Rotdi är varumärket i Thailand och om du går ut och talar med folk så har de ingen aning om du inte benämner det vid detta namnet. Man skulle kunna säga Ajinomoto också men då säger de att de inte har detta i maten längre det är inte bra förhälsan nu har vi rotdi i stället.
Har nu fått reda på att det inte stavas som jag skrev skall vara rotdee.
Att andvända rotdee, umani eller aroi sure i matlagningen är fusk och skall på pekas särkilt om det sker i hemmet jag skulle direkt bytta ut koken.
Att på något sätt försöka skönmåla denna produkt och inte informera om att den är giftig sker bara i Thailand.
Söker man på Wikipedia står det om de skadliga effekterna som kan uppstå men på den Thailändska nämns de inte överhuvudtaget allt i god Thai anda det man inte ser finns inte.
Här kommer lite mera från Wikipedia.
Natriumglutamats påstådda skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Inga skadliga verkningar har dock påvisats vid de mängder som är aktuella i mat, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.
Det har påståtts[1] att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan), samt vid större konsumtion även hjärnskador. Vid smärt- och rehabcenter vid Linköpings universitet bedrivs forskning kring om glutamat kan ge upphov till allvarliga smärttillstånd bland annat reumatiska tillstånd.
I Östasien tror många att natriumglutamat kan leda till cancer[källa behövs], vilket dock tillverkarna slår ifrån sig pekande på hur vanliga både fria och bundna glutamater är i naturlig mat.
Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har dock bevisats, och det svenska Livsmedelsverket ser ingen anledning att varna för ämnet i kost.