Läget i Myanmar, (tidigare känt som Burma)

 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
A

Anonym

Gäst
I lördags gick över 10 000 buddhistmunkar ut på gatorna i Mandalay och Rangoon. Idag är det enligt aftonbladet 100,000 människor som är ute och protesterar mot militärjuntan som styrt sedan 1962. Vad skriver thailändska tidningar om sitt grannland Myanmar? Vem är det som vågar sig ut på gatorna förutom munkarna? Är det studenter och ungdomar? Vad säger thailändarna om det som händer i Burma nu? All info från er på plats är av intresse!
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article869578.ab

”Polisen misshandlade munkar och nunnor”
Läs vittnesmålen direkt inifrån Burma
Inifrån Burma vittnar människor om misshandel och gripanden av demonstrerande munkar.
Trots regimens hårda kontroll skickas rapporterna ut över världen via mejl.
”I morse misshandlade polisen munkar och nunnor i Shwedagon-pagoden och körde sedan i väg dem på lastbilar,” skriver Cherry i ett mejl till brittiska BBC.
Direktrapporteringen från Rangoon och andra städer inne i Burma är knapphändig. Telefonlinjerna fungerar dåligt och flera människorättsorganisationer som aftonbladet.se pratat med berättar om människornas rädsla för att tala om för omvärlden vad de ser och hör.
En del trotsar ändå rädslan och kontaktar släkt och vänner utomlands. Till brittiska BBC har flera personer, som bara uppger sina förnamn, mejlat in sina vittnesmål.
Drogs upp på lastbilar
”Insatspolis och soldater misshandlar munkarna och andra demonstranter vid Shwedagon-pagodens östra ingång. De försöker slå ner dem med alla medel. Även vid Sule-pagoden finns polis. Trots det startade runt 1 000 munkar en marsch mot Shwedagon-pagoden strax efter lunch,” skriver signaturen Thila.
”När munkar och människor nådde mitten av Shwedagon-pagoden runt 12.20 började insatspolis att jaga och slå dem. Sedan drogs runt 200 upp på lastbilar och kördes i väg. Runt 80 munkar fördes bort", uppger ett anonymt vittne.
Blockerar vägen
Från ett av Rangoons sjukhus kommer en skrämmande rapport, återgiven av en syster utomlands.
”De har vårdat tre munkar som tagits till sjukhuset av taxichaufförer. Munkarna hade misshandlats med baksidan av gevär. En munk hade ett djupt sår som visade delar av hjärnan. Han var redan död. De andra fick intensivvård. Många fler människor har dött i dag, men det finns ingen information om det.”
Människor berättar också om militärjuntans försök att stoppa invånarna från kontakt med omvärlden.
”Militärjuntan minskar nu bandbredden till internetuppkopplingar så vi tvingas vänta lång tid för att få upp en sida. Säkerhetsstyrkor blockerar också vägen för demonstranterna,” skriver David från Rangoon.
 
Det är så fruktansvärt att man kan få bete sig på detta sätt. Jag lider med alla dessa stackars människor som inte kan få leva ett liv i frihet som oss andra.
Jag hörde på tv i dag att man ger sig på munkarna i mörkret när civila inte ser.
Jag beundrar dessa människor som vågar stå upp för sin åsikt trots att man riskerar både liv och lem.
Jag hoppas verkligen att vi i omvärden kan få militärregimen att förstå att ingen supportar dem...
Vi i västvärlden lever i överflöd och är uppväxta med tryckfrihet och blir helt lamslagna när sådant här uppdagas. Vi blundar för omvärlden och har fullt upp med vårat. Vi är lite av "kängrur" och kör huvudet i marken så länge det går. Vi vill inte se problem..
Är det inte hemskt?
Jag är inte bättre än andra. Jag skäms för att jag inte är starkare och gör allt jag kan för att hjälpa.
Jag gömmer mig bakom klichén: Det spelar ingen roll vad jag gör. Det förändrar inget för dem.

Marianne
 
ja jag haller med dig och just nu sa ar jag i thailand men har hor man inget om det i press eller nyheter...jag far all information fran dennna sida och radio fran svedala ..
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
 
 
Tillbaka
Topp