Mängder av bombdåd enl. SVT-text

 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
A

Anonym

Gäst
Detta är inte direkt någon ny företeelse, problemen i södra Thailand har funnits allt sedan de tre södra provinserna införlivades i Thailand.

Våldsdåden har gått i vågor, ibland har det varit lungt och ibland har det varit värre.

Denna senaste våg av våld har pågått under några år, man skulle kunna säga att det intensifierades i och med att TRT kom till makten och hittills kan jag inte se någon lösning på problemet. Inte så länge TRT väljer att sätta hårt mot hårt och inte verkar intresserade av dialog.

Praktiskt taget varje dag kan man läsa i nyheterna om nya bombdåd, dödsskjutningar och sabotage. Många oskyldiga människor har mördats. Bl a ligger en lärarinna för tillfället i koma efter att ha tagits som gisslan av ett gäng bybor som misshandlade henne och en annan lärare brutalt.

Drive-by-skjutningar tillhör nästan vardagen. Vanligtvis en passagerare på en motorcykel som kör upp bredvid målet och sen snabbt försvinner.
Offren verkar ofta vara utsedda på måfå, men generellt sett verkar det som om de riktar in sig på de som ses som vad man kanske kan kalla det officiella Thailands förlängda arm i området. Hit räknar jag lärare, buddhistmunkar, lokalpolitiker osv.

Vet inte hur mycket som skrivs i svenska tidningar om detta, men här nere är det nya artiklar dagligen. Det har gått så pass långt att en ny bomb mest möts av ett Jaså, en till, och så går man vidare utan att tänka mer på det. Det är ju egentligen hemskt att det har gått så långt att det nästan ses som normalt.
 
A

Anonym

Gäst
[...]men 98 koordinerade attacker under natten mot onsdag tillhör väl inte vanligheterna?

Nej, tack och lov inte.

Ville bara komma med lite bakgrund till nyheten i fall det finns de som inte är så insatta i vad som händer och sker.

Hoppas det var ok.
 
A

Anonym

Gäst
""Guava" " sa:
[...]men 98 koordinerade attacker under natten mot onsdag tillhör väl inte vanligheterna?

Nej, tack och lov inte.

Ville bara komma med lite bakgrund till nyheten i fall det finns de som inte är så insatta i vad som händer och sker.

Hoppas det var ok.

Vad Guava berättar är helt korrekt. Tyvärr är det nu så vanligt att det skall mycket till för att det blir en större nyhet här i Thailand. Men - detta är ett av de största problemen i landet och ifall det skulle sprida sig kan det få förödande effekter främst för turismen. Phuket och Krabi finns endast 100 km iväg, Tyvärr ser det inte ut som att problemen har en lösning - och mer våld från myndigheterna har hela tiden gjort att det eskalerat. Dock skall noteras att det är endast i de södra delarna (främst sydöstra) problemen finns och än har de inte spritt sig utanför i någon nämnvärd omfattning.
 
A

Anonym

Gäst
Re: Flera bomber har exploderat i Thailand

""ling" " sa:
""GP 2006-08-31" " sa:
Enligt nyhetsbyrån AP har minst 15 bomber exploderat i södra Thailand på torsdagsmorgonen svensk tid. Två personer ska ha omkommit och flera personer har skadats.

Läs mer på http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=293722

23 koordinerade attacker mot banker i Yala. De flesta bomberna briserade mellan 11.30 och 11.35 i morse, enligt The Nation.

http://www.nationmultimedia.com/2006/08/31/headlines/headlines_30012441.php
 
R

Rolf

Gäst
Tog denna tråd för att slippa starta en ny.
Nu har det smällt lite vid ett järnvägsbygge i södra Thailand på gränsen mot Malaysia.
Vad är det som gör att oroligheterna blossar upp där nere, hur startade det?
Verkar som om det ligger nån form av konflikt långt tillbaks i tiden. Är det bara religion som vanligt.
Klart man kan Googla på det, men det verkar bättre att ställa en fråga här.
 
R

Rolf

Gäst
"ledarn " sa:
Det är väl muslimerna i södra Thailand som vill bryta sig ur landet ? (Eller är dom bara missnöjda)
Vet inte riktigt om dom vill tillhöra Malaysia eller vill ha eget styre ?
Jo det var liksom det som jag undrade. Är dom Thai eller kommer dom från Malay.
 
R

Rolf

Gäst
"ledarn " sa:
Jag tror så här...... Men det finns säkert någon här som kan mera om detta ämne..
Hoppas det, man vill ju gärna veta vad det är för rörelse som härjar runt där i Södern och om det finns en risk att sprida sej i framtiden.
 
R

Rolf

Gäst
Ta nu inte detta på fel sätt och det försvarar inte handlingen.
Då var killen i Norge inte helt fel ute, i SIN tro
 
A

Anonym

Gäst
http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Thailand/Fordjupning/

Rebellerna i södra Thailand

Det historiska sultanatet Patani Darussalam bestod av områden som nu dels ligger i norra Malaysia, men också i de thailändska provinserna Narathiwat, Pattani, Yala och Satun. De tre förstnämnda ligger längs med Siam-viken på Thailands östkust, där mer än tre fjärdedelar av alla invånare är muslimer och de flesta pratar malaysiska. I Satun, som ligger på västkusten, har befolkningen blandats upp mer och det vanligaste språket är thailändska.

Ända sedan provinserna blev en del av kungariket Siam så har det funnits en viss folkopinion som har varit negativ mot att styras från Bangkok. Ett kortlivat folkligt uppror misslyckades 1948. Istället så förstärkte den thailändska militären sina baser i området, vilket också gjorde att de kunde hjälpa britterna att kämpa mot CPM under 1950-talet.

I början av 1960-talet bildades det flera organisationer som genom väpnad kamp ville skilja Patani från Thailand. Målen varierade, vissa av grupperna slogs för ett självständigt Patani, medan andra i första hand slogs för att införliva provinsen i Malaysia. Flera av de organisationerna, som till exempel BRN (Barisan Revolusi Nasional, den nationella revolutionära fronten) och PULO (Pertubuhan Perpaduan Pembebasan Patani, Patanis förenade frihetsorganisation) finns fortfarande kvar.

Den thailändska hemliga polisen upptäckte de flesta av de här grupperna innan de hade börjat sin kamp. Istället så valde många att samarbeta med kommunisterna, CPT, då de hade större resurser. Militärens envisa jakt på kritiker gjorde att en stor del av de aktiva medlemmarna tvingades gömma sig utomlands. De flesta grupperna fortsatte att sprida sitt budskap, vissa av dessa grupperingar använde sig av våld i sina kampanjer. Detta våld skedde dock oftast i sammanhang där ingen människa kom till skada, exempelvis sprängattentat mot tomma lokaler, eller bombattentat mot tomma järnvägsvagnar.

De mer religiöst influerade motståndarna till den thailändska regimen blev starkare i mitten av 1990-talet när en grupp män återvände till Patani efter att ha slagits som frivilliga för mujahideen i Afghanistan. De återuppväckte en grupp som varit nedlagd i några år; GMIP (Gerakan Mujahidin Islam Patani, den muslimska motståndsrörelsen i Patani). De kontaktade de andra ledarna för grupper som ville ha självständighet och bestämde sig för en stor offensiv under andra halvan av 1997.
Under sex månaders tid attackerades regeringsrepresentanter i området, nio personer dödades. Detta var den högsta dödssiffran på över tio år. Som en konsekvens grep militären många av separatiströrelsens ledare, de som kom undan flydde utomlands. Efter det var området, under några år, lugnare än tidigare.

Under 2001 så började det ske en del attacker i området, men de bestod framförallt av bomber som sprängdes mitt i natten på järnvägsstationer så ingen blev skadad. Premiärminister Thaksin skyllde på ”banditer” och kritiserade militären och polisen i området för att de inte kunde få stopp på bomberna. Han misstänkte att det var delar av militären som själva hade gjort eller betalat kriminella för att spränga bomber så att de skulle få behålla sina militärbaser i området. Det blev allt fler attacker i området under de följande åren men de ledde fortfarande oftast inte till några dödsoffer.

Några dagar efter nyårsafton 2004 blev konflikten i Patani plötsligt välkänd. Flera hundra personer attackerade ett militärläger i Narathiwat och flydde med fyrahundra gevär samtidigt som de dödade fyra soldater. Thaksin införde undantagstillstånd även om han fortfarande hävdade att det var ”banditer” som var ansvariga och han spekulerade att vapnen skulle säljas till gerillan i den då pågående konflikten i Aceh i Indonesien.

Under den tiden började militären sätta upp vägspärrar runt om i provinserna, i ett försök att få tag på de ansvariga. Den 28 april 2004 attackerades elva olika vägspärrar och under striderna dödades mer än hundra personer. Regeringen hävdade att de som dödades alla hade varit stridande men det visade sig efteråt att de flesta av dem haft väldigt få, eller inga vapen alls. Ännu värre var beskedet om att 32 personer hade dödats inne på området för den historiska Kru-Ze moskén i Pattani, och det verkade som de flesta av dem mer eller mindre blivit avrättade av militären.

Nu började även de delar av lokalbefolkningen i södra Thailand som inte stödde rebellerna bli allt mer kritiska mot regeringen. Den värsta incidenten skedde 25 oktober 2004, då hundratals demonstranter samlades utanför polisstationen i Tak Bai för att protestera mot att lokala ungdomar hade gripits. När armén kom till platsen så bestämde de sig för att gripa många i folkmassan. De gripna bakbands, misshandlades och lastades in i lastbilar, för att sedan föras till närmsta militärbas. Under resan klämdes 78 personer ihjäl, och man tror dessutom att sju personer avrättades av militären.

Efter händelserna i Tak Bai ökade antalet attacker kraftigt. Sedan dess har det skett flera attacker varje vecka, både mot militära mål, men också mot civilbefolkningen i området. Det är fortfarande oklart exakt vilka det är som ligger bakom våldet i södra Thailand eftersom väldigt få uttalanden har gjorts från rebellerna.

Det antas att det är en samling olika grupper som samarbetar, och de personer som har visat sig villiga att förhandla har ingen, eller väldigt lite, kontakt med dem som är drivande i konflikten. Konflikten är fortfarande aktiv. Våldet har fortsatt med attacker nästan varje dag, rebellerna riktar ofta sina attacker mot personer som arbetar inom det statliga skolsystemet, såsom lärare och rektorer eftersom de tycker att skolsystemet är en del av den Thailändska statens taktik för att få människor att bli mer likriktade.

Under 2007 inledde regeringen en stor offensiv som gick ut på att göra massarresteringar av misstänkta i konfliktområdet. Nästan 2000 personer greps under två månader och kritiken var skarp från organisationer som bevakar mänskliga rättigheter. Ett exempel på brott mot de mänskliga rättigheterna som den thailändska regeringen anklagas för är olika former av tortyr i syfte att få fram information.

Regeringen har även under senare år börjat dela ut vapen till ”frivilliga” i konfliktområdet och under 2007 och 2008 anlitade militären ett stort antal sådana. De har kortare utbildning och lägre löner än vanliga soldater och är därför billigare i drift. Ett stort problem är dock att dessa frivilliga har visat mycket liten respekt för mänskliga rättigheter och också varit inblandade i korruption i högre utsträckning än andra militärer.

Konflikten i södra Thailand fortsatte 2009, den följde samma mönster som tidigare, det vill säga beskjutningar av lärare och statsanställda, samt attacker mot rebeller, och misstänkta rebeller från regeringsstyrkornas sida. Även om konflikten fortsatt har intensiteten minskat något. Anklagelser om brott mot de mänskliga rättigheterna uttrycks med jämna mellanrum och riktas både mot regeringen och mot de separatistiska rebellerna.
 
R

Rolf

Gäst
Jaha det verkar täcka in det mesta. Skicken soppa. Å så gnäller lärarna här i Sverige :D
 
R

Rolf

Gäst
"ledarn " sa:
Med risk för att få på "skallen".....

Men ska vi verkligen ha sådana människor boende här i Sverige ?? (PULO och Al qaida anhängare)
Inte får du på skallen av mej men en karma kan du få :D
 
R

Rolf

Gäst
Amnesty fördömer rebellernas våld i Thailand


Internationella Amnesty fördömer idag de muslimska rebellernas våld mot civila i södra Thailand.
I en rapport skriver de att rebellerna gör sig skyldiga till riktade mord och krigsbrott.

"Väldigt många lärare har dödats" Amnesty fördömer rebellernas våld i Thailand (2:02)
Internationella Amnesty fördömer idag de muslimska rebellernas våld mot civila i södra Thailand.
I en rapport skriver de att rebellerna gör sig skyldiga till riktade mord och krigsbrott, det säger Elisabeth Löfgren,
talesperson för Amnesty i Sverige. Reporter: David Carlqvist/Ekot.
Tisdag 27 september 2011 kl 11:55 (Ekot) Läs hela rapporten från internationella Amnesty Sedan upproret inleddes år 2004
så har nästan 4800 människor dödats i de fyra sydligaste thailändska provinserna Yala, Pattani, Narathiwat och Songkhla.

Amnesty kommer nu med en rapport om läget och rebellerna i söder pekas ut för våld mot civila.

– Vad de såg var att de riktat in sig på personer som de uppfattar som statstjänstemän; väldigt många lärare har dödats,
säger Elisabeth Löfgren, talesperson för Amnesty i Sverige.

– De gör så kallade hit-and-run på motorcykel, det har varit bombattacker.
Det har också varit många som de riktat in sig på individuellt, de har släpat ut personer och mördat dem, säger hon.

Våldet har fått omfattande ekonomiska konsekvenser för regionen, inte minst så har den
ack så viktiga turismen till södra Thailand minskat.

Det är inte bara rebellerna som gör sig skyldiga till brott. Amnestys rapport riktar även kritik
mot de thailändska säkerhetsstyrkorna i området.

Amnesty menar att säkerhetsstyrkorna torterar sina fångar, och avrättar personer utan att de först har fått en rättegång.

Majoriteten av befolkningen i södra Thailand utgörs av muslimer, och den största delen av området
var fram till för ett drygt sekel sedan del i ett malaysiskt muslimskt sultanat.

Då annekterades området av det i huvudsak buddistiska Thailand och nu är det främst buddhisterna som flyr norrut,
undan våldet.

Sedan 2004 har cirka 200 000 människor flyttat till provinsen Songkhlas huvudstad Hat Yai,
och det här har i praktiken fördubblat stadens befolkning.

De flesta av offren för rebellernas våld har dock varit muslimer.

– Rebellerna ger sig ofta på civila, det gäller både muslimer och buddhister.
Det kan vara personer som uppfattas som att de stödjer den thailändska regeringen eller militären,
säger Elisabeth Löfgren, talesperson för Amnesty i Sverige.
 
A

Anonym

Gäst
Jag tror att våran nuvarande PM kommer att lösa denna konflikt i sydspetsen som hon har gjort med kriget mot Kambodja.
Jag tror på henne, men det är jag ensam om här på CM.
 
R

Rolf

Gäst
"PATCHAREE " sa:
Jag tror att våran nuvarande PM kommer att lösa denna konflikt i sydspetsen som hon har gjort med kriget mot Kambodja.
Jag tror på henne, men det är jag ensam om här på CM.
Jasså varför tror du det??
 
A

Anonym

Gäst
"Rolf " sa:
Jasså varför tror du det??
Tror att hon löser detta för att hon är en vacker Thailänska, eller att jag är ensam om att tro det här på CM, förmodligen?
Det vore en önskedröm att hon löste konflikten i söder men men, ( helgardering).
 
R

Rolf

Gäst
"PATCHAREE " sa:
Tror att hon löser det eller att jag är ensam om att tro det här på CM?
Det vore en önskedröm att hon löste konflikten i söder men men.
Vi hoppas väl alla att hon fixar detta. Sen är det väl så att dom som inte säger emot dej är ju oftast med :-X
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
 
 
Topp