Larb Neua recept på svenska.

 

Isan Lover

Forumveteran
Hej

Ett recept på en av Isans mest populära rätter Larb Neua publicerat på svenska, något man ofta äter i Isaan och inte sällan på bröllop och begravningar.

Larb
PUBLICERAD 2019-09-12
Larb.

Larb. Foto: Lennart Weibull

Salladen larb kommer från norra Thailand, huvudsakligen från provinsen Isaan, och kan hittas i många skepnader. Den klassiska görs med lättstekt hackat kött och en massa örter.

1. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Lägg ner färs och vatten. Stek och finfördela färsen utan att den får färg tills den är genomstekt.
2. Ta av från värmen och blanda med olja, fisksås, socker, chilipulver, torkad chili, limesaft och rispulver. Blanda runt ordentligt så att såsen blandas och binds ihop av rispulvret.
3. Vänd ner kaffirlimeblad, schalottenlök och örter. Smaka av sälta och syra.
4. Sticky rice tycker jag är ett måste till men det går självklart att servera med jasminris eller vända ner glas- eller risnudlar i färsen. Grön papayasallad är också väldigt gott till.

Ovanliga ingredienser finns i specialbutiker med asiatiskt sortiment.

Mvh isan lover
 
Hej

Ett recept på en av Isans mest populära rätter Larb Neua publicerat på svenska, något man ofta äter i Isaan och inte sällan på bröllop och begravningar.

Larb
PUBLICERAD 2019-09-12
Larb.

Larb. Foto: Lennart Weibull

Salladen larb kommer från norra Thailand, huvudsakligen från provinsen Isaan, och kan hittas i många skepnader. Den klassiska görs med lättstekt hackat kött och en massa örter.

1. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Lägg ner färs och vatten. Stek och finfördela färsen utan att den får färg tills den är genomstekt.
2. Ta av från värmen och blanda med olja, fisksås, socker, chilipulver, torkad chili, limesaft och rispulver. Blanda runt ordentligt så att såsen blandas och binds ihop av rispulvret.
3. Vänd ner kaffirlimeblad, schalottenlök och örter. Smaka av sälta och syra.
4. Sticky rice tycker jag är ett måste till men det går självklart att servera med jasminris eller vända ner glas- eller risnudlar i färsen. Grön papayasallad är också väldigt gott till.

Ovanliga ingredienser finns i specialbutiker med asiatiskt sortiment.

Mvh isan lover

Helt klart min favoriträtt. Speciellt när jag får den i frugans hemby tillagad av någon släkting. Oftast blir det versionen med moo (griskött). Nötkött är det vid lite festligare tillfällen.

Jag har faktiskt dokumenterat i bild när min vän uppe i Isaan lagar lap moo till oss. Kanske skulle ta och lägga till dom här :)
 
Vi började med att köpa köttet till denna lap moo. Denna varianten innehåller förutom griskött även grislever och gristarmar. Vi köpte också lite ben till buljongen. En buljong på köttben, lök, koriander, lever, tarmar kokas under tiden så hackar/skär man kött, lök och örter.

När buljongen fått koka en stund så häller man den över det hackade köttet. Rör runt en stund och häll tillbaka köttsaften i buljongen. Koka upp buljongen på nytt och gör om proceduren tills det hackade köttet blivit tillagat. På detta sätt bevaras mer smak har jag fått för mig.

Slutligen blandas allt med örter och annat precis som beskrivs i första inlägget. Jag personligen gillar när lap är syrlig i smaken.

9DD93E54-1CB0-4E0E-9951-3EEB874111B4.jpeg


47F541B3-0C2E-49A6-9D29-C4D744063DBE.jpeg


6E60E254-26B9-4D60-9E07-29A2AA1F5D9C.jpeg


1A4504D8-F7B1-416A-B5ED-95B33BFEB258.jpeg


541E9675-0B6F-4A01-A1F5-EF74E3340685.jpeg


92B3BC31-0378-4A03-92AD-276DD1D31903.jpeg


38EB49A7-F1E7-4F24-8076-61698A75CD2C.jpeg


0A9822BE-1DA9-40ED-B910-40E621C775F2.jpeg


FDE1137A-6A00-4665-90F8-E0D0ABB36961.jpeg


21F9F25C-B920-41BF-B6F1-9F602347BD2E.jpeg
 
Min gumma använder gärna Nuea till lab i Thailand , i Sverige så kör vi ofta en mix mellan Moo och Nuea , vi använder kycklinglever hellre än grislever , vi odlar myntan själva , även i Sverige ,,

Den Farang som inte ätit Lab har nog inte sett mycket av Thailand , kan tilläggas att många äter rå Lab nuea ,
 
Senast redigerad av en moderator:
Hej

Ett recept på en av Isans mest populära rätter Larb Neua publicerat på svenska, något man ofta äter i Isaan och inte sällan på bröllop och begravningar.

Larb
PUBLICERAD 2019-09-12
Larb.

Larb. Foto: Lennart Weibull

Salladen larb kommer från norra Thailand, huvudsakligen från provinsen Isaan, och kan hittas i många skepnader. Den klassiska görs med lättstekt hackat kött och en massa örter.

1. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Lägg ner färs och vatten. Stek och finfördela färsen utan att den får färg tills den är genomstekt.
2. Ta av från värmen och blanda med olja, fisksås, socker, chilipulver, torkad chili, limesaft och rispulver. Blanda runt ordentligt så att såsen blandas och binds ihop av rispulvret.
3. Vänd ner kaffirlimeblad, schalottenlök och örter. Smaka av sälta och syra.
4. Sticky rice tycker jag är ett måste till men det går självklart att servera med jasminris eller vända ner glas- eller risnudlar i färsen. Grön papayasallad är också väldigt gott till.

Ovanliga ingredienser finns i specialbutiker med asiatiskt sortiment.

Mvh isan lover
Den gillar jag också, så länge de ger attan i grisköttet som verkar vara norm i min provins. Kyckling och nöt fungerar dock bra, eller helt vegetarisk.
 
Vad är det för fel på griskött?
Mitt första jobb var som styckare och sedermera styckmästare. Ingick besök på veterinärlabbet. En grisköttsbit passerar inte min mun efter det. Det får de försöka få i mig med slang i så fall och jag kommer försöka spy upp det.
Det gamla religiösa skälet är inte baserat på ett hittepå. på den tiden dog alternativt blev man sjuk av griskött. Kallas sunt förnuft, rör inte grisköttet. Det jag såg i odlingsskålarna och glasburkarna med prover kommer inte in i mig frivilligt.
 
Mitt första jobb var som styckare och sedermera styckmästare. Ingick besök på veterinärlabbet. En grisköttsbit passerar inte min mun efter det. Det får de försöka få i mig med slang i så fall och jag kommer försöka spy upp det.
Det gamla religiösa skälet är inte baserat på ett hittepå. på den tiden dog alternativt blev man sjuk av griskött. Kallas sunt förnuft, rör inte grisköttet. Det jag såg i odlingsskålarna och glasburkarna med prover kommer inte in i mig frivilligt.

Det gamla religiösa skälet kommer helt enkelt från dålig hygien och usla kockar, inget annat.
 
Mitt första jobb var som styckare och sedermera styckmästare. Ingick besök på veterinärlabbet. En grisköttsbit passerar inte min mun efter det. Det får de försöka få i mig med slang i så fall och jag kommer försöka spy upp det.
Det gamla religiösa skälet är inte baserat på ett hittepå. på den tiden dog alternativt blev man sjuk av griskött. Kallas sunt förnuft, rör inte grisköttet. Det jag såg i odlingsskålarna och glasburkarna med prover kommer inte in i mig frivilligt.

Det gamla religiösa skälet är en skröna, så du får nog läsa på om grunderna till grisen som mat.
Och om man nu använder sig av den skrönan så är det problemet löst.
 
Det gamla religiösa skälet är en skröna, så du får nog läsa på om grunderna till grisen som mat.
Och om man nu använder sig av den skrönan så är det problemet löst.
Nej jag baserar det helt på vad jag såg på labbet. Före det åt jag, efter det mår jag illa.
Ja självklart är hela hanteringen renare, obruten kylkedja etc. Men, för mig är det samma sak som med insekter de försöker truga i mig här. Det finns annan mat, jag behöver inte. För mig känns grisköttet som man slevar upp en skiva skit fylld med parasiter och bakterier och steker upp. Självklart, allt dör i processen och protein är bara bra. Men, nej. Det får andra äta.
Kräsmagad.
 
Nej jag baserar det helt på vad jag såg på labbet. Före det åt jag, efter det mår jag illa.
Ja självklart är hela hanteringen renare, obruten kylkedja etc. Men, för mig är det samma sak som med insekter de försöker truga i mig här. Det finns annan mat, jag behöver inte. För mig känns grisköttet som man slevar upp en skiva skit fylld med parasiter och bakterier och steker upp. Självklart, allt dör i processen och protein är bara bra. Men, nej. Det får andra äta.
Kräsmagad.

Du menar att nöt, get, får och kyckling skulle vara så mycket bättre?
 
Du menar att nöt, get, får och kyckling skulle vara så mycket bättre?
Ja, utan tvekan. Inte perfekt, men inte i den grad genomsyrat. Det finns gott om parasiter och annat i både nöt och kyckling också.
Det är som med det mycket när man är ung, vissa saker bara sätter sig och det lever man med som sin identitet följande tid.
 
Hej

Själv föredrar jag också Larb på nötkött men den gjord på gris kommer inte långt efter smakmässigt, man får gärna servera den med en tallrik grillad ko eller buffel tunga som är tunt skivad, många ställen längs vägarna som serverar Larb och klibbris har också grillad tunga, prova det om ni inte har gjort det, jättegott.

Mvh isan lover
 
Ja, utan tvekan. Inte perfekt, men inte i den grad genomsyrat. Det finns gott om parasiter och annat i både nöt och kyckling också.
Det är som med det mycket när man är ung, vissa saker bara sätter sig och det lever man med som sin identitet följande tid.

Det finns mycket farliga parasiter i fisk också, att äta andra djur utan att det är tillagat ordentligt är oftast farligt.
 
Det finns mycket farliga parasiter i fisk också, att äta andra djur utan att det är tillagat ordentligt är oftast farligt.
Ja så är det, Man skulle kunna säga att min "fobi" kommer av vår moderna tid. Vi lär och ser för mycket. Renhet blir en hysteri. Allergier utlöses inte bara av kontakt med sämre ämnen utan också till viss del av att vi i vår renhetsiver saknar motståndskraften.
Jämför uppväxt på modersmjölk med uppväxt på steril mjölk. I det senare fallet saknas immunskydd mot många saker som modersmjölken kunnat ge.
 
Det gamla religiösa skälet kommer helt enkelt från dålig hygien och usla kockar, inget annat.
Njaa , Tror det fanns annat med , Den Muslimska tron kommer från att Profeten Muhammed var beläst , Han sade att Gris var "Haram " , han visste att tillagades det inte korrekt så skulle hans folk kunna dö en pinsam långsam död i Trikinos .. Likaså detta med att hundar är orena ,att låta en hund slicka slickar på dig är HARAM (förbjudet )!!! Då måste du tvätta dig sju ggr med vatten , Rabies visste profeten vad det var och ville även där skydda sitt folk . Så ingen dumbom denna Muslimernas stora profet ...
 
Njaa , Tror det fanns annat med , Den Muslimska tron kommer från att Profeten Muhammed var beläst , Han sade att Gris var "Haram " , han visste att tillagades det inte korrekt så skulle hans folk kunna dö en pinsam långsam död i Trikinos .. Likaså detta med att hundar är orena ,att låta en hund slicka slickar på dig är HARAM (förbjudet )!!! Då måste du tvätta dig sju ggr med vatten , Rabies visste profeten vad det var och ville även där skydda sitt folk . Så ingen dumbom denna Muslimernas stora profet ...
Nu kommer påbudet från Judendomen och är därmed också med i kristendomen och följaktligen därmed också med i Islam.
Läser du gamla testamentet som också är med som en del i den kyrkan Paul skapade så hittar du buden. Gamla testamentet är ju till största delen tagen från Torah, men inom Pauls agenda förklarad som historia och ersatt av sina egna skapelser istället.
Islam tog med detta när de kopierade kristendomen och lade till och tog bort för att stödja Mohammed.
 
 
 
Tillbaka
Topp