När köper Du elbil?

 
Vet inte om alla som kallas för årsmodell 2026 kommer vara EURO 7 klassade? Men vad det gäller om man skulle välja ”att köpa” en elbil så blir det bättre garantier för batterierna från tillverkarna på EURO 7 klassade elbilar.Utsläppsreglerna Euro 7 är nu beslutade.​

AV MIKAEL MESCH · 2024-04-16


Den 13 april godkändes de nya utsläppsreglerna Euro7 i europaparlamentet. Reglerna skall träda i kraft 2026 och gälla för personbilar, lastbilar och bussar.
Diskussionerna har gått höga kring beslutet, många av de mer konservativa (läs tyska ) partierna i parlamentet har varit rädda för, att för hårt ställda utsläppskrav när det gäller personbilar skulle göra bilarna dyrare och därmed skulle inte lika många bilar kunna säljas. Andra har menat att vi kommer missa målen om vi inte stramar åt utsläppen även för personbilar när det gäller växthus gaser.
Miljörörelsen ser detta nya regelverk som urvattnat men gläds ändå åt att det blir markanta skärpning för tunga lastbilar och bussar samt att man även skärper kraven kring andra faktorer som också påverkar miljön.

En nyhet är att biltillverkarna måste garantera att batterierna i bilarna måste har kvar 72% av sin kapacitet efter 8 år och 16 000 mil.

Vidare skall även det tillåtna däckslitaget regleras (gränsvärdena är inte satta än). Däck som överskrider de tillåtna gränsvärdena för däckslitage kommer inte att säljas inom EU. De flesta större däcktillverkare är medvetna om detta och håller ta fram däck med mindre slitage.
Tyvärr visar undersökningar från bland annat Umeå Universitet att elbilar pga. av sin förmåga att accelerera och sin högre vikt att slitaget på vägar och däck är högre för denna typ av bilar. På 1 000 mil kan uppåt 1 kg mikropartiklar slitas loss och bara i EU så hamnar 500 000 ton mikropartiklar hamna i marken och i vattendrag, vilket till slut hamnar på våra tallrikar.
 
Men bl.a. VW satsar på en framtid för förbränningsmotorer.

 
 
 
Tillbaka
Topp