Körkortskrav på moppe?

 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
A

Anonym

Gäst
Hej!
Jag undrar hur det är med körkortskrav om man hyr \ köper moppe i Thailand.
Är det ok. att köra en moppe om man bara har svenskt B (bil) körkort eller måste man ta ett MC-kort i thailand i så fall?

Tomas
 
Hej Tomas!!

Jag känner inte till om man egentligen behöver ha ett speciellt körkort för att köra vespa i thailand men jag har vid ett antal tillfällen hyrt vespa och har aldrig blivit tillfrågad om jag har körtkort.
Vad jag däremot vet är att vesporna inte är försäkrade så du kör på egen risk. Så det gäller att vara försiktig. Dessutom är vägarna inte alltid de bästa och sand på vägarna när man ska bromsa kan ställa till problem. om man kör utan hjälm och polisen tar dig så blir det som här i Sverige böter.
lycka till
marianne
 
Tack Marianne!
Jag har också hyrt moppe ett flertal gånger, i Chiang mai, och en gång blev min Thailändska särbo och jag stoppade av polisen under vad som såg ut att vara en rutinkontroll.
Polisen kollade min särbos papper och mitt körkort och undrade om det bara gälde för bil. Jag svarade 'Ja' men vi fick fortsätta i alla fall så jag antar att man inte behöver körkort men helt säker är jag inte.

Tomas
 
Hej!

Enligt mina guide-böcker (gamla ex av Lonely Planet och Moon Publications Thailand Handbook), och flera länkar på nätet, så krävs faktiskt thailändskt eller internationellt körkort för att få köra lätt mc (typ den så vanliga Honda Dream-vespan) i Thailand.
Internationellt körkort är enkelt att fixa från Vägverket innan man åker.
Kontroller förekommer på de större turistorterna och polisen har blivit ganska flitiga på att skriva ut böter.
Bötesbeloppen är dock inte skyhöga (ca. 200-600 baht), så många (inklusive jag själv oftast) chansar och bryr sig inte om det där med internationellt körkort.
Skall man åka till Phuket så skulle jag nog ändå rekommendera ett internationellt körkort, eftersom kontrollerna där blivit relativt regelbundna (på vissa platser, vid vissa tider, vilket självklart mc-uthyrarna gärna berättar alla detaljer om ;D )

/MacArthur
 
Enligt lagen måste du ha mc-körkort för att köra moppe, ej hyra. För att hyra moppe/bil måste pass eller körkort lämnas i pant. En del tar kopior, en del vill ha original. Detta är lagstdgat pga terrorism - man kan spränga bomber med fordon.

Om du har en internationellt körkort bara för bil, brukar polisen i de allra flesta fall nöja sig med det. Många av poliserna vet inte att det bara gäller för bil. Men numer kan du dock råka ut för poliser som säger till: Nästa gång ser du till att ha rätt körkort, naa?! Numer kan du faktiskt få böter om du kör med ett svenskt körkort, men oftast duger det svenska.

Att det blev mycket borde, kanske och numer i mitt inlägg beror på att polisen på Phuket, precis som Macarthur säger, håller på att lära sig... Det är många fler kontroller på många fler platser än förr. Det är ibland t.o.m. oannonserade kontroller på platser inte ens thai vet om i förvär - gissa om dom blir sura då ;D :mad:
 
Tack MacArthur & BM/Malee!
Suck:( Det blir till att skaffa MC-kort då. Troligen billigast & enklast i Thailand, ska kolla det när jag åker nästa gång.
 
Jag VET av erfarenhet, min egen, att man MÅSTE ha körkort I thailand för att köra vad vi kallar moppe!
Dom går lite fortare än våra svenska motsvarigheter.
Ett internationell körkort gäller i Thailand i ETT år.
om du är kvar efter det, så MÅSTE du ta Thailändskt körkort.
Jag gjorde det, och det var Teori och uppkörning.
Det gick bra, och det är inte speciellt svårt!
Kostnaden var 55 THB.
En del papper från Immigration behövs, men jag kommer inte ihåg vilka det var exakt, men det vet säkert dom!
Det är heller INTE uthyrarnas sak att tillfråga om du har körkort eller inte! Det ska man ju "veta" precis som i Sverige.
Så jag tycker personligen, att det är en självklarhet att man ska ha körkort för det fordon man framför, så är det väl i hela världen??
Och även i Thailand.
Lycka till med körkortet
 
Enligt min flickvän som kör "motobike", så kostar det 400 Bath i böter, men hon har aldrig åkt dit. Så ja set krävs körkort, men har du inget och vet vad bötesbeloppet är, blir det inte dyrt ... men är man turist och inte vet ....
 
Jag och tjejen blev stoppade för några månader sedan av en polis i BKK. Då vi varken hade giltigt körkort eller hjälm så trodde jag att det skulle bli en dyr historia, vilket det förmodligen även hade blivit om det skötts lagligt. Nu nöjde sig dock polismannen med 100 bath, som han självklart stoppade i egen ficka! :D
Tjejen förklarade att detta är ett vanligt sätt att dryga ut den annars låga inkomsten bland Thailändsk polis. Vid ett annat tillfälle blev jag stoppad i Phuket, även denna gång utan hjälm och "lapp". Polisen behöll min kompis körkort (trots att det var jag som körde ;D ) och skickade oss med en böteslapp på 160 bath till polisstationen där den skulle betalas. Därefter fick man ett kvitto som man åkte tillbaks till polismannen med, varpå min kompis fick tillbaka sitt körkort. :thumbsup: Mycket krångel för 160 bath kan man tycka, men man får väl skylla sig själv när man beter sig dumt! ::)
 
Hej!
Jag har redan köpt en "motorbike" som nu är i lamai hos min bror. Jag har inget körkort alls. Men självklart ska jag ha ett (både för andras och min egen skull.
Min fråga är om det finns körkortsskolor med undervisning på engelska??
Jag är alltså på väg ner till koh samui.
Hälsningar Pia Monthan
 
Du behöver ingen körkortsskola. Se inlägg ovan hur det går till att ta moppekort.
 
Körkortskrav på moppe?

Du MÅSTE ha körkort till MC, (moppe), och du MÅSTE göra Teoriprov, och du MÅSTE gå i KÖRSKO)LA för att få det.
Jag har själv gjort det , så jag VET att det är så!
Men kanske det är olika i olika landsändar?
Detta var i Pattaya för 2 år sedan.
Ett internationellt körkort gäller i 1 (ett) år från utfärdande datum. Det gäller de körkorts klasser som ditt vanliga körkort. Och det är ocksa inskrivet i det internationella körkortet vilka fordon du har rätt att framföra.
OM du råkar ha en olycka och du inte har körtkort. då ligger du mycket, mycket tragiskt till.
Det finns INGET försäkringsbolag som betalar din del när du inte har körtkort.
Samma gäller med BIL!
Har varit med om båda sakerna.
Det är ett enda stort krångel, så det går fortare att fixa själv, till en rimlig kostnad, i alla fall på en MC, om det finns något kvar att reparera, det gäller dock bara vid små olyckor.
Min sambo, fick betala 24,000 THB till motparten som skjutsades till Bangkok Hospital för skador.
Pga att hon INTE hade körkort!!
Nu har hon det, och fick gå igenom exakt SAMMA procedur som mej, körskola, uppkörning och teori prov.
Hälsningar från mej som VET hur det låg till i alla fall för MEJ och min sambo.

Boonkaan
 
Tur jag inte ska ta nåt kort i Pattaya då... på Phuket och även i Phang Nga krävs inget annat än ett test och uppkörning. Detta gällde både bilkörkort och moppe-körkort.
Som körskola får man titta på en film, thats it! Åtminstone var det så i vintras (helt säkert), om reglerna ändrats i år märker jag i höst.
 
"BM/Malee " sa:
Tur jag inte ska ta nåt kort i Pattaya då... på Phuket och även i Phang Nga krävs inget annat än ett test och uppkörning. Detta gällde både bilkörkort och moppe-körkort.
Som körskola får man titta på en film, thats it! Åtminstone var det så i vintras (helt säkert), om reglerna ändrats i år märker jag i höst.

Tydligen så skiljer sig reglerna åt från region till region. Jag genomgick samma enkla krav som du Malee i Surat Thani. Ett superenkelt teoriprov och en superenkel uppkörning, samt några papper till ampur. Superenkelt jämfört med Sverige. Dessutom fick min thailändska fru vara med och tolka i alla sammanhang.
Några mutor betalades också under bordet, men det är ju tyvärr standard i Thailand.
Man får se det som dricks för god service.
Skitenkelt!
Total kostnad mindre än 4000 baht inklusive mutor!

:wai:

/MacArthur
 
hej !
är det någon som vet om det finns bra körskola i Pattaya men kursmaterial på engelska??
 
När jag var i thailand iår så hyrde jag tung motorcyckel i phuket..efter en stund tog jag av mig hjälmen och körde vidare.. efter ett par km stod där naturligtvis en polis och stoppade mig..han frågade efter körkort och jag svarade att det har jag hemma i sverige...han log och skrev ut en böteslapp på 500 bath.(300 för att jag körde utan hjälm och 200 för att jag saknade körkort..mycket vänligt förklarade han att det handlade om min egen säkerhet( vilket jag förstod och uppskattade).när jag betalat böterna så kunde jag köra vidare med löfte om att jag inte kunde få böter för körkort de närmaste 48 timmarna...tillägas ska att jag varken rekomenderar att köra utan hjälm eller körkort..men så funkar det
 
Hej, ja jag har varit till thailand några gånger och har sett massor mc, mopeder osv. Jag har frågat min tjejs familj om detta hur gamla dom får vara för köra moped. jag ser många barn kan redan köra moped vid 10 år i små by utan hjälm. I större byar är hjälm ett måste annars får man betala böter upp till 600 baht och i vissa fall fängelse upp till 3 månader säger hennes familj. Jag frågat om det krävs körkort, dom säger ja det krävs men många har inga såna. Då kan man få böter och samma vissa fall fängelse. Jag vet att det är vår eget ansvar ha körkört med sig , samma sak i sverige och europa. Dom frågar inte oss om vi hyr mc, bil eller moped. Det är vår samvete som gäller. Jag tar det säkra för vår skull. Jag håller helst med boonkaan som han skriver om det.
 
Nu hittade jag en gammal tråd igen :D
Hörrni om man ska hyra en moppe i Thailand bad bör man tänka på förutom hjälm.
Försäkringar prestanda?
Vi ska bara ha den till att åka och handla på inga längre utflykter.
Kanske skulle ta en som är ledad på mitten om frugan lutar åt fel håll i kurvorna ;D
 
"Rolf " sa:
Nu hittade jag en gammal tråd igen :D
Hörrni om man ska hyra en moppe i Thailand bad bör man tänka på förutom hjälm.
Försäkringar prestanda?
Vi ska bara ha den till att åka och handla på inga längre utflykter.
Kanske skulle ta en som är ledad på mitten om frugan lutar åt fel håll i kurvorna ;D

Att titta åt alla håll måste du göra för som hoj åkare e du längst ner i kedjan dom bryr sig inte om dig
Honda wave har allti varit bra likaså gillar ja yamaha Fino
 
"glimten66 " sa:
Att titta åt alla håll måste du göra för som hoj åkare e du längst ner i kedjan dom bryr sig inte om dig
Honda wave har allti varit bra likaså gillar ja yamaha Fino
Jo lugnt får jag ta det,är ju inte så mycket trafik där vi är.
Ska hålla koll på Hondan och Yaman.
Hur är det med försäkring om nåt skulle hända mej frugan eller hojen ???
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
 
 
Tillbaka
Topp