Fast VPK och MP visste tydligen inte vad de röstade för, så de sade efteråt att de röstade fel!
-------------------------
Emanuel Karlsten: Politikernas beslut liknar en parodi
När det gällde som mest – kollapsade politiken. De senaste dagarnas turer och beslut kring det kontroversiella förslaget Chat control liknar en parodi. Hur kan en så viktig fråga hanteras på ett så amatörmässigt sätt?
För något år sedan presenterade Sveriges EU-kommissionär, Ylva Johansson (S), ett radikalt förslag: Övervaka allt EU:s medborgare skriver, säger och postar digitalt – för att komma åt sexuella övergrepp. Även telefonsamtal och sms. Förslaget innebar ett enormt integritetsintrång, jämförbart med att montera kameror i varje människas hem. Effektivt – men absurt.
Förslaget möttes av enorm kritik, men Johansson framhärdade. All kommunikation ska övervakas, även den krypterade – alla är skyldiga brott, tills motsatsen bevisas. Socialdemokraterna i Sverige slöt upp bakom sin kommissionär, liksom Moderaterna, Liberalerna och KD. Men för att ett förslag ska bli lag i EU krävs att två kamrar fattar beslut: Parlamentet och ministerrådet.
Parlamentets svar var tydligt: Förslaget är uselt. De la i stället fram ett nytt, mer balanserat förslag. Men ministerrådet, som alltså består av representanter från EU-länders regeringar, har inte kommit överens. Ett förslag som låg på bordet i september möttes av enorm kritik, och drogs tillbaka. Men så plötsligt, på några dagar har Sverige nu stressat fram en formell hållning.
Bakgrunden är att Belgien, som är ordförandeland, presenterat en kompromiss: Bara bilder och video ska övervakas. Och kryptering ska inte brytas, i stället ska ett slags spionprogram läggas in i mobilen som scannar av innehållet innan det krypteras. Frivilligt! Men går du inte med på scanningen får du inte längre skicka bilder eller videos. Principen är alltså densamma – alla är misstänkta tills motsatsen bevisas.
Men nu var det bråttom, Belgiens tid som ordförandeland var nästan slut. I torsdags verkade det som att det EU:s ministerråd kunde gå till votering, men det brann i knutarna. Och Sverige hade ju inte ens en hållning? Det måste de ha innan 20 juni.
Justitieministern kallade till möte. Centern och Sverigedemokraterna krävde överläggning. Så på tisdag morgon hölls ett akut möte med riksdagens justitieutskott. Ledamöterna på plats tycktes yrvakna. Miljöpartiet sa knappt ett ord, trots att de nyss gått till val på sin kritik mot förslaget. Vänsterpartiet tycktes förvirrade, begärde att ajournera för att överlägga om sin position. Sverigedemokraterna och Centerpartiet var emot. Innan Vänsterpartiets överläggning påmindes de om att partiet varit kritiska för bara ett år sedan. Trots det kommer de snart tillbaka och ställer sig bakom förslaget. Plötsligt har Sverige formellt antagit en positiv hållning i frågan om Chat control.
Timmar senare går Vänsterpartiet plötsligt ut och påstår att de är kritiska till beslutet. När de till slut gör sig tillgängliga för kommentarer förklarar de sitt beslut som en miss. De har röstat fel. Miljöpartiet är också först tysta, men ett drygt dygn efter mötet berättar även de att det röstat fel. ”Det är mänskligt att missa”.
Det är ofattbart amatörmässigt från de som avlönats att representera sina väljare. En cirkus ovärdig svensk demokrati, där ett beslut som uppenbarligen saknar stöd hos befolkningen stressats fram. Hade Sverige röstat nej hade det i ministerrådet kunnat samla tillräckligt många för att utgöra en ”blockerande minoritet”. Så blev det inte.
I dag torsdag avgörs hur övriga länder röstar.
Emanuel Karlsten