Kyla och syrebrist dödade minst 10 ton fisk i Nakhon Phanom.

 

Isan Lover

Forumveteran
Hej

Fiskodlare i Nakhon Phanom provins drabbades hårt när minst 10 ton fisk dog p.g.a kyla och syrebrist, dom drabbade fiskodlingarna låg längs bifloden Songkhram i Tha Uthen distrikt.
Fisken har klassats som ej ätbar och ska nu grävas ned, hoppas att det blir så ifall dödsorsaken är något annan t.ex ett giftutsläpp.

A fish farmer bags dead fish, killed by the cold spell, for disposal, beside the Songkhram stream in Tha Uthen district of Nakhon Phanom province on Tuesday. (Photo:   Phatthanapong Sripianchai)


A fish farmer bags dead fish, killed by the cold spell, for disposal, beside the Songkhram stream in Tha Uthen district of Nakhon Phanom province on Tuesday. (Photo: Phatthanapong Sripianchai).



Mvh isan lover
 
Hej

Fiskodlare i Nakhon Phanom provins drabbades hårt när minst 10 ton fisk dog p.g.a kyla och syrebrist, dom drabbade fiskodlingarna låg längs bifloden Songkhram i Tha Uthen distrikt.
Fisken har klassats som ej ätbar och ska nu grävas ned, hoppas att det blir så ifall dödsorsaken är något annan t.ex ett giftutsläpp.

A fish farmer bags dead fish, killed by the cold spell, for disposal, beside the Songkhram stream in Tha Uthen district of Nakhon Phanom province on Tuesday. (Photo:   Phatthanapong Sripianchai)


A fish farmer bags dead fish, killed by the cold spell, for disposal, beside the Songkhram stream in Tha Uthen district of Nakhon Phanom province on Tuesday. (Photo: Phatthanapong Sripianchai).


Mvh isan love
Om de dött av syrebrist i ett kallt vatten då är det troligen ett giftutsläpp. Buffrade värmen kan ta hand om mängder kyligare vatten.
Kallt vatten innehåller mycket mer syre än vad varm vatten gör. Därför du t.ex inte kan ha en kallvattenfisk i ett akvarium hemma, de dör av syrebrist i det varmare vattnet.
Fiskar som är anpassade för varmare vatten klarar oftast inte av kallare, men det är inte syrebrist de dör av då, snarare syreförgiftning eller att organen inte klarar fungera i så kallt tillstånd.
Jag tror på ett giftutsläpp. I asiatiska länder är det många småfabriker och infrastrukturen för att ta hand om farligt avfall är inte alltid uppbyggd.
Ofta slängs det i naturen då det är för komplicerat lösa omhänderta farligt avfall för många.
 
Om de dött av syrebrist i ett kallt vatten då är det troligen ett giftutsläpp. Buffrade värmen kan ta hand om mängder kyligare vatten.
Kallt vatten innehåller mycket mer syre än vad varm vatten gör. Därför du t.ex inte kan ha en kallvattenfisk i ett akvarium hemma, de dör av syrebrist i det varmare vattnet.
Fiskar som är anpassade för varmare vatten klarar oftast inte av kallare, men det är inte syrebrist de dör av då, snarare syreförgiftning eller att organen inte klarar fungera i så kallt tillstånd.
Jag tror på ett giftutsläpp. I asiatiska länder är det många småfabriker och infrastrukturen för att ta hand om farligt avfall är inte alltid uppbyggd.
Ofta slängs det i naturen då det är för komplicerat lösa omhänderta farligt avfall för många.

Hej

Just detta oroar mig också, risken för att man försöker sälja en del av fisken till restauranger eller hushåll är nog ganska stor, man skulle även kunna tänka sig att man fermenterar en del fisk i tunnor och säljer som phladääk.

Mvh isan lover
 
Hej

Just detta oroar mig också, risken för att man försöker sälja en del av fisken till restauranger eller hushåll är nog ganska stor, man skulle även kunna tänka sig att man fermenterar en del fisk i tunnor och säljer som phladääk.

Mvh isan lover
Många människor som saknar utbildning förstår inte att det kan finnas något farligt inuti något som ser ut bra, smakar bra o luktar bra.
Luktar det anser många thai att man kan tvätta av det, eller dölja det, så blir den fräsch.
Jag har varit på min fru ett antal gånger om t.ex. kyckling som lätt kan bli dödande när den är skämd.
Detta är ett problem i asiatiska länder, som man måste vara vaksam på.
T.ex. den giftiga blåringade bläckfisken du postade om tidigare. Jag tror inte att thai medvetet försökte ta livet av sina kunder. Okunskap.
 
Många människor som saknar utbildning förstår inte att det kan finnas något farligt inuti något som ser ut bra, smakar bra o luktar bra.
Luktar det anser många thai att man kan tvätta av det, eller dölja det, så blir den fräsch.
Jag har varit på min fru ett antal gånger om t.ex. kyckling som lätt kan bli dödande när den är skämd.
Detta är ett problem i asiatiska länder, som man måste vara vaksam på.
T.ex. den giftiga blåringade bläckfisken du postade om tidigare. Jag tror inte att thai medvetet försökte ta livet av sina kunder. Okunskap.

Hej

Både okunskap och fattigdom spelar nog in, har man ex.vis ingen mat kan man nog tänka sig att äta lite vad som helst, är man utan jobb och pengar så kan man nog tänka sig att försöka sälja en del av den här fisken i någon form, rå, grillad, torkad, kokt eller som fermenterad phladääk.

Man säljer ju och äter kött ifrån självdöda djur utan att veta vad dom dog av, ibland ver man inte heller hur länge dom har varit döda.

Den värsta magsjuka (förgiftning) jag har råkat ut för under alla års resor var just när jag åt skämd kyckling i Udon Thani, då hjälpte ingen medicin utan det slutade hos läkare med en hästspruta i skinkan.

Mvh isan lover
 
Hej

Både okunskap och fattigdom spelar nog in, har man ex.vis ingen mat kan man nog tänka sig att äta lite vad som helst, är man utan jobb och pengar så kan man nog tänka sig att försöka sälja en del av den här fisken i någon form, rå, grillad, torkad, kokt eller som fermenterad phladääk.

Man säljer ju och äter kött ifrån självdöda djur utan att veta vad dom dog av, ibland ver man inte heller hur länge dom har varit döda.

Den värsta magsjuka (förgiftning) jag har råkat ut för under alla års resor var just när jag åt skämd kyckling i Udon Thani, då hjälpte ingen medicin utan det slutade hos läkare med en hästspruta i skinkan.

Mvh isan lover
Kycklingen är farlig.
Angående svin, var det min första erfarenhet när vi flyttade ned hit, någon månad efter ankomst var min fru upphetsad och ville vi skulle åka till vännen svinuppfödaren.
En leveransstor gris var självdöd och vi skulle få den billigt.
Det fanns inga skador på den som kunde förklara dödsfallet och jag har självklart inte utrustning för närmare undersökning hemma.
Jag blåvägrade ta den hem och sade till frugan upprepade gånger att vi vet inte varför den dog, vi skall inte äta av den.

En thai ko som fick halsen avsliten av en hund tog jag däremot emot. Men ångrade för det var inge bra kött på den. Tanig, segt och totalt fel smak.
Jag har inte flyttat till Thailand för att bli sjuk det första jag gör, så det är en av punkterna är mycket vaksam på här.

Jag försöker stärka min egen kropp med att provsmaka där jag kan av deras kok i husen här. Men jag tar det lugnt då det ofta utlöser vulkanisk aktivitet dör bak under några dagar. Det tar sin tid bygga upp en thai mage. Onödigt släppa fullt på en gång så man blir liggande på sjukhus med dropp för vätskeförlusten.
Men rent giftiga eller potentiellt skadliga, får vara.
 
Kycklingen är farlig.
Angående svin, var det min första erfarenhet när vi flyttade ned hit, någon månad efter ankomst var min fru upphetsad och ville vi skulle åka till vännen svinuppfödaren.
En leveransstor gris var självdöd och vi skulle få den billigt.
Det fanns inga skador på den som kunde förklara dödsfallet och jag har självklart inte utrustning för närmare undersökning hemma.
Jag blåvägrade ta den hem och sade till frugan upprepade gånger att vi vet inte varför den dog, vi skall inte äta av den.

En thai ko som fick halsen avsliten av en hund tog jag däremot emot. Men ångrade för det var inge bra kött på den. Tanig, segt och totalt fel smak.
Jag har inte flyttat till Thailand för att bli sjuk det första jag gör, så det är en av punkterna är mycket vaksam på här.

Jag försöker stärka min egen kropp med att provsmaka där jag kan av deras kok i husen här. Men jag tar det lugnt då det ofta utlöser vulkanisk aktivitet dör bak under några dagar. Det tar sin tid bygga upp en thai mage. Onödigt släppa fullt på en gång så man blir liggande på sjukhus med dropp för vätskeförlusten.
Men rent giftiga eller potentiellt skadliga, får vara.

Hej

Själv har jag bättre mage i byn än i Sverige, så maten är egentligen inget stort problem för mig ändå äter jag ju i princip samma saker som övriga bybor, är bara noga med att det är väl grillat, kokt eller genom stekt, det fungerar bra.

Självdöda djurs kött skulle jag inte köpa och jag skulle inte heller äta det om jag visste om att det var detta, men jag förstår att fattiga människor gör detta, förmodligen har jag väl ätit självdöda djur många gånger utan att veta om det, men vi har ju den ekonomiska möjligheten att välja och den saknar ju dom.

Vi köper ju gärna vildsvin, höns, ankor och fisk levande i byn, då vet vi att dom såg friska ut, nötkött brukar vi köpa direkt på slaktplatsen när djuret hänger och tappas på blod, sen får man välja vilka bitar av djuret man vill ha, färskare kan det inte bli.

Mvh isan lover
 
Hej

Själv har jag bättre mage i byn än i Sverige, så maten är egentligen inget stort problem för mig ändå äter jag ju i princip samma saker som övriga bybor, är bara noga med att det är väl grillat, kokt eller genom stekt, det fungerar bra.

Självdöda djurs kött skulle jag inte köpa och jag skulle inte heller äta det om jag visste om att det var detta, men jag förstår att fattiga människor gör detta, förmodligen har jag väl ätit självdöda djur många gånger utan att veta om det, men vi har ju den ekonomiska möjligheten att välja och den saknar ju dom.

Vi köper ju gärna vildsvin, höns, ankor och fisk levande i byn, då vet vi att dom såg friska ut, nötkött brukar vi köpa direkt på slaktplatsen när djuret hänger och tappas på blod, sen får man välja vilka bitar av djuret man vill ha, färskare kan det inte bli.

Mvh isan lover
Min första utbildning som yngling i sabbatsåret före gymnasium var på Styckmästaren i Västervik som lärling. Så jag är uppmärksam, inte bara i Thailand, även i Sverige fuskas det i kötthanteringen.
Jag tar från första ledet när jag kan.
 
Köper eller äter aldrig fisk från Mekongfloden, det släpps nog ut mycket skit som inte ska vara där.

Hej

Så är det nog, vi käkar trots allt fisk därifrån ibland, det finns ju stora fiskar där som vi inte har i byn, men vi är ju bara där över vintern och äter då bara fisk ifrån Mekongfloden några gånger per månad.

Mvh isan lover
 
Äter bara den Makrillen eller Laxen jag köper hos makro.
Hos Marco äter jag i princip allt. De är en stor leverantör och har kontroll på sina underleverantörer. Därmed inte sagt att man är riskfri, men jag bedömer risken där vara snarlik med den risk man har på Axfood eller ICA Max i Sverige.
Kanske sniffa lite extra i kycklingdisken dock då det ligger rätt öppet för vad som helst.
 
Angående Macro så tycker jag att kvaliteten svajar rejält, man får titta noga på detaljerna, men kan bli fel ändå. Till jul köpte jag tre kilo sid fläsk skulle göra sylte fläsk samt rimmade resten av fläsket, stekte det rimmade igår var under all kritik.
För det mesta är ju n¨r man köper kotlett rad så är den bra.
Andra köttdelar köps för att köra i matberedare.
Laxen skall man också se upp med, tyvärr är det svårt att se färgen på gälarna innan den är tinad.
Men det värsta är alla som skall välja bit med att plocka i disken, utan handskar.

Men nu har jag handlat på Mackro i elva år minst en gång per månad så man lär sig.
På tal om Laxen så har den gått ner till hälften mot vad den kostade för ett år sedan
 
Äter bara den Makrillen eller Laxen jag köper hos makro.
Hej

Själv gillar jag ett tiotal av dom 50-60 fiskarter som finns i Isaan, dom flesta kan vi fiska själva trakterna runt byn, några påminner ju om torsk i smaken och konsistens, andra är fetare typ ål och mal, så det borde finnas fisk för alla smaker, men det kanske är risken för gifter som gör att du föredrar makrill och lax?

Mvh isan lover
 
Tyvärr är ju många av världens floder rena rama kemikalie diken. Miljöförstöring borde världen rikta sina blickar mot och lösa innan dom ens tar upp koldioxid frågan på agendan.

Hej

Håller med, fisken i Mekongfloden äts ju dagligen av 6 länders befolkning, för 60 miljoner människor längs floden beräknas 80% av deras näringsintag av protein komma ifrån fisk i Mekongfloden.

Mig veterligen tas och redovisas inga prover för att säkerställa att folk inte får i sig gifter.

Mvh isan lover
 
Hej

Själv gillar jag ett tiotal av dom 50-60 fiskarter som finns i Isaan, dom flesta kan vi fiska själva trakterna runt byn, några påminner ju om torsk i smaken och konsistens, andra är fetare typ ål och mal, så det borde finnas fisk för alla smaker, men det kanske är risken för gifter som gör att du föredrar makrill och lax?

Mvh isan lover
Har inte hittat någon annan bra fisk att lägga in eller grava, har provat yellow tale fish och pla too men nej
 
Har inte hittat någon annan bra fisk att lägga in eller grava, har provat yellow tale fish och pla too men nej
Är makrillen fungerande för gravning?
Jag tänkte försöka mig på lite här vid tillfälle. Jag har omfördelat en kyl in till mitt kontor här hemma, så lite kan jag göra på egen hand utan att inkräkta på min frus kök.

Allt jag ställer i hennes kök har en förmåga att få fötter så fort jag vänder ryggen till. Oftast hamnar det i hennes kar för jäsning.
Även en surströmming jag köpte på skojs skull, mest för att prova, han jag bara öppna den, gå ut och vädra värsta doften och när jag kom tillbaks var burken sopren och frugan bara log när jag frågade vart innehållet var.
Mja, hennes mamma satt bredvid också, högröd i ansiktet och kippade efter andan, så hon hade nog inte vart närmare den än hon behövde.
 
Är makrillen fungerande för gravning?
Jag tänkte försöka mig på lite här vid tillfälle. Jag har omfördelat en kyl in till mitt kontor här hemma, så lite kan jag göra på egen hand utan att inkräkta på min frus kök.
Allt jag ställer i hennes kök har en förmåga att få fötter så fort jag vänder ryggen till. Oftast hamnar det i hennes kar för jäsning.
Även en surströmming jag köpte på skojs skull, mest för att prova, han jag bara öppna den, gå ut och vädra värsta doften och när jag kom tillbaks var burken sopren och frugan bara log när jag frågade vart innehållet var.
Mja, hennes mamma satt bredvid också, högröd i ansiktet och kippade efter andan, så hon hade nog inte vart närmare den än hon behövde.
Kan rekommendera Makrill att lägga in med samma recept som vanlig inlagd sill

ABBA hade sådan i storköksburkar och sålde bara till restauranger och skolkök när jag var ung. Bästa dan i skolmatsalen när det serverades inlagd makrill med kokt potatis och gräddfil !

Den thailändska makrillen är inte lika fast i köttet som den svenska men inläggningen gör att den drar ihop sig lite så det funkar
 
Är makrillen fungerande för gravning?
Jag tänkte försöka mig på lite här vid tillfälle. Jag har omfördelat en kyl in till mitt kontor här hemma, så lite kan jag göra på egen hand utan att inkräkta på min frus kök.

Allt jag ställer i hennes kök har en förmåga att få fötter så fort jag vänder ryggen till. Oftast hamnar det i hennes kar för jäsning.
Även en surströmming jag köpte på skojs skull, mest för att prova, han jag bara öppna den, gå ut och vädra värsta doften och när jag kom tillbaks var burken sopren och frugan bara log när jag frågade vart innehållet var.
Mja, hennes mamma satt bredvid också, högröd i ansiktet och kippade efter andan, så hon hade nog inte vart närmare den än hon behövde.
Jag har gravat makrill, den blev bra men laxen bättre så prova makrill annars kan ju fötterna få den :D ;)
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp