A
Anonym
Gäst
Såg för några år sedan att bryggerierna arbetar mycket med att sänka b-vitaminhalten i ölet.
Tydligen är det b-vitaminet som gör att ölet är känsligt för ljus.
Om de har lyckats innebär det att ölet har minskat på en sina positiva sidor
Den här tråden om arsenik i ris har ju spårat ur för länge sedan. Så jag spårar vidare.
Gick en ölbryggnings kurs för ca ett år sedan. Killen som höll kursen var minst sagt en öl nörd. Riktigt kunnig och rolig att lyssna på. Han tog upp detta med ölets hållbarhet. Skall man förvara öl i ett transparent kärl så måste glaset, som det oftast är, ha en brun färg annars förstörs ölet av ljuset. Många räckte upp handen och nämnde öl som Heineken m.fl som använder grönt eller ofärgat glas. Ja det fungerar men endast med tillsatser var svaret. Han påstod att han kunde känna skillnad på smaken redan efter 20 minuter på ett öl som stått i ljus och syre typ på en uteservering. 20 minuter! Så länge räcker aldrig mina öl
Öl-burk var enligt honom den perfekta förvaringen. Absolut mörkt och nästan ingen luft. Han drack däremot aldrig öl direkt från en burk.
Vi fick också lära oss att humlet i ölen fungerar som konservator. Inga farliga bakterier överlever enligt honom. Så vill man slippa magsjuka på semestern drick öl i stället för vatten ( OBS! Det sista var ett skämt).