Vad får man absolut inte missa att ha på ett julbord?

 
Det är en svår fråga det är lättare att svara på vad jag kan missa på ett julbord, för mig är det kokt potatis.

Vårt lilla julbord från 2015, allt hemmalagat utom senap och ost.

1639954892149.jpeg
Hej

Vi kör med mos istället till julmaten.

Mvh isan lover
 
Den julmat som man åt som barn finns knappt längre.
Mamma kom från en jordbruksfamilj och hade alltid sin lott av en gris.
Förutom skinka var det alltid revbensspjäll, olika syltor och aladåb.
Aladåb på fläsklägg med tärnade morötter var en favorit.
Det gjordes också korv hemma.
Som boende vid havet var också lake och lakrom standard, inläggningar av sill. Lutfisk och risgrynsgröt saknades sällan.
Fanns det möjlighet så var hare en tradition under julhelgen, dock inte på julafton.

Idag skulle jag främst önska revbensspjäll, hemgjorda köttbullar, lutfisk med vitsås, gravad lax, rökt sik och grovkornig leverpastej.
 
Skall man vara ärlig så är det köttbullar, kommer ihåg hos mormor och morfar man slängde i sig över 50 köttbullar.
Fyfan va gött det är med köttbullar och potatis alltså.
Är man ju för lat för att rulla så får det inte så ofta längre.
Fast allt köpt över ett kg köttfärs så skall allt rullas i veckan.
 
Skall man vara ärlig så är det köttbullar, kommer ihåg hos mormor och morfar man slängde i sig över 50 köttbullar.
Fyfan va gött det är med köttbullar och potatis alltså.
Är man ju för lat för att rulla så får det inte så ofta längre.
Fast allt köpt över ett kg köttfärs så skall allt rullas i veckan.
För att slippa det mesta av rullandet så har jag gjort yoghurtförpackningar i olika storlekar till olika maträtter. Jag fyller i färsen tar ur den med en tesked sedan behöver man knappt rulla, och sedan in i ugnen. Smidigt som tusan.

1639996825324.jpeg

1639996855350.jpeg
 
Den julmat som man åt som barn finns knappt längre.
Mamma kom från en jordbruksfamilj och hade alltid sin lott av en gris.
Förutom skinka var det alltid revbensspjäll, olika syltor och aladåb.
Aladåb på fläsklägg med tärnade morötter var en favorit.
Det gjordes också korv hemma.
Som boende vid havet var också lake och lakrom standard, inläggningar av sill. Lutfisk och risgrynsgröt saknades sällan.
Fanns det möjlighet så var hare en tradition under julhelgen, dock inte på julafton.

Idag skulle jag främst önska revbensspjäll, hemgjorda köttbullar, lutfisk med vitsås, gravad lax, rökt sik och grovkornig leverpastej.
Har gjort det där utom sik, och lutfisken jag kan vara utan för jag tycker inte den smakar knappt någon ting, det är såsen som är god.

Grov leverpastej är finfint de.

1639997904380.jpeg
 
För att slippa det mesta av rullandet så har jag gjort yoghurtförpackningar i olika storlekar till olika maträtter. Jag fyller i färsen tar ur den med en tesked sedan behöver man knappt rulla, och sedan in i ugnen. Smidigt som tusan.

1639996825324.jpeg

1639996855350.jpeg
Man kan också använda sig av en plastpåse o splitsa ut färsen. o sedan rulla.
Så gör man på restaurangen, men då har man ju en tygpåse, annars tar ju sin tid att med tjugo kilo färs, nu i julitider , var tredje dag
 
Får dere tak i Matjesill och ansjovis til julbordet . Speet som er i ansjovis boksen , bruk 1 dl til Janson Frestelse men först sil det i gjennom en militta pose , grunnen gråv krydder i spedet . Blang den med gredden , som gjer en fin smak i jansonen

OIP.jpg


image-16-600x600.png
 
 
 
Tillbaka
Topp