Ev. kan det vara den här?
Nya varianten XBB 1.5 sprids snabbt – fall finns i Sverige
BILD PÅ EN OMIKRONVARIANT AV CORONAVIRUSET, TAGEN MED HJÄLP AV MIKROSKOP.
Sverige/Världen: Den nya omikronvarianten XBB 1.5 sprids snabbt i USA och det finns även bekräftade fall i Sverige. Nu håller Folkhälsomyndigheten ett extra öga på utvecklingen av det som i internationell press fått smeknamnet ”Kraken”. – De egenskaper den har pekar på att det är mycket möjligt att den kommer expandera, säger Emmi Andersson, överläkare i mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.
XBB 1.5, så heter den nya varianten av coronaviruset som Folkhälsomyndigheten följer på nära håll. XBB 1.5 är en undervariant till XBB som i sin tur är en undergrupp till omikron.
Den nya varianten upptäcktes först i USA i oktober och har därefter spridits snabbt i landet.
–
Hela XBB-familjen har mutationer som gör att den är bra på att undvika immunitet från vaccination och genomgången infektion. Det som tillkommer här är ytterligare en mutation som gör att den binder bättre till cellerna vilket betyder att den är ännu mer smittsam, säger överläkare Emmi Andersson.
Enligt CNBC har Världshälsoorganisationen uttryckt en oro för den snabba smittspridningen.
– Det är den mest smittsamma undervarianten som hittills har upptäckts, har WHO:s covidchef Maria van Kerkhove, tidigare sagt enligt tidningen.
Men det är inte bara i USA som den upptäckts. Det finns bekräftade fall i flera europeiska länder, däribland Sverige. Under måndagen kom uppgifterna om de första bekräftade fallet i Västsverige.
Folkhälsomyndigheten gör sekvensövervakning på upp emot två tusen prover i veckan, sen tar det två veckor att få in själva datan.
– Fram till vecka 51 har vi hittills hittat ett fåtal fall i Sverige. Men det vi kan säga är att den finns i Sverige och cirkulerar sannolikt i någon omfattning, säger Emmi Andersson.
Smittspridningen i Sverige är redan nu hög och Folkhälsomyndigheten följer flera olika varianter noga.
I nuläget finns det ingenting som pekar på att rekommendationerna kommer att ändras på grund av XBB 1.5. Symtomen är utifrån vad man i nuläget vet samma som för övriga omikronvarianter och ingenting pekar på att XBB 1.5 på något sätt skulle vara farligare.
– Om det inte kommer en variant med väsentligt skilda egenskaper så ser vi inte att man skulle behöva ändra på rekommendationerna, men vi kommer fortsätta påminna om vaccinationer och att skydda sköra individer från smitta.
I internationella medier har XBB 1.5 fått ett annat namn, nämligen ”Kraken”, efter det gigantiska bläckfiskdjuret som figurerar i gammal skandinavisk tro. Namnet har fått kritik av den norska folkhälsomyndigheten FHI.
– Att kalla varianten ”Kraken” kan ge en felaktig bild av att vi vet att den är speciellt skrämmande eller farlig jämfört med andra varianter. Det är en av flera varianter vi håller koll på, men det är för tidigt att säga om den blir en dominerande eller särskilt allvarlig variant, har Trygve Ottersen, chef vid FHI:s avdelning för infektionskontroll, tidigare sagt VG.
Emmi Andersson förstår att det finns en vilja att döpa om varianterna men menar också att det är viktigt att hålla en balans för att inte skrämma upp folk i onödan.
– Det är inte helt lätt att uttala de här variantnamnen med alla punkter och bokstäver så det är väldigt mänskligt att ge dem smeknamn för det gör det lättare att prata om dem. Men från folkhälsomyndighetens håll håller vi oss förstås till de officiella, lite torra och tråkiga benämningarna.
Enligt CNBC kommer världshälsoorganisationen, WHO, att inom de närmsta dagarna att publicera en riskbedömning av XBB 1.5.
Fakta: Virusvarianten XBB 1.5 – ”Kraken”
Upptäcktes 22 oktober 2022 i USA.
Är en undervariant till XBB som i sin tur är en undergrupp till omikron.
Världshälsoorganisationen WHO har uttryckt en oro för virusvariantens snabba smittspridning.
I internationella medier har XBB 1.5 fått namnet ”Kraken”, efter det gigantiska bläckfiskdjuret som figurerar i gammal skandinavisk tro.
Världshälsoorganisationen, WHO, väntas inom kort att publicera en riskbedömning av XBB 1.5.
Fall av virusvarianten har konstaterats i Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Island, Irland, Italien, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien och Sverige.