Tempelaktivitet Sanghabaramee Eslöv 3:e Juni

Pepsi

Forumveteran
#1
För alla som är intresserade så är det aktiviteter på Thai templet Sanghabaramee utanför Eslöv på Lördag 3/6.
Då kommer det ca 80-100 munkar dit. Det firas Fang luk ni mit , ฝังลูกนิมิต.
Man kommer att sänka ner stora svarta sten bollar fulla med guldflagor i och runt templet.
Den som visar sig ha mest mynt får äran att hugga av repet för den inne i huset bland annat. Nu hänger den över ett hål i golvet i den nya böne salen. Hört något om 2000kr och uppåt..
Det kommer även att finnas mat. Lite som Songkran..
Bara att komma är en upplevelse.. Lovar det blir en upplevelse.. Jag har varit där ett antal gånger nu när de förberett. Frugan och hennes kompis och fler andra tjejer samt munkarna har jobbat så mycket på sista tiden.
Det har städats och fejats. Munkarna har jobbat så svetten ryker.
Kanske några av tjejerna har sin man på TS?.. Någon från Eslöv..
Hoppas träffa några där...
ฝังลูกนิมิต[1].jpg
 

Pepsi

Forumveteran
#3
Skrev inledningsvis att det var på Lördag. Men det är även aktiviteter på Fredagen 2/6.
Det hade blivit missförstånd av dem som skrev programmet och lade ut det på nätet.
Varför det blir en stor tillställning, beror på att det är det enda templet i Sverige som blir upp graderat till att godkänna nya munkar enligt den typ av tempel. Finns bara 2 st till i Europa. Ett i Danmark och ett i Tyskland.
De har byggt en sk Both.. Ett heligt rum. Och detta utanför lilla Eslöv..
En Ubosoth (อุโบสถ), eller som man brukar säga, bara Both (โบสถ์) är den heligaste byggnaden för munkarna som finns på ett Thailändskt Tempel område. Det är en mycket större sak än songkran för templet...
De har förberett med otroligt vackert dekorerade långbord. Det kommer att finnas massor av mat.
Det har förberetts i veckor nu. De som förstår innebörden brukar göra mat och ta med sig och dela med sig till munkar och gäster.
Alla som har Thai i familjen eller är intresserade och har närhet att komma dit, skulle jag rekommendera att besöka det. Wat Sanghabaramee. Se det som en trevlig helg att uppleva något unikt...
 
A

Anonymius

Gäst
#4
Kan väl fylla i @Pepsi beskrivning med lite ytterligare info för den som är intresserad!

Ja trevligt antagligen, har själv varit en hel del på Wat Sangahbaramee.

โบสถ์ (โบส) bot som du refererar till är tempel, och platsen där där ordinationer och ritualer som utförs av munkar kallas พระอุโบสถ phra ubosot. Bot är ju det heligaste templet inom ett tempelområde, kan också vara en kyrka โบสถ์คริสต์ bot khrit, kristna kyrkan, alltså en helig byggnad kan man säga.

โบสถ์ (โบส) kommer från Sanskrit/Pali อุโบสถ ubosot som är en Buddistisk helgad dag วันพระ
och är ju också då precis som du säger ett rum där ordinationer och andra ritualer utförs på dessa dagar.

อุโบสถ kommer från Pali Uposatha (วันพระ) som var fastedag och är till för att rena det befläckade sinnet.

Att nu Sanghabaramee fått status โบสถ์ innebär att de har rätt att ordinera munkar precis som du säger. Wat sanghabaramee och munkarna där tillkännager sig till Dhammayuttika Nikaya สงฆ์ธรรมยุต song thamyoot.

Det finns två principer inom brödrarskapet i Theravada: Maha Nikaya มหานิกาย och Dhammayuttika Nikaya ธรรมยุตนิกาย varav Maha Nikaya är den klart största.

Det skiljer inte speciellt mycket mellan de två när det kommer till de Buddhistiska lärorna mer än att disciplinen är mer framträdande i Dhammayuttika och det är det broderskapet som är mest spritt i västvärlden.

Dhammayuttika Nikaya bildades av Kung Mongkut 1833. Kungen var själv en hängiven munk i 27 år innan han blev kung och hade goda kunskaper i Buddhistisk lära samt Pali det språk Triptakan ไตรปิฎก dtrai pbi dtok är skriven på.

Grunden till att han skapade denna Dhammayuttika Nikaya var för att Mongkut ville försöka få bort alla icke-buddhistiska, folkliga religiösa och vidskepliga element som genom åren hade blivit en del av thailändsk buddhism och införa en mer disciplinerad buddhistisk utövning som följde de ursprungliga Buddhas läror.
:wai:
 
 
Topp