En thailänder äter mycket sjomat , vilket är näringsrik mat som holder kroppen frisk .

 
Den bästa sjömaten får man Scandinavian där fiskarna simmar i kallt salt vatten
Faktiskt är det kallt vatten överallt när man kommer 20-100m under ytan.
Där är också mer marint liv och mer näringsämnen där nere.
Många arter i haven kommer bara upp närmare ytan under kortare tid på natten eller mer sällan.
Fiskar som gillar kallt vatten och kalla hav är makrill och sill som bara dyker upp för lek och föda.
 
Faktiskt är det kallt vatten överallt när man kommer 20-100m under ytan.
Där är också mer marint liv och mer näringsämnen där nere.
Många arter i haven kommer bara upp närmare ytan under kortare tid på natten eller mer sällan.
Fiskar som gillar kallt vatten och kalla hav är makrill och sill som bara dyker upp för lek och föda.
Når du kommer ned på 100 m under yan så er vattnet varmare en oppe i dagen.
Faktiskt är det kallt vatten överallt när man kommer 20-100m under ytan.
Där är också mer marint liv och mer näringsämnen där nere.
Många arter i haven kommer bara upp närmare ytan under kortare tid på natten eller mer sällan.
Fiskar som gillar kallt vatten och kalla hav är makrill och sill som bara dyker upp för lek och föda.
Når du kommer ned til 100 m under ytan er vattnet varmere en oppe i dagen ,




 
Pitepalt og kroppkakor er dei Svensk , eller ein kopia frå Thailand ???
En gammel thailandsk rett er Kroppkakor i Thailand , men dei bruker ikke potatis , dei bruker rismjol og fyller med kjott inni som kroppkakor . Se foto Pitepalt i Thailand

P1140884.JPG


P1140883.JPG
 
Det er mange Scandinaviske matretter som er lik Thai retter , ikke Isaan mat , men likheiten med Thai mat . Her er en gammel Norsk fiskerett ,som heiter sildekaker ( pannbiff av sill ) det har du både i Thailand og Norge , Foto av kjerringen min lager sildekaker , og steiking av norske sildekaker ,

P9210037.JPG


P1050476.jpg


P1050475.jpg


P1050481.jpg


fiskekaker-1024x683-1024x655.jpg
 
Blåskjell , ( blåmuslor på svensk ) Spiser dei mye av her i Bangsaen , Vi kjoper av dei store skjellene som er over 10 cm lang , dei er full i mat inni ,se foto . Her i Thailand er det blåskjellene gronne Kjerringen min har salt og pepper og noe Thai krydder og ost over med gratinerer i varmluftsovn se foto , En delikatesse , Vi har det godt i Thailand ,

P1100136.jpg


P1100105.jpg


P1100109.jpg


P1100102.jpg


P1100123.jpg


P1100122.jpg


P1100137 (1).jpg
 
Det er stor forskjell på maten i Thailand fra Region til Region , Vi har matfestival en gang om året i Bangsaen ,med mat frå heile Thailand ,Og her får vi smaka på maten frå heile Thailand ,det er så synd att magen er forliten det er ikke plass tilalt de gode dei har her . Region Nord der er det mye blanding av mat fra Burma , som var ganske bra . Og region Sor var det mye muslim mat som er ganske god

P6290077.JPG


P6290015.JPG


P6290012.JPG


P6290059.JPG
 
Det er mange Scandinaviske matretter som er lik Thai retter , ikke Isaan mat , men likheiten med Thai mat . Her er en gammel Norsk fiskerett ,som heiter sildekaker ( pannbiff av sill ) det har du både i Thailand og Norge , Foto av kjerringen min lager sildekaker , og steiking av norske sildekaker ,

P9210037.JPG


P1050476.jpg


P1050475.jpg


P1050481.jpg


fiskekaker-1024x683-1024x655.jpg

Har du Brunesås till också?

Enis
 
Pitepalt og kroppkakor er dei Svensk , eller ein kopia frå Thailand ???
En gammel thailandsk rett er Kroppkakor i Thailand , men dei bruker ikke potatis , dei bruker rismjol og fyller med kjott inni som kroppkakor . Se foto Pitepalt i Thailand

P1140884.JPG


P1140883.JPG
Same same but different.
 
Pitepalt og kroppkakor . Her er ein Thai-versjon av Pitepalt . Jeg baker brod,
og kjerringen får litt Bro-deig av meg , for kjerringen vil laga Thai-pitepalt med gjer ( Gjäsning på svenska ) og putter kjott i deigen for steiking i ovnen Se foto .

2007-07-20 07.14.31.jpg


2007-07-20 07.29.39.jpg


2007-07-20 07.24.07.jpg


2007-07-20 07.16.49.jpg


2007-07-20 07.16.32.jpg


2007-07-20 07.14.13.jpg


2007-07-20 07.14.23.jpg
 
Den bästa sjömaten får man Scandinavian där fiskarna simmar i kallt salt vatten
Hej

Dessutom kontrolleras ju fisk och skaldjur precis som all annan livsmedel av Livsmedelverket i Sverige när det gäller halter av bekämpningsmedel och läkemedel, miljögifter, naturliga gifter och förekomst av salmonella o.s.v.

Hur det är med proovtagning och kontroll av livsmedel i Thailand vet jag inte, men jag misstänker att den inte är lika utbyggd och omfattande som i Skandinavien och t.o.m saknas helt på mycket av det som säljs runtom i landet.

Så vad som är nyttigt att äta kan nog vara svårt att avgöra ibland.

Mvh isan lover
 
 
 
Tillbaka
Topp