Glömde svara på frågan varför inte havsströmmarna stannade vid klimatkrisen år 536. Det kan jag ge ett säkert svar på.
Temperatursänkningen var inte ens i närheten av den storlek som behövs för att påverka havstemperaturen i djupen/strömmarna ute i världshaven. Man räknar med att temperaturen i atmosfären sänktes med några grader inte mer och detta under ett "relativt" kort tidsspann kanske 5-10 år.
Mekanismen bakom det spekulerade stoppet på grund av smältvatten orsakad av växthuseffekten är helt annorlunda.
Läs hela historien här.
illvet.se
Åter till år 536
Det första utbrottet tror man kom troligen från vulkanen Ilopango på våren år 536 och på grund av vulkanens närhet till ekvatorn och storleken på utbrottet påverkades klimatet globalt.
Precis när temperaturen var på väg upp igen efter några år kom nästa utbrott i en okänd vulkan. Man har starka indicier på att vulkanen ligger på norra halvklotet (fynd/brist på fynd av stoft i borrkärnor från arktis/antarktis). Det utbrottet hade "bara" lokal påverkan på norra halvklotet. Mycket tyder på att vi här i Skandinavien var bland de värst drabbade områdena. Eventuellt kom även ett tredje utbrott som "lök på laxen"
Många tänker reflexmässigt att kalla vintrar är det besvärliga/farliga när man hör talas om kalla perioder. Men vid närmare eftertanke inser man att det är svala/kalla vår och somrar som är problemet. En sänkning av årsmedeltemperaturen med några grader innebar missväxt och svält. Man kanske klarade 1-2 år på de reserver man hade. Utökad jakt och fiske kunde naturligtvis hjälpa till. Redan första året fick man kanske börja slakta de kreatur man hade på grund av foderbrist. Sen kom svälten....