Hej
Resonerar likadant, vore otänkbart att inte ha ett utekök i byn, där förvaras levande fiskar, ormar, grodor, fåglar, råttor, insekter m.m sen has dessa ijhäl, flås, plockas och anrättas, när vi lagar mat så använder vi ved och träkol, vilket också smutsar ned och ryker. Mycket ångkokas, grillas, friteras och wokas vilket innebär både rök och ånga, att göra detta inomhus hade inte varit praktiskt.
Det släpas hem mycket grönsaker, frukt, rötter, blad, örter och svampar m.m, en del är jordigt och ska sköljas, annat ska skalas, torkas och beredas på olika sätt, även detta skräpar ned och tar plats, passar också bra att ha och jobba med i uteköket.
En hel del rätter är ju dessutom väldigt starka och avger chilidofter som får det att killa i näsan och framkallar hosta, detta fungerar också bättre utomhus än inne.
Sen har vi den berömda fermenterade fisken Phladäk som jag och lillpojken också helst ser att frugan både förvarar och lagar mat med utomhus.
Vi har även separata kylskåp för i uteköket Thaimaten och falangmaten inne, det passar inte så bra att blanda blodiga råttor och fisk m.m med ost, smör, bacon och youghert o.s.v.
Mvh isan lover