Jag har en förkärlek till Thaimat men undrar va är skillnaden på riktig thaimat Thai gör och thaimat faranger gör?
Märket man någin skillnad i Western och Thai?
Hur gör man riktigt god wok och en riktigt god Satay?
Kap kuhn kap
Lite svårt att avgöra vad du menar med Thai och Farang. Menar du när en Farang lagar det och när en Thai lagar det, eller menar du mat på i restauranger i turistområden eller här i Sverige?
Man brukar ju tala om västerniserad mat, alltså anpassad mer för västerländska gommar när man äter på restauranger här i Sverige eller västvärlden eller på restauranger i Thailand i turistområden.
Det kan ju ta sig i uttryck som att det inte är lika starkt, inte innehåller märkliga kryddor som för en västerländsk gom är ovant men som maten egentligen borde innehålla. Thaimat handlar ju mycket om syra, sälta, styrka och beska många gånger, för mycket av det kan ju för ovana faranggommar bli för mycket.
Här i Sverige kan man ju inte längre klaga på att ingredienser inte går att få tag på, idag flygs det mesta direkt in. Om man inte får autentisk mat här i Sverige beror det på den enorma konkurrensen och alla skall slåss om kunder och därför blir också kvalitén sämre, då ingen har råd att laga autentisk mat med samtidigt låga priser och det finns alldeles för många Thaihak idag med mer eller mindre dålig mat.
Här där jag bor finns i princip bara en godkänd krog och det är Thap Thim, vansinnigt god mat och 12 Isaanrätter som är nära nog 100% Isaan. Den bästa lagar jag dock själv
Eller menar du om en svensk lagar maten eller en thai? Beror ju på hur kunnig kocken är. Min känsla dock är att många Thai lagar hellre än bra. Sen är det ju svårt att slå många Thai också, finns ju som min fru, fantastiska kockar!
Ja laga en god Wok är ju högst den egna kunskapen och vad du vill ha, wok med ingefära, chili, basilika eller annat, dock inte svårt, allt du behöver är lite kött, grönsaker, vitlök, sojasås, ostronsås, fisksås, lite buljong eller vatten, kanske Rot Dii om man nu vill det, socker..., ja precis vad man vill samt en bra wokpanna.
Satay är ju också en smaksak och finns säkert lika många recept som människor som lagar det. Är ju ingen Thailändsk rätt egentligen, utan Indonesisk men finns ju i Thailand också.
Här en sida du kan använda som start:
http://www.ezythaicooking.com/free_recipes/Chicken-satay.htm.
Min ena döttrer säljer ju moo bping som är något liknande, jäkligt goda: Här en video på det (inte släkt dock med oss

)