Passa Er för denna fisk......

 
Jag säger bara en sak. färsk fisk slår allt.
Sedan är det mycket viktigt att vattnet är ok.
Går inte och äta fisk från en sjö med dybotten eller vad det beror på att fisken smakar dy?
Vi har en sjö här i närheten av borås, norra sämsjön och där trots god fiske så är fisken oätlig.
Andra sidan stan tolken och Åsunden, Dessa sjöar har jättegod fisk aborre, gädda, gös mm.
I Thailand där vi har vårat nära fiskehamnen är färsk fisk inga problem och lever ofta fortfarande.
Ut med inälvorna och strö på rejält med salt. låt stå några timmar eller över natt så saltet kommer in och rök.
Gotti gott gott.
Har ni vägarna förbi Ullared så har de rejäla elrökar billigt och ta med till Thailand.
Skrymmande? flygplanen är mest intresserade av kilo.

Fryst pangasius från ishavet har jag provat och det är smaklöst.
Har nog blivit nedfryst flera gånger.

Steka nyupptaget torsk med smör och aromat här hemma är inte fel heller.
Mycket smör och rör sönder fisken så blir det utmärkt till potatisen.
Torsk i Sverige betingar ett kilopris i nivå med oxfile :):)
 
Smakar konstigt gör den ju, men jag har bränt själv och inte lyckats varje gång, så finkel känner jag ju igen och jag tycker nog inte bismaken på lao kao smakar just finkel. Men konstigt smakar det ju! Jag tror förbaske mig jag skall försöka få tag i aktivt kol och rena lite lao kao bara för att få se hur det blir. Bygga en liten hemdestillator, kanske? Då kan man binda finkel med kaliunpergamanat först... Jag är ju garvare i botten och har alltid varit road av processkemi.

Du ska nog vara lite försiktig med detta, jag är ganska säker på att Lao Kao innehåller ganska höga halter av Formalin.
 
? Säger inte emot , men varför skulle det vara det :eek:

Du tillsätter inget, det ska kunna bildas under felaktig process enligt vän som är kemiingenjör och har varit i Filippinerna och druckit Ginebra och hos oss provat Lao kao.

Det kan lukta ganska fränt eller starkt av formalin i ett rum där personer sovit som druckit både Ginebra och Lao Kao.
 
Du tillsätter inget, det ska kunna bildas under felaktig process enligt vän som är kemiingenjör och har varit i Filippinerna och druckit Ginebra och hos oss provat Lao kao.

Det kan lukta ganska fränt eller starkt av formalin i ett rum där personer sovit som druckit både Ginebra och Lao Kao.
Märkligt , när du kör /destillerar vanlig alkohol från till socker /jäst och vatten så blir det absolut ingen formalin ,min far lärde mig allt om detta . Han undervisade i bla kemi på högskolenivå , Mycket intressant kan jag säga , jag var ju dessutom ganska händig med en tigsvets och hade kompisar på en rostfri-firma , Fina maskiner byggde jag med termostat uppe i toppen på kolonen och elpatroner i flera steg i mäskburken , detta var då inte olagligt att äga dessa , bara bruka , ett förbud mot innehav kom senare . Mycket svetsande under åren blev det haha , inte så mycket drickande däremot , bättre att "ge"bort spriten :rolleyes: nog den bästa spriten jag druckit , riktigt bra hemkört blir du heller inte sjuk av , påstås att det blandas kemikalier i köpsprit , detta för att undvika alkoholförgiftning , du skall spy upp det innan kroppen få för mycket helt enkelt , vet inte om det är en skröna . Porsbrännvin mm. Oj vad mycket gott som kunde blandas av denna produkt ;)
 
Kapten ombord påstår att en vän till honom tog med en flaska lao khao till Norge och lät analysera den och fann flera substanser i den som är olagliga inom EU.
Om han eller hans vän hittar på eller ej vet jag ej.
 
Det luktar acetaldehyd i utandningsluften när spriten bryts ner i levern, kan påminna om formalinlukt och det är acetaldehyd som ger baksmällan och att man mår illa..
 
Märkligt , när du kör /destillerar vanlig alkohol från till socker /jäst och vatten så blir det absolut ingen formalin ,min far lärde mig allt om detta . Han undervisade i bla kemi på högskolenivå , Mycket intressant kan jag säga , jag var ju dessutom ganska händig med en tigsvets och hade kompisar på en rostfri-firma , Fina maskiner byggde jag med termostat uppe i toppen på kolonen och elpatroner i flera steg i mäskburken , detta var då inte olagligt att äga dessa , bara bruka , ett förbud mot innehav kom senare . Mycket svetsande under åren blev det haha , inte så mycket drickande däremot , bättre att "ge"bort spriten :rolleyes: nog den bästa spriten jag druckit , riktigt bra hemkört blir du heller inte sjuk av , påstås att det blandas kemikalier i köpsprit , detta för att undvika alkoholförgiftning , du skall spy upp det innan kroppen få för mycket helt enkelt , vet inte om det är en skröna . Porsbrännvin mm. Oj vad mycket gott som kunde blandas av denna produkt ;)

Jag ska ta en koll med honom nästa gång vi hörs.
Vet inte om det skiljer något om du jäser vid högre temperatur, själv så jäste jag mitt i ca 23° i min tvättstuga när jag höll på.........
 
Angående destillering.
Om man förädlar en färdig produkt så?
Lättast är och bara dra en slang till taket och ner från koket för att prova de första dropparna slänger man.
 
Du ska nog vara lite försiktig med detta, jag är ganska säker på att Lao Kao innehåller ganska höga halter av Formalin.
Det har jag mycket svårt att tro, formalin (formaldehyd) är ett vävnadsfixerande garvämne med stark och obehaglig lukt, också i mycket små mängder. Jag använde ett tag 0,5% i garvlagen, men tvingades sluta för att jag inte stod ut med lukten på skinnen. Jag hade ju skinnen direkt under näsan när jag satt och tunn-skar dom och det var outhärdligt. Formalin i matvaror har jag aldrig hört talas om och tror inte på. Det låter som en skröna och varför man skulle tillsätta det i sprit som ju i sig är ett konserveringsmedel är obegripligt. Men vad än bismaken i lao kao är, så formaldehyd är det inte. Formalin är f.ö. starkt giftigt, så att det skulle tillsättas som konserveringsmedel tror jag först när jag blir överbevisad.
 
Rätt intressant att läsa inlägg här. Slås ofta av förvåning hur lätt skrönor blir alternativ sanning som är nästan omöjlig att döda.
Fisk giftigt sägs det, men inte förbjudet att sälja i Europa inkl. Sverige. Låt mig tvivla åtminstone lite.
Läs lite om t ex om strömming från Östersjön.
Läste från forskning o framsteg följande:
"På senare tid har dock många studier givit stöd för den s k hygienhypotesen. Enligt den lever vi i en alltför hygienisk miljö. Att allergierna ökar beror på att immunsystemet hos västerländska barn får för litet stimulans av bakterier, virus och delar av mikrober".
Den som är intresserad kan googla på allergi.
Lite skit är alltså inte så farligt låter det som. Angående andra farliga ämnen som förekommer, antar att förhållandet är lite liknande, annars skulle ju alla vara döda i Thailand för länge sedan. Studier visar att i verkligheten är de friskare än många andra.
Det som oroarmig mest ör västmatens inträde i kosten här och det syns i gatubilden med en enorm viktökning som resultat av MC KFC Cola mm mm.
Läs nu inte mitt i lägg som jag skulle uppmuntra till något, bara en iaktagelse. :cool:
 
Det har jag mycket svårt att tro, formalin (formaldehyd) är ett vävnadsfixerande garvämne med stark och obehaglig lukt, också i mycket små mängder. Jag använde ett tag 0,5% i garvlagen, men tvingades sluta för att jag inte stod ut med lukten på skinnen. Jag hade ju skinnen direkt under näsan när jag satt och tunn-skar dom och det var outhärdligt. Formalin i matvaror har jag aldrig hört talas om och tror inte på. Det låter som en skröna och varför man skulle tillsätta det i sprit som ju i sig är ett konserveringsmedel är obegripligt. Men vad än bismaken i lao kao är, så formaldehyd är det inte. Formalin är f.ö. starkt giftigt, så att det skulle tillsättas som konserveringsmedel tror jag först när jag blir överbevisad.

Hej

Här är lite fakta i ämnet ifrån den ansvariga ministern för Hälovårds ministeriet, dom ämnen som hittas på grönsaker och annat som säljs på marknader vid provtagning är “borax, sodium hydrosulfite, pesticides, salicylic acid, formalin och salbutamol”.
Den a text är tagen ur en artikel i Bangkok Post 2014 och kan läsas i sin helhet i länken nedan, den är både skrämmande och viktig att ta del av.

Food vendors criticised over formalin use
Chemical risks health of those in contact
24 Feb 2014

Fresh food vendors are facing criticism from the Ministry of Public Health for using formalin to keep their merchandise fresh.
Dr Narong: Testing produce at markets The ministry says the practice poses serious harm to both consumers and vendors due to severe side effects associated with the chemical.
Narong Sahametapat, permanent secretary for public health, said ministry officials found the use of the corpse-preserving substance at five fresh and weekly markets in Nakhon Sawan late last month.
The tests focus on six hazardous substances known for use on fresh food, namely borax, sodium hydrosulfite, pesticides, salicylic acid, formalin and salbutamol.

Food vendors criticised over formalin use

Mvh isan lover
 
Rätt intressant att läsa inlägg här. Slås ofta av förvåning hur lätt skrönor blir alternativ sanning som är nästan omöjlig att döda.
Fisk giftigt sägs det, men inte förbjudet att sälja i Europa inkl. Sverige. Låt mig tvivla åtminstone lite.
Läs lite om t ex om strömming från Östersjön.
Läste från forskning o framsteg följande:
"På senare tid har dock många studier givit stöd för den s k hygienhypotesen. Enligt den lever vi i en alltför hygienisk miljö. Att allergierna ökar beror på att immunsystemet hos västerländska barn får för litet stimulans av bakterier, virus och delar av mikrober".
Den som är intresserad kan googla på allergi.
Lite skit är alltså inte så farligt låter det som. Angående andra farliga ämnen som förekommer, antar att förhållandet är lite liknande, annars skulle ju alla vara döda i Thailand för länge sedan. Studier visar att i verkligheten är de friskare än många andra.
Det som oroarmig mest ör västmatens inträde i kosten här och det syns i gatubilden med en enorm viktökning som resultat av MC KFC Cola mm mm.
Läs nu inte mitt i lägg som jag skulle uppmuntra till något, bara en iaktagelse. :cool:

Ja, men det handlar om bakterier och renlighet.
Lite skit är alltid bra att få i sig för att bygga upp immunförsvaret. Det blir lite som vaccin.

Men det är inte så att rena gifter ska ätas.
Bakterier är ok, men att utsätta sig för gifter som även kan ge genetiska skador är något man bör hålla sig långt borta från.

Hygien och gifter är långt ifrån samma ämne.
Du ger väl inte dina barn små sippar av benzen, diverse dioxiner, några lätta injektioner av kvicksilver eller cyanid?
 
Ja, men det handlar om bakterier och renlighet.
Lite skit är alltid bra att få i sig för att bygga upp immunförsvaret. Det blir lite som vaccin.

Men det är inte så att rena gifter ska ätas.
Bakterier är ok, men att utsätta sig för gifter som även kan ge genetiska skador är något man bör hålla sig långt borta från.

Hygien och gifter är långt ifrån samma ämne.
Du ger väl inte dina barn små sippar av benzen, diverse dioxiner, några lätta injektioner av kvicksilver eller cyanid?
Nja det är nog från samma bok men du måste bara bläddra fram lite.
Det har varnats om arsenik i riset som orsakar cancer även av livsmedelsverket i Sverige.
Det lustiga är att länder som har lägst canserförekomst är just risätarländer. På listan toppar Danmark med tio västerländska kök därefter med högst förekomst av cancer. Första rislandet kommer på 24 de plats.
Det där om rå fisk har ju avhandlats här redan så ta i te upp det igen. :confused:
Förresten kan du precicera vilken gränsnivå är ok med tanke på ämnen du radar upp?
Dessutom förekommer dom i naturen även om du odlar egologiskt.
Jag hävdar att hygien och gifter går hand i hand.
Ju mer kemikalier du använder i din iver att hålla god hygien, desto mer får du i dig rester av dessa ämnen.
Det innefattar allt från tvättmedel, även klädtvätt, softener, deodoranter, smink mm mm till hantering av mat och rengöring av tallrikar oftast där också en medel som får dom att glänsa ger rester garanterat.
Det finns oändlig mängd kemikalier nästan alla har i sitt städskåp, eller var dom nu är kanske i badrum. Likaså inom livsmedelsindustrin, jordbruk med mera.
Nu har jag inga barn hemma längre men ditt sätt att beskriva att ge giftdoser till sina barn är mera förekommand i t ex Sverige än Thailand. :p
Många försöker ge sken av att Thai fattar inte detta men skulle säga att Svensken är minst lika omedveten om vad han håller på med angående gifter och hygien som i alla gånger går hand i hand. :eek:





.
 
 

Liknande trådar

G
Svar
4
Visningar
2 K
Gazton
G
W
Svar
5
Visningar
3 K
whitepointer67
W
B
Svar
23
Visningar
5 K
zetterberg_88
Z
 
Tillbaka
Topp