Ris

 
Ja det finns som du säger. Här på ALLA de tre stora.... Men jag kom ihåg när man kom hit, och man struntade i potatisen och käkade ris, och insåg snabbt hur inkrökta asiaterna verkligen är som ALLTID kör med sin jäkla enahanda taskigt kryddade mat... Jag har 1 (en) endaste ställe som serverar potatis på restaurant, och det är Bens Bar, ALLA de andra thai fattar inte vad potatis är, de har french friche och tror att det är den enda existerande potatisformen. Dränker in den i olja och antingen översteker eller understeker dessa...

Får du taskigt kryddad mat av din tant så ta en sväng ner till södra Thailand, där är det ingen som snålar på kryddningen!
 
Får du taskigt kryddad mat av din tant så ta en sväng ner till södra Thailand, där är det ingen som snålar på kryddningen!
Stefan läs Phontas inlägg, jag pratar inte om styrkan av kryddningen, jag pratar mer om kvaliteten på kryddorna... De öser på chilli tills det blir för mycket och avslutar med socker för att ta udden av skiten och sedan är dom nöjda. Jag undrar om en thai (asiat) ens kan känns de små variationer vi har i våra olika kryddor i västerlandet. Jag tror helt enkelt inte dom fattar detta. En god svampsås,,,,, var är chillin undrar dom...
 
Stefan läs Phontas inlägg, jag pratar inte om styrkan av kryddningen, jag pratar mer om kvaliteten på kryddorna... De öser på chilli tills det blir för mycket och avslutar med socker för att ta udden av skiten och sedan är dom nöjda. Jag undrar om en thai (asiat) ens kan känns de små variationer vi har i våra olika kryddor i västerlandet. Jag tror helt enkelt inte dom fattar detta. En god svampsås,,,,, var är chillin undrar dom...

På vissa ställen så kan jag hålla med dej, men sedan så vill jag nog säga att många västerländska rätter har blivit så mycket godare i sambons versioner.
 
Utan att vara taskig emot just din fru nu Stefan, men menar du att bara för att hon skyfflar i chilli så blir allting "bättre"???
Många Thai kan inte krydda , de de tror att krydda betyder "starkt" Kanske inte Stefans fru , men många vet jag har dålig koll på detta med sälta och smaker . Min fru är dålig på att salta maten . annars grymt bra mat , salta lite kan jag göra själv
 
Hej

Vi äter naturligtvis mest klibbris, men på senare år har frugan börjat byta ut det jasminris vi äter ibland mot både rött, svart och brunt ris, det smakar mer är saftigare och sägs vara mer vitaminrikt, detta ris finns numera även att köpa i byn och i Thailändska butiker i Sverige.

1535737242569.jpeg


Mvh isan lover
Samma här med min sambo de senaste åren. Svart ris är hennes favorit och hon påstår att det är nyttigare.
 
Smaken är olika, jag storgillar riset här nere måste jag säga. Men jag också är en potatis-torsk. Man riktigt fattar hur mycket man saknar potatis när man bor här..

Hej

Dom tre månader (ibland 6 månader) om året som jag vistas i Thailand blir det normalt ris tre gånger om dagen i byn, normalt börjas ju dagen med eldar tänds, att klibbris kokas och äts med rester ifrån gårdagen (kanske fisk eller kött), sen vid middagen är det ånyo klibbris med t.ex som tam, nyfångad fisk, fågel eller vildsvin ute på farmen, på kvällen är det vanligt egenodlat kokt ris tillsammans med grillat eller någon gryta av något slag.

Men ibland lagar jag lite falangmat som omväxling, det gläder både lillpojken, hans kompisar och mig, jag brukar då koka spagetti med köttfärssås, göra tacos eller göra potatismos.

Mvh isan lover
 
Hej

Dom tre månader (ibland 6 månader) om året som jag vistas i Thailand blir det normalt ris tre gånger om dagen i byn, normalt börjas ju dagen med eldar tänds, att klibbris kokas och äts med rester ifrån gårdagen (kanske fisk eller kött), sen vid middagen är det ånyo klibbris med t.ex som tam, nyfångad fisk, fågel eller vildsvin ute på farmen, på kvällen är det vanligt egenodlat kokt ris tillsammans med grillat eller någon gryta av något slag.

Men ibland lagar jag lite falangmat som omväxling, det gläder både lillpojken, hans kompisar och mig, jag brukar då koka spagetti med köttfärssås, göra tacos eller göra potatismos.

Mvh isan lover
Ta det vackert med allt knåderiset, du får i dig,,, en hel del socker antar jag. Lev inte som thai, det är en autostrada till ett förkortat liv- Tur kanske att du är en "halv-tidare",,, då lever du kanske längre...
 
Ta det vackert med allt knåderiset, du får i dig,,, en hel del socker antar jag. Lev inte som thai, det är en autostrada till ett förkortat liv- Tur kanske att du är en "halv-tidare",,, då lever du kanske längre...

Hej

Ja klibbriset är ju betydligt sötare än vanligt ris, men vi använder ju oftast klibbriset i kombination med hårt kroppsarbete ute på farmen, enligt Thailändarna själva är just klibbris oslagbart för grovarbetare.

Det är ju dessutom väldigt praktiskt i.o.m att man kan bära med sig detta i en korg och äta utan att värma det både i skogen, på sjön och ute på farmen, det smakar ju dessutom gott och passar bra till både fisk och kött som grillas eller kokas över öppen eld under enkla förhållanden ängs vägarna, även till som tam passar det ju bra.

Mvh isan lover
 
Hej

Ja klibbriset är ju betydligt sötare än vanligt ris, men vi använder ju oftast klibbriset i kombination med hårt kroppsarbete ute på farmen, enligt Thailändarna själva är just klibbris oslagbart för grovarbetare.

Det är ju dessutom väldigt praktiskt i.o.m att man kan bära med sig detta i en korg och äta utan att värma det både i skogen, på sjön och ute på farmen, det smakar ju dessutom gott och passar bra till både fisk och kött som grillas eller kokas över öppen eld under enkla förhållanden ängs vägarna, även till som tam passar det ju bra.

Mvh isan lover
Ja helt riktigt gott och passar till nästan allting. storgillar det också..... Att det är bra till kroppsarbete vet vi ju, vanligt ris och potatis är lika bra, det är ju alltihop snabba kolhydrater som ger snabb men kortlivad energi.... Hade dom varit smarta thaiarna, så hade dom ätit mycket mer protein vilket ger längre energi-effekter på kroppen...
 
Uncle bens åkte i soporna så fort kärringa satte in sin fot.
Vitt jasminris gäller hos oss och ibland gör hon klibbris.
De färgade sorterna har jag missat helt.
Jag kanske är otrogen om jag köper sådant?
 
 
 
Tillbaka
Topp