Åtgärder för att säkerställa kvaliteten på ”plara”.

 

Isan Lover

Forumveteran
Hej

Myndigheterna har vidtagit åtgärder för att försöka säkerställa kvaliteten på plara, bl.a ska smak, konsistens, salthalt och lukt standardiseras, det där med att påverka lukten ställer åtminstone jag mig tveksam till.

  • 603e69445f5bf77ad89f8bf585e14c70-sld.jpeg

Govt takes measures to control ‘plara’ quality
nationalApril 18, 2018 10:23

By The Nation

2,118 Viewed

The Agriculture Ministry has taken steps to standardise the quality of plara or fermented fish, which is a necessary ingredient in Isaan traditional dishes.
On Tuesday, the Royal Gazette published a directive of the Agriculture Ministry with details on the quality of plara.

fc34d95872045e4a04405ab770d4eecb.jpeg


The directive was issued based on Article 5, 15 and 16 of the act on agricultural products’ quality standards of 2008. The directive was issued by the agriculture minister following a meeting of the committee on the quality standards of agricultural products on January 8.

ae3056213e10de72f992b13e0585173b.jpeg


The directive says that plara fermented fish must be properly mixed with water and must not be too dry or too dissolved. It adds the fish meat must be soft and skin must be intact. The smell of the fermented fish must be good, without emitting a foul or fishy odour.


The directive says the amount of salt used for fermenting must not be higher than 18 per cent of the weight of the fish. The fish must be hygienic without insects and worms and other contamination.

a258ad011030fcd4deedd82eeb35773c.jpeg


Use of colours and preservative chemicals are prohibited.

Plara is widely used by northeastern people to add flavour and taste to their dishes. It is often used in somtam or crushed papaya salad in Isaan style. In the past, Isaan households made their own plara but of late it has become a big business

http://www.nationmultimedia.com/detail/national/30343388

Mvh isan lover
 
Vi hade en diskussion om Plara här tidigare och några med mig konstaterade då att Plara rätt gjord luktar inte mycket. Det vi använder i stort sätt dagligen luktar rätt svagt och rätt angenämt, inte alls som surströmming.
Hade för mig att Pepsi skulle köra en omgång och undrar lite hur det blev? :rolleyes: :p
Här i norr använder man Plara bara till kokta grytor inte till Somtam som man gör i Isaan.
 
Vi hade en diskussion om Plara här tidigare och några med mig konstaterade då att Plara rätt gjord luktar inte mycket. Det vi använder i stort sätt dagligen luktar rätt svagt och rätt angenämt, inte alls som surströmming.
Hade för mig att Pepsi skulle köra en omgång och undrar lite hur det blev? :rolleyes: :p
Här i norr använder man Plara bara till kokta grytor inte till Somtam som man gör i Isaan.

Hej

Den plara som används i vår by luktar och i min och pojkens näsor extremt illa, man känner på 20-25 meters håll om frugan har öppnat behållaren med plara.

Men den kan ju å andra sidan vara flera år gammal, helt nygjord plara eller Phladäk som man säger i Isaan luktar helt klart mindre.

Mvh isan lover
 
Även om den inte luktar så smakar den ju illa.
Smaken är väl som baken. Ingen idé att tracka ner någons smak. En del nöjer sig med enkla smaker andra lite mera utvecklade eller komplicerade såna.:rolleyes: :p
Jag tycker mycket om Plara rätt använt, ungefär som ansjovis som krydda till många köttfärsrätter eller varför inte till Jansson.
Det skall bara finnas där inte dominera. :wai:
 
Smaken är väl som baken. Ingen idé att tracka ner någons smak. En del nöjer sig med enkla smaker andra lite mera utvecklade eller komplicerade såna.:rolleyes: :p
Jag tycker mycket om Plara rätt använt, ungefär som ansjovis som krydda till många köttfärsrätter eller varför inte till Jansson.
Det skall bara finnas där inte dominera. :wai:

Hej

Accepterar den också i matlagning men jag kan inte äta den fermenterade fisken som den är, där går min gräns.

Mvh isan lover
 
Smaken är väl som baken. Ingen idé att tracka ner någons smak. En del nöjer sig med enkla smaker andra lite mera utvecklade eller komplicerade såna.:rolleyes: :p
Jag tycker mycket om Plara rätt använt, ungefär som ansjovis som krydda till många köttfärsrätter eller varför inte till Jansson.
Det skall bara finnas där inte dominera. :wai:
Äter också ibland men då får det vara bra lagat och inte mycket i.
 
 
 
Tillbaka
Topp