SV: Som Tamland - Minnet blev till eld......Har ni?

 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
"legolas " sa:
Som Sir One sa, "amatörer".. Ni är så förblindade av kärlek, så ni glömmer vem ni är och vad ni tycker..... Men allting är ju bra, bara det fungerar för en själv.

legolas
Rätt legolas. Det gick fort och jag är åter på marknaden. Jag var förblindad.
Tro aldrig på en vacker thai, dom ljuger som fan.
Vill du ha en bra thai fru, sök henne bland de icke i ögonafallande vackra.
Jag gjorde det misstaget. Flera års bekantskap och....POOOFFFF. Sanningen dök upp som en räddande ängel- Och som en chock.
"legolas " sa:
Som Sir One sa, "amatörer".. Ni är så förblindade av kärlek, så ni glömmer vem ni är och vad ni tycker..... Men allting är ju bra, bara det fungerar för en själv.

Och vill man dra i sig denna skräpsörja så är det väl upp till var och en.... Men en sak gläder mig i alla fall Matteisurin och Jo-Be, och det är ju att denna skräpmat tydligen inte helt har tagit bort Er fortplantningsförmåga. Hur det är med Berralund vet man ju inte exakt, i och med att han ju är ställföreträdande plastpappa och inte original s.a.s.... ;D ;D ;D

legolas
Berra är skåning och dom är inte kända för att leverera "blårök" Låt Berra sköta det på egen hand, eller i egen säng, han är en förnuftig man.
 
Nu när jag läser denna tråd kommer gamla minnen tillbaka. Länge sedan i Bangkok så satt jag med några ytliga thaibekanta och pratade. Efter en stund så kom vi in på somtam och blev sugna på att beställa. Alla var överens om att somtam thai skulle det vara. Så en av thailändarna ropade på somtam tanten och beställde. Efter en stund så gick en av thailändarna iväg till somtam tanten och diskuterade lågmält med henne och var väldigt uppåt.

Jag anade att något var på gång och när somtamen kom in på bordet såg jag att det var riktigt med krossad pikinoo i salladen. Jag tycker om riktigt kryddstark mat så jag tog en ordentlig portion på min lilla tallrik. Skickade sedan vidare till thailändarna och sa åt dom att ta för sig ordentligt och att om det blev för lite så beställde vi gärna in mera.

Av det lilla de tog på tallrikarna så förstod jag att de inte tyckte så mycket om stark somtam utan var ute efter att se hur falangen skulle brännas upp. Jag åt en par skedar och låtsades som om det inte alls var starkt. I själva verket brände det.

Mina salladskamrater tittade på varandra och var inte så roade av situationen. Jag sa till dom att det var jättegott och att de måste äta ordentligt av det goda och inte vara så försiktiga med salladen för att det var bara att beställa mer. Själv åt jag och påpekade hela tiden för dom att de också måste äta.

Till slut kom det från en av dom att det var i starkaste laget. Jag kunde då pusta ut och dricka vatten som jag inte hade druckit tidigare, för att förstärka för dom att falangen kunde äta riktigt starkt. Vitkål hade jag däremot ätit hela tiden för att hålla nere svedjan i kroppen. Svetten forsade från pannan och jag sa till dom att vi falanger inte var gjorda för den varma Bangkokluften.

Vilken härlig känsla att få två thailändare att falla på eget grepp. De kunde ju inte låta bli att äta, det skulle ju vara det samma som att erkänna att de hade beställt så starkt att jag skulle framstå som en vekling. Hur som helst så kom dagen efter och det sved ordentligt när man gick på toaletten och det starka skulle ut. Då fick jag för min tjurighet att utmana thailändare på detta sätt.
 
"Wangthong " sa:
Nu när jag läser denna tråd kommer gamla minnen tillbaka. Länge sedan i Bangkok så satt jag med några ytliga thaibekanta och pratade. Efter en stund så kom vi in på somtam och blev sugna på att beställa. Alla var överens om att somtam thai skulle det vara. Så en av thailändarna ropade på somtam tanten och beställde. Efter en stund så gick en av thailändarna iväg till somtam tanten och diskuterade lågmält med henne och var väldigt uppåt.

Jag anade att något var på gång och när somtamen kom in på bordet såg jag att det var riktigt med krossad pikinoo i salladen. Jag tycker om riktigt kryddstark mat så jag tog en ordentlig portion på min lilla tallrik. Skickade sedan vidare till thailändarna och sa åt dom att ta för sig ordentligt och att om det blev för lite så beställde vi gärna in mera.

Av det lilla de tog på tallrikarna så förstod jag att de inte tyckte så mycket om stark somtam utan var ute efter att se hur falangen skulle brännas upp. Jag åt en par skedar och låtsades som om det inte alls var starkt. I själva verket brände det.

Mina salladskamrater tittade på varandra och var inte så roade av situationen. Jag sa till dom att det var jättegott och att de måste äta ordentligt av det goda och inte vara så försiktiga med salladen för att det var bara att beställa mer. Själv åt jag och påpekade hela tiden för dom att de också måste äta.

Till slut kom det från en av dom att det var i starkaste laget. Jag kunde då pusta ut och dricka vatten som jag inte hade druckit tidigare, för att förstärka för dom att falangen kunde äta riktigt starkt. Vitkål hade jag däremot ätit hela tiden för att hålla nere svedjan i kroppen. Svetten forsade från pannan och jag sa till dom att vi falanger inte var gjorda för den varma Bangkokluften.

Vilken härlig känsla att få två thailändare att falla på eget grepp. De kunde ju inte låta bli att äta, det skulle ju vara det samma som att erkänna att de hade beställt så starkt att jag skulle framstå som en vekling. Hur som helst så kom dagen efter och det sved ordentligt när man gick på toaletten och det starka skulle ut. Då fick jag för min tjurighet att utmana thailändare på detta sätt.

Ja, det var ju en reflektion och en stilla förundran och en upplevelse kan jag tänka. Grejen är ju att du säger att du åt "som tham thai" och den är ju inte den riktiga som tham.

Som tham är ju en specialitet från Isaan och där heter det som tham pbuu bplaa raa. Den är stark, som tham thai är en mildare variant.

Dessutom skall en riktig som tham innehålla den beryktade "bplaa raa", som vi avhandlat i detta forum ett antal gånger. Denna jästa fisk, där såsen av denna fisk skall blandas i papayan, samt små krabbor, och en jäkla massa chili, där har du riktig som tham.

Som tham thai är en variant, alltså en thaiversion på som tham bpuu bplaa raa som innehåller torkade räkor, jordnötter och annat skräp, brukar passa falanger för den är söt och sliskig, medan som tham bpuu bplaa raa är kryddig och mer sälta!

Alltså slutsatsen det går inte att jämföra en som tham thai med som tham bpuu bplaa raa ;)

ivrige Ivar
 
"Insayt " sa:
Ja, det var ju en reflektion och en stilla förundran och en upplevelse kan jag tänka. Grejen är ju att du säger att du åt "som tham thai" och den är ju inte den riktiga som tham.

Som tham är ju en specialitet från Isaan och där heter det som tham pbuu bplaa raa. Den är stark, som tham thai är en mildare variant.

Dessutom skall en riktig som tham innehålla den beryktade "bplaa raa", som vi avhandlat i detta forum ett antal gånger. Denna jästa fisk, där såsen av denna fisk skall blandas i papayan, samt små krabbor, och en jäkla massa chili, där har du riktig som tham.

Som tham thai är en variant, alltså en thaiversion på som tham bpuu bplaa raa som innehåller torkade räkor, jordnötter och annat skräp, brukar passa falanger för den är söt och sliskig, medan som tham bpuu bplaa raa är kryddig och mer sälta!

Alltså slutsatsen det går inte att jämföra en som tham thai med som tham bpuu bplaa raa ;)

ivrige Ivar
För mig så innehåller riktig somtam rå papaya, båda typer innehåller också palmsocker, nam plaa och chili. Varken surfisken eller små krabborna tillför någon styrka. Utan det är chilifrukterna "pikinoo" som ger styrkan. Förstår man det så är det kanske enklare att förstå att det går att göra vilken som helst av typerna hur chili starka eller svaga som helst.

Att antyda att torkade räkor och jordnötter tillhör kategorin skräp tycker jag visar att man inte riktigt har koll på läget. Plaa raa är ingen hälso kost kan jag tala om, lika lite som lao kao är bra sprit.

Jag kan dessutom tala om för dig att det är inte bara saften från surfisken som de blandar i somtam plaa raa. Jag brukar dock peta bort fiskbitarna när jag äter denna variant av somtam. Jag har ätit de flesta varianter av somtam och jag kan tala om att styrkan är helt beroende av den som stöter ihop den eller beställarens önskemål.

Vad som är den riktiga somtam vet jag inte, ärligt talat bryr jag mig inte, tur du är säker på din sak. Men i övrigt hade du inte många rätt. Jag äter det jag tycker är gott och när det gäller somtam kan man blanda smaker och styrka på många sätt. Vill man se ner på folk/eller nervärdera dom som äter annorlunda så säger det en hel del om vem man själv är.
 
"Wangthong " sa:
För mig så innehåller riktig somtam rå papaya, båda typer innehåller också palmsocker, nam plaa och chili. Varken surfisken eller små krabborna tillför någon styrka. Utan det är chilifrukterna "pikinoo" som ger styrkan. Förstår man det så är det kanske enklare att förstå att det går att göra vilken som helst av typerna hur chili starka eller svaga som helst.

Att antyda att torkade räkor och jordnötter tillhör kategorin skräp tycker jag visar att man inte riktigt har koll på läget. Plaa raa är ingen hälso kost kan jag tala om, lika lite som lao kao är bra sprit.

Jag kan dessutom tala om för dig att det är inte bara saften från surfisken som de blandar i somtam plaa raa. Jag brukar dock peta bort fiskbitarna när jag äter denna variant av somtam. Jag har ätit de flesta varianter av somtam och jag kan tala om att styrkan är helt beroende av den som stöter ihop den eller beställarens önskemål.

Vad som är den riktiga somtam vet jag inte, ärligt talat bryr jag mig inte, tur du är säker på din sak. Men i övrigt hade du inte många rätt. Jag äter det jag tycker är gott och när det gäller somtam kan man blanda smaker och styrka på många sätt. Vill man se ner på folk/eller nervärdera dom som äter annorlunda så säger det en hel del om vem man själv är.

Men Wangthong nu missuppfattade du allt det jag skrev jag sa inte att blaa raa tillför styrka, jag sa att som tham bpuu bplaa raa tillför just den sälta och krydda i en som tham som inte finns i som tham thai.

Som tham thai är som jag säger en variant av Isaan, en thaiversion med nötter torkade räkor och sötare än en som tham bpuu bplaa raa.

Sen kan du ju göra en som tham hur stark som helst med som du säger phrik kino, men just bplaa raa gör denna styrka av chili ännu mer intensiv och som det heter på engelska "pungent", alltså skarp, bitig, sting.

Mat i thailand är jag mycket bevänd med, jag har en fru från thailand som enligt mig slår alla femstjärniga krogar på fingrarna så det sjunger om det samt alla andra små strandrestauranger med mera och det hon inte vet om mat är inte värt att veta.

Den maten har jag förmånen att äta varje dag och jag har ätit det mesta i thailand vad gäller riktig mat, alltså husmanskost och eftersom hon och jag älskar mat från Isaan, fast hon inte är därifån så vet jag.

Jag är själv kock i grunden i 30 år och älskar mat och kan skilja på god mat och icke god mat och du behöver inte tro att jag inte har kunskap om thailändsk mat.

Just som tham är en av mina favoriter och både jag och min fru är jäkligt kräsna när det gäller mat!

Den bplaa raa som vi köper här i Rayong på marknaden är gjord på samma sorts fisk, men är odlad i bassänger här i Rayong, men är gjord på samma sätt som i isaan.

Det finns minst fem olika bplaa raa här i Rayong, tre från isaan och en från södra thailand som är mer söt och en från centrala thailand och är mer ljusbrun.

Den jag tycker mest om är den från Isaan, mörk, sälta och doftar underbart gott!

Det skulle verklige vara kul om jag kunde får en kunnig och intresserad vän här i forumet som jag kunde dela erfarenheter med när det gäller mat, kanske du är en.

Tycker faktiskt att du är lite orättvis här när du säger att jag har inte många rätt och att du tolkar mitt inlägg som att jag ser ner på folk, du vet ju inget om mig, detta fattar jag inte, jag beskriver bara vad jag anser om "som tham", jag är ingen nybörjare i thailand, du är välkommen ner till Ban Phe och mitt kafé, så skall jag bjuda dig på en kaffe och sen skall jag ta dig med på en thailändsk kulinarisk resa du aldrig kunnat drömt om! :wai:

Insayt

Insayt
 
"Jonas " sa:
Lärde frugan göra hemlagade köttbullar igår så jag är nöjd

Hee...

Ja den raden gjöt olja på vågorna, får säga Jonas, du är en filur en underfundig klok man, det skall du faktiskt få en karma för! ;) :wai:

Insayt :wai:
 
"Insayt " sa:
Men Wangthong nu missuppfattade du allt det jag skrev jag sa inte att blaa raa tillför styrka, jag sa att som tham bpuu bplaa raa tillför just den sälta och krydda i en som tham som inte finns i som tham thai.

Som tham thai är som jag säger en variant av Isaan, en thaiversion med nötter torkade räkor och sötare än en som tham bpuu bplaa raa.

Sen kan du ju göra en som tham hur stark som helst med som du säger phrik kino, men just bplaa raa gör denna styrka av chili ännu mer intensiv och som det heter på engelska "pungent", alltså skarp, bitig, sting.

Mat i thailand är jag mycket bevänd med, jag har en fru från thailand som enligt mig slår alla femstjärniga krogar på fingrarna så det sjunger om det samt alla andra små strandrestauranger med mera och det hon inte vet om mat är inte värt att veta.

Den maten har jag förmånen att äta varje dag och jag har ätit det mesta i thailand vad gäller riktig mat, alltså husmanskost och eftersom hon och jag älskar mat från Isaan, fast hon inte är därifån så vet jag.

Jag är själv kock i grunden i 30 år och älskar mat och kan skilja på god mat och icke god mat och du behöver inte tro att jag inte har kunskap om thailändsk mat.

Just som tham är en av mina favoriter och både jag och min fru är jäkligt kräsna när det gäller mat!

Den bplaa raa som vi köper här i Rayong på marknaden är gjord på samma sorts fisk, men är odlad i bassänger här i Rayong, men är gjord på samma sätt som i isaan.

Det finns minst fem olika bplaa raa här i Rayong, tre från isaan och en från södra thailand som är mer söt och en från centrala thailand och är mer ljusbrun.

Den jag tycker mest om är den från Isaan, mörk, sälta och doftar underbart gott!

Det skulle verklige vara kul om jag kunde får en kunnig och intresserad vän här i forumet som jag kunde dela erfarenheter med när det gäller mat, kanske du är en.

Tycker faktiskt att du är lite orättvis här när du säger att jag har inte många rätt och att du tolkar mitt inlägg som att jag ser ner på folk, du vet ju inget om mig, detta fattar jag inte, jag beskriver bara vad jag anser om "som tham", jag är ingen nybörjare i thailand, du är välkommen ner till Ban Phe och mitt kafé, så skall jag bjuda dig på en kaffe och sen skall jag ta dig med på en thailändsk kulinarisk resa du aldrig kunnat drömt om! :wai:

Insayt

Insayt
Bra att jag missuppfattade, det du skrev. Jag känner inte dig heller men jag tolkade ditt inlägg som att du såg ner på somtam thai. Läser man ditt inlägg så kan jag inte se att du tycker att det är något positivt med somtam thai. Eftersom jag tycker att somtam thai är den godare av de olika varianterna kan jag naturligtvis inte hålla med dig om det du skrev. Nu har du tonat ner det så att det blev lite mindre ensidigt.

Orginalreceptet må vara Isaan men det är somtam thai som erövrar världen. Båda bygger ju på de fyra hörnstenarna i thailändsk matlagning, surt, kryddig, salt och söt. Fast i olika variationer mest på den salta sidan. I spadet från plaa raa så finns det en kryddig sälta som lätt kan ta överhand. Har man lämpligt mycket av den smaken i maten är det gott, men i mitt tycke blir det lätt överdrivet mycket i som tam plaa raa. Precis som många tar för mycket palmsocker och får för mycket sötma i en som tam thai.

Själv är jag inte duktig på att laga mat. Men precis som dig så älskar jag god thaimat och har en fru som lagar fantastisk sådan. Det är anledningen till att vi fann varandra. Hon är inte heller från Isaan. Ställdes jag inför ultimatum att bara äta thaimat eller att bara äta falangmat skulle jag definitivt välja thaimat.

Isaanmat är jag inte så överdrivet förtjust i. Men visst finns det fantastiska rätter därifrån också t.ex home mok med fisk eller kyckling. Jam prik är en annan favorit, tror dom kallar den något annat i Isaan. Ganska enkla rätter men med intressanta smaker.

Thaimat är fantastisk och man förvånas ofta hur svårt det är att hitta riktigt god mat. Jag tycker mycket om pat thai men herre jösses vad svårt det är att få tag på riktigt god pat thai nu för tiden. Den är ju enkel att göra men varför är det så få som får den riktigt god numera? Nu börjar jag komma utanför ämnet somtam. I sommar var vi ute två dagar och letade ställen som hade pat thai. Vi provåt en hel del ställen men vi kom fram till att det är bättre att äta hemma.

Vem vet kanske vi ses framöver. Det händer inte ofta att vi har vägarna förbi Ban Phe men det händer oftare att vi åker till Chantaburi och badar och kopplar av. Vi är mest nere under sommarperioden och tittar gärna in på cafet om vi har vägarna förbi.
 
Ja behöver man äta Thaimat i Thailand är det kört och då menar jag det thai äter inte det faranganpassade som dukas upp på turistorterna. Jag hade flyttat hem rent av om jag blev tvungen att äta det som dukas fram här. Nä tacka vet jag färsk surströmming med en kopp hembränt :xmas_smiley: nä kanske inte men en hel-special ifrån Heden någon mat som skall ha 5* så finner ni den där. Eller en äkta inbakad Svensk pizza på pizzerian vid ÅBY nu snackar vi mat :wai:
 
Ååh ärtsoppa och pannkakor nu blev jag hungrig hade med mig två burkar soldatens ärtsoppa när jag flög hem sist. Glömde av att jag hade köpt det så vilken underbar överaskelse jag fick en morgon när jag var hungrig och gick igenom resväskan och hitta dessa burkar.

Tack Legolas borde letat infon själv men mitt internet är så slött hade jag inte vart så nyfiken hade jag inte ens orkat gå in på denna sida tar ca 5min att öppna en tråd.
 
"Wangthong " sa:
Bra att jag missuppfattade, det du skrev. Jag känner inte dig heller men jag tolkade ditt inlägg som att du såg ner på somtam thai. Läser man ditt inlägg så kan jag inte se att du tycker att det är något positivt med somtam thai. Eftersom jag tycker att somtam thai är den godare av de olika varianterna kan jag naturligtvis inte hålla med dig om det du skrev. Nu har du tonat ner det så att det blev lite mindre ensidigt.

Orginalreceptet må vara Isaan men det är somtam thai som erövrar världen. Båda bygger ju på de fyra hörnstenarna i thailändsk matlagning, surt, kryddig, salt och söt. Fast i olika variationer mest på den salta sidan. I spadet från plaa raa så finns det en kryddig sälta som lätt kan ta överhand. Har man lämpligt mycket av den smaken i maten är det gott, men i mitt tycke blir det lätt överdrivet mycket i som tam plaa raa. Precis som många tar för mycket palmsocker och får för mycket sötma i en som tam thai.

Själv är jag inte duktig på att laga mat. Men precis som dig så älskar jag god thaimat och har en fru som lagar fantastisk sådan. Det är anledningen till att vi fann varandra. Hon är inte heller från Isaan. Ställdes jag inför ultimatum att bara äta thaimat eller att bara äta falangmat skulle jag definitivt välja thaimat.

Isaanmat är jag inte så överdrivet förtjust i. Men visst finns det fantastiska rätter därifrån också t.ex home mok med fisk eller kyckling. Jam prik är en annan favorit, tror dom kallar den något annat i Isaan. Ganska enkla rätter men med intressanta smaker.

Thaimat är fantastisk och man förvånas ofta hur svårt det är att hitta riktigt god mat. Jag tycker mycket om pat thai men herre jösses vad svårt det är att få tag på riktigt god pat thai nu för tiden. Den är ju enkel att göra men varför är det så få som får den riktigt god numera? Nu börjar jag komma utanför ämnet somtam. I sommar var vi ute två dagar och letade ställen som hade pat thai. Vi provåt en hel del ställen men vi kom fram till att det är bättre att äta hemma.

Vem vet kanske vi ses framöver. Det händer inte ofta att vi har vägarna förbi Ban Phe men det händer oftare att vi åker till Chantaburi och badar och kopplar av. Vi är mest nere under sommarperioden och tittar gärna in på cafet om vi har vägarna förbi.

Ja det har du rätt i Phat Thai riktigt god är svårt idag att få tag på, den dom gör vid sina vagnar överallt idag är inte riktig Phat Thai. Phatb Thai när den görs som den skall göras är ju hur god som helst en av mina favoriter. Då skall det först göras en god sås på stora torkade chili, tamarind, socker, vitlök, risvinäger och sen skall det blandas i knaperstekt sidfläskk mm, en balans mellan sötma och syra som det så populärt heter.

Vi har en restaurang här nere i Klaeng utanför Ban Phe som heter Khun Krai och där har jag ätit den godaste Phat Thai i Thailand, gjord på ett gammalt recept enligt min fru!

Sen har du rätt i att det är ju som tham thai som äts mest och alla falanger äter ju den, få antagligen äter den andra varianten.

Insayt
 
"legolas " sa:
ja egentligen så menar jag kanske inte att man MÅSTE ta ställning för varken det ena eller det andra.... Men ibland känns det som så när vissa skriver. Ungefär som om det är 2:a klassens medborgare, typ White trash som är så "negativa" så de ens kan tänka sig att käka falangmat i Thailand.

jag menar, man kan välan blanda och vara stolt över att man har en egen smak en egen vilja och inte bara följer strömmen som en död jäävvla surströmming....

Måndag - Som tam med van fan som helst i.
Tisdag - Pad Thai gai/moo/gong eller vad som helst
Onsdag - Kött med pepparrotsås och potatis
Torsdag - Ärtsoppa med pannkakor
fredag - Moo på pinne med knåderis och en go sås med en LEO (is i)
Lördag - potatisgratäng med en go steak
Söndag - Kycklinglår med ris och kantarellsås

Jonas, jag har svar under dagen idag gällande Non Immigrant O spouse som du ju frågade om.....

ha det gött alla och käka på...... och glöm inte vem ni är Era sneseglare..

legolas

Nä...visst kan det tyckas att jag bara propagerar för thaimat, men jag äter ju givetvis också falangmat, för ibland tröttnar jag på thaimat. Frukost t ex äter jag alltid ostomelett, bacon och korv eller stekt ägg bacon och korv.

Har svårt att trycka i mig stark curry med ris kl 9 på morgonen och sen brukar jag ibland ta en vända till Christies här i Ban Phe och käka hamburgare eller annat gottigottgott :D

Insayt
 
"legolas " sa:
För detta inlägg så fick du en verkligen välförtjänt karma ifrån mig... Njut av den....

legolas

Jag njuter i fulla drag, nä för att vara lite seriös, visst vi har ju vår matkultur sen barnsben och den kan man ju inte kasta av sig, helt klart, så är det ju.

Och svensk husmanskost är ju mumma, ingen thaimat kan ju mäta sig med den för det är ju två helt olika kök.

Köpte faktiskt här på Big C i Ban Phe ett fläsklägg, var inte alls dumt, riktigt god och salt, kanske lite torr, men jättegott!

Insayt
 
"legolas " sa:
En stilla undran bara, ingen anledning att "hänga pianospelaren" s.a.s. Men när jag läser om vissa av Er som skriver att - "Ställdes jag inför ett ultimatum att bara äta thaimat, eller att bara äta falangmat, så skulle jag definitivt välja thaimat".

Jag har alltid alltsedan jag flyttade ner hit aldrig förstått dessa människor, som alltid känner sig på olika sätt, och på olika plan nödd och tvungna, att alltid slänga på sophögen det gamla och in med det nya.

jag har aldrig fattat vad det är som driver dessa människor att skriva sådant, och ens tänka på det sättet. OK tycke och smak är olika, men jag känner igen mig lite grand tror jag i resonemanget..... Man var liten, man lekte indian och cowboysare och man drömde om att man i hemlighet var indian, och ens riktiga släkt fanns ute på prärien i USA.

Men sedan slutade ju dessa drömmar, vad hände? Ju jag växte ju upp och insåg vem JAG var... JAG behövde aldrig helt radera bort mig själv, för att förtvivlat försöka att passa in någon annanstans..

Så att i alla lägen välja att äta thaimat, är säkert OK, ingen stor sak alls. Men bakgrunden att tycka så, är för min egna del helt klart, att man antingen haft en mamma med taskiga kvaliteer matmässigt, eller att man ständigt haft tillgång till enbart taskiga restauranter under sina lunchraster....

Ett helt otroligt resonemang, som jag faktiskt inte ens tror på, jag tror att det är något psykiskt helt enkelt.... Och om så vore fallet, så är det jääkkligt synd, för det är ju ändå som så att VI DUGER SOM VI ÄR..... Vi behöver inte bli någon annan, inte ta på oss andra människors kläder....

Dessutom känner jag här där jag bor, att det skulle kännas ytterligt löjligt att bete sig på det sättet. Där man är omgärdad av människor över precis hela Thailand som ENBART bryr sig om Thailand, och allting som är falang är andra klassen kvalite´. Är det mat, så är det värdelöst, är det filmer på TV så är det värdelöst, är det våra traditioner så är det fullständigt ointressant. Så varför skall man radera bort sig själv, för att sedan adoptera ett uppträdande som är så fantastiskt negativt i stort sätt i alla hänseenden... Kultur, my ass... Karma javisst!! ;D

legolas
Eftersom detta kommer i samband med mitt inlägg så får jag väl lägga till en del pianospel. Faktiskt så menar jag det jag skrev! Fast jag hoppas att jag inte behöver välja mellan thaimat och svensk mat, speciellt då svensk husmanskost.

Det som är löjligt är väl dessa människor som kommer till ett annat land och ska ha det som om det vore hemma i Sverige. Jag älskar att uppleva nya saker. Om det är mat eller frukt eller traditioner, kultur eller vad som helst så är detta nya upplevelser. Att förkasta dessa nya saker för att de inte är som vi är vana vid är mig helt främmande. Istället försöker jag förstå bakgrunden bakom att de gör som de gör, detta ger mig ännu fler nya upplevelser. Sedan är det upp till mig att förkasta det som är dåligt och kanske ta till mig det som är bra.

Tragiskt om någon ska behöva radera ut sig själv. Kan man inte skilja på värderingar, smaker och olika kulturer utan att behöva radera ut sig själv? Själv tycker jag att jag inte har något problem att tala om för thailändare vad mina värderingar är. Så länge folk lyssnar på varandra kan man också lära av varandra. Det är betydligt värre då med dom som inte lyssnar på andras värderingar. Jag har varit i sådana länder där du inte har frihet att tala om vilka värderingar du har. Har Thailand varit ett sådant land har jag inte blivit så fachinerad av det att jag återvänt år efter år.

Sedan så träffar man många enskilda individer som inte lyssnar på andra utan är helt självfixerade. Där skulle det vara befogat med lite radering.

Att thailändarna är som de är måste jag acceptera. Men att jag måste acceptera att de kommer att vara det för evigt gör jag inte. Det kommer att ta lång tid att förändra det thailändska systemet så att thailändarna kan göra egna val. Du och jag kan visa våra värderingar men det är ändå en väldigt liten del av folket vi kan visa vad vi står för. Jag tänker inte starta något korståg trots att jag har en avvikande uppfattning än vad thailändarna har.

Tillbaka till matsnack. När jag först kom till Thailand så hade jag varit borta från Sverige i tre månader. Det första som jag såg på en meny var hamburger sandwich. Hamburgare är inte min favoritmat men det kändes ändå som att det var närmare den mat jag inte ätit på länge. I själva verket var det en skinkmacka av dålig kvalitet.

Nästa gång jag prövade på västerländsk mat i Thailand var när en kanadensare jag blivit god vän med skulle lämna Thailand. Eftersom han inte skulle se någon civilisation på länge bjöd han på lyxrestaurang i Bangkok. Det var utan konkurens den sämsta file mignon jag ätit. De andra var också överens om att den köttbit de beställt var den sämsta de smakat.

Nu för tiden brukar jag och dottern åka runt och uppleva Thailand. Ibland blir hon så sugen på falangmat när vi är ute och åker. Ofta blir hon sjuk av falangmaten som man köper på olika restauranger ute i konstiga delar av Thailand. Blir hon inte sjuk så blir hon besviken. Sist så såg hon ett ställe som hade pasta. Jag sa att jag vill inte ha pasta utan äter thaimat istället och satt mig på stället intill som serverade thaimat. Den smakade inte så bra och sedan hade hon diare i två dagar.

Är det då man raderar sig själv när man hellre väljer thaimat om du absolut måste välja?
 
"legolas " sa:
Ja tänk va mycket vi falanger kan lära av varandra vad det gäller att yxa till falangmat baserade på thailändska råvaror och tillgängliga råvaror. Många falanger vet inte alls vad som gömmer sig på hyllorna på Tescio Lotus, Big C och speciellt MAKRO.....

och sedan de stackare som bor nere i Jomtien/Pattaya/Rayong som har tillgång till Foodland. Vi kan ju faktiskt göra en mängd falangmaträtter som är kanongoa och som gör livet lite enklare att leva.

legolas

I Pattaya har dom även butik soi15 second road kommer inte ihåg var den heter men nästan bara farangmat i den affären till och med importerade ifrån Sverige.
 
"legolas " sa:
Brydde mig inte om att citera hela inlägget Wangthong, bra skrivet i alla fall, utom den sista grejen som kanske var ämnad att bara hetsa lite grand, hahaha!!!

Jag åt Pad Thai här för 3 år sedan och blev skitsjuk och fick parasiter i kistan. Läkaren gav mig penecillin. Oftast så är det ju inte råvarorna i sig självt tror jag som är boven i dramat utan det handlar mer om utövaren i ståndet som säljer maten.

Träbiten som står där timme efter timme som de skär kött på, som dom skär grönsaker med och som dom slutligen skär itu din färdiglagade grillade kyckling på.

Den stora frågan är, vilket är mest skitet av följande 3 saker tror du?
a - kniven som dom skär med?
b - skärbrädan där allting ligger?
c - handduken som aldrig tvättas och som används att göra rent precis överallt?

Så enligt ditt sätt att resonera, så skall jag helt sluta att äta thaimat då eller??? Eller gäller detta bara falangmat som man handlar i ett gatustånd med härligt "rena" handdukar......

legolas
ps. jag vet vad du menar, men ville bara hetsa dig lite grand.... ;D
Sista frågan var nog lite grann för att hetsa, men var väl ändå inte så farlig.

Jag får ju inte ens chans att svara på dina frågor eftersom du svarar på dom själva. :)

Ok frågan med tre frågetecken får jag visst svara själv på! Visst är ren handduk ett gott tecken fast de kan ha bytt nyligen för att den tidigare blivit för stel.

I princip om vi är i Thailand så är alla thailändare dåliga på livsmedelshygien. En del naturligtvis sämre än andra. Under dessa förutsättningar var ska jag då handla för att ha minsta risk att bli magsjuk?

1. Ett stånd på gatan som omsätter väldigt mycket thaimat och hela tiden har många kunder.
2. En liten restaurang med thailändare som säljer falangmat.
3. Ett stånd på gatan som säljer falangmat.

Nästa fråga är var ska jag äta för att få största chansen till att få god falangmat.
1. Ett stånd på gatan i Thailand med thailändare som säljer falangmat.
2. En liten restaurang i Nakorn Nowhere som säljer thai- och falangmat.
3. En liten restaurang i Sverige som drivs av en svensk kock.

För mig som är dålig på att laga mat så blir det för besvärligt att åka massor med mil för att leta reda på en restaurang som serverar god falangmat, därför äter jag till 99.99% thaimat när jag är i Thailand. Eftersom jag tycker om thaimat och har en fru som är väldigt duktig på att laga sådan så äter vi mest thaimat i Sverige också. Men visst är det kalas när man blir bjuden till grannarna (fenor på husmanskost) på bruna bönor. I gengäld får grannarna thaimat och matlagningskurser i dessa.

Nu kommer jag att återlämna denna tråd till somtam inlägg och inte kommentera något annat i denna tråd. Ursäkta ot.
 
Käkar det mesta som serveras i Thailand.
Fast thaimat utan chili kan jag vara utan. Ja, inte allt då. Men laab utan chili känns lite sådär.
Sedan så finns det thaimat som inte ska vara stark och den äter jag också.

MEN.
Efter ett tag av mycket drickande så kan jag känna mig tom och utan energi. Då är det dags att få i sig någon form av bastant farangmat.
Mc Donalds, pizza, steak, pasta eller annat slinker ner med ett leende på läpparna.
 
"andrejsdenruskige " sa:
Käkar det mesta som serveras i Thailand.
Fast thaimat utan chili kan jag vara utan. Ja, inte allt då. Men laab utan chili känns lite sådär.
Sedan så finns det thaimat som inte ska vara stark och den äter jag också.

MEN.
Efter ett tag av mycket drickande så kan jag känna mig tom och utan energi. Då är det dags att få i sig någon form av bastant farangmat.
Mc Donalds, pizza, steak, pasta eller annat slinker ner med ett leende på läpparna.

Det där var faktiskt en bra sammanfattning, så känner jag också ibland. Men man behöver inte ens dricka för att känna sig slut i kroppen utan thaimaten fyller helt enkelt inte våra behov ibland.

Sen är din slutsats väldigt bra, all thaimat är långt ifrån stark, vi tror ju gärna att alla thaimat är stark, helt fel och där har andrejsdenruskige helt rätt!

Likadant i Indien, alla tror att allt är jävulskt starkt men så är det inte. Däremot thai husmanskost som få antagligen smakat, den är i regel stark!

Insayt
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
 
 
Tillbaka
Topp