Den rekordstarka Bath:en

 

Acke

Forumveteran
Vi får sätta vårt hopp till den nye riksbankschefen. Det kan väl inte gärna bli sämre än vad man har pysslat med de senaste åren - nollränta i högkonjunktur! :eek:

Henrik Mitelman på DI har några goda råd till den nye chefen som jag tycker verkar rätt förnuftiga. Kanske vi kan få en bättre kronkurs i framtiden?

1. Ta det lugnt. Det tar lång tid att ändra kurs på en Finlandsfärja. Gör små förändringar, inga hastiga rörelser. Riksbanksradikaliseringens tid är över.

2. Tala bara om vikten av låg inflation och bli inte nervös om inflationen vid olika tidpunkter blir 1 procent eller noll. Det får inte bli fler experiment med minusränta i högkonjunkturen bara för att inflationen någon gång i framtiden landar en bit under det egenformulerade målet på 2 procent. Ingen riktig människa bli ledsen när priserna är oförändrade, och alla som köper en ny tv vet att den kommer att bli plattare och billigare i morgon, men man köper den i dag. Deflationsriskerna är nästan alltid minimala.

3. Berätta så ofta som möjligt vad en normal styrränta är.

4. Sluta med alla former av prognoser om räntan. Normala människor ser dessa som löften, alldeles oavsett vad du säger.

5. Håll dig till räntan. Vi behöver inga planekonomiska insatser där Riksbanken köper miljarder med obligationer för att ytterligare dopa ekonomin nästa gång inflationen väntas vara lite för låg.

6. Lyssna på näringslivet. Jag har ännu inte träffat någon i näringslivet som förstod varför vi plötsligt skulle ha negativa räntor. Det finns kloka människor även utanför Riksbankshuset.

7. Se kronan som aktiekursen i det bolag som du har blivit vd för. Vi svenskar uppskattar köpkraft och att du åtminstone bevarar värdet på vår valuta.
 

JBK.Ltd.

Forumveteran
Screenshot_20230131-053154.png
 

PanPan

Forumveteran
Jo, det är på gång nu.
@Nam Falang har åkt hem till Sverige då ändras kursen.
Kursen på månaden brukar vara sämst 24-01 då lön och pensioner växlas in.
Dock ser det tråkigt ut för kr framtida, vi får se, skrev för 7 år sen att den kommer fortsätta rasa fram till 2024 sen uppgång.
Alla blev så hetsiga och jag var negativ men haft rätt än sålänge får se 2024.
 

PanPan

Forumveteran
Kommer ihåg jag skrev 2021 att Ryssland kommer gå in i Ukraina och starta början av världskrig omikron kommer spridas som en löpeld.
@Micke.T skrev du tror du är nostradamus.
Nej men var ju på G hur kunde man inte se..
 

PanPan

Forumveteran
Tror om inte Kina går in i Taiwan innan Augusti så kommer fredsavtal slutas, Ukraina får ge upp en del Ryssarna är ju inte helt fel ute då Azov paramiltär styrka attackerade och dödade ryssar, är nationella och stred nere vid krim också.
Var ju många svenska nazi som joinade azov i kriget vid krim mot ryss.
Ingen statlig ukrainsk arme men precis som wagner armen köpta och inte lokalstyrda.
Sen att världens mest korrupta land skall få genväg till eu pga krig, lycka till......
 

Fiskarn

Forumveteran
Ja nu verkar svenska peson vara tillbaka som innan räntehöjningen jämfört Thai Baht.

/ SatanG
Att Svenska kronan är svag har väl fler än en anledning, Ingves har varit handlingsförlamad och schabblat för länge med nollränta, samt att energiklanteriet av regeringarna av de två senaste mandatperioderna har kostat oss det mesta av förtroendet som industrination. Att lägga ner kärnkraften utan fullgoda alternativ till fossifri energi har även det kostat i förtroende
 
 
 
Topp