderna. Det rusar lätt iväg även i Thailand.

  Att man kan arbeta på ett pensionsvis, som påstås här är helt felaktigt. Du är ju pensionerad och betalar ingena skatt. Sen måste man ha 800.000 THB på bankkontot och det är inte meningen att man skall röra dom pengarna. Det är en säkerhet för att du skall klara av ev. sjukvårdskostnader för att inte belasta thailändska staten, men det är riktigt att många tar ut pengarna mellan visaansökningarna. Det kan straffa sig.

  Jag har drivit företag inom mäklarbranschen nu i 4 år och kan med bestämdhet säga att det inte krävs några "green cards". Påståendet att en affär med mäklare utan greencard är olagligt och att du förlorar dtt köp är absurt. Affären genomförs mellan köpare och säljare, inte med mäklaren inblandad annat än som rådgivare.
  Det är riktigt att alla thaibolag måste ha minst 51% thailändare i styrelsen. Dessa är inget annat än sovande partners, marioneter. Vid bolagsbildning är du den enda som kan skriva avtal och får därmed 100% kontroll över bolaget, förutsatt att detgörs rätt.
   
 15. Leif Svensson

  Leif Svensson Nykomling

  Ursäkta. men jag påstod aldrig att man fick arbeta på pensionsvisa!!!.
  Uppgifterna om kort deposition MM. tog jag från Aftonbladets resebilaga. Specialen om att köpa hus/lägenhet... PS. 49% procent gäller även antal faranger i ett bostadskompex: Enligt resebilagan!!!
   
 16. Lunkan

  Lunkan Medlem

  Jag har inte kollat själv än, men om informationstexterna, som jag läst, stämmer så:
  /Då du har arbetstillstånd så ska du betala minst 25% skatt på 600 000 per år jobbar ÄVEN OM DU INTE TJÄNAR DET.
  /Jag antar att man normalt får arbetstillstånd om man jobbar i eget företag (49%. Frun kan ha majoritet.) Det krävs någon slags intyg på att du säkert tjänar/har tillräckligt, för att kunna försörja dig.

  /Hus kan ägas via företaget också, så man kan ordna företags- och husägande med samma lösning.
  Eller så kan Thailänska frun äga huset.
  /"Dagisplats" brukar ofta svärmor stå för :) då barnen är små. Från de är 2,5 år får de vanlig dagisplats.

  (/Din fru är ju inte offentligt anställd i Thailand, men för andra, som har/får det: För offentligt anställda så ingår sjukvårdsförsäkring för dem själva, men också för deras föräldrar, barn och MAKE! )

  Så, som någon sa, så kan rimligtvis 600 000 säkert räcka. Även om du behöver mindre, så behöver du ända skatta för det. Vad som går åt beror på hur ekonomiska ni är :)

  (((Min troligtvis blivande fru tjänar 8500 bath efter skatt. På det har hon på bara 6 år sparat ihop till en dyr laptop, en motorcykel (båda betalda) och nu håller hon på och spar ihop till en ny bil ! I Sverige klarar jag mig på 8000 kronor, fastän jag har en 6-rumskåk, så vi får nog pengar över på 600 000 bath, men eftersom faranger får skatta för det minst, så är det lika bra att tjäna det :)

  Själv tänker jag snart börja testa om jag kan tjäna tillräckligt genom att jobba via Internet. Då blir det lätt att ta med sig jobbet till Thailand om/då man flyttar dit :)
  Då jag testar, så kollar jag flera olika slags jobb (skriva, programmera, marknadsföra, organicera...) Ni kan säga till om ni är intresserade av att starta eget inom Internet - Kanske hittar jag sådant, som kan passa flera av er.
   
 17. Leif Svensson

  Leif Svensson Nykomling

  jag tror att man måste tänka i banorna köpkraft!!.
  10.000kr i thailand blir ju som att ha 49.000kr i sverige.
  o det har jag aldrig tjänat SÅ.....
   
 18. olofb

  olofb Nykomling

  Samma här! Så det är därför jag hoppas att man( My woman and I) på ca 50000 thb/mån kan leva ganska bra och unna oss en del emellanåt. Hon jobbar visserligen men i värsta fall.....så bör det väl ändå bli bra!! ??
   
 19. pa_sak

  pa_sak Medlem

 20. Gazton

  Gazton Forumräv

  Fasen vicken bra tråd!

  Fler som vill ge sig in i diskusionen?
  Att flytta till thailand om man inte har gott om pengar är(åtminstonde för mig) alltid aktuellt.
   
 21. Rolf

  Rolf Medlem

  Hittade den här tråden. Borde inte sådan här info ligga så att man hittar den lite enklare.
  Tror att det är många som ställer sej frågan hur man gör och om det går.
  Sen, har det aldrig vad ni vet funnits planer på att ändra reglerna för tex. Svenskar att flytta till Thailand. Som tex. pensionär spenderar man ju pengar som kommer utifrån och inte kostar Thailand något.
  Rolf
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...
Denna webbplats använder "cookies". Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Några frågor på det?