Genuina Thairecept...

 
B

Bangkok_Hilton

Gäst
Jag söker genuina thairecept, inga turist-recept som kallas thaimat, utan från runt om i landet.
Det får ni gärna skriva här!

Jag söker också ett thailändskt recept för vad man gör med stor rå mangrove-krabba, som jag köpt i thaibutiken. Jag har hört att just mangrovekrabba ska vara så gott...

Hittills har jag varit i kök och skrivit av recept för:

Olika Som Tham (sallad av bla papaya o div grönt)
Panaeng (curryrätt av panaengcurrypasta o kokosmjölk, med önskvärd tillsats (fläsk, kyckling, biff, lamm mfl)
Khay Khem (saltade ägg)
Pad Pong Cari (grönsakscurry m gulcurrypasta o vald tillsats)
Miang Kham (Baay Ch Ploo- blad med 7 sorter saker som läggs i bladet o täcks med söt sås)
Khaw Khaa Moo (Brun fläsklägg som kokats länge i Five-spices o tjock söt sojasås)
Laab Moo (Hackat fläsk som blandas m kalla löksorter o mycket limejuice - kallas ibland syrlig fläsksallad)
Khay Daw (Stekt ägg på thailändskt vis, dvs friterat i olja men fortfarande med lös gula)
Moo Daed Diaw (Soltorkade fläskstavar som rullas i sesamfrön, går att göra i ugn i Sverige, men det är svårt)
Massaman (Wok med grönsaker o potatis, ej stark)

Jag har några till men kommer inte på dem nu...
 
Jaha det gick inte att gå in o lägga till fler recept jag har i samlingen, men dessa kom jag också på:
Hoy Nang Roam Soth Krueng (råa ostron på is, som äts med sked som man även droppar över lime, stark sås, en kvist med (minns inte namnet) och rostad lök) - min absolut största favorit i Thailand.
Goong Chae Naam Pla (Råa räkor som man häller över fisksås, vitlök o chili och som sen får "marineras" en kvart innan man äger dem.
 
Jaha det gick inte att gå in o lägga till fler recept jag har i samlingen, men dessa kom jag också på:
Hoy Nang Roam Soth Krueng (råa ostron på is, som äts med sked som man även droppar över lime, stark sås, en kvist med (minns inte namnet) och rostad lök) - min absolut största favorit i Thailand.
Goong Chae Naam Pla (Råa räkor som man häller över fisksås, vitlök o chili och som sen får "marineras" en kvart innan man äger dem.


Kul @Bangkok_Hilton ,, det skall bli spännande, vi har ju Thaimorsan här också som kan hjälpa dig och jag vet att många gubbar här är hejare på mat och själv är jag inte dålig på att laga thaimat och har en del recept från min fru som är mycket god kock, så detta välkomnar vi.

Skall kolla igenom dina maträtter här och se om jag stött på dem förut!
 
Så här genom bara titta snabbt så, Khay Khem (saltade ägg), gott äkta skall det vara ankägg
Miang Kham (Baay Ch Ploo- blad med 7 sorter saker som läggs i bladet o täcks med söt sås), intressant har jag inte kommit i kontakt ed innan
Khaw Khaa Moo (Brun fläsklägg som kokats länge i Five-spices o tjock söt sojasås), har jag ätit, lik Khai paloo
Laab Moo (Hackat fläsk som blandas m kalla löksorter o mycket limejuice - kallas ibland syrlig fläsksallad)
Khay Daw (Stekt ägg på thailändskt vis, dvs friterat i olja men fortfarande med lös gula)
Har jag ätit, speciellt det som du säger "lös gula" en äkta phat kapao, skall äggen vara friterade och lös äggula anser jag, så får thai säga vad de vill, jag gör bättre phat kapao än min fru:)

Goong Chae Naam Pla (Råa räkor som man häller över fisksås, vitlök o chili och som sen får "marineras" en kvart innan man äger dem.

Ja det är ju samma som ceviche, den sydamerikanska eller Karibiska matkulturen, skillnaden är ju olika metoder för marinering. Som dtam är ju också en slags marinering där man inarbetar diverse syra och salt i en maträtt eller häller över och den får dra, så det finns arketyper över hela världen när det gäller i princip allt och framförallt mat.
 
Bra där!
Jag lagar inte ofta thaimat men när jag väl gör det då jäklar ska det vara äkta. Testar även olika recept innan jag publicerar, måste ju kunna stå för dem :)

Vore det inte skoj att vi har en sökbar receptbank eller receptbok med matbilder och allt som medlemarna har budragit med? Allting hamnar i tråden och man får scrolla länge... Nåt för Admin att kika på?
 
Bra där!
Jag lagar inte ofta thaimat men när jag väl gör det då jäklar ska det vara äkta. Testar även olika recept innan jag publicerar, måste ju kunna stå för dem :)

Vore det inte skoj att vi har en sökbar receptbank eller receptbok med matbilder och allt som medlemarna har budragit med? Allting hamnar i tråden och man får scrolla länge... Nåt för Admin att kika på?

Att ha receptsamlig ser jag som att en ansvarar för det, och det har vi ju redan, så @Thaimorsan.nu sätt igång, ge oss en "receptbank":):wai: och så fyller vi på!!!!
 
Så här genom bara titta snabbt så, Khay Khem (saltade ägg), gott äkta skall det vara ankägg
Miang Kham (Baay Ch Ploo- blad med 7 sorter saker som läggs i bladet o täcks med söt sås), intressant har jag inte kommit i kontakt ed innan
Khaw Khaa Moo (Brun fläsklägg som kokats länge i Five-spices o tjock söt sojasås), har jag ätit, lik Khai paloo
Laab Moo (Hackat fläsk som blandas m kalla löksorter o mycket limejuice - kallas ibland syrlig fläsksallad)
Khay Daw (Stekt ägg på thailändskt vis, dvs friterat i olja men fortfarande med lös gula)
Har jag ätit, speciellt det som du säger "lös gula" en äkta phat kapao, skall äggen vara friterade och lös äggula anser jag, så får thai säga vad de vill, jag gör bättre phat kapao än min fru:)

Goong Chae Naam Pla (Råa räkor som man häller över fisksås, vitlök o chili och som sen får "marineras" en kvart innan man äger dem.

Ja det är ju samma som ceviche, den sydamerikanska eller Karibiska matkulturen, skillnaden är ju olika metoder för marinering. Som dtam är ju också en slags marinering där man inarbetar diverse syra och salt i en maträtt eller häller över och den får dra, så det finns arketyper över hela världen när det gäller i princip allt och framförallt mat.
Ah, Pad Grapaw glömde jag, det är en stor favorit hos min kille... :)
 
 

Liknande trådar

A
Svar
0
Visningar
3 K
A
 
Tillbaka
Topp