VISUM TILL SVERIGE

 
A

Anonym

Gäst
Nu så planerar jag och tjejen för att hon ska kunna komma på besök nästa år i April. Hon saknar pass och Visa.
Jag har sökt runt på nätet efter information men jag hittar endast info om hur vi som västerlänningar kommer ned till thailand och inte vice versa.

Inte ens på denna sida: http://www.thaiembassy.se/
så förstår jag vad som ska fyllas i och vad som krävs.
Vilka papper behöver man och finns det att ladda ned???
eller sköter man allt ifrån Thailands ambassad??
Vore tacksam för hjälp inom 10dagar då jag åker ned dit igen. :wai:


Denna tråden är en samling av andra trådar i samma ämne.
 
Hej :wai:
Om du tittar på den här sidan så kan du hitta såväl regler som dokument: http://www.swedenabroad.com/Start____4870.aspx

Ska själv åka ner i december och hoppas lyckas förstå alla regler och papper så att min blivande fru ska kunna följa med hem till Sverige i Januari...om jag tolkar texten rätt så verkar det som hon under förutsättning att vi registrerar giftermålet officiellt i Thailand, kan få 2-årigt uppehållstillstånd utan att behöva köra igenom biten med 3 månaders visum (plus 3 månaders förlängning) - finns det någon som av erfarenhet eller kunskap kan bekräfta det eller rätta min eventuella missuppfattning?
 
så det enda man behöver ha med ifrån Sverige är :personbevis,lönespec samt kvitto på flygresan som jag förstått det??
resten fixar man där nere på ambassaden??
 
lönespec konto utdrag samt personbevis kopia på passet. Men jag undrar pratde med min flickvän hon sa att man behövde kontoutdrag 6 mån tillbacka men kan inte hitta några uppgifter om detta. Ska alla papper vara signerade?
 
gå gärna in i vår sökfunktion och kolla gamla inlägg. vi har massor och många erfarenheter finns i dessa inlägg. vi har också en medlem som kallar sig thailandsspecialisten tror jag det är och han kommer med en massa tips. har fått för mig att han har ett företag i branshen men vet inte säkert.

ha re gött
marianne

gick sedan igenom vårt register och hittade killen jag pratat om. här nedan får ni svar efter att jag tagit kontakt med honom
 
Ska börja med att svara Helgonet...

Först ska din flickvän skaffa sig ett pass hos passmyndigheten i Thailand. Därefter söker hon ett visum till Sverige hos Svenska Ambassaden i Bangkok. Numera krävs det tidsbokning för att lämna in en ansökan om visum. Väntetiden ligger idag på drygt en månad.

Eftersom du ska resa ner till Thailand rekommenderar jag dig att kontakta Lass på Thai Scan som finns i Bangkok. Han hjälper dig och din flickvän med allt ni behöver kring visum.

Du finner Lasse under följande tel.nr.
Tel: +66 (0) 2553 2403
Mobil: +66 (0)8 9220 2000

Du kan hälsa från oss på Thaikonsult.

Mvh Thaikonsult
 
Ska även passa på att svara DickM.

Det är riktigt att din fru kan få uppehålstillstånd i Sverige på grund av anknytning till dig som är hennes man. Dock måste giftemålet registreras både i Thailand och i Sverige för att Migrationsverket ska anse det vara seriöst.
Din fru kommer att få ett 2-årigt uppehållstillstånd första gången som ni sedan förlänger till ett permanent uppehållstillstånd. Ansökan gör din fru hos Svenska Ambassaden i Bangkok där hon även får göra sin intervju. Pappren skickas sedan till Migrationsverket i Sverige där du själv får en skriftlig intervju.

Handläggningstiden från det ansökan lämnats in är idag c:a 6 månader. Kan du prata för dig och din fru så kan handläggningstiden förkortas betydligt.

På svenska ambassdens hemsida: http://www.swedenabroad.com/Page____16960.aspx

Finns uppgifter om vad som behövs i form av handlingar vid en ansökan om uppehållstillstånd.

Mvh Thaikonsult
 
En kortis till RXVV.

Vid ansökan av visum behöver du som är referensperson (inbjudare):
Blankett: Referensbilaga E - inbjudan. Den ska vara undertecknad av dig och lämnas in på ambassaden i original. Numera går det även bra att skriva referensbilagan i datorn och skriva ut den på skrivaren.

Du behöver även en lönespec. där din lön framgår eller kontoutdrag från ditt bankkonto, helst 6 månader tillbaks i tiden. Har du pension går det även bra med ett pensionsbesked.

Du behöver även kopia av ditt pass samt kopia på in- och utresestämplarna till Thailand och ett personbevis från Skatteverket som heter (inbjudan).

Handlingarna behöver inte vara bestyrkta.

Mvh Thaikonsult
 
Thaikonsult - stort tack för klyvandet av kanslisvenskan :)
Misstänker att det blir 90-dagarsvisumet till att börja med - oavsett hur rätt det känns så måste man nog skaffa sig mer "empirisk" kunskap för att komma igenom intervjuer etc.
När tillvaron går i rosenrött så ter det ju sig oerhört lockande med en "genväg", men man måste ju inse att det krävs mer än drömmar, tilltro och förhoppningar för att övertyga omvärlden att det är "på riktigt" (sin sot eller inte) :)

Hur som helst - den som väntar på något gott väntar...alltid på tok för attans länge ;)

Glimten - länken du hade har om jag läst rätt dessvärre åldrats lite - numer måste man (rätta mig om jag har fel) ringa och boka tid för att lämna in visumansökan på ambassaden. Telefonnummer som enligt uppgift måste ringas inom Thailand: 1900 222 202...kolla gärna Svenska ambassadens hemsida själv, så jag inte feltolkar något och vidarebefordrar felaktig information...
 
Hej DickM

Länken jag gav dig var för ansökan om uppehålstillstånd.

Vill ni söka visum gäller som du nämnde tidsbokning hos Call Center för att lämna in ansökan. Väntetiden ligger idag på strax över en månad.

Det krävs en stor portion förståelse och ödmjukhet att leva tillsammans i ett förhållande. Handlar det sedan om skilda kulturer kan det vara riktigt knepigt ibland. Å andra sidan är det mycket få thai/svenska förhållanden som kraschar. Kanske beror det på att svenskar och thailändare kompletterar varandra mycket bra.

Mvh Thaikonsult
 
hej thaikonsult "roffe"??. Nu har jag pratat med Lasse och jag fick ett bra förtroende direkt av han och skulle på nytt ta kontakt när jag väl är där nere.tillägg till vissa kriterier.

Om man har tänkt ta hit någon flickvän/pojkvän i exempelvis April- 09 som vi hade planerat så skickar man inte in ansökningarna förrens 3månader INNAN den planerade resan.Så i mitt fall blir det att ordna till allt innan slutet på januari och sen bokar hon in en intervju på ambassaden i februari och tar med sig alla sjuttioelva papper och INGET får vara fel ifyllt samt förekomma felaktigheter i intervjun. Allting kan vara ifyllt på svenska eller engelska.
 
Hej Helgonet.
Det är helt riktigt om det handlar om visum. En visumansökan får inte lämnas in tidigare än max tre månader före avresedagen.

Förstår att du fick förtroende för Lasse. Hoppas det fungerar bra.

Mvh Thaikonsult
 
"DickM " sa:
Glimten - länken du hade har om jag läst rätt dessvärre åldrats lite - numer måste man (rätta mig om jag har fel) ringa och boka tid för att lämna in visumansökan på ambassaden.
Såg det också, men det var det enda jag hittade just då. ;)
 
Hej,du kan kolla med Svenska ambassaden i Bankok.Du behover ha husregistrerin dar din fru ar skriven samt id kort ,en inbjudan fran nagon polare i sverige som kan skriva att ni ar valkommna for besok i Svedala.Pass ordnar ni dar hon ar registrerad boende,Reseforsakring for henne foton 2st ta garna med inkomstuppgifter for dig och om din fru har uppgifter om detsamma sa ar det bra . samt om ni ar gifta har i Thailand sa underlattar det.Om du ar i Thailand sa maste ni aka till Svenska ambassaden, dar tar det ca 5 dagar for att ordna med visum
 
Hej på er
Många frågor om hur och vilka papper man behöver för att ens käraste ska få stanna i sverige.
Rätta mig gärna om jag har fel.
Räcker det inte att gifta sig i Sverige så får hon stanna? Har läst i många av svaren här på forumet att äktenskapet skall registreras både i Sverige och i Thailand.
Vad skulle kunna hända om man inte registrerar äktenskapet i Thailand? Utan enbart gifter sig här i Sverige.
Får hon först sitt PUT efter att äktenskapet är registrerat i bägge länderna?
Kan detta vara en genväg?

Först söker man visum till Sverige för 90 dagar, efter att hon har blivit beviljad visum ordnar hon singel intyg (certification of marital status) och sedan i Sverige gifter man sig.
I detta läge har hon väl goda skäl för att få stanna i Sverige? Men sedan är frågan? Behöver hon åka tillbaks till Bangkok för att ordna med övriga papper?
Vad kan hända om man gör på detta vis?
Tacksam för svar z
 
[Vad skulle kunna hända om man inte registrerar äktenskapet i Thailand? Utan enbart gifter sig här i Sverige.
Får hon först sitt PUT efter att äktenskapet är registrerat i bägge länderna?
Kan detta vara en genväg?
/quote]

Hej för att Mig ska anse äktenskapet ok ska det vara reggat i båda länderna. Men i mitt och frugans fall gick det bra att endast vara reggad i sverige, än så länge "ska reggas nästa gång vi åker tillsammans till Thailand" UT ska sökas från hemlandet det finns några undantag men dom är jag inte säker på
Jocke
 
Här kommer lite regler kring äktenskap och uppehållstillstånd, översänt från Migrationsverkets juridiska experter.

Enligt 1 kap. 8 a § 1904 års lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap erkänns inte ett äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag i Sverige om det vid tidpunkten för äktenskapets ingående skulle ha funnits hinder mot det enligt svensk lag.

Migrationsverket har som beslutande myndighet möjlighet att ställa krav på vilka handlingar man vill ska visas fram. Detta för att beslut i ett ärende om uppehållstillstånd ska kunna fattas på ett så komplett underlag som möjligt.

Familjeåterföreningsdirektivet (rådets direktiv 2003/86/EG av den 22 september 2003) som har inarbetats i svensk rätt föreskriver en skyldighet för medlemsstaterna att bevilja uppehållstillstånd för make/maka registrerad partner och omyndiga ogifta barn till referenspersonen eller dennes make eller maka. Bestämmelserna har införts i 5 kap. 3 § första stycket 1 och 2 a-2 b) utlänningslagen. Begreppet sambo likställs med make/maka om samboskapet kan styrkas. Familjeåterföreningsdirektivet arbetades in i svensk rätt den 30 april 2006.

Om inte äktenskapet/samboskapet kan styrkas på ett godtagbart sätt finns det möjlighet att ändå bevilja uppehållstillstånd med stöd av 5 kap. 3 a § första stycket 1 utlänningslagen om det rör sig om ett seriöst förhållande. För att kunna bedöma om det rör sig om ett seriöst förhållande görs separata anknytningsutredningar med båda parter.

Enligt familjeåterföreningsdirektivet får uppehållstillstånd nekas även om parterna är gifta, sambo eller registrerad partner. Dessa bestämmelser finns införda i utlänningslagen – 5 kap. 17 a § - 17 b §. I paragraferna 17 a och 17 b behandlas olika grunder för ett avslag – oriktiga eller vilseledande uppgifter, skenäktenskap eller skenförhållande, hot mot allmän ordning och säkerhet, särlevnad, månggifte, tvångsäktenskap samt äktenskap med en person under 18 år.

I 5 kap. 17 a § andra stycket och 5 kap. 17 b § utlänningslagen gör lagstiftningen skillnad på om det är referenspersonen eller den sökande som är gift med någon annan sedan tidigare (månggifte). När det gäller referenspersonen (personen i Sverige) ska uppehållstillstånd vägras i sådana fall om han eller hon är gift och redan lever med en annan person i Sverige ( 5 kap. 17 b § utlänningslagen). När det gäller sökanden får Migrationsverket vägra uppehållstillstånd om sökanden redan är gift med någon annan person än referenspersonen (5 kap. 17 a § andra stycket 2 utlänningslagen). Anledningen till att det ställs lägre krav för att godta att sökanden fortfarande är gift är att det i en del länder tar lång tid att få äktenskapsskillnad, trots att parterna har levt separerade under lång tid.

För att kunna beviljas uppehållstillstånd grundat på äktenskap med en person som bor i Sverige krävs att man genom dokument kan styrka äktenskapet.

Om äktenskapet är ingånget i utlänningens hemland är äktenskapet normalt registrerat där. Personen som bor i Sverige ska som huvudregel registrera äktenskapet hos skatteverket och det ska framgå av personbeviset vem som är make eller maka.

För att undvika månggifte som ju är en av grunderna för att vägra uppehållstillstånd bör äktenskapet, om det är ingånget i Sverige, även registreras i utlänningens hemland. Det är ju också rimligt att kräva att den utländska makens civilstånd är detsamma i Sverige som i hemlandet.

Mvh Thaikonsult
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp