Kvaliteten på den thailändska skolan

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
H

Hans Svensson

Gäst
"Bossej " sa:
Bor i samma område som Rong, och instämmer med hans beskrivning.

Antalet arbetstillfällen utanfor jordbruket okar i snabb takt här, och antalet som måste flytta till Bangkokområdet for att få jobb minskar hela tiden.

De flesta ungdomar går nu i skolan till 18 år, och väljer därefter lokala jobb här inom handel, bygge, service, bil, tele, data, kontor, vård/skola etc.

Även antalet arbetstillfällen inom livsmedelsindustrin,textil-och sko industrin okar här.
Flera mindre fabriker har flyttat hit från Bangkokområdet de senaste åren.

Antalet bilar okar kraftigt häromkring, men det är inte risbonderna som koper bil
utan det är framforallt de yngre med bättre och säkrare inkomst som koper bil nu.

Instämmer med Rong, - Thaksin satsade på skolan och att utbildningsnivån har förbättras märks tydligt bland yngre personer. Cumulus/legolas vet inte vad han pratar om. Thailand har gått om Sverige för länge sedan när det gäller utvecklingsnivån - och på massor av områden. "Tiggare" exempelvis ser man knappt någon på jomtien/Pattaya....I stockholm finns de överallt, runt alla köpcentrum. När det gäller utbildningsväsendet ligger bl.a Japan i topp, jag vet inte var Thailand placerar sig på listan, - Sverige har tappat och ligger långt ner på listan. Ni får googla om ni har lust och komma med fakta. Alliansen har satsat på skattesänkningar men har inte haft några VISIONER för Sverige, bl.a därför har utbildningssystemet havererat, det ligger i botten. Ett lands framtid med andra ord!
Med en stor välutbildad befolkning har Thailand framtiden för sig! Jordbruksregionerna kommer att moderniseras och de kommer säkert att bli konkurenskraftiga i framtiden, - är ändå en av världens största risexportörer. Priset på mat kan komma att gå upp i framtiden i takt med osäkert klimat. Något helt annat. Affären Thailand/Thaksin gjorde med Saab - då gick SVT ut med att flygplanen skall betalas med kyckling! Vad som är sant vet jag inte, men detta påstående har SVT levererat många gånger. Kanske ett bevis på IQ skonummer?
 
A

anonymous

Gäst
Ärligt Hans vad är din erfarenhet av det Thailändska skolväsendet? Jag har bott 2 år 50 mil norr om Bangkok i 2 år med 7 ungar i huset ålderspann 4-12 år att ens jämföra skolan här och påstå att den skulle vara bättre än den Svenska visar ju bara att du kan aldrig varit utanför Jomtien.
 
A

anonymous

Gäst
Sen att det finns elitskolor som är världskända och har hög nivå gör inte att ett land har hög utbildningsnivå. Om en skola är bra så kan man inte påstå att alla skolor är bra att det förändras och förbättras säkerligen men en viktig sak saknas i Thaiskolor och det är internationell allmänbildning för trots sin stora turism etc. Så är det ett av dom mest isolerade länder jag stött på i sin allmänkunskap om vad som händer utanför Thailand.
 

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
"Jonas " sa:
Sen att det finns elitskolor som är världskända och har hög nivå gör inte att ett land har hög utbildningsnivå. Om en skola är bra så kan man inte påstå att alla skolor är bra att det förändras och förbättras säkerligen men en viktig sak saknas i Thaiskolor och det är internationell allmänbildning för trots sin stora turism etc. Så är det ett av dom mest isolerade länder jag stött på i sin allmänkunskap om vad som händer utanför Thailand.

Där kan jag bara hålla med Jonas. Det är av den anledning jag och min hustru tog barnen till Sverige. Den svenska skolan är långt ifrån bäst i världen, jag vet men den är bra mycket bättre än den thailändska.

Skolan i byn som dom gick i innan dom kom till Sverige ger jag inte mycket för. Vi betalade en avgift bl a för att dom skulle lära sig lite engelska men därav blev intet. Och att betala höga avgifter för en skola på annan ort där undervisningen och lärarna är bra var definitivt inte aktuellt. Vi är hur som helst väldigt nöjda med vårt beslut.
 
R

Rong

Gäst
Tidigare var skolan inte bra för den stora allmänheten, utan de som kunde gå i bra skolor var en priviligerad grupp. När Thaksin regeringen kom reformerades mycket av skolunderviningen, alla byskolor skulle ha behöriga lärare m.m. Eleverna går i grundskolan tills de är 12 år och därefter börjar de i High School (gymnasium) som är 6 år. Alla elever kommer in på high school och meningen är att alla skall ha tre årig high school innan de slutar skolan.
Nu finns det i alla större samhällen 2-3 olika high school och för att komma in på de bättre high school genomgår de en test innan och endast de bästa tas ut. Sedan har de här high school kanske 4 olika klasser, där toppeleverna går i en klass för sig. Därför kan man säga det är ett segrerat skolsystem, som gör att de får en spetskompetens och kan inte jämföras med den svenska skolan.
Efter tre årig high school kan de söka in på college som är en yrkesskola efter tysk modell där de får lära sig ett yrke i olika branscher.
Efter 6 år på high school kan de söka in på universitet och för att komma in på universitet måste de genomgå en test för den linjen de söker.
På alla statliga skolor är det inga skolavgifter, de måste betala för läroböcker, anteckningböcker och uniformer, de får ett statligt bidrag på 500 baht för uniformen. De betalar också för maten men det är en låg summa.
Idag håller de statliga high school minst lika hög klass som privata skolor och genomnittet ligger högre på statliga, jämfört med privata.
Därför påståendet att det är låg klass på skolan i Thailand blir felaktigt, det finns high school som det är mycket hög klass på, allt beror på vilken skola och klass eleven går på. Skolan är segrerad för att få fram spetskompetens.
Det finns universitet i Thailand som håller mycket hög klass internationellt sett men dit kommer endast toppelever.
Varje klass har ca 40 elever, men det finns inga diciplinsvårigheter utan alla elever rättar sig efter lärarens order.
Varje morgon kl 8 ställer eleverna upp sig framför skolan om vädret tillåter, med flaggan hissad och nationalsången spelas och eleverna sjunger med. (Kontrast till den svenska skolan)
 
H

Hans Svensson

Gäst
Har sett hur skolsystemet fungerar i Udon där tidigare flickvän kommer ifrån, inte så bra. Min nuvarande, frisörskan har en hög utbildningsnivå, (24 år),den här generationen behärskar data ganska bra, - när det gäller engelska språket har de för det mesta en del att ta igen. Instämmer i det Rong skriver ovan och har förståelse för Berralunds beslut att ta barnen till Sverige om man ska leva ihop som en familj.
 

Krister

Forumveteran
Jag ska ta minstingen till en skola som ligger i vårat område i Bkk. Den har klasser på 25 elever. Såg väldigt ordnat ut och rent och snyggt. Pristet var 16000B per år. Det motsvarar en vanlig arbetares månadslön. (Jag har pratat med några vakter som inte gör många handtag på en dag, och de säger att dom får ut det i månadslön)
Om man tar två arbetande föräldrar med två barn borde dom kunna få in sina ungar på liknande den skola jag kollade på. Barnens undervisning är högst prioriterad för många (förutom mat).
Sedan om ungarna skall in på universitet så säljs ofta en bit mark eller några bufflar för att finansiera det.
 
R

Rong

Gäst
Om det är en skolavgift på 16.000 Baht per år är det en privat skola. De kommer in på de privata om de betalar, är det enda kravet och klasserna är mindre.
Oftast kommer också barnen från välbärgade hem, som är en fördel.
 

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Eftersom det blev en diskussion om den thailändska skolan i en annan tråd så startar jag nu en ny där vi kan fortsätta. Tycker att ämnet är så pass viktigt och intressant så att det är värt en egen tråd.

Jag flyttar över inläggen från den tråden hit.
 
R

Rong

Gäst
Den äldre generationen på landsbygden fick en undermålig skolgång de som idag är 40 år och uppåt gick oftast endast grundskolan och slutade vid 12 års ålder.
Det fanns inte skolskjustar och inte de ekonomiska resurserna för någon vidareutbildning, det var också stora barnskaror. När de började jobba vid industrin var det många som läste på kvällar och helger och sedan tenterade för high school kompetens, som medförde de fick bättre jobb vid industrierna. Men man kan säga många skarpa hjärnor blev bortslösade, den högre utbildningen var reserverad för de välbärgade även om de inte alltid var så skarpa där uppe.
Idag finns det möjlighet även för de som inte har det så gott ställt att utbilda sig, som också sker nu. De som har utbildning idag i Thailand får också jobb.
Exempelvis i byn där jag håller till, där är en familj som har en liten bybutik, men dottern kunde studera vidare och gick på universitet i Bangkok och läste juridik, hon skall ha varit mycket duktig i skolan och idag jobbar hon som domare i Bangkok, med tjänstebil och chaufför.
Han som kör skolbussen har två döttrar och båda är utbildade läkare och jobbar som det, sedan finns de många som skaffat andra utbildningar som sjuksköterskor, lärare m.m.
Tidigare var det i Thailand att sådana där högre akademiska jobb var reserverade för överklassen, de ville inte ha någon konkurrens det kunde bli ett hot mot dem.
Därför mycket av protesterna som nyligen varit är att många ville tillbaka till det gamla systemet och skyller förändringen som kom på Thaksin.
På landsbygden anser de att det är Thaksin som står för alla förbättringar till det bättre och han har därför blivit en myt, som de aldrig glömmer.
Jag skulle tro att det var en utveckling som var oundviklig, men hans regering pushade på den och tog äran för det också.
Thaksin hade en mycket duktig rådgivare, som var hjärnan bakom vad som borde göras och Thaksin hade karisma och genomförde det.
 

Birger

Nedtystad
Mina kunskaper om det thailändska skolväsendet är måttliga, men jag läste en rätt omskriven rankning av olika länders skolresultat för något tag sedan, och av fyrtio undersökta länder låg Thailand på plats trettiosju.....

Jag har också haft det tveksamma nöjet att prata engelska med mitt barns, troligen, framtida engelskalärare och hon hade nog bara tveksamt klarat godkännt på svensk grundskolenivå. Det blir nog till att läsa en hel del hemma med tösen, bara skolan räcker inte.

Men annars säger grannarna i byn, dom som har barn i skolan, att det skett en uppryckning och att ungarna lär sig mer numera.
 

andrejsdenruskige

Forumveteran
Jag har väl inte heller någon egentlig erfarenhet av thailändsk skola, förutom att jag känner folk som pluggar på universitet eller har pluggat där.

Det jag lägger märke till är att dom inte är direkt breda i sitt kunnande. Väldigt smalt specialiserade och därmed mister en stor del av helhetsbilden och sammanhang.

Allmänbildningen är på en väldigt låg nivå m.a.o. Kanske det är avsaknad av intresse?

Man kan komma långt i en diskusion med en läkare/ sjuksköterska/ farmaceut eller andra yrkesfolk endast med vanlig allmänbildning och gymnasiekompetens.

Jag känner igen detta "beteende" frånmin skoltid. Många elever kunde ofta svaren på proven, men dom förstod inte innebörden av svaret. Det blev liksom något slags upprabblande av fakta utan att ens reflektera över innehållet och betydelsen av dessa fakta.

Det blir lite som en motor montör på Volvo som monterar överfall på en vevaxel.
Dom kan montera överfallen, men dom vet knappt vad vevaxeln har för uppgift och dom vet knappt vad dom bygger.
Och självklart är detta en generalisering och ska tas med en nypa salt.

Svensk utbildning må ha sjunkit, men vi har en väldigt bred kunnskap när vi är färdiga med skolan.
 
R

Rong

Gäst
"Birger " sa:
Mina kunskaper om det thailändska skolväsendet är måttliga, men jag läste en rätt omskriven rankning av olika länders skolresultat för något tag sedan, och av fyrtio undersökta länder låg Thailand på plats trettiosju.....

Jag har också haft det tveksamma nöjet att prata engelska med mitt barns, troligen, framtida engelskalärare och hon hade nog bara tveksamt klarat godkännt på svensk grundskolenivå. Det blir nog till att läsa en hel del hemma med tösen, bara skolan räcker inte.

Men annars säger grannarna i byn, dom som har barn i skolan, att det skett en uppryckning och att ungarna lär sig mer numera.
Eftersom gymnasieskolan är segrerad med klasser som är segrerade kan det vara svårt att göra en generell bedömning, men det finns klasser som har engelska lärare som är från engelsktalande länder. Sedan finns det många thai som kompletterar sina universitetsstudier med engelska språkstudier i Australien eller England och blir engelska lärare i skolor i Thailand. De är medvetna att engelska undervisningen är inte bra i Thailändska skolor och har därför tagit in lärare från utlandet för att avhjälpa problemet.
Ser man till världsrankningen av de 800 bästa universiteten i världen.
Chulalongkom University ligger som 239 och är det bästa universitetet i Thailand.
Lunds universitet 67
Uppsala universitet 79
Stockholms universitet 170
 

gunnarg

Forumveteran
"Rong " sa:
Eftersom gymnasieskolan är segrerad med klasser som är segrerade kan det vara svårt att göra en generell bedömning, men det finns klasser som har engelska lärare som är från engelsktalande länder. Sedan finns det många thai som kompletterar sina universitetsstudier med engelska språkstudier i Australien eller England och blir engelska lärare i skolor i Thailand. De är medvetna att engelska undervisningen är inte bra i Thailändska skolor och har därför tagit in lärare från utlandet för att avhjälpa problemet.
Ser man till världsrankningen av de 800 bästa universiteten i världen.
Chulalongkom University ligger som 239 och är det bästa universitetet i Thailand.
Lunds universitet 67
Uppsala universitet 79
Stockholms universitet 170
Hur är det med särskolan i Thailand? Det kanske inte finns förståndshandikappade barn I Thailland och inte synsvaga barn för man ser inga barn med glasögon. 8)
 
R

Rong

Gäst
Någon särskola finns inte, någon hälsoundersökning av eleverna existerar inte.
Det är föräldrarna i såfall som måste se till de blir undersökta för synen och skaffar glasögon om det är nödvändigt.
 

gunnarg

Forumveteran
"Rong " sa:
Någon särskola finns inte, någon hälsoundersökning av eleverna existerar inte.
Det är föräldrarna i såfall som måste se till de blir undersökta för synen och skaffar glasögon om det är nödvändigt.
Så den thailändska skolan är bara till för A-barn. Thailand har långt kvar till ett samhälle för alla sina medborgare och allas lika värde. :afro:
 

andrejsdenruskige

Forumveteran
"gunnarg " sa:
Så den thailändska skolan är bara till för A-barn. Thailand har långt kvar till ett samhälle för alla sina medborgare och allas lika värde. :afro:

Sverige å andra sidan borde kanske ta efter Thailand i den frågan.
Alla är vi lika värda, men alla har långt ifrån lika förutsättningar.
I Sverige ska alla anpassas ovh t.o.m vara lika, annars kan det bli synd om någon.
Sverige har dragit ett likhetstecken mellan lika värda och lika. Snart ser vi ut som ett gäng Nord Koreaner, med samma frisyrer och skoluniform, och alla blir vi lika dumma.

Nu är väl inte svensk skola så bedrövlig som jag skrev, vi hade i alla fall två olika klasser i matematik och engelska på högstadiet, sedan kunde man välja något språk, teknik eller något annat på sidan om.
På gymnasiet däremot så kan man ju mer eller mindre välja svårighetsgrad, om man kan kalle det för det.
Kanske man skulle börja dela upp lite redan i lägre åldrar?
Tidigare (typ 30 år sedan) så var inte kunskapsklyftorna hos barnen i låg- och mellan-stadiet så stor, men då hade barnen ganska lik bakgrund och språket var gemensamt i större utsträckning än det är idag.
Problemet är att man då ökar den segregering som redan finns i samhället.

Svårt att finna någon balans i det hela, någonstans mellan thaländsk- och svensk-skolpolitik kanske fungerar.
 
H

Hans Svensson

Gäst
"andrejsdenruskige " sa:
Jag har väl inte heller någon egentlig erfarenhet av thailändsk skola, förutom att jag känner folk som pluggar på universitet eller har pluggat där.

Det jag lägger märke till är att dom inte är direkt breda i sitt kunnande. Väldigt smalt specialiserade och därmed mister en stor del av helhetsbilden och sammanhang.

Allmänbildningen är på en väldigt låg nivå m.a.o. Kanske det är avsaknad av intresse?

Man kan komma långt i en diskusion med en läkare/ sjuksköterska/ farmaceut eller andra yrkesfolk endast med vanlig allmänbildning och gymnasiekompetens.

Jag känner igen detta "beteende" frånmin skoltid. Många elever kunde ofta svaren på proven, men dom förstod inte innebörden av svaret. Det blev liksom något slags upprabblande av fakta utan att ens reflektera över innehållet och betydelsen av dessa fakta.

Det blir lite som en motor montör på Volvo som monterar överfall på en vevaxel.
Dom kan montera överfallen, men dom vet knappt vad vevaxeln har för uppgift och dom vet knappt vad dom bygger.
Och självklart är detta en generalisering och ska tas med en nypa salt.

Svensk utbildning må ha sjunkit, men vi har en väldigt bred kunnskap när vi är färdiga med skolan.

Sedan matas vi på ett annat sätt med samhällsinformation via SVT....I Thailand kikar de mer på såpor....Bara genom att titta på "Kunskapskanalen" kan man efter ett tag nå en hög nivå när det gäller allmänbildning, motsvarande finns nog inte i Thailand. Språket skiljer sig åt så dramatiskt, att lära sig thai-alfabetet är ju omöjligt för de flesta, att prata thai är det inte många som kan. På motsvarande sätt har de svårt med vårat alfabet, det är de med högskola som når upp till en högre nivå. Ett exempel, min fd. tjej från Isan skrev mitt namn som "Hos" efter 6 års bekantskap...
Ett annan flickvän med högre bildningsnivå, hon kunde teckna och behärskade engelska hyfsat, hon hade inga problem att korrekt skriva "Hans" direkt....Vi fortsatte inte "förhållandet", hon hade högskola, teckande bra. Väldigt få pratar en engelska som är begriplig, enklaste mening är knappt de kan få fram och det spelar inte någon roll om det är en läkare eller hårfrisörska.
På samma sätt kan de flesta av oss farlanger knappt mer en ett fåtal ord på thai, kanske ännu sämre. Synd att de försöker lära sig ryska i Pattaya, de skulle lära sig engelska istället, öppna upp sig mot världen.
 

andrejsdenruskige

Forumveteran
"Hans Svensson " sa:
Sedan matas vi på ett annat sätt med samhällsinformation via SVT....I Thailand kikar de mer på såpor....Bara genom att titta på "Kunskapskanalen" kan man efter ett tag nå en hög nivå när det gäller allmänbildning, motsvarande finns nog inte i Thailand. Språket skiljer sig åt så dramatiskt, att lära sig thai-alfabetet är ju omöjligt för de flesta, att prata thai är det inte många som kan. På motsvarande sätt har de svårt med vårat alfabet, det är de med högskola som når upp till en högre nivå. Ett exempel, min fd. tjej från Isan skrev mitt namn som "Hos" efter 6 års bekantskap...
Ett annan flickvän med högre bildningsnivå, hon kunde teckna och behärskade engelska hyfsat, hon hade inga problem att korrekt skriva "Hans" direkt....Vi fortsatte inte "förhållandet", hon hade högskola, teckande bra. Väldigt få pratar en engelska som är begriplig, enklaste mening är knappt de kan få fram och det spelar inte någon roll om det är en läkare eller hårfrisörska.
På samma sätt kan de flesta av oss farlanger knappt mer en ett fåtal ord på thai, kanske ännu sämre. Synd att de försöker lära sig ryska i Pattaya, de skulle lära sig engelska istället, öppna upp sig mot världen.

Att vi matas med info från TV och annat hänger ihop med att man har skapat ett intresse i skolan...eller om det kanske är tvärtom.

Det är bara att titta på musikvärlden där Sverige är väldigt framgångsrika. Mycket kommer från den kommunala musikskolan, eller har rötterna där.
Av detta skapas en kultur och till kulturen hör även det som visas på Kunskapskanalen, Discovery, Nat. Geo o.s.v. Kultur är inte bara abstrakt konst eller performance installationer som de i kultureliten anser vara finare.

När ett helt land samlas framför TV'n för att titta på På spåret, Kvitt eller dubbelt, Vem vill bli miljonär och andra frågesportsprogram då har det blivit en kultur.

Mentalitet kanske man även kan kallade, men vad som föder vad har jag ingen aning om.
Jag har ingen aning om någonting egentligen, bara mitt synsätt på saker och ting, och det synsättet kan förändras och gör det ganska ofta också.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.

Liknande trådar

 
Topp