A
Anonymius
Gäst
Ja, pennans gåva har du Lego, det kan ingen ta ifrån dig. Detta med som dtam har vi ju pratat om många gånger och det finns ju faktiskt saker här i livet som tål att tas om många gånger och som dtam är en sådan sak
Det är faktiskt en kulturskatt denna sallad och borde bli kulturmärkt och som parmensanosten varumärkesskyddad ( om den nu inte redan är det). Men hur skulle det gå att göra bland alla dessa tusentals gummor som gör den precis på sitt sätt, den ena hatar just den gummans, medan andra älskar den, så visst denna kulinariska begivenhet berör verkligen.
Men, jag har aldrig hört någon som varit i Thailand ha dessa skräckslagna och omtalade så kallade "brottningsmatcher" om denna sallad som vi har här och jag tror jag vet varför.
De flesta som åker till Thailand och turistar, har aldrig upplevt äkta som dtam, alltså Isaan style, för det är ju en maträtt från Laos och Isaan och inte Thai.
Här i forumet har vi ju fruar och flickvänner och anknytning till Thailand på ett mer handgripligt sätt än många andra, som många kanske inte har och då kommer vi ju av förklarliga själ i kontakt med det äkta Thailand inkluderat maten vilket vi vill eller inte. Jag älskar ju Isaanmat,, för det är pungent som det heter på engelska ett bra ord (med bit och skarp samt mustig).
Vi måste ha klart för oss att det finns två varianter av som dtam, en som är Isaan (plaa raa) och en som heter som dtam thai. Den som kallas som dtam thai görs inte med plaa raa, utan med alla de andra ingerdienserna plus långbönor, cashewnötter och torkade räkor, detta finns vad jag vet inte i äkta Isaan som dtam.
Sen finns ju som dtam poo, med ettrigt salta krabbor, min favorit, vad jag vet gör man den i Isaan inte med salta krabbor utan råa osaltade, Lego kan säkert rätta mig om jag har fel.
Som dtam är ju en sallad som jag tror utan att veta, men av historiska själ om man ser till all mat i världen en rätt som man från början tillredde utav "det man hade, alltså rester" piffade upp för att man skulle få en liten lyxigare mat.
Om man ser historiskt, pizzan t ex är ju ursprunglingen från trakterna av Syrien och mellanöstern, man tog rester och la det på ett platt bröd och bakade, tror som dtam är något liknande. Vad jag förstår kan faktiskt en som dtam Isaan innehålla vad som helst, grodor, skalbaggar, råa flodräkor, råa krabbor ja ta vad ni vill.
Så var det ju i Sverige också en gång i tiden, man lyxade till en maträtt med en ingrediens som var smaklig och öste i av det man hade, så tror jag också att som dtam Isaan är. Man tar det som lever i gyttjepölarna, Lego kan ju säkert verifiera eller dementera detta!
Det finns också en hel del olika plaa raa, sötare, saltig, ljus, mörk och andra egenskaper som kanske inte skall nämnas här. Men en sak är säker en som dtam utan plaa raa enligt mig är ingen som dtam.
Rayong och Ban Phe är ju centrumet för nästan all naam pla (fisksås) och centrumet för allt som har med mat från havet allt från kapi (Ban Phe, absolut bäst i hela Thailand) till torkade godsaker från havet samt smakättare. På marknaden i Rayong finns det mycket god kvalité av just "plaa raa".
Se bilden nedan, den mörka högst upp till vänster, den tog jag med mig för det sa Linda att den är bäst och jag frågade varför och hon svarade, den är Isaan!
Sen har jag också med Lindas hjälp hittat en mycket god "plaa raa", på Möllan i Malmö se bild och denna luktar inte alls illa (ja allt är ju relativt), men den är liknande som den jag köpte i Rayong.
Lego kanske det är i stil med detta, du kan ju fråga Yongyut:
ตำบักหุ่ง
dtamM bakL hoongL = som dtam på Isaan
โภค pho:hkF = ett annat or för äta, eller använda
Så kanske "Tambuya pok pok" är dtam bak hoong phok phok!
Insayt
Det är faktiskt en kulturskatt denna sallad och borde bli kulturmärkt och som parmensanosten varumärkesskyddad ( om den nu inte redan är det). Men hur skulle det gå att göra bland alla dessa tusentals gummor som gör den precis på sitt sätt, den ena hatar just den gummans, medan andra älskar den, så visst denna kulinariska begivenhet berör verkligen.
Men, jag har aldrig hört någon som varit i Thailand ha dessa skräckslagna och omtalade så kallade "brottningsmatcher" om denna sallad som vi har här och jag tror jag vet varför.
De flesta som åker till Thailand och turistar, har aldrig upplevt äkta som dtam, alltså Isaan style, för det är ju en maträtt från Laos och Isaan och inte Thai.
Här i forumet har vi ju fruar och flickvänner och anknytning till Thailand på ett mer handgripligt sätt än många andra, som många kanske inte har och då kommer vi ju av förklarliga själ i kontakt med det äkta Thailand inkluderat maten vilket vi vill eller inte. Jag älskar ju Isaanmat,, för det är pungent som det heter på engelska ett bra ord (med bit och skarp samt mustig).
Vi måste ha klart för oss att det finns två varianter av som dtam, en som är Isaan (plaa raa) och en som heter som dtam thai. Den som kallas som dtam thai görs inte med plaa raa, utan med alla de andra ingerdienserna plus långbönor, cashewnötter och torkade räkor, detta finns vad jag vet inte i äkta Isaan som dtam.
Sen finns ju som dtam poo, med ettrigt salta krabbor, min favorit, vad jag vet gör man den i Isaan inte med salta krabbor utan råa osaltade, Lego kan säkert rätta mig om jag har fel.
Som dtam är ju en sallad som jag tror utan att veta, men av historiska själ om man ser till all mat i världen en rätt som man från början tillredde utav "det man hade, alltså rester" piffade upp för att man skulle få en liten lyxigare mat.
Om man ser historiskt, pizzan t ex är ju ursprunglingen från trakterna av Syrien och mellanöstern, man tog rester och la det på ett platt bröd och bakade, tror som dtam är något liknande. Vad jag förstår kan faktiskt en som dtam Isaan innehålla vad som helst, grodor, skalbaggar, råa flodräkor, råa krabbor ja ta vad ni vill.
Så var det ju i Sverige också en gång i tiden, man lyxade till en maträtt med en ingrediens som var smaklig och öste i av det man hade, så tror jag också att som dtam Isaan är. Man tar det som lever i gyttjepölarna, Lego kan ju säkert verifiera eller dementera detta!
Det finns också en hel del olika plaa raa, sötare, saltig, ljus, mörk och andra egenskaper som kanske inte skall nämnas här. Men en sak är säker en som dtam utan plaa raa enligt mig är ingen som dtam.
Rayong och Ban Phe är ju centrumet för nästan all naam pla (fisksås) och centrumet för allt som har med mat från havet allt från kapi (Ban Phe, absolut bäst i hela Thailand) till torkade godsaker från havet samt smakättare. På marknaden i Rayong finns det mycket god kvalité av just "plaa raa".
Se bilden nedan, den mörka högst upp till vänster, den tog jag med mig för det sa Linda att den är bäst och jag frågade varför och hon svarade, den är Isaan!
Sen har jag också med Lindas hjälp hittat en mycket god "plaa raa", på Möllan i Malmö se bild och denna luktar inte alls illa (ja allt är ju relativt), men den är liknande som den jag köpte i Rayong.
Lego kanske det är i stil med detta, du kan ju fråga Yongyut:
ตำบักหุ่ง
dtamM bakL hoongL = som dtam på Isaan
โภค pho:hkF = ett annat or för äta, eller använda
Så kanske "Tambuya pok pok" är dtam bak hoong phok phok!
Insayt