Stenbord

Diskussion i 'Allmänt thailandforum' startad av brt666, 12 mars 2018.

 1. brt666

  brt666 Medlem

  Jag tycker det är ett djefla tjat om stenbord på detta forum och tänkte försöka reda ut saken.

  Jag har väl förstått så mycket som att det är ett koncept med ett gäng människor, ofta av typen cis män, som i sittande ställning samlats runt något att ställa sin dryck på och diskuterar olika frågor som rör landet de befinner sig i och dess befolkning.

  Det jag vänder mig emot här är valet av material, vem i hela fridens namn använder sten till att tillverka bord idag. Marmor förekommer ju ofta i bordsskivor till café bord samt vardagsrums bord men jag kan inte minnas att jag sett det i Thailand? Trä, metall, glas och möjligen rotting men sten?

  Vanligast förekommande är väl ändå plast och med tanke på den ofta nedsättande tonen i de inlägg som behandlar dylika sällskap av människor så finns det anledning att anta att etablissemangen som dessa möten sker på är av enkel natur och då torde väl just plast vara dominerande eftersom det är ett billigt material och lätt att torka av om sällskapet spiller dryck på det?
   
  andrejsdenruskige gillar detta.
 2. apknug

  apknug Medlem

  Bordet o stolarna är gjort av sten för att de ofta står i en public miljö där man inte vill behöva flytta in dem varje kväll samt att de skall så där de står, inget kan jag låna den här stolen inte.....
   
  brt666 gillar detta.
 3. kurant

  kurant Forumveteran

  Stenborden gjuts i formar, vit cement som man lägger in bitar av stenar för att få ett dekorativt utseende.
  Kan även vara grå cement som man målar som lågprisalternativ.

  Några varianter

  20170302_201433_800x450.jpg.ad834d0de035007a8d75e820de8d4609.jpg

  post-11562-1428732980,43_thumb.jpg

  WP_20170302_13_20_42_Pro_800x450.jpg.3a909b7d9f8c4d9250645a87e419aa33.jpg
   
  Last edited: 12 mars 2018
 4. Isan Lover

  Isan Lover Forumräv Guldmedlem

  Hej

  Stämmer bra, vi hade en sån grupp hemma i trädgården tidigare, nu har vi dock ersatt den med en Sala av trä, ”stenbordet” har flyttats ut till farmen där vår anställde med familj använder det, en väldigt praktisk och hållbar möbel.

  B6B21721-F88C-4D90-A88A-3BF603370D1F.jpeg
  Här en bild på Salan.

  85013306-D42C-42F7-91C0-AB5B58E5D3DF.jpeg
  Här har vi stenbordet på farmen.

  Mvh isan lover
   
  Mr.Jo, Medelsvensson, Kycklingen och 3 andra gillar detta.
 5. brt666

  brt666 Medlem

  Är det verkligen så att man möts i en publik miljö? Jag har fått för mig att dessa möten ofta sker på ett ställe med utskänkningstillstånd och det brukar ju inte vara tillåtet att dricka alkohol i offentliga miljöer, men det kanske inte är fallet i Thailand?

  Annars är det förstås av godo om möblerna har hög massa och därmed står kvar på samma ställe eftersom jag förstått att dessa möten kan vara av återkommande karaktär. Det vore ju förargligt om någon av deltagarna inte hittade till bordet och dessutom så försvinner ju risken att någon välter ut de andras dryck då denne behöver uppsöka bekvämlighetsinrättningen.
   
  Berralund gillar detta.
 6. brt666

  brt666 Medlem

  Hmm förvisso så är väl sand och grus "sten" fast i mindre format men ingen skulle väl få för sig att påstå att de bor i ett "stenhus" som bor i ett miljonprogram t.ex. ? Där talar man ju om att bo i "betongen"
   
  hemskasven gillar detta.
 7. Hej främling! Visste du att om du blir medlem/loggar in så kan du se inlägg från forum och du kan se bilderna som finns i inläggen i fullstorlek! Ett medlemskonto fixar du på ett litet ögonblick och du kan använda din Facebook, Google eller Twitterkonto för snabb inloggning.
  :wai: :wai:
 8. Berralund

  Berralund Forumvärd TS-teamet

  Och alla vet vi förmodligen hur kvalitén på bekvämlghetsinrättningarna brukar vara i Thailand. Så en fastcementerad bakdel på stenbänken rekommenderas, ev med en plastdunk under bordet för uträttande av nödiga behov. :D
   
  brt666 gillar detta.
 9. apknug

  apknug Medlem

  Riktiga stenbordsexperter möts vid ett stenbord där ölen är billigast. Det brukar vara utanför en sunkig minimart, helst inte märkesvarianterna 7/11 eller familymart.

  Det gäller att fälla in ölmagen under röven om man skall bli stenbordsexpert, det är i mitt tycke nämligen stenhårt att sitta vid stenbord.
   
  kurant och brt666 gillar detta.
 10. brt666

  brt666 Medlem

  Ok, men det leder ju osökt debatten in på hälsoaspekterna kring stenbord, eller snarare bänkarna/stolarna om de nu också är tillverkade i samma material dvs sten eller betong. Jag gör inte anspråk på att vara insatt i ämnet men finns det inte en risk med att låta röven vara i kontakt med ett material med hög termisk konduktivitet under en längre tid? Kan det inte påverka prostatan negativt bland annat?
  Problemet är måhända inte så stort i varma delar av Thailand såsom Pattaya och Hua hin men man kanske bör vara mer försiktig i de norra delarna såsom Isaan?
   
  Lyco gillar detta.
 11. kurant

  kurant Forumveteran

  Kostar en stor Chang mer än 55 baht med glas och is räknas det som restaurang och stenbordsfolket uteblir.
  En riktig ölröv klarar en stenhård tillvaro. ”Pocenten” är viktigast eller rus per baht.
   
  andrejsdenruskige och brt666 gillar detta.
 12. brt666

  brt666 Medlem

  Så etablissemangen där dessa möten äger rum är alltså generellt inte att betrakta som "restauranger"? Är det alltså "barer" vi talar om då eller finns det en nivå lägre än bar? Jag tänker mig att ett "mini mart" är någon form av närbutik likvärdigt "en man från mellanöstern på hörnet" i Sverige och jag kan inte dra mig till minnes att jag har erbjudits is och glas på någon sådan inrättning i Sverige oavsett vilken dryck jag köpt. Men åter igen det kanske blott speglar min okunskap i thailändska seder och bruk?
   
 13. kurant

  kurant Forumveteran

  Japp, du är helt okunnig om Thailand och stenbord. Bar är det absolut dyraste för en långliggare och ligger rätt högt i status.
  Bara restauranger med menyer rankas högre men ändå är baren dyrare.
  Ingen långliggare får stor stark och en mättande middag på en bar för 80 baht, men i stenbordsmiljö funkar det.

  Jämför inte Sverige med farangseder i Thailand.
  I Thailand krävs det både erfarenhet, talang och finess för att bli en stenbordsexpert.
   
  Lyco, brt666, Berralund och 1 annan gillar detta.
 14. Lyco

  Lyco Forumveteran

  Ja det är en hård skola:)
   
  Berralund och Isan Lover gillar detta.
 15. brt666

  brt666 Medlem

  Detta var mer än lovligt kryptiskt, jag hängde inte med riktigt. Om vi spaltar upp det lite så en simpel tjänsteman förstår.

  1. "Bar är det absolut dyraste för en långliggare och ligger rätt högt i status." Hur kan baren vara dyrare än restaurangen? Det serveras ju ingen mat på baren? Finns något annat på baren som kostar pengar eller är det ölen som är väldigt dyr? Varför har det så hög status?

  2. "Jämför inte Sverige med farangseder i Thailand" det här förstår jag inte alls, men det kan bero på att jag inte har alla indianer i kanoten. Menar du att svenskar inte beter sig likadant i Sverige som de gör i Thailand?
   
  Shovel78 gillar detta.
 16. Shovel78

  Shovel78 Medlem

  1. Barkonceptet har en tendens att bli mycket dyrt för en sk "långliggare". Iom att det oftast finns viss kvinnlig fägring som lockar dessa "långliggare" med lockrop typ "Hellå daggling, I låv joo så mäny" eller "Aj wan take care joo an jår måny, daggling". De sk "långliggarna" är ju oftast kärvänliga individer och faller då pladask för dessa lockrop, alas' en dyr erfarenhet skapas. Mycket dyrare än ett restaurangbesök tex.
  2. Många av de "Svenskar" som stiger av planet på Suvvan glömmer oftast det som i folkmun kallas "vett och sans" och till viss del "uppfostran de fick som barn" på sätet i nämda flygplan. Dessa ting städas sen bort av personalen som sköter om städningen på nämda flygplan. Detta gör att dessa ting är oåterkallerliga (heter det så?) och måste läras om vid återkomsten till moderlandet. Därav den snabba föråldring som dessa individer drabbas av.
   
  kurant gillar detta.
 17. Lyco

  Lyco Forumveteran

  På tal om stenbord, inte behöver man åka till Thailand för att få uppleva stenbord, här hemma på gården har vi ett alldeles eget stenbord, dock inte cirkulärt och som besöks idogt av våra väldigt många vietnamesiska grannar och de verkar trivas alldeles utmärkt och känner sig väldigt hemma.

  Huruvida världens problem eller kunskapen om densamma löses bättre vid ett cirkulärt eller rektangulärt stenbord får väl historien utvisa:D

  20180316_160442.jpg
   
  Berralund och kurant gillar detta.
 18. kurant

  kurant Forumveteran

  Utan tvekan är det den ultimata umgängesformen för både fattig och fattig.
   
  Berralund och Lyco gillar detta.
 19. Lyco

  Lyco Forumveteran

  Fattig materiellt eller mentalt?:D eller var det kanske det du menade, båda!
   
 20. kurant

  kurant Forumveteran

  Japp, det kan vara båda där det är billigt...........
  Fattig lokalbefolkning och faranger med klent där uppe eller med klen inkomst.
  Nu åker man väl ut som en ..........
  men helt klart så får man en annan bekantskap i lågbudget-landet mot takvåningen på Hilton
   
 21. krister

  krister Forumräv

  Har precis skickat ett antikt järnbord och flera bänkgavlar från England som ja tänker fixa till och måla vita.

  20180218_081043.jpg

  20180218_071133.jpg
   
  Micke.T och Mr.Jo gillar detta.

Dela sidan

Laddar...
Liknande ämnen -
 1. Ubon
  Svar:
  5
  Visningar:
  339
Denna webbplats använder "cookies". Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Några frågor på det?