Här kommer lite regler kring äktenskap och uppehållstillstånd, översänt från Migrationsverkets juridiska experter.
Enligt 1 kap. 8 a § 1904 års lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap erkänns inte ett äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag i Sverige om det vid tidpunkten för äktenskapets ingående skulle ha funnits hinder mot det enligt svensk lag.
Migrationsverket har som beslutande myndighet möjlighet att ställa krav på vilka handlingar man vill ska visas fram. Detta för att beslut i ett ärende om uppehållstillstånd ska kunna fattas på ett så komplett underlag som möjligt.
Familjeåterföreningsdirektivet (rådets direktiv 2003/86/EG av den 22 september 2003) som har inarbetats i svensk rätt föreskriver en skyldighet för medlemsstaterna att bevilja uppehållstillstånd för make/maka registrerad partner och omyndiga ogifta barn till referenspersonen eller dennes make eller maka. Bestämmelserna har införts i 5 kap. 3 § första stycket 1 och 2 a-2 b) utlänningslagen. Begreppet sambo likställs med make/maka om samboskapet kan styrkas. Familjeåterföreningsdirektivet arbetades in i svensk rätt den 30 april 2006.
Om inte äktenskapet/samboskapet kan styrkas på ett godtagbart sätt finns det möjlighet att ändå bevilja uppehållstillstånd med stöd av 5 kap. 3 a § första stycket 1 utlänningslagen om det rör sig om ett seriöst förhållande. För att kunna bedöma om det rör sig om ett seriöst förhållande görs separata anknytningsutredningar med båda parter.
Enligt familjeåterföreningsdirektivet får uppehållstillstånd nekas även om parterna är gifta, sambo eller registrerad partner. Dessa bestämmelser finns införda i utlänningslagen – 5 kap. 17 a § - 17 b §. I paragraferna 17 a och 17 b behandlas olika grunder för ett avslag – oriktiga eller vilseledande uppgifter, skenäktenskap eller skenförhållande, hot mot allmän ordning och säkerhet, särlevnad, månggifte, tvångsäktenskap samt äktenskap med en person under 18 år.
I 5 kap. 17 a § andra stycket och 5 kap. 17 b § utlänningslagen gör lagstiftningen skillnad på om det är referenspersonen eller den sökande som är gift med någon annan sedan tidigare (månggifte). När det gäller referenspersonen (personen i Sverige) ska uppehållstillstånd vägras i sådana fall om han eller hon är gift och redan lever med en annan person i Sverige ( 5 kap. 17 b § utlänningslagen). När det gäller sökanden får Migrationsverket vägra uppehållstillstånd om sökanden redan är gift med någon annan person än referenspersonen (5 kap. 17 a § andra stycket 2 utlänningslagen). Anledningen till att det ställs lägre krav för att godta att sökanden fortfarande är gift är att det i en del länder tar lång tid att få äktenskapsskillnad, trots att parterna har levt separerade under lång tid.
För att kunna beviljas uppehållstillstånd grundat på äktenskap med en person som bor i Sverige krävs att man genom dokument kan styrka äktenskapet.
Om äktenskapet är ingånget i utlänningens hemland är äktenskapet normalt registrerat där. Personen som bor i Sverige ska som huvudregel registrera äktenskapet hos skatteverket och det ska framgå av personbeviset vem som är make eller maka.
För att undvika månggifte som ju är en av grunderna för att vägra uppehållstillstånd bör äktenskapet, om det är ingånget i Sverige, även registreras i utlänningens hemland. Det är ju också rimligt att kräva att den utländska makens civilstånd är detsamma i Sverige som i hemlandet.
Mvh Thaikonsult