SV: Som Tamland - Minnet blev till eld......Har ni?

 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
A

Anonymius

Gäst
Ja, pennans gåva har du Lego, det kan ingen ta ifrån dig. Detta med som dtam har vi ju pratat om många gånger och det finns ju faktiskt saker här i livet som tål att tas om många gånger och som dtam är en sådan sak:)

Det är faktiskt en kulturskatt denna sallad och borde bli kulturmärkt och som parmensanosten varumärkesskyddad ( om den nu inte redan är det). Men hur skulle det gå att göra bland alla dessa tusentals gummor som gör den precis på sitt sätt, den ena hatar just den gummans, medan andra älskar den, så visst denna kulinariska begivenhet berör verkligen.

Men, jag har aldrig hört någon som varit i Thailand ha dessa skräckslagna och omtalade så kallade "brottningsmatcher" om denna sallad som vi har här och jag tror jag vet varför.

De flesta som åker till Thailand och turistar, har aldrig upplevt äkta som dtam, alltså Isaan style, för det är ju en maträtt från Laos och Isaan och inte Thai.

Här i forumet har vi ju fruar och flickvänner och anknytning till Thailand på ett mer handgripligt sätt än många andra, som många kanske inte har och då kommer vi ju av förklarliga själ i kontakt med det äkta Thailand inkluderat maten vilket vi vill eller inte. Jag älskar ju Isaanmat,, för det är pungent som det heter på engelska ett bra ord (med bit och skarp samt mustig).

Vi måste ha klart för oss att det finns två varianter av som dtam, en som är Isaan (plaa raa) och en som heter som dtam thai. Den som kallas som dtam thai görs inte med plaa raa, utan med alla de andra ingerdienserna plus långbönor, cashewnötter och torkade räkor, detta finns vad jag vet inte i äkta Isaan som dtam.

Sen finns ju som dtam poo, med ettrigt salta krabbor, min favorit, vad jag vet gör man den i Isaan inte med salta krabbor utan råa osaltade, Lego kan säkert rätta mig om jag har fel.

Som dtam är ju en sallad som jag tror utan att veta, men av historiska själ om man ser till all mat i världen en rätt som man från början tillredde utav "det man hade, alltså rester" piffade upp för att man skulle få en liten lyxigare mat.

Om man ser historiskt, pizzan t ex är ju ursprunglingen från trakterna av Syrien och mellanöstern, man tog rester och la det på ett platt bröd och bakade, tror som dtam är något liknande. Vad jag förstår kan faktiskt en som dtam Isaan innehålla vad som helst, grodor, skalbaggar, råa flodräkor, råa krabbor ja ta vad ni vill.

Så var det ju i Sverige också en gång i tiden, man lyxade till en maträtt med en ingrediens som var smaklig och öste i av det man hade, så tror jag också att som dtam Isaan är. Man tar det som lever i gyttjepölarna, Lego kan ju säkert verifiera eller dementera detta!

Det finns också en hel del olika plaa raa, sötare, saltig, ljus, mörk och andra egenskaper som kanske inte skall nämnas här. Men en sak är säker en som dtam utan plaa raa enligt mig är ingen som dtam.

Rayong och Ban Phe är ju centrumet för nästan all naam pla (fisksås) och centrumet för allt som har med mat från havet allt från kapi (Ban Phe, absolut bäst i hela Thailand) till torkade godsaker från havet samt smakättare. På marknaden i Rayong finns det mycket god kvalité av just "plaa raa".

Se bilden nedan, den mörka högst upp till vänster, den tog jag med mig för det sa Linda att den är bäst och jag frågade varför och hon svarade, den är Isaan!

Sen har jag också med Lindas hjälp hittat en mycket god "plaa raa", på Möllan i Malmö se bild och denna luktar inte alls illa (ja allt är ju relativt), men den är liknande som den jag köpte i Rayong.

Lego kanske det är i stil med detta, du kan ju fråga Yongyut:

ตำบักหุ่ง
dtamM bakL hoongL = som dtam på Isaan

โภค pho:hkF = ett annat or för äta, eller använda

Så kanske "Tambuya pok pok" är dtam bak hoong phok phok! :D

Insayt

IMAG0068.jpg


IMAG0398.jpg
 
Jag kom att tänka på en sak som du sa Lego om uteendet på maten, grått, brunkloakaktig mm, ja där kan jag hålla med om.

Jag brukar ju gå på en restaurang, eller ett skjul i Ban Phe, som heter Krua Isaan, alltså "isaanska köket" och maten är inte för ögat intaglig, men underbart god. Just på Krua Isaan finns en gubbe uppe i dina (alla i Isaan) trakter som kan det här med Isaan mat, så jävvvvvla god.

Jag kan samtidigt förstå dig Lego ibland när det gäller mat från Isaan, är att bland gängse Thai är Isaanmat till en viss del god, men generellt bland så kallade Thai har de en uppfattning att "Isaan äter allt".

Är nog en sanning som inte är helt fel, för i Isaan har eller finns fattigdom och då får man ta det som finns och då kom man på det här med Som Dtam.

Jag tänker på en idiotisk sak som "friterad persilja", använder man till friterad camenbert mm.

En sån sak kan ju bara en påtänd människa komma på att slänga en persiljekvist i en fritös. Men det visade sig inom den franska kulinariska kretsarna vara ett genidrag och de blev detsamma, natrurligtvis är många av dessa upptäckter ett misstag från början.

Grejen är ju att friterad persilja med lite salt är ju otroligt gott, ett misstag (eller dumhet) som visade sig fungera, samma sak med som dtam, det fungerar ju med lite plaa raa. ;D

Insayt
 
"ledarn " sa:
Sicka stavningar !!!! :laugh: :laugh:

Ja hur fagerlund stavar man ord som har kononanter med ett uttal som överhuvud taget inte återfinns i europeiska språk ? Dt, som som som dtam stavades med i ett inlägg, är ju en konsonant som uttalas mellan D och T och någon sådan bokstav har ju inte vi. Gör som jag, stava hur f-n ni vill -det är ingen som fattar ändå!
 
"legolas " sa:
Insayt, kan du hjälpa lite här? Jag undrar så jag kan skriva rätt i fortsättningen. För mig så heter fisk "Baa", för mig så heter fisksås "naambaa" man vänder ju på orden tydligen.

men jag ser att du stavar fisk "pla", vad skall det vara egentligen?? Tacksam för svar.

legolas

Jo alla har rätt egentligen haka inte upp er på transkription eller romanisering som det heter, "bplaa är ett bra ord för det är inte ett rent "B" utan ett mellanting mellan P och B.

ปลา bplaa[sup]M[/sup], uttalas Bplaa, men precis som du anger hör man sällan L när thai säger det.

bpaa bplaa denna konsonat skall utalas som ett hårt B, man stöter ut det utan att luft går ut från munnen.

Pröva att säga P och ni ser att ni samtidigt handas ut lite eller pressar ut luft, det kallas att aspirera i talet. Säg nu P utan att andas ut, så hör ni att P låter som både P och B. Detta är som ett hårt B, du skall liksom hugga i uttalet.

Ja det är svårt att förklara i skrift. Så du har inte fel Lego, när du hör naambaa, så hör du förmodligen rätt, det är svårt att höra skillnad på pb och b ibland, men det viktigaste skillnaden är just att när de säger bp är att ingen luft kommer ut ur munnen, alltså man kallar det för oaspirerat uttal.

Insayt
 
Som Tamland - Minnet blev till eld......Har ni?

Älskar som tam i alla dess formee. Igår en som tam thai

Idag en som tam pla ra





F. You

ImageUploadedByTapatalk1344802067.391492.jpg


ImageUploadedByTapatalk1344802154.320816.jpg
 
"legolas " sa:
Ja jösses vad man kan tillaga då... Det där är en "Som Tam Swede´n" och inget annat. Så klar och fin i färgen finns inte här hos mig kan jag säga. Som Tam här är sunkig i både färg och smak, och göra en riktig bedömning av dess lukt kan man göra först när matresterna ifrån en tallrik har hamnat i soporna,..... Att knyta ihop den svinäckliga plastpåsen och slänga den i sopetunnan är inget jobb för veklingar som mig!!!!

Fy sataan för dålig smak :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown:

legolas

Det jag tycker är lite roligt är att du brukar beskriva maten som "kvistar&rötter" Om du kollar på bilden så äter vi även kvistar med en mumsig pla ra chilisås ;)

Min thaikompis har precis fått dessa läckerheter av sin mamma som har kommit tillbaks efter en thailandresa. Bland annat 2kg pla ra.
 
Jag gör egen Som Tam. Kanongod! Utan fisksmak. Men jag prövar mig också fram bland tanternas utbud. Majj naam plaa, majj goong!
 
"legolas " sa:
B-tung, du vet om att jag älskar att skriva illa om thaimaten rent generellt, och jag ser det som min livsuppgift att skriva ärligt om den mat som kommer min väg. Men jag vill inte göra dig illa, så du, ta inte illa upp. Jag riktar mig bara mot maten och inte mot dig..

legolas
ps. fördelen med paa laa och att ta med sig i den i bastuvarma flygplansutrymmen är att konsistensen och smaken inte kan bli värre än vad den redan är. Men jag för min del är tacksam att mina smaklökar fortfarande är jungfruliga och jag har fortfarande förmågan att avgöra vad som är ren skitmat.

dsme
Om man kan äta denna ruttna fisk har man förmodligen en defekt på smaklökarna eller bedöva dem först med mycket hembränt. ;D
 
:wai:Ja, smaklökarna är nog härdade, mer än våra "faranglökar" Min Dotter käkade isaanmat upp till 1,5 års ålder då vi flyttade till Sverige.Mormor tyckte om att peta in ris med ngn stark sås i hennes mun så fort tillfälle gavs...och jag han inte alltid med att stoppa henne!Men ..det ligger väl i generna antar jag...fortfarande vill hon, och kan äta, nu vid 3 års ålder, stark mat som mamma lagar till.Och..problemet vid dagisstarten här i Sverige, var att hon vid matbordet ville äta med fingrarna som hon var "upplärd" vid tidig ålder att göra!Issanmaten lever kvar...även när Thaifruarna flyttat till Sverige...de är otroliga på att hitta motsvarande mat här och är som mest lyckliga när de träffas och får sitta på golvet och förtära densamma!

Lev väl,

Frank
 
"legolas " sa:
Ja jag tror faktiskt att farmor eller mormor sitter med varenda baby som någonsin föds i Thailand, och tvingar med våld barnen att äta den lite luriga mat som stundtals dyker upp över middagsbordet. jag tror att morfar håller barnet och mormor trycker ner maten i halsen på babysen.

Till slut är barnets smaklökar och luktsinne uppbränt och förstört för all framtid, och likt en knarkare som behöver sin "kick" likadant behöver en thailändare sin "kick" i form av starkare och starkare mat.

:wai: :wai: :wai:

Det där med babysar tror jag inte på!
I går satt jag och smaskade i mig soom oh, den där grapefrukt liknande frukten. Man får ju som oftast en liten påse med en blandning av socker,salt och chili til den.
Jag gav en ca ettåring en bit, han tittade storögt och doppade precis som jag i "dippen". Har aldrig sett ett babyface skrynlas i hop till ett russin innan. Han fick snabbt lite vatten men grimaserade en lång stund efter. :D :D :D

/Elaka farbrorn Anubaan
 
"legolas " sa:
farbror Anubaan, det var bara en "stygging" jag gjorde... men jag är faktiskt 100% procent säker på att jag till en viss liten gräns har rätt.

jag ser dagligen här hur thai söker sina " kicks" i form av kryddor till maten, det verkar nästan som om det är ett "sadistiskt" drag hos thai när de upplåter sin mun intaga dylika matvaror som de har här. ju mer det luktar och ju mer det bränner till i mun, ju nöjdare blir man...
Eller hur???
Thai är smakskadade. ;D
 
"b-tung " sa:
Det jag tycker är lite roligt är att du brukar beskriva maten som "kvistar&rötter" Om du kollar på bilden så äter vi även kvistar med en mumsig pla ra chilisås ;)

Min thaikompis har precis fått dessa läckerheter av sin mamma som har kommit tillbaks efter en thailandresa. Bland annat 2kg pla ra.

Känns riktigt bra att man har en like här på forumet som vet att uppskatta delikatesser ;D, bplaa raa är gott, bplaa raa sap är gott och som dtam bplaa raa är gott! ;D

insayt
 
haha...hee..!

Jag hade gillat fisken ändå, men jag gillar inte all bplaa raa, det finns ju som jag visade på bilden en massa olika recept på den där "firren", den jag gillar bäst är den mörka varianten, lite rökiga, saltig, men sen finns det bplaa raa som bara ser ut att ligga i vattensörja och den smakar skit, så man måste välja med omsorg och inte är det för att det är Thailand eller exotismen, utan det är en delikatess som skall väljas med nogrannhet.

Sen kan man ju inte äta den som det är heller utan alla sådana här fermenterade saker kräver ju tillbehör eller att de kombineras i andra råvaror eller i matlagningen eller som bordskrydda.

Linda gjorde en helt fantastisk bplaa ra sap som det heter, en chili bplaa raa, så jäkla god att ha som bordskrydda eller i nudlar.

Jag gillar alla så kallade skarpt luktande produkter som är lagrade eller på annat sätt naturligt har mognat.

...nä där håller jag nog med, hade inte Thailand blivit vad det blev, hade jag nog missat denna godsak, man skall ju se den som "krydda" inte som maträtt, man smaksätter andra maträtter med bplaa raa, i alla fall gör vi det i Ban Phe, kan ju inte svara för Isaan. ;D

Jag valde faktiskt Thailand för att jag var spänd på just maten, jag valde bland Bali, Malaysia, Vietnam, Japan och Kina en gång i tiden då jag ville åka till Asien och det blev Thailand och det ångrar jag inte, hade säkert fått mitt lystmäte tillgodosätt oavsett till vilket av de länderna jag rest, det finns med all säkerhet liknande godsaker där också, i Kina t ex äter de ju allt med ryggen mot himlen säger de och där bubblar det och jäser lite överallt! ;D

insayt
 
"ledarn " sa:
Det var en ny variant som jag inte hört tidigare :laugh: :laugh:

Brukar höra att dom äter allt som har ben, utom bord och stolar..

Det gick ju en serie på Tv för tja, var det 2 år sedan eller liknande med en engelsk komiker, stand up komiker kommer inte ihåg namnet nu som gjorde en resa med start i Hainan-Hong kong- Shanghai- Chendu och ja tillbaka till Hong kong igen, har för mig att det var där jag hörde det, när han blev serverad åsne...lem. ;D

insayt
 
"Insayt " sa:
Det gick ju en serie på Tv för tja, var det 2 år sedan eller liknande med en engelsk komiker, stand up komiker kommer inte ihåg namnet nu som gjorde en resa med start i Hainan-Hong kong- Shanghai- Chendu och ja tillbaka till Hong kong igen, har för mig att det var där jag hörde det, när han blev serverad åsne...lem. ;D

insayt
Enligt mitt x är jag en åsna. Börjar ana vad min älskade thaitjej ser hos mig... MAT! ;D
 
"legolas " sa:
Ja jösses vad man kan tillaga då... Det där är en "Som Tam Swede´n" och inget annat. Så klar och fin i färgen finns inte här hos mig kan jag säga. Som Tam här är sunkig i både färg och smak, och göra en riktig bedömning av dess lukt kan man göra först när matresterna ifrån en tallrik har hamnat i soporna,..... Att knyta ihop den svinäckliga plastpåsen och slänga den i sopetunnan är inget jobb för veklingar som mig!!!!

Fy sataan för dålig smak :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown:

legolas

Legolas om du drar dig till minnes när vi va uppe i bergen o åt så va den lika färglad den som tanten snickra ihop den som du smaka på ;) o bara älskade
 
"legolas " sa:
Om jag läser rätt din gamle File´Mignon, så anklagar du mig att äta Som Tam.... Gör om det när du är här nästa gång, så skall jag ge dig vända dig upp och ner och använda dig som Funfa......

;D ;D ;D ta inte i så du dör nu ;D
 
JAG HAR FAKTISKT SMAKAT SOM TAM EN GÅNG, ÄR FAKTISKT ÄTBART. DET RÅKADE SLINKA NER LITE STINKANDE FISK OCKSÅ, STANNADE FAKTISKT KVAR I MAGEN.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
 
 
Tillbaka
Topp