Koh Lanta

 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
A

Anonym

Gäst
Hej!
Vi är två vuxna och två tonårsbarn som åker till Koh Lanta 1 mars 09. Vi ska bo på Southern Lanta resort på Klong Dao. Är det någon som har varit där? Vad finns att göra på Lanta och i omgivningarna?
Ska man ha med sig det mesta av reskassan i kontanter hemifrån eller är det bättre att växla pengar där?
Har aldrig varit i Thailand
Tacksam för svar
 
hej och välkomna till forumet!!!

jag läste er fråga på ett annat forum och hänvisade er hit och det är kul att ni lyssnade på rådet.
just nu har vi främmat här hemma så jag återkommer så fort jag hinner. har många tips om just koh lanta som är ett av våra favoritställen.

om ni går in på vår sökfunktion under fliiken forum och skriver koh lanta i sökrutan så har vi sedan tidigare flera trådar om koh lanta.

marianne :wai:
 
hej igen!!!

vi brukar växla till oss ca 7-8 tusen på forex på landvetter och sedan hämtar vi ut efter hand. på koh lanta finns det många möjligheter att hämta ut pengar både via bank eller automat. på nästan alla resorter finns safetybox på rummen eller i receptionen. jag kommer inte ihåg hur det var på southern men jag är nästan säker på att de har dem på rummet.
southern lanta ligger på första beachen öch är en bra resort. de har en mycket vacker restaurang som ligger precis nere vid stranden. vi har varit ett antal ggr på koh lanta och stormtrivs där.vi har också bott på southern i en thaibungalow med utgång mot havet. den var jättefin. från southern lanta till saladan - byn där man går i land, är det ca 1,5 kilometer. i anknytning till southern lanta finns svenska skolan och många svenska villor. det är inte ovanligt att man här får se svenska par gifta sig. de har då varit i kontakt med travel insight - ett svenskägt företag som anordnar bröllop på stranden eller vart man vill. det är även de som byggt villorna och de som äger två av öns svenska skolor. den andra svenska skolan ligger på nästa beach prae beach- long beach. på klong dao beach bor det många barnfamiljer så dina ungdomar får säkert fullt upp. stranden är mkt vacker, flera kilometer lång men ej med vit sand. det är utefter beachen man umgås på dagar och kvällar. på dagarna solas det och på kvällarna går man i mörkret utefter stranden och sätter sig på en bar eller restaurang. det är inget nattliv på koh lanta utan här är lugnt och skönt. man kan gå i bikini ända tills man duschar inför kvällen så man behöver inte ha speciellt mikt kläder med sig. vi brukar bo på dr lanta bay resort och trivs väldigt bra. tidiga morgnar ser man joggarna utefter stranden och även fram på dagen kommer de som tycker om att ta en promenad utefter stranden. om det är fint väder ser man över till phiphi island som ligger ca1,5 timmar bort.
om ni vill in till byn kan ni åka tuktuk. man kan med fördel se koh lanta med en vespa. det är riktigt trevligt. det finns inga solsängar att hyra på koh lanta. de stolar som finns tillhör resorten. det finns flera kockskolor på ön om man är intresserad av att lära sig laga thaimat. det finns en i slutet av ön åt det hållet som prae beach är. har ej testat själv men väl vänner som är nöjda. man kan välja förmiddag eller eftermiddag.
en maträtt som är populär på lanta är hot pan. du får välja mat ex. seefood och så är det tillagat och serverat på en mkt varm tallrik. verkligen att rekommendera eller varför inte gai massaman curry - en gryta med kyckling, potatis, cashewnötter och potatis och curry. den älskar jag, men man får säga till när man beställer att man inte vill ha stark mat - mai aow ahaan phet eller så kan man säga mai phet -inte starkt. thäiländarna är mästare på att göra stark mat och åtiminstone klarar inte jag det. utefter stranden lär in säkert få se någon "elddansare" . det är skithäftigt. man tänder på 2 klot som man dränkt in med bensin, och de är koppkade till långa kedjor tror jag det är och så dansar de med dem i mörkret i takt till musiken och svänger dem i luften på alla möjliga sätt. det är fantastiskt att se. dessutom kan man köpa rislampor på stranden som man skickar upp i hiimlen lysande i mörkret, också häftigt. det finns massor att se runt koh lanta både på fastlandet och till havs. gillar ni att snorkla?
du får precisera mer vad ni är ute efter så kan jag ge fler tips.
snorkling, elefanttrekking, bada i heta källor, simma i kristall-lagun, bese er på ön ex, lanta old town, simma in i grottan på morakot cave, koh hai, koh rok, koh kradan, bu bu island etc, eller varför inte ta en shoppingstund i krabi.
vem vet vi kanske ses. vi brukar åka till koh lanta i februari, mars.

marianne
 
Hej!
Några tips på var man kan snorkla någonstans. Har hört att det ska vara hur fint som helst vid Koh Rok.
 
hej!!
vi har varit och snorklat på koh rok och det var verkligen så fint som du hört. vi snorklade flera ggr och sedan åt vi lunch på koh rok. på ön finns det stora waranödlor som man kan komma så pass nära att man kan fotografera dem men det är ju djur så man får vara på sin vakt. vi hade en underbar dag. de hämtar upp dig på stranden precis nedanför southern lanta runt 8 på morgonen och så kommer du hem på eftermiddagen runt 3-4 tiden.
har även varit på en utfllykt till 4 öar som jag också varmt kan rekommendera. då får ni förutom snorklingen simma in i en 40 m lång svart grotta på rad efter varandra med en ledare framför med pannlampa. när man kommit in så är det som att man kommit till paradiset. en liten oas med egen sandstrand, palmer och lianer och raka höga berg som inramar det hela. det är hur vackert som helst. förr användes grottan av pirater som gömde sina byten där. man åt lunch på koh kradan som är som en saga. utefter stranden så finns ett träd som liksom hänger ut över havet och där finns en liten gunga där man kan mysa. sjukt fint jag lovar.
ett alternativ är att övernatta på ex. koh hai som vi gjorde nu i februari och så kan ni därifrån åka ut på snorklingstur. de flesta av dessa öar ligger helt synliga därifrån inom inte speciellt långt avstånd. jag kommer aldrig att glomma tiden därute. vi hade kvar vårt boende på lanta och stannade en natt därute på coco cottage som jag tycker var helt underbart. där var väldigt lugnt och stilla och det fanns inte ens en affär så ett dygn eller två sen kanske man får lappsjuka. ca 400 meter utifrån resorten rakt ut i havet hade resorten en flotte där jag låg alldeles ensam och solade. helt superhärligt. man fick låna ett "bildäck" som jag låg och flöt ut på. där fanns det massor med fiskar också. jag låg på magen och tittade ner. när vi snorklar brukar vi mata fiskarna med banan och de blir som galna- skitkul.
gå gärna in på coco cottage hemsida så får du se själv. rena rama paradiset. i vinter kommer jag göra nästan vad som helst för att få komma ut till någon av dessa öar igen och sova över 1 natt. på ön fanns 10-12 resorter och alltifrån mkt spartanskt till lyxigt och alla hade egen restaurang och där kunde man sitta och njuta med en singha eller lite vin.
ska man åka till någon sådan ö så är en bra bok att rekommendera eller att man älskar att bada för det är vad som finns att göra.
man kan också ta en dagstur till phiphi island och snorkla vid maya bay men i februari är det helt sjukt mkt människor nu för tiden. fantastiskt vackert men överexploaterat. vi var där en gång och vi hade en riktig toppendag men vi åkte förbi nu i början på mars och fick en chock när vi såg alla människor. inne i saladan finns flera billiga thairestauranger där man kan få mkt god mat. de är spartanska men det hör till. du kan köpa biljetter till utflykter överallt på resorten eller i saladan. på vissa utflykter kommer de med bil och hämtar dig på morgonen och kör dig hem efteråt. det snackas svenska på längden och tvären men mig gör det inget. de jag vill umgås med pratar jag med de andra lämnar jag därhän. solnedgångarna kan vara mkt vackra utefter beachen när vädret är som bäst. en restaurang som kan rekommenderas är Hans. den ligger mitt på stranden, southerna lanta har också bra mat, picasso har jättegod thai mat men även svensk mat ex. fläsk och löksås som jag älskar, köttbullar och mos etc. easy bar har också bra mat....
hör av dig igen om det är något du undrar över.
flyger ni till krabi?

ha re gött
marianne
 
Hej Marianne!
Tack för de fina tipsen. Skriver senare om det är något mer jag undrar över.
 
hej och lycka till!

reser ni i början eller slutet av mars. ska ni stanna länge? om ni åker tuktuk ska ni inte betala mer än 50 bth per person. de vill gärna lägga på lite om de förstår att man är nybörjare. visa inte det utan kör hårt. om ni vill ha bakat härligt bröd ifall ni tröttnar på brödet på resorten så finns det ett toppenställe som jag tror är tyskägt. på höger sida precis före "vårdcentralen" som i sin tur ligger före lanta family mart tror jag den heter. en ganska stor affär alldeles före man kommer in i saladan där man kan köpa allt möjligt. man kan köpa frallor av flera olika slag eller fyllda baguetter som inte är helt fel. varje söndag har man marknadsdag ungefär halvvägs till saladan ifrån southern lanta sett. där kan man få se allt. mat, kläder, kryddor, kött etc. en gång kom vi där och gick jag och min dotter och då stod en thaländska vid ett bord och hade ett grishuvud och grisklövar framför sig. det såg inte direkt aptitligt ut i värmen. att vara på marknad i thailand är mkt mkt annorlunda. det luktar konstigt och ser lite hipp som happ ut och har en tillvänjningsfaktor enligt mig men jag tycker ändå att det är lite kul. man bör ha sett det. den är inte speciellt stor och har väl inte så mkt men ändå.
om ni ska på elefanttrekking är mitt tips på södra delen av ön närmast havszigenarnas grottor. det är inte turistigt och vi fick om vi ville rida på elefanten bakom öronen. jag har hört andra som varit på andra ställen och blivit besvikna. på klong dao beach är det långgrunt men härligt i vattnet. om ni tar er ut till udden vid kao kwang - om ni står på stranden och tittar ut åt udden på höger sida finns en mysig bar uppe på bergstoppen. vi var där men då var det helt nytt. fin utsikt och trevligt. det finns mkt snäckor om man tycker om att leta snäckor och ni kan kanske få se häftiga ödlor oftast små men har man tur kan man få se någon stor också.
de minsta heter djing djok på thai och de finns överallt.

marianne
 
att lämna in tvätt kostar ca 35-40 bth per kilo men inte om man lämnar in den på hotellet. där brukar man få betala per plagg. ett litet tips är att man själv sorterar sin tvätt innan. jag har en gång av alla ggr råkat ut för att man tvättat allt i samma maskin och det vill jag aldrig vara med om igen. tvätten får man antingen färdigvikt eller struken och det luktar så gott - helt perfekt.
jag har sett på senare tid att man kan hyra cykel på koh lanta och det tror jag att jag ska göra nästa gång annars är vespa ett bra alternativ till att sköta sig själva och göra det man känner för. man måste bara veta att vesporna inte är försäkrade så det gäller att vara försiktig.
om ni kommer ifrån krabi så får ni åka över två färjelägen och det tar tid jag lovar. färjorna ser helt annorlunda ut mot i sverige och det brukar vara 2 st i gång samtidigt. det är alltid kö vid färjelägena.när ni står vid sista färjeläget och ska åka över till lanta yai så ser ni saladan på andra sidan. husen är byggda på pålar.

marianne
 
Hej igen!!!
Vi lyfter från Landvetter den 1 mars. Vi ska vara där i 14 dagar. Vi ska fira frugans 40 års dag den 8 mars. Min son undrar om du vet om det finns några möligheter att ge sig ut på djuphavsfiske från Lanta?
Ha det så bra!!!
 
"Datte " sa:
Hej!
Vi är två vuxna och två tonårsbarn som åker till Koh Lanta 1 mars 09. Vi ska bo på Southern Lanta resort på Klong Dao.
Det är dit polaren åker varje år (samma hotel), dock så kanske det inte blir riktigt lika roligt nästa gång för honom och hans familj, då dom åker tillbaka 1 år efter att deras ena dotter dog av maneten. Dom åker så dom är där i början av april.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
 

Liknande trådar

M
Svar
13
Visningar
2 K
Anonym
A
M
Svar
5
Visningar
737
Anonym
A
I
Svar
4
Visningar
2 K
A
T
Svar
9
Visningar
5 K
Anonym
A
A
Svar
1
Visningar
2 K
A
A
Svar
0
Visningar
1 K
A
A
Svar
0
Visningar
2 K
A
A
Svar
2
Visningar
3 K
A
A
Svar
3
Visningar
2 K
A
T
Svar
10
Visningar
3 K
A
A
Svar
33
Visningar
2 K
A
 
Tillbaka
Topp