"HasseRayong " sa:
Tjena!
Min flickvän är också gravid och hon har inte fått några restrektioner om att hon inte får äta fisk. Hon älskar också som tam pla raa. Vad doktorn däremot förbjöd henne var att dricka komjölk, jag menar det gör väl dom flesta blivande mammor i Sverige. Hon fick däremot dricka soyamjölk men hur gott är det?
Thailändska rekomendationer stämmer sällan in på Svenska och jag tror att man får ta dessa rekomendationer med en nypa salt.
Ha det / Hasse
Hej Hasse och alla andra!
Jag håller med om att thailändska medicinska råd sällan stämmer överens med svenska.
Men i fallet komjölk har de rätt, i alla fall för den thailändska befolkningens vidkommande.
Det är nämligen så att stora delar av världens befolkning lider av allergi mot mjölksocker, s.k. laktosintolerans. Lider man av laktosintolerans så saknar man ett enzym som heter laktas. Om man dricker mjölk och lider av laktosintolerans så kan inte kroppen bryta ner laktos. Det får till följd att mjölken jäser i tarmarna, och ..., ja du kan säkert räkna ut vad som händer.
Asiater är tydligen mest drabbade av laktosintolerans. Jag kan inte den exakta siffran på hur många procent av befolkningen i Thailand som är laktosintoleranta, men det är inte långt från 100%.
I Sverige, där vi har relativt liten laktosintolerans, kan det vara rekommenderat att dricka mjölk under graviditeten eftersom mjölk innehåller flera viktiga näringsämnen, t.ex. stora mängder kalk.
Det finns dock de som hävdar att mjölk är skadligt även om man inte lider av laktosintolerans, men så är det ju med all näringslära. Näringsexperterna är aldrig överens.
Som tur är så innehåller andra mjölprodukter, som t.ex. vanlig svensk lagrad ost nästan ingen laktos alls. Vispgrädde, yoghurt och filmjölk innehåller mindre laktos an vanlig mjölk. Man kan alltså tillgodose sig det goda i mjölkprodukter om man istället väljer andra mjölkprodukter än vanlig mjölk.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Laktosintolerans
/MacArthur