ID kort ersätter gula boken - vilka förmåner ger kortet?

Diskussion i 'Allmänt thailandforum' startad av jp, 23 september 2016.

 1. jp

  jp Medlem

  I måndags när jag kom till Thailand så hade jag fått ett brev från A. Hang Dong (Kommunen). Jag hälsdes välkommen av den nya officeren (grannar säger han är ny) att ta med mig gula boken och passet så skulle de utfärda ett ID-kort. Det tog 30 minuter så fick jag lämna fingeravtryck, informerade om min blodgrupp och de tog foto.

  ID kortet är rosa. Er id gul bok.jpg sätter liksom YTB (yellow tabian book) och man skulle få fördelar...men här vet jag föga. är det någon anna som gjort detta? Jag skulle önska att vi på tråden berättar när vi använt kortet och fått fördelar.

  Högst upp (tur man läser Thai knackligt) bat pra jam dtua (ID kort) khon chung mai mii sån tii thai (här förstår jag ej kan någon hjälpa mig - det verkar som det inte är ett khon Thai ID
   
  suriya gillar detta.
 2. Mickey666

  Mickey666 Medlem

  Det ersätter nog inte gula boken, men när du har gula boken har du rätt till ett thai leg.
  Fördelar är att du lättare kan legetimera dig, (namnet är ju nu på thai) du kommer in I ex nationalparker för samma pris som thai el. gratis annars tror jag inte det ger några direkta fördelar.
  Nackdel är ju att de nu har dina fingeravtryck om du går I dom tankarna:p:p:oops:
   
  Berralund gillar detta.
 3. suriya

  suriya Forumvärd TS-teamet

  บัตรประจำตัวคนซึ่งไม่มีสัญชาติไทย
  ,
  baddL bpraL djammM dtoaM kånnM sungF majjF miiM sanS chaadF tajjM
  , alltså idkort för person som saknar thailändskt medborgarskap. :)
   
  jp, Krille och Berralund gillar detta.
 4. Krille

  Krille Forumräv

  Klockrent översatt.
   
  suriya gillar detta.
 5. jp

  jp Medlem

  Fördel om man kommer in i nationalparker för samma pris.
  Men vad är till nackdel att lämna mina fingeravtryck....såtillvida jag inte gör något straffbart...men det har jag inte tänkt....eller är jag för godtrogen....jag tillhör de som vill ha mer övervakningskameror...då känner jag mig säkrare....
   
 6. jp

  jp Medlem

  spontant lite nyfiken på detta ordet på ID kortet.. kånn (person) ซึ่ง sung.....vad betyder det sista lite mer utvecklat...
   
  Långeman och suriya gillar detta.
 7. Hej främling! Visste du att om du blir medlem/loggar in så kan du se inlägg från forum och du kan se bilderna som finns i inläggen i fullstorlek! Ett medlemskonto fixar du på ett litet ögonblick och du kan använda din Facebook, Google eller Twitterkonto för snabb inloggning.
  :wai: :wai:
 8. suriya

  suriya Forumvärd TS-teamet

  Kul att du också är intresserad av thailändska språket. :)

  Jag delar upp det som står i följande delar:
  บัตรประจำตัว, ID-kort
  คน, person(er)
  ซึ่ง, (som/av vilka)
  ไม่มี, (saknar/inte har)
  สัญชาติ, (nationalitet)
  ไทย, (thailändsk)

  Sedan tolkar jag delarna ihop som helhet och får fram betydelsen. :)
   
  jp och Långeman gillar detta.
 9. Långeman

  Långeman Forumveteran

  Vad har du för typ av uppehållstillstånd????? Kanske också har betydelse.
   
 10. jp

  jp Medlem

  Har haft Non-O spouse sedan 2012. Vi sålde hennes hus och köpte nytt hus 2012. Då skaffade jag mig gul boken.
   
 11. jp

  jp Medlem

  Nu vill jag veta! Vad är fördelen med kortet? Finns det något? Kanske inte? Kanske JA!
  Inte gissa!
  Detta med att kunna komma in på nationalparker. Ifjol fick jag betala 50 bth (Thai-20bath) när vi skulle till Huay Tung Tao sjön här i Chiangmai. I Bangkok skulle de ha 200 bth mer på ett hotell men frun bad de att dra....De accepterade inte körkort. Så - så låt oss återkomma på forumet när vi verkligen testat det. INTE tro att det gäller!!!
   
 12. Långeman

  Långeman Forumveteran

  Min erfarenhet av Thai kk som ger samma rabatter om jag förstår detta rätt. Så är det så att bara en del accepterar denna rabatt, andra inte, sedan kan det vara en tjurskalle, som har sagt nej, bara för han inte vet, och då blir det så, Thai har aldrig fel, bara Farang.
  Kan du utveckla detta med hotellet i Bkk, dom kanske trodde, det var en annan dam inte din fru.
   
  Phonta gillar detta.
 13. Mickey666

  Mickey666 Medlem

  Vad jag skrev innan är vad som gäller, Har inte testat själv men min kompis från UK fick samma rabatt som Thai när de besökte national park, natur skyddat område som betalas med store belopp av farang än thai. Annars är det bara att ha det för skojs skull, visa blir impade av att du kan visa upp ett thai id som farang;):afro::nod:
   
  jp gillar detta.
 14. suriya

  suriya Forumvärd TS-teamet

  Jag har sökt en del både på engelskspråkiga och thaispråkiga sidor nu och kommit fram till att det mest sannolikt inte finns några statliga uttalanden om fördelar för individer med dessa ID-kort. Jag tycker Sebastian som har advikatfirman Isaan Lawyers verkar sammanfatta läget ganska bra på slutet av sin artikel om ID-kort.
  http://www.isaanlawyers.com/pink-thai-id-card-foreigners-thailand/
   
  Mickey666 gillar detta.
 15. jp

  jp Medlem

  Suveränt suriya. Nu vet vi bakgrunden av detta rosa ID kort.

  Beslutat 2008 men, tillverkningen av ID kortet, verkar startat upp först detta året 2016. Troligen stämmer det att vår nya officer i A Hang Dong, Chiangmai är allert, då han skickat ut inbjudan till vi med gul bok.

  Men ni som inte fått inbjudan av er Amphur. Tag med passport, gulbok....och lämna fingeravtryck, blodgrupp. De tar fotografi och kostar 60 bath. Utfärdat direkt. Sen kan ni checka av om förmånsrbatter på hotellen, nationalprker mm

  Sedan som vi alla vet, i Thailand, kommer nog betydelsen av kortet tolkas olika då det gäller, komma i åtnjutandes av, förmåner. Detta får vi leva med.

  Källan Sebastian nämner att kortet kanske kan vara ett alternativ till att visa upp passet. Men inget pass nummer finns kopplat till det rosa ID-kortet, så säkrats är nog att bära med sig en kopia i papper eller i smartphonen.
   
  suriya gillar detta.
 16. jp

  jp Medlem

  Ibland har körkortet fungerat som rabattgrundande. Ibland inte. Troligen kommer det rosa ID kortet att tolkas på samma sätt....men vi hoppas att ett ID-kort smäller lite högre.

  Beträffande boka in på hotell så är våran rutin sedan 10 år tillbaka följande. Nu talar jag om direktbokning/rum inte via Internetsajter.

  ALLTID när vi anländer står jag bakom knuten. Eller sitter i bilen. Min fru bokar rummet receptionen. Sedan kommer farangen (jag) lommandes med resväskorna. IBLAND skall de ha 200-300 bath mer. Detta har vi aldrig betalat. Nää- de ser på namnen att vi är gifta. Det brukar bli ett djäkla diskuterandet.

  Ibland har vi sluppit igenom. Men sista gången så svarade de att - han saknar ID kort. Körkort godkänns ej. Endast ID-kort!!!!
  Så jag lommade iväg med väskorna till bilen och vi tog ett annat hotell.

  Nu blir det spännande att testa det rosa ID-kortet.
   
  Berralund gillar detta.
 17. suriya

  suriya Forumvärd TS-teamet

  Ja, det kommer nog att bli lite olika med vad man kommer att uppleva för fördelar men om man vet att det inte är förenat med några speciella fördelar så kan man ta det som bonus om man får nytta av det intället för att bli besviken att man inte får något mervärde. :)
   
  Berralund gillar detta.
 18. suriya

  suriya Forumvärd TS-teamet

  Det blir nog bättre vartefter du jobbar på med thailändskan. :) Det bästa "bonuspaketet" man kan skaffa sig i Thailand, skulle jag säga. :)
   
  Lyco, jp, Berralund och 1 annan gillar detta.
 19. Långeman

  Långeman Forumveteran

  det ersätter cert of recedens så d u slipper IM
   
 20. Anonym

  Anonym Gäst

  Jag blev en erfarenet rikare när jag förlängde mina körkort, som jag skrev om på annan plats här i forumet. Jag slapp nämligen att ta kopior av mitt pass, de ville bara ha kopia av mitt Baht baa cha chon.. Thailändska ID-card!! Skall bli kul att visa det på Immigration vid nästa rapportering och se om det de facto också ersätter min gula Tabien baan??

  Jag kan tyvärr inte upplysa om alla fördelar med detta ID-card, men tror faktiskt att det är ganska begränsat på sitt sätt, men ändå till viss glädje på ett annat sätt.

  Som identifiering så är det suveränt faktiskt, inget snack bara vifta med det, och allt klart. Polisen frågar efter passet, och du visar upp ett thailändskt ID-card, vattentätt helt OK.. Amphue garanterar ju din adress och att du är boende här, ja i viss mån i alla fall...

  Du är unikt registrerad som falang. Numret ned till vänster är ju ditt löpnummer på det amphue där du registrerade dig, och löpnumret nästan längst upp mitten, där är ditt unika löpnummer i Thailand...

  Sedan vad det gäller nationalparker, vem sjuttan bryr sig egentligen? Åker oerhört sällan till någon trökig nationalpark, och hade jag varit turist hade jag DEFINITIVT aldrig ens besökt någon enda, så ur den aspekten att spara 100 baht någon gång då och då, skitsamma för min del..

  Men trots att jag inte vet alla fördelarna, så kan jag stolt säga till de thai som frågar mig; "Phom mi baht ba cha chon.... "jag har ett ID-kort"
   
  magunnar, Mickey666, suriya och 1 annan gillar detta.
 21. magunnar

  magunnar Forumveteran

  Jag har ett sådan när jag postade paket i Si Bun Rueang så visade jag stolt mitt ID-kort. Tjejen som tog i mot kortet hade aldrig sett sådan och skrek och gapade och sprang till dom andra som jobbade till att visa kortet som falangen hade gett henne alla tittade på mig jag kände mig lite konstig men en liten by.
   
  suriya och Berralund gillar detta.
Laddar...
Liknande ämnen - kort ersätter gula
 1. PanPan
  Svar:
  35
  Visningar:
  620
 2. Isan Lover
  Svar:
  102
  Visningar:
  2.809
 3. Isan Lover
  Svar:
  6
  Visningar:
  702
 4. Bchrisny
  Svar:
  22
  Visningar:
  1.928
 5. thaikonsult
  Svar:
  0
  Visningar:
  281
 6. svarre
  Svar:
  19
  Visningar:
  742
 7. Ko Lanta
  Svar:
  53
  Visningar:
  2.193
 8. Ko Lanta
  Svar:
  51
  Visningar:
  1.388
 9. thaiboy
  Svar:
  71
  Visningar:
  3.019
 10. Pjodd
  Svar:
  1
  Visningar:
  325

Dela sidan

Denna webbplats använder "cookies". Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Några frågor på det?
 1. Denna webbplats använder "cookies". Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
  Stäng notis