När köper Du elbil?

 
Det är en del att tänka på tydligen. Följande är kanske Fake-News, då det är från Samhällsnytt (vilka visserligen har en ansvarig utgivare men det duger nog inte för IL ändå):


Är allt som skrivs i tidningar med ansvarig utgivare sant ? Då är alltså även allt som står i Aftonbladet sant, eller hur ?
 
Har ju även visat sig att på grund av den höga vikten på elbilar slits däcken upp till dubbelt så snabbt som på motsvarande §bensin/dieselbilar

Och även vägarna slits fortare p.g.a den högre vikten på elbilarna och har ökat vägunderhållskostnaderna
 
Fortfarande :
Kommer aldrig att ske! Inte under min uppväxt i alla fall.

Och om det skulle nu ändå ske/hända att det blir ett inköp av El-bil, så kommer inte en "Tesla" vara det första alternativet i tanken.
Med andra ord "Elon Fusk" har INGET att hämta hem från mig i alla fall.

Men en Europeisk EV, står högre på listan än en "Elon Fusk" bil, den må ha varit först att bli massproducerad.
Typ en Volvo (naturligtvis patriot som en är) och en viss sorg finns över att SAAB inte får uppleva elbils marknaden, tror de hade kunnat utvecklat en "världsmästare".
Men Europa spottar ut EV-bilar så det finns bättre alternativ än "Elon Fu-ks" Tesla...

@JBK.Ltd.
 
Det är en del att tänka på tydligen. Följande är kanske Fake-News, då det är från Samhällsnytt (vilka visserligen har en ansvarig utgivare men det duger nog inte för IL ändå):

Höga servicekostnader för elbilar
Publicerad 2023-11-26

Varken oljebyte eller ny kamrem behövs, ändå är service för några år gamla elbilar allt annat än en billig historia och kostnaderna kan ligga på en bra bit över 10 000 kronor.
Då elbilarna lanserades var ett av säljargumenten att de skulle vara billigare att utföra service på. Avsaknaden av motorolja, luftfilter och oljefilter till trots kostar det ordentligt.
I ett test som Teknikens värld utfört med fyra år gamla elbilar och Carup uppmärksammar framgår att dessa många gånger kan vara dyrare att serva än bensinbilar.

Renault värst – Volvo billigast

Allra dyrast är service för Renault Megane E-tech som gör en ägare hela 51 193 kronor fattigare under en tioårsperiod. För att garantin ska gälla måste bilen servas varje år alternativt varje 1 500 mil och servicen efter fyra år kostar drygt 8 000 kronor.
För den näst dyraste elbilen, MG Marvel R som kostar knappt 50 000 kronor under samma period, går servicen efter fyra år på 11 178 kronor.
Lägst servicekostnad har Volvos elbilar. Där är servicen gratis under de första tre åren och kostar sedan 2 332 kronor vartannat år. Drygt 9 000 kronor blir kostnaden för tio års underhåll.


När jag 2016 stod för att byta in och köpa en ny VW Passat så kollade jag upp lite närmare angående en VW Passat GTE (Ladd-hybrid) men den hade väldigt lite batterikapacitet så batteriet hade bara räckt till att ta mig till Kalmar en väg och inte hem igen. Dessutom var den bara 2-hjulsdriven och har kört ett antal 4-hjulsdrivna bilar med automat och hade svårt att välja bort detta... Nåja jag hade en rätt bra kontakt med service chefen (som har gått i pension) och bad han kolla upp service kostanden för en VW Passat GTE jämfört mot den VW Passat Alltrack TSI 2.0 (bensinare) som var mitt första val. Jag blev närmast chockad över hur dyr GTE'n var att serva! Årliga skatten på min bil var 1400 kr och 360 kr på GTE samt den hade naturligtvis sparat bensin. Men min kalkyl gick ungefär jämt ut i kronor per år med de låga mil jag kör per år.

Det är inte helt lätt att ta reda på service kostnader då verkstäderna är rätt ovilliga att lämna ut sådan uppgifter och det dessutom råder närmast fri prissättning verkstäderna (pratar om att serva bilen på märkesverkstäderna) emellan. Det är inte helt lätt att ta reda på service kostnader då verkstäderna är rätt ovilliga att lämna ut sådan uppgifter och detta framgår även av de av den låsta artikeln jag nu bifogar.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Så mycket kostar service för elbilar​

PUBLICERAD: 23 NOV 2023, KL 10:48UPPDATERAD: 23 NOV 2023, KL 10:56
ÄMNEN I ARTIKELN: ELBIL SERVICE
Premium Bilen behöver service, det vet alla. Men hur skiljer sig en traditionell service från en elbilsservice? Vad är det som ingår och vad kostar det? Vad händer om man inte följer rekommendationerna?

Att serva sin bil har länge varit ett nödvändigt ont för bilägare. Vissa anser det till och med bara vara ett ”dyrt oljebyte” även om servicen innehåller fler saker än så. Service är naturligtvis ett sätt för generalagenten att fortsätta tjäna pengar efter att kunden köpt sin bil, men också viktigt för att kundens bil ska fortsätta rulla i många år.
Service är ibland en kostsam historia och många ställer sig undrande till hur service för elbilar egentligen går till. De behöver exempelvis inte motorolja. Men återigen är service mycket mer än så och där ingår en rad andra delar, framför allt inspektioner av komponenter så att eventuella felaktigheter på dessa kan upptäckas före något går snett. Vi kontaktade tio olika bilmärken för att ta reda på vad just deras service för elbilar innehåller, hur de skiljer sig från de traditionella samt vad de kostar under bilens tio första år.

De flesta tillverkare kräver att man servar sin bil enligt de intervaller som anges för att nybilsgarantin ska gälla. Där är Tesla ett undantag, nybilsgarantin gäller även om man inte servar sin Tesla enligt intervall.

– Teslas grundidé är att bilägande ska vara så enkelt, smidigt och ekonomiskt som möjligt. Serviceorganisationen är en stödfunktion (ej en vinstdrivande enhet) till bilköpet och utformat ur ett kundperspektiv, skriver Maria Lantz, kommunikationsansvarig på Tesla, i ett mejl till Teknikens Värld.

När det handlar om övriga varumärken ser det lite olika ut eftersom tidsspannet för nybilsgarantin skiljer sig mellan märken och ibland även modeller. Men vanligtvis är det tre, fem eller i vissa fall sju år som gäller. Under den perioden behöver bilen servas enligt olika intervaller, även om bilen byter ägare.
Tesla erbjuder förstås service och kostnaderna för dessa ligger mellan 1 870 och 4 820 kronor beroende på innehåll. Samtliga innehåller bromsservice och kontroll av hjulinställning, och de dyrare innefattar även bromsvätskekontroll (byte vid behov), kupéfilter och AC-service. Den billigaste servicen rekommenderas varje år, en mellanvariant vartannat år och AC-service vart fjärde år.

Hos Tesla gäller nybilsgarantin även utan fastställda serviceintervaller. Foto: Tesla

Ett märke som arbetar på ett annat sätt är Ford, där kostnaden för service varierar beroende på – inte bara vilken bilmodell man har – var i landet man bor. De beskriver inte i detalj vad själva servicen innehåller, mer än att det ”finns kontrollpunkter som ska utföras” och att de som är kopplade till en förbränningsmotor naturligtvis inte är med. Deras modell Mustang Mach-E ska servas vartannat år för att garantierna ska gälla och varje tillfälle kostar 4 800 kronor.
MG har även de olika priser beroende på var man bor, eller snarare vilken verkstad man bokar på då det är verkstaden som sätter priset. Men intervallen för samtliga modeller är varje år eller var 2 400:e mil. Kostnaden för en MG på märkesverkstad i Stockholm ligger på mellan 2 371 och 7 200 kronor. Innehållet specificeras inte på varje service, men MG beskriver att det som skiljer sig från en bil med förbränningsmotor är kontroll och underhåll av högvoltskomponenter, kablage och batterihälsa.
Det kunden går miste om hos MG vid utebliven service är, förutom nybilsgarantin, vägassistans. Däremot kan dessa förlängas kostnadsfritt upp till sju år eller 15 000 mil.

– Kunden går inte miste om hela garantin, men om fel uppkommer i framtiden som kan härledas till sen eller missad service kommer fabriken inte att ersätta den reparationen, förklarar Emma Härnström, PR-ansvarig på MG.

Hos Volvo råder fri service för elbilar de tre första åren. Intervallen är vartannat år eller var 3 000:e mil, så i praktiken är det den första servicen som är gratis – om man inte kör 6 000 mil innan det har gått tre år. Efter de tre åren är det varje Volvo-handlare som sätter priset för service. Vid en första anblick så kan Volvos priser framstå som låga, men kostnaden utgör bara ett grundpris och så fort något behöver åtgärdas så tillkommer kostnaden för det. Det kan bli betydligt dyrare i verkligheten.

Bland de märken vi kontaktat skiljer sig priserna avsevärt och vissa vill heller inte riktigt berätta vad en service för elbilar innehåller. De uppenbara skillnaderna är olja och motorkomponenter som bara finns hos bilar med förbränningsmotor och högspänningskomponenter och batterihälsa som bara finns hos elbilar. I övrigt servas slitagedelar som stötdämpare, hjullager, hjulupphängning och bromsar/bromsvätska hos samtliga bilmodeller oavsett drivmedel.

Service av bilen fortsätter att vara ett nödvändigt ont för att bilens garantier ska fortsätta gälla. Struntar man i service av bilen riskerar man även att råka ut för dyra reparationer i onödan. Men det kan löna sig att jämföra verkstäder då priserna kan variera rätt mycket.

1701103875194.png


1701103930609.png


Kommentar
Vissa företag redovisar inte vad en elbilsservice innehåller eller faktiskt kostar. Volvo ser ut att vara billig att serva, men de beskriver inte vad som ingår i grundpriset. Troligtvis är det något enstaka filter som alltid byts och i övrigt tillkommer andra filter och vätskepåfyllningar. Vi tycker att man har rätt att veta exakt vad bilen kommer kosta, men det får man inte alltid.
 
Jag fick också höra om en äldre man som köpt en VW Passat diesel och bara hade kört denna i stadstrafik. Han var inne för tredje gången på garantiärende med igen-sotad DPC (Diesel Partikel Filter) och jag tror det var byte på gång vilket är dyrt! Verkstadschefen tyckte oss emellan att försäljningsavdelningen borde talat om för mannen att en bil med DPC behöver få komma ut i landsvägsfart i alla fall då för att bränna bort sotet i DPC’n. För min del hade nog en bil med DPC funkat då jag kör på E-22 an varje gång jag skall till och från Kalmar och hem. Min oro var mera angående oro för SCR systemet och att AD-Blue vätskan kunde kristalliseras när bilen skulle stå i garaget i upp till 6 månader om året då jag pendlade till och från mitt jobb till sjöss och Thailand över vinterhalvåren. Det blir tyvärr ibland rätt dyra reparationer på SCR systemen också.
Har dock aldrig haft problem med bensinbilar som stått stilla fast har då fyllt tanken full, fyllt på mycket luft på däcken för att undvika plattskador samt satt en helautomatisk batteriladdare när bilen inte skall köras på lång tid och som sagt haft bilen i mitt garage…
 
Jag fick också höra om en äldre man som köpt en VW Passat diesel och bara hade kört denna i stadstrafik. Han var inne för tredje gången på garantiärende med igen-sotad DPC (Diesel Partikel Filter) och jag tror det var byte på gång vilket är dyrt! Verkstadschefen tyckte oss emellan att försäljningsavdelningen borde talat om för mannen att en bil med DPC behöver få komma ut i landsvägsfart i alla fall då för att bränna bort sotet i DPC’n. För min del hade nog en bil med DPC funkat då jag kör på E-22 an varje gång jag skall till och från Kalmar och hem. Min oro var mera angående oro för SCR systemet och att AD-Blue vätskan kunde kristalliseras när bilen skulle stå i garaget i upp till 6 månader om året då jag pendlade till och från mitt jobb till sjöss och Thailand över vinterhalvåren. Det blir tyvärr ibland rätt dyra reparationer på SCR systemen också.
Har dock aldrig haft problem med bensinbilar som stått stilla fast har då fyllt tanken full, fyllt på mycket luft på däcken för att undvika plattskador samt satt en helautomatisk batteriladdare när bilen inte skall köras på lång tid och som sagt haft bilen i mitt garage…
Jag hade en Audi A4 bensinare en gång i tiden. Jag var borta på jobb i 6 veckor, kom hem och batteriet var urladdat. Körde till VAG-verkstaden och fick klart och tydligt reda på att en bil är till för att köras. Behöver jag tillägga att det var min sista bil från Audi eller Volkswagen?
 
Jag hade en Audi A4 bensinare en gång i tiden. Jag var borta på jobb i 6 veckor, kom hem och batteriet var urladdat. Körde till VAG-verkstaden och fick klart och tydligt reda på att en bil är till för att köras. Behöver jag tillägga att det var min sista bil från Audi eller Volkswagen?
Bara 6 veckor skall ju inte normalt vara något problem med ett friskt och fullladat batteri. Men tyvärr så drar rätt många bilar lite s.k. tjuvström så skall bilen stå stilla ett bra tag kan man koppla bort en pol eller om man har möjlighet koppla en helautomatisk underhålls/batteriladdare (går ju dick inte för de flesta som bor i en lägenhet) . Bilar oavsett märke kan som bekant visa sig vara bra eller dåliga köp när man tittar bakåt. Påstår absolut inte att VAG bilar är de som är minst problemfyllda utan det landar nog på japanska bilar med Toyota och Subaru i topp också enligt många mest nöjda kunder undersökningar år efter år. Det går dock fort att förstöra ett gott namn men lång tid att bygga upp..
 
Har ju även visat sig att på grund av den höga vikten på elbilar slits däcken upp till dubbelt så snabbt som på motsvarande §bensin/dieselbilar

Och även vägarna slits fortare p.g.a den högre vikten på elbilarna och har ökat vägunderhållskostnaderna
Motorerna har högre vridmoment också vilket också påverkar livslängden på däcken negativt.
 
Bifogar en video på svenska med många explosioner från Litiumjon batterier.

Jag har inget emot elbilar (eller el fordon) i sak utan tvärtom om totalkostnaden för att köra sådana är klart lägre inkluderat värdeminskningen som vanligtvis är bland den största kostnaden i totalen…Detta är en svår bit då en äldre elbil med gammal teknik och där garantin tagit slut (eller på väg att ta slut) för batteripaketet i.a.f. i nuläget inte är ett så attraktivt köp med tanke på att kostnaden för att byta ut framdrivningsbatteriet ofta överstiger bilens värde…

Det är ju också som det lutar att vi kommer bli så att säga tvingade att gå över till elfordon på olika vis inte minst politiskt. Bensin och dieselpriset i framtiden kommer troligen också bli väldigt högt ser jag framför mig.

Jag är övertygad om att säkrare batterier kommer att att komma med tiden med tanke på all forskning och enorma summor med pengar som är i omlopp! När så har skett så kan det bli en elbil även för min del om det även är ekonomiskt lönsamt…

Miljömässigt behöver ju även återvinning av gamla batterier bli löst tillfredsställande vilket det inte är i nuläget och därav ett stort miljöproblem!

 
Bifogar en video på svenska med många explosioner från Litiumjon batterier.

Jag har inget emot elbilar (eller el fordon) i sak utan tvärtom om totalkostnaden för att köra sådana är klart lägre inkluderat värdeminskningen som vanligtvis är bland den största kostnaden i totalen…Detta är en svår bit då en äldre elbil med gammal teknik och där garantin tagit slut (eller på väg att ta slut) för batteripaketet i.a.f. i nuläget inte är ett så attraktivt köp med tanke på att kostnaden för att byta ut framdrivningsbatteriet ofta överstiger bilens värde…

Det är ju också som det lutar att vi kommer bli så att säga tvingade att gå över till elfordon på olika vis inte minst politiskt. Bensin och dieselpriset i framtiden kommer troligen också bli väldigt högt ser jag framför mig.

Jag är övertygad om att säkrare batterier kommer att att komma med tiden med tanke på all forskning och enorma summor med pengar som är i omlopp! När så har skett så kan det bli en elbil även för min del om det även är ekonomiskt lönsamt…

Miljömässigt behöver ju även återvinning av gamla batterier bli löst tillfredsställande vilket det inte är i nuläget och därav ett stort miljöproblem!


Jag har svårt att se framför mig hur folk som bor i enorma hyreshuskomplex ska ladda när dom knappt kan få en parkeringsplats där dom bor.
 
Jag har svårt att se framför mig hur folk som bor i enorma hyreshuskomplex ska ladda när dom knappt kan få en parkeringsplats där dom bor.
Nej jag vet då inte hur man löser laddningsproblemet annat än att många som bor i hyreskomplex blir hänvisade till att ladda sin elbilar på laddningsstationer. Jag bor i hus med 3-fas 400 volt och 20 Ampere så kan installera t.ex. en 11 kW laddare så har ju inte det problemet.

Det kanske blir som i Norge att genom att erbjuda gratis parkeringar i stadsmiljöer för enbart elbilar och slippa avgifter. I Norge för att köra gratis på vissa vägar, över broar eller genom tunnlar och få lov att köra i bussfiler med elbilar etc. Det bli så jävla dyrt att köra en fossildriven bil förhållandevis så att människor tvingas till att skaffa en elbil eller vara utan bil? Vet inte hur pass utbyggt laddningsnäten är runt hyreshuskomplexen i Norge? Men det som är möjligt i rika Norge är troligtvis inte möjligt i Sverige.

I fallet med Sverige kanske slippa eller få betydligt lägre avgifter för miljözonerna och för att över huvud få köra i dessa t.ex. göra att det inte finns något val annat än att köra en elbil oavsett laddningsproblematiken om man bor i ett hyreskomplex utan möjlighet att ladda. Det bor nu nästan 1 miljon i Stockholm och nästan 2.5 miljoner i region Stor-Stockholm och politiska beslut tas ju utifrån detta i stor grad med mer eller mindre påverkan på övriga landet. Förhoppningsvis så tar det lång tid innan lilla Kalmar får miljözoner men kostnaderna för att köra en fossildriven bil kan ju dra iväg av olika orsaker så att man tvingas gå över till elbil av den orsaken.
 
Nej jag vet då inte hur man löser laddningsproblemet annat än att många som bor i hyreskomplex blir hänvisade till att ladda sin elbilar på laddningsstationer. Jag bor i hus med 3-fas 400 volt och 20 Ampere så kan installera t.ex. en 11 kW laddare så har ju inte det problemet.

Det kanske blir som i Norge att genom att erbjuda gratis parkeringar i stadsmiljöer för enbart elbilar och slippa avgifter. I Norge för att köra gratis på vissa vägar, över broar eller genom tunnlar och få lov att köra i bussfiler med elbilar etc. Det bli så jävla dyrt att köra en fossildriven bil förhållandevis så att människor tvingas till att skaffa en elbil eller vara utan bil? Vet inte hur pass utbyggt laddningsnäten är runt hyreshuskomplexen i Norge? Men det som är möjligt i rika Norge är troligtvis inte möjligt i Sverige.

I fallet med Sverige kanske slippa eller få betydligt lägre avgifter för miljözonerna och för att över huvud få köra i dessa t.ex. göra att det inte finns något val annat än att köra en elbil oavsett laddningsproblematiken om man bor i ett hyreskomplex utan möjlighet att ladda. Det bor nu nästan 1 miljon i Stockholm och nästan 2.5 miljoner i region Stor-Stockholm och politiska beslut tas ju utifrån detta i stor grad med mer eller mindre påverkan på övriga landet. Förhoppningsvis så tar det lång tid innan lilla Kalmar får miljözoner men kostnaderna för att köra en fossildriven bil kan ju dra iväg av olika orsaker så att man tvingas gå över till elbil av den orsaken.

I Norge kunde man köra i bussfilerna om man hade elbil.
De som inte hade elbil blev sura och tyckte att det var orättvist.
Nu förstod de sura baggarna inte att om elbilarna inte fick köra i bussfilerna så skulle kön som den sura baggen sitter i fyllas på med en massa elbilar och han skulle få det ännu jobbigare.

Nu verkar ju varken Sveriges eller Norges elnät vara byggda för det effektuttaget man behöver. Folk bor inte heller på lämpliga platser för att ladda sin bil. Många i lägenheter får parkera ute på gatan och då lär det bli en hel del stolpar på trottoarerna
 
I Japan (Tokyo ?) får man inte köpa bil om man inte kan visa att man har en P-plats. Kanske någonting liknande kan införas här, p-plats / laddplats?
 
I Norge kunde man köra i bussfilerna om man hade elbil.
De som inte hade elbil blev sura och tyckte att det var orättvist.
Nu förstod de sura baggarna inte att om elbilarna inte fick köra i bussfilerna så skulle kön som den sura baggen sitter i fyllas på med en massa elbilar och han skulle få det ännu jobbigare.

Nu verkar ju varken Sveriges eller Norges elnät vara byggda för det effektuttaget man behöver. Folk bor inte heller på lämpliga platser för att ladda sin bil. Många i lägenheter får parkera ute på gatan och då lär det bli en hel del stolpar på trottoarerna
Man får hoppas att inte alla som skaffar elbil tänker så här :)
Då lär nog en del ouppmärksamma stå på huvudet :laugh2:

1702330947165.jpeg
 
Oslo har tydligen ordentliga problem för tillfället med att de många elbussar de köpt med ännu flera på gång inte fungerar alls när temperaturen kryper ned mot en 10 minusgrader eller kallare. Gissar att även när de kan köra så är det kall upplevelse att åka med dessa i kyla för en del av energin behövs för att värma batterierna.

Men vad gör det när det när det ör en stor seger för miljön :rolleyes: Fast undrar vad de skall göra med gamla batterierna när de byts eller bussarna skrotas?



IMG_6611.png
 
 
 
Tillbaka
Topp