Är Isaan hemskt att bo i på grund av maten?

 
P

Pjodd

Gäst
Kan inte låta bli att fundera på när vi ”gnabbar” på varandra (vilket jag tycker är ganska underhållande:p) om huruvida det är trevligt eller ej att bo i Isaan och då med tyngdpunkt på maten.
Det nämns ofta att ”jag fixar inte Isaanmaten” (i olika formuleringar) och att den är stark, ohygienisk, pilla från samma talrik, den härskna fisken och allt det där med tillägget att ”hur fasiken kan man bo där”.
Som om det var det ända som gäller, att det inte finns alternativ och gäller i hela geografiska Isaan.

Det är lite som om jag skulle flytta upp till Norrland och börja klaga över maten där. Dom äter juh surströmming och lappgojs. Nä, där klarade jag inte av att bo på för deras ”Norrländska mat” är hemsk.
Det är precis så det låter om Isaan men det kanske är lättare att föreställa sig att man i Norrland har andra alternativ till föda medan allt i Isaan som är ris o nudlar är helt plötsligt ”äcklig” Issanmat?

Förstår ni hur komiskt jag tycker det är när folk klagar på maten här uppe? Nu är Isaan ett stort område med massor av olika människor och platser med olika förhållanden och förutsättningar.
Jag tror, utan att veta med säkerhet, att de flesta av oss svenskar som har ett boende har ordnat till köket så det håller en standard så det är hygieniskt. Så i hemmet borde hygien/renlighet och val av mat inte vara ngt problem.

Nu är det kanske inte så enkelt som jag får det till att framstå. Det första jag fick göra var att köpa ny kyl/frys och ha en ”föresläsning” om hur det ska se ut i en kyl (som fick upprepas efter ett par veckor och därefter en gång till…). När pappan såg att det var jag som skurade kylskåpet så slutade även han till slut att lägga i läckande plastpåsar med innehåll som läckte ut. Det mesta ligger i plastkantiner nuförtiden.

”Thaikylskåpet” (ni vet det där aluminiumskåpet med luckor där man lägger överbliven mat för att äta senare) det kan dom ha och det stör inte mig för det är inget som serveras till mig. Man kan inte sabotera hela deras vardag i ett svep juh.
Det är många rutiner som jag lagt om i köket för att jag ska känna aptit och trygghet när jag äter hemma, och det misstänker jag många har gjort. Iaf alla som jag har besökt.

När det gäller inköp av mat så gäller det att hitta ngn som levererar bra produkter. På vår marknad finns en kille som är dyrare än alla andra. Hans kött ser (och smakar) bättre ut och det ser renare ut på hans disk. Det sägs även att hans grisar är ”ekologiska” (vad det nu kan vara värt här).

”Hål i väggen” restauranger brukar det finnas gott om. Det vore konstigt om man inte skulle hitta sin favorit.

Att ”slabba med fingrarna” ur gemensamma tallrikar har vi löst genom att i varje skål med mat så finns en sked att ta upp maten ur. Ingen tar längre med sin egen sked eller fingrar. Jag tycker det är väldigt socialt och trevligt sätt att äta på men ogillade att alla pillade med sina egna skedar.

Sallad och annat som sköljdes med kranvatten och inte tillagades senare sköljs numer i köpevatten så man slipper klor och parasiter. Marginell extrakostnad.

Så bland mina vänner på olika orter stöter jag inte på dessa ”problem” med mat som det friskt skrivs om. Även en god vän som är otroligt petig med mat har hittat ett klyffe och vågar äta deras khao pad och ka pao moo. Så i slutändan blir det nog vad man gör det till.

Detta inlägg handlar inte om att framställa Isaan som ett paradis där inga brister finns. Här finns fortfarande livsfarlig mat (ja den är livsfarlig då människor dör av den) men det minskar med tiden då det numer bara är de äldre som envisas att äta den. När akut sjuka kommer in på akuten och överlever så får dom en ”uppläxning” av läkarna om att inte äta tex rått griskött eller äta jästa produkter som fått ”gona till sig” i en miljö som främjar tillväxt för anaeroba bakterier. På samma sätt får de sig en "bassning" när de kommer in med "grillade" bebisar (dom hålls nära en öppen eld för att driva ut andar eller annat trams).

Titta gärna på denna Power Point presentationen från Uppsala universitet https://media.medfarm.uu.se/play/.../Anaeroba_bakterier_och_deras_infektioner.ppt som visar vad som sker när människan utsätts för dessa bakterier.

Detta är som en motvikt till att inte ”lämna hjärnan hemma” bara för att man flyttat till Thailand, eller ge en bild av att det är helt ofarligt här. Det finns fortfarande saker man måste se upp med men utan att måla fan på väggen att allt är dåligt.

Nu blev detta inlägg som vanligt längre än jag hade räknat med från början. Det finns massor att skriva om när det gäller mat, hygien, risker och njutning.
Hoppas vi kan ha en balanserad diskussion i ämnet där båda sidorna på myntet får träda fram. Det brukar sällan vara svart eller vitt.
 
Och så börjar en skröna med att förvränga vad folk skriver till att få det att dom kan inte bo i Isaan pga. maten, det går inte att laga mat själv etc.

Skrivs en sak och nu har du förvrängt det och gjort en skröna av det ;)
 
Kan inte låta bli att fundera på när vi ”gnabbar” på varandra (vilket jag tycker är ganska underhållande:p) om huruvida det är trevligt eller ej att bo i Isaan och då med tyngdpunkt på maten.
Det nämns ofta att ”jag fixar inte Isaanmaten” (i olika formuleringar) och att den är stark, ohygienisk, pilla från samma talrik, den härskna fisken och allt det där med tillägget att ”hur fasiken kan man bo där”.
Som om det var det ända som gäller, att det inte finns alternativ och gäller i hela geografiska Isaan.

Det är lite som om jag skulle flytta upp till Norrland och börja klaga över maten där. Dom äter juh surströmming och lappgojs. Nä, där klarade jag inte av att bo på för deras ”Norrländska mat” är hemsk.
Det är precis så det låter om Isaan men det kanske är lättare att föreställa sig att man i Norrland har andra alternativ till föda medan allt i Isaan som är ris o nudlar är helt plötsligt ”äcklig” Issanmat?

Förstår ni hur komiskt jag tycker det är när folk klagar på maten här uppe? Nu är Isaan ett stort område med massor av olika människor och platser med olika förhållanden och förutsättningar.
Jag tror, utan att veta med säkerhet, att de flesta av oss svenskar som har ett boende har ordnat till köket så det håller en standard så det är hygieniskt. Så i hemmet borde hygien/renlighet och val av mat inte vara ngt problem.

Nu är det kanske inte så enkelt som jag får det till att framstå. Det första jag fick göra var att köpa ny kyl/frys och ha en ”föresläsning” om hur det ska se ut i en kyl (som fick upprepas efter ett par veckor och därefter en gång till…). När pappan såg att det var jag som skurade kylskåpet så slutade även han till slut att lägga i läckande plastpåsar med innehåll som läckte ut. Det mesta ligger i plastkantiner nuförtiden.

”Thaikylskåpet” (ni vet det där aluminiumskåpet med luckor där man lägger överbliven mat för att äta senare) det kan dom ha och det stör inte mig för det är inget som serveras till mig. Man kan inte sabotera hela deras vardag i ett svep juh.
Det är många rutiner som jag lagt om i köket för att jag ska känna aptit och trygghet när jag äter hemma, och det misstänker jag många har gjort. Iaf alla som jag har besökt.

När det gäller inköp av mat så gäller det att hitta ngn som levererar bra produkter. På vår marknad finns en kille som är dyrare än alla andra. Hans kött ser (och smakar) bättre ut och det ser renare ut på hans disk. Det sägs även att hans grisar är ”ekologiska” (vad det nu kan vara värt här).

”Hål i väggen” restauranger brukar det finnas gott om. Det vore konstigt om man inte skulle hitta sin favorit.

Att ”slabba med fingrarna” ur gemensamma tallrikar har vi löst genom att i varje skål med mat så finns en sked att ta upp maten ur. Ingen tar längre med sin egen sked eller fingrar. Jag tycker det är väldigt socialt och trevligt sätt att äta på men ogillade att alla pillade med sina egna skedar.

Sallad och annat som sköljdes med kranvatten och inte tillagades senare sköljs numer i köpevatten så man slipper klor och parasiter. Marginell extrakostnad.

Så bland mina vänner på olika orter stöter jag inte på dessa ”problem” med mat som det friskt skrivs om. Även en god vän som är otroligt petig med mat har hittat ett klyffe och vågar äta deras khao pad och ka pao moo. Så i slutändan blir det nog vad man gör det till.

Detta inlägg handlar inte om att framställa Isaan som ett paradis där inga brister finns. Här finns fortfarande livsfarlig mat (ja den är livsfarlig då människor dör av den) men det minskar med tiden då det numer bara är de äldre som envisas att äta den. När akut sjuka kommer in på akuten och överlever så får dom en ”uppläxning” av läkarna om att inte äta tex rått griskött eller äta jästa produkter som fått ”gona till sig” i en miljö som främjar tillväxt för anaeroba bakterier. På samma sätt får de sig en "bassning" när de kommer in med "grillade" bebisar (dom hålls nära en öppen eld för att driva ut andar eller annat trams).

Titta gärna på denna Power Point presentationen från Uppsala universitet https://media.medfarm.uu.se/play/.../Anaeroba_bakterier_och_deras_infektioner.ppt som visar vad som sker när människan utsätts för dessa bakterier.

Detta är som en motvikt till att inte ”lämna hjärnan hemma” bara för att man flyttat till Thailand, eller ge en bild av att det är helt ofarligt här. Det finns fortfarande saker man måste se upp med men utan att måla fan på väggen att allt är dåligt.

Nu blev detta inlägg som vanligt längre än jag hade räknat med från början. Det finns massor att skriva om när det gäller mat, hygien, risker och njutning.
Hoppas vi kan ha en balanserad diskussion i ämnet där båda sidorna på myntet får träda fram. Det brukar sällan vara svart eller vitt.
 
Och så börjar en skröna med att förvränga vad folk skriver till att få det att dom kan inte bo i Isaan pga. maten, det går inte att laga mat själv etc.

Skrivs en sak och nu har du förvrängt det och gjort en skröna av det ;)

555 ja så var det inte tänkt.
Tanken var att starta en matdiskussion som handlar om att det inte enbart finns dålig mat i Isaan men även påpeka att det finns för att visa båda sidorna.
 
555 ja så var det inte tänkt.
Tanken var att starta en matdiskussion som handlar om att det inte enbart finns dålig mat i Isaan men även påpeka att det finns för att visa båda sidorna.
Med Isaan mat menar jag specifika rätter som kommer ifrån regionen.
Det skiljer sig på Thaimat och Isaan mat, tror du kan mixa ihop ett par bilder av vad en farang kallar Thaimat sen visar du det för din fru så kommer hon peka ut vad som är Isaanmat och Thaimat.
Min fru gillar inte Thaimat, finns det inte Isaanmat på restaurang när vi går ut och äter föredrar hon många gånger någon farangmat.
Enda gången hon kan börja traska flera km utan stopp är om hon får reda på ett Isaanmatställe i ett område som kanske annars är fattigt på den maten tex. Krabi och Koh Chang.

Jag kan äta Labmoo och labgai, det är det enda av Isaanrätterna jag klarar, sen finns det några Thairätter som slinker ner, brukar bli khao pad gai kai dao några gånger i veckan till lunch.

Men all mat finns att få tag på upp igenom med, en plankstek av schysst kvalitet kan vara svårt att finna dock ;)

Själv är jag kräsen på maten det ver jag med mig och har alltid vart, inte ofta jag vågar prova på nytt och absolut inte om jag inte ser vad som är i vilket jag sällan gör på Isaanmat.
 
Jag skrev ju några rader om Isaanmaten i negativa ordalag, dock ej något "gnäll".

Vi (jag, frun och två tonårsbarn) bor ju i vårt relativt nybyggda hus med bra standard och hygien och som jag sa så gillar frun att laga mat enligt västerländskt manér. Ändå kan det bli att jag äter separat tillagad mat när de skall äta sin älskade pala eller hysteriskt kryddade chilirätter som min mage inte fixa eller insekter och kycklingfötter.

Mitt problem är när vi skall äta med övriga familjen eller ute på byn på bröllop och begravningar. Vårt hus ligger ju på samma tomt som fruns gamla föräldrarhemmet och det händer emellanåt att vi bjuds in att äta där. Då uppstår mitt problem, frun gör ju sina val och älskar den mat hon växt upp med men jag klarar bara inte 50% av den maten. Så jag får ofta peta lite och göra lite urval eller ta med mig mat från vårt hushåll. Värre är det på fest, då undviker jag gärna att äta över huvud taget och håller mig till en öl.

Så Isaan maten, nej tack. Jag tror den har sitt ursprung i när man tog vad man hade och åt det. Jag vill gärna ha lite mer förfining med lite korslagda sparrisar...
 
Jag skrev ju några rader om Isaanmaten i negativa ordalag, dock ej något "gnäll".

Vi (jag, frun och två tonårsbarn) bor ju i vårt relativt nybyggda hus med bra standard och hygien och som jag sa så gillar frun att laga mat enligt västerländskt manér. Ändå kan det bli att jag äter separat tillagad mat när de skall äta sin älskade pala eller hysteriskt kryddade chilirätter som min mage inte fixa eller insekter och kycklingfötter.

Mitt problem är när vi skall äta med övriga familjen eller ute på byn på bröllop och begravningar. Vårt hus ligger ju på samma tomt som fruns gamla föräldrarhemmet och det händer emellanåt att vi bjuds in att äta där. Då uppstår mitt problem, frun gör ju sina val och älskar den mat hon växt upp med men jag klarar bara inte 50% av den maten. Så jag får ofta peta lite och göra lite urval eller ta med mig mat från vårt hushåll. Värre är det på fest, då undviker jag gärna att äta över huvud taget och håller mig till en öl.

Så Isaan maten, nej tack. Jag tror den har sitt ursprung i när man tog vad man hade och åt det. Jag vill gärna ha lite mer förfining med lite korslagda sparrisar...
Precis min inställning också. Problemen är ju inte hemma utan när man ska bort. Thaimat är ju gott men tyvärr inte mycket av isaanmaten.
 
Med Isaan mat menar jag specifika rätter som kommer ifrån regionen.
Det skiljer sig på Thaimat och Isaan mat, tror du kan mixa ihop ett par bilder av vad en farang kallar Thaimat sen visar du det för din fru så kommer hon peka ut vad som är Isaanmat och Thaimat.
Min fru gillar inte Thaimat, finns det inte Isaanmat på restaurang när vi går ut och äter föredrar hon många gånger någon farangmat.
Enda gången hon kan börja traska flera km utan stopp är om hon får reda på ett Isaanmatställe i ett område som kanske annars är fattigt på den maten tex. Krabi och Koh Chang.

Jag kan äta Labmoo och labgai, det är det enda av Isaanrätterna jag klarar, sen finns det några Thairätter som slinker ner, brukar bli khao pad gai kai dao några gånger i veckan till lunch.

Men all mat finns att få tag på upp igenom med, en plankstek av schysst kvalitet kan vara svårt att finna dock ;)

Själv är jag kräsen på maten det ver jag med mig och har alltid vart, inte ofta jag vågar prova på nytt och absolut inte om jag inte ser vad som är i vilket jag sällan gör på Isaanmat.

Ahh, nu förstår jag!
Inlägget var absolut inte riktat till dig! Jag kan dock förstå att du tog det så för du har en (som jag tycker) en skön rakt på sak chargong (som inte uppskattas av alla) som lätt kan missuppfattas.
Det var bara i största allmänhet, även det som sägs utanför forumet (det finns en värld där med:p).
 
KanomKin Tin Gai (kycklingfötter) och deras Thai spagetti är en favorit hos mig..
Den finns ju på varenda Thaimarknad att köpa..
Fossingarna petar jag över på frugans tallrik.. Dom gillar jag inte att knapra på..
Men den starka såsen är smaskens...
MokBe med Moo, Nomai eller Kai Phla är också favoriter....
Det är nästan bara Phala som jag inte äter i Isaan...
(I SomTam funkar det bra med Phala)

Så jag kommer inte ha problem med födan den dagen jag flyttar.. Det är säkert !!
(Dricker ju till och med regnvatten) :confused:
 
Kycklingfötter går bort, Urrk! Laab Gai och laab moo är favoriter, gärna starkt som attan. Som Tam med palaa äter jag enbart om jag vet att den ruttna fisken har varit kokt innan annars blir det thai style som är saftigt och gott. Sen finns det en del delikatesser som jag inte känner till namnet på som jag gärna äter, särskilt med bambu.

Nej jag kommer inte att lida nöd den dag vi flyttar ner och skräpmatställen finns precis överallt.
 
KanomKin Tin Gai (kycklingfötter) och deras Thai spagetti är en favorit hos mig..
Den finns ju på varenda Thaimarknad att köpa..
Fossingarna petar jag över på frugans tallrik.. Dom gillar jag inte att knapra på..
Men den starka såsen är smaskens...
MokBe med Moo, Nomai eller Kai Phla är också favoriter....
Det är nästan bara Phala som jag inte äter i Isaan...
(I SomTam funkar det bra med Phala)

Så jag kommer inte ha problem med födan den dagen jag flyttar.. Det är säkert !!
(Dricker ju till och med regnvatten) :confused:

555 Du är en frisk fläkt här:)
Kycklingfötterna har jag inget emot att knapra på. Stark sås till dessa? Jag har bara fått dom i en typ soppa:-\
Jag har inte riktigt koll på namnen men Phala är vad jag förstår den jästa fisken? Den fixar jag inte då den åker jojo mellan mage och hals i en timme efteråt. Däremot så fixar jag jästa krabbor mycket bättre.
Som Tam med dessa kan jag äta utan att våndas efteråt. Föredrar dock vanlig Som Tam Thai med massor av chili.
 
(Dricker ju till och med regnvatten) :confused:

Det gjorde jag också hos min förra fru, tills jag kom på att fåglar sitter på taknocken o skiter hela torrperioden. Så när det väl börjar regna... Hur sprids fågelvisuset? Jo via deras avföring. Så jag slutade dricka det vattnet men inga problem att duscha i det.

Vi hade inte kommunalt vatten där när jag kom så vattnet kunde vara flera månader gammalt. Det i kombination med värmen (behållarna var inte 100% i skugga) fick mig att tänka på legionella. Men ingen fara med den, för det går bra att dricka legionellasmittat vatten. Det är först när man andas in vattendropparna när man duschar som det blir problem. Och det är inget bekymmer när man öser vattnet över sig med en skopa:)

[EDIT) Det såg lite konstigt ut innan...
 
555 Du är en frisk fläkt här:)
Kycklingfötterna har jag inget emot att knapra på. Stark sås till dessa? Jag har bara fått dom i en typ soppa:-\
Det är nog samma sak soppan/såsen..?? Lite grönaktig i färg tycker jag..??
Inte ser den aptitlig ut i alla fall.. Men gott så in i bomben..
Kolla med frugan din hur hon uttalar det.. Min tycker jag säger: KanomKin Tin Gai...
Brukar ju finnas överallt att köpa ur en stor jäkla gryta och till det en tallrik med kalla nudlar..
På borden finns redan uppskuren sallad, Stringbean och gurka på stora fat...

Mokbe är ju såna där knyten i bananblad som kan innehålla lite vad som helst..
Mina favoriter är Fläsk (Moo) Bambu (Nomai) Fiskrom (Kai Phla)
Frugan gör dom ofta här hemma men då i folie då bananträdet är lite fruset.. Ha, ha, ha...
 
Det gjorde jag också hos min förra fru, tills jag kom på att fåglar sitter på taknocken o skiter hela torrperioden. Så när det väl börjar regna... Hur sprids fågelvisuset? Jo via deras avföring. Så jag slutade dricka det vattnet men inga problem att duscha i det.

Vi hade inte kommunalt vatten där när jag kom så vattnet kunde vara flera månader gammalt. Det i kombination med värmen (behållarna var inte 100% i skugga) fick mig att tänka på legionella. Men ingen fara med den, för det går bra att dricka legionellasmittat vatten. Det är först när man andas in vattendropparna när man duschar som det blir problem. Och det är inget bekymmer när man öser vattnet över sig med en skopa:)

[EDIT) Det såg lite konstigt ut innan...
Numera dricker nästan hela släkten flaskvatten såg jag i November..
Men fortfarande finns den gemensamma hinken med regnvatten och en mugg till alla..
Där kan jag fortfarande ta en mugg vatten ibland.. Dör man så dör man... :-)
Duscha med skopa är ju lite pittoreskt och ganska skönt när det är som varmast..
 
Det heter ju för bövelen.. Kanom Jeen... Och bara Mok.. Inte MokBe..
Här bild på Kanom Jeen och Mok Nomai.. Bambu är riktigt gott...

Kanom.jpg


Bambu.JPG
 
Även mina svärföräldrar har slutat dricka regnvatten och köper såna stora dunkar som de kör ut. Att dricka regnvatten innebär ju även att man inte får i sig alla mineraler som är nyttig.
 
Även mina svärföräldrar har slutat dricka regnvatten och köper såna stora dunkar som de kör ut. Att dricka regnvatten innebär ju även att man inte får i sig alla mineraler som är nyttig.
Får väl inte i sig mer mineraler av det vattnet som levereras på dunkar, är väl destilerat vatten? för mig det står på vissa iallafall destilled water.
 
Senast redigerad av en moderator:
Får väl inte i sig mer mineraler av det vattnet som levereras på dunkar, är väl destilerat vatten? för mig det står på vissa iallafall destilled water.
Vanligast är filtrering, rening via omvänd osmos och behandling via ultraljus.
Destillering är en dyr metod,
men dunkvattnet ( vita 18l för 10-15b ) är så nära destillerat man kan komma, i stort sett inga mineraler alls.
Finns mineralvatten att köpa men det kostar mer.
 
Får väl inte i sig mer mineraler av det vattnet som levereras på dunkar, är väl destilerat vatten? för mig det står på vissa iallafall destilled water.

Ingen aning vad det är för vatten, står inget på de dunkarna. Förhoppningsvis i varje fall bättre än regnvattnet.
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp