Chilli - Odla som hobby

 
Roligt med fler Chilinördar.

Kan jag bara styra upp allt som rasat sista tiden när det gäller jobbsituationen nu och få hit flickvännen till sverige så efter det kan det nog bli att jag börjar kolla lite efter nåt lämpligt hus åt oss med möjlighet för ett stort växthus i framtiden så intresset får släppas loss helt.
 
Intressant med jord, rena lyxen att kunna köpa färdiga sorter som man gör i Sverige.

Här får man försöka fixa något eget av den svarta leran som finns här.
Jag blandar den med risskal och sand, det har gjort stor skillnad mot innan.
Sämst är allt ogräs som finns i jorden, det formligen exploderar efter någon dag.
Vanligt är att man plockar hästspillning och lägger i rabatten.
När vi bodde i Dumaguete fanns det flera större butiker som sålde allt för plantor och trädgård.
Här har jag inte sett något annat än krukor i plast och 50kg konstgödsel för ris.
 
Nej vi vill verkligen inte att nåns inlägg ska försvinna i denna tråden.

Jag hoppas mitt långa inlägg kan ge nån annan intresset att prova och det är inte ett dyrt intresse i sig.
Dom som är lyckliga och bor i Thailand har alla förutsättningar när det gäller klimat som vi här saknar i sverige.

Som jag sagt tidigare, Det som gjort störst skillnad för mig är belysningen.

Man behöver inte köpa Lightwave som mig.
Köp en 299 kr armatur på biltema och kvalitetslysrör och dyrare behöver det inte vara.
Men att extra belysning GÖR skillnad tvekar jag inte en sekund på.
Innan blev plantorna långa och rangliga pga att dom växte på höjden för att nå solljuset och nu frågar alla varför mina är så gröna och kraftiga jämfört med deras.
 
Idag kom frugan hem med en chilibuske. Hennes kompis har köpt den till mig. Det var väl gulligt tycker jag.

Jag har ju inte direkt gröna fingrar och undrar vad jag skall göra med den. Kan den stå utomhus på varma soliga dagar eller endast inne? Hur vattnar man osv.

Roligt sammanträffande med tanke på aktiviteten i denna tråden senaste dagarna.

B20D405F-1614-49A5-9ADC-BD1131C1BE4F.jpeg
 
Idag kom frugan hem med en chilibuske. Hennes kompis har köpt den till mig. Det var väl gulligt tycker jag.

Jag har ju inte direkt gröna fingrar och undrar vad jag skall göra med den. Kan den stå utomhus på varma soliga dagar eller endast inne? Hur vattnar man osv.

Roligt sammanträffande med tanke på aktiviteten i denna tråden senaste dagarna.

B20D405F-1614-49A5-9ADC-BD1131C1BE4F.jpeg

Fin chilibuske. Gullig kompis din fru har.

Om.du inte vet sorten och bor i sverige så ja du kan ha den ute,har du den ute i den värme vi haft här i Flen så vatten varannan dag.
Chili mår bra av att torka ut mellan bevattningarna.

Du kan även gå efter att när plantan ser ledsen ut, dvs börjar hänga i bladen så är det dags att vattna.
Jag gör oftast så.
Chili föredrar bevattning underifrån så ställ den på ett fat eller nåt och vattna på fatet.
 
Hmmm, Pinatubo. Det tyder på en viss styrka i alla fall. Man minns ju vad som hände 1991. Men den ser ju nästan ut som thai chilli.
Ja, men vad är Thai Chili?
All chili härstammar väl från Mexiko och däromkring?
Det är väl spanjorerna som fört den till övriga världen.
Skulle tro att chili kom ganska sent till Thailand.
Men redan på 1500 talet tog spanjorerna den till Filippinerna.
Då kom även bananer, många olika frukter, örter samt hästar och kristendomen.
Det man tycker är typiskt asiatiska frukter är som regel alla från Mellan- och Sydamerika.
Spanjorer, portugisiska och engelska kolonisatörer förde med sig mycket till Asien.
Däribland Papayan.
 
Ja, men vad är Thai Chili?
All chili härstammar väl från Mexiko och däromkring?
Det är väl spanjorerna som fört den till övriga världen.
Skulle tro att chili kom ganska sent till Thailand.
Men redan på 1500 talet tog spanjorerna den till Filippinerna.
Då kom även bananer, många olika frukter, örter samt hästar och kristendomen.
Det man tycker är typiskt asiatiska frukter är som regel alla från Mellan- och Sydamerika.
Spanjorer, portugisiska och engelska kolonisatörer förde med sig mycket till Asien.
Däribland Papayan.
Åja, du vet nog vilken chilli jag menar. Att chilli härstammar från Mexico för länge sedan är jag medveten om. Carolina Reaper kan knappast kallas mexikansk heller, det är en gubbe i USA som har förädlat fram den, tror han heter "Smokin´n" Ed Currie eller något sådant.
 
Åja, du vet nog vilken chilli jag menar. Att chilli härstammar från Mexico för länge sedan är jag medveten om. Carolina Reaper kan knappast kallas mexikansk heller, det är en gubbe i USA som har förädlat fram den, tror han heter "Smokin´n" Ed Currie eller något sådant.
Tycker jag stötte på väldigt många olika chili i Thailand.
Från väldigt små sorter till fingerstora sorter med olika smak och styrka.
Många påstod att det skilde mycket mellan södra, mellersta och norra Thailand.
Exet i Kanchanaburi gillade inte den som odlades i Korat och hade med sig egen hemifrån.
 
 

Liknande trådar

F
Svar
105
Visningar
9 K
Anonym
A
 
Tillbaka
Topp