Hälsa och cancer i Thailand

 
Så sant bra hundhälsa är bra för husse och andra med.
Läste gårdagens Express, artikel på delen Hälsoliv angående diabetes. Doc Mosley han som startade s k fem två dieten har kommit med nya ideer, eller delvis gamla medelhavsdiet men bara 800 kalorier per dag. Fungerar tydligen, lägre inputt än uttag i princip. Skadar inte att testa antar jag.
Det som skrämmer lite är det som kom fram angående diabetes. Klippte ett stycke av artikeln som följer här;

"Typ 2 diabetes är den snabbast växande sjukdomen i Sverige, 6,8 procent av befolkningen är drabbad. Enligt officiella siffror har dessutom 17 procent förstadier till diabetes. Men både jag, och svenska diabetesprofessorn Kerstin Brismar, tror att det är en grov underskattning. Sannolikt har 30 procent av befolkningen förstadier till diabetes.

– Åtminstone en av fyra svenskar är på väg att få diabetes utan att veta om det. Diabetes märks inte förrän följdsjukdomarna kommer, som begynnande blindhet och skadade nerver. Ni har ett stort problem här i Sverige, diabetes ökar och det är dyrt för samhället. Typ två diabetes förkortar din livslängd med i genomsnitt tio år."
Det sista sades av Mosley själv, han har ju själv drabbats för fem år sedan av typ 2 diabetes men lyckats hålla nårmala sockernivåer med sin 5,2 diet.
Värt och kämpa för sin hälsa, mångsidig kost och träning där är svaret.

Skriver inte detta i någon jämförelsesyfte utan tyckte att detta gäller även för oss här i Thailand. Länk till artikeln nedan.

http://www.expressen.se/halsoliv/bantningsikonens-nya-metod-efter-52-dieten/

Håller med i det mesta men det här kalori snacket blir jag trött på. Kroppen är lite mer komplex än att säga gå si och så långt så förbränner du ex antal kalorier.

Att motverka diabetes av typ 2 är hur lätt som helst bara folk kan acceptera det faktum att sockret är boven. Jag menar då socker i all form. Kroppen skiter i om sockret kommer från jordgubbssylt eller fullkornspasta. SOCKRET MÅSTE BORT UR BLODET ANNARS TAR KROPPEN SKADA!!!
När kroppen ständigt bombas av modern sockerrik mat så blir den snart okänslig mot insulin och typ 2 diabetes är ett faktum. Man behöver inte vara fet för att få diabetes. Jag kan ge en förklaring till det också men nu orkar jag inte skriva mer i mobilen. :)
 
Då kan vi ha olika erfarenheter;) Inga regler utan undantag naturligtvis men att döma ut alla läkare i Thailand till fjantar var kanske lite att ta i
Om man står och säger att man är läkare när man får frågan ,så är man en fjant om man inte ens vet att det finns kontraindikationer på viss antibiotica , blev smittad av Clamydia P (Twar) alt Mykoplasma P i augusti här nere , besökte en clinik som ordinerade Azitromycin ihop med Abbotticin , direkt olämplig kombination som i de doser han avsåg att jag skulle ta kan ge allvarliga följder .. Cliniker kan nog vara tveksamma anser jag , Bangkok Hospital förmodligen bättre än de flesta Svenska sjukhus , dit skall jag om jag blir sjuk härnere ..
 
Aha , en sockerpolis !! Mycket riktigt att man inte behöver vara fet för att få diabetes , men att sockret ensamt skulle vara boven är nog en sanning med modifikation , det handlar om betydligt mer komplicerade saker , Motion har en stor inverkan , folk som regelbundet motionerar drabbas inte alls i samma utsträckning av diabetes .. Det handlar bla. om insulinöarnas egenproduktion av insulin , orkar inte gå in på detta men har ganska goda kunskaper i detta ämne , det har med ålder samt ärftlighet och leverne att göra , Min förra hustru är nu en av de kunnigaste på Diabeteskliniken Karolinska , hon specialiserade sig på detta , det hon läste under tre år på universitetet blev jag delgiven genom förhör innan tentamen , lite av detta fastnade i min trötta skalle .. Detta var sent 90 tal och visst har forskningen gått framåt men att påstå att sockret ensam skulle vara boven är nog lite för enkelt :):):)
 
Man får inte diabetes av stillasittande, man får det av det man stoppar i sig. Socker och snabba kolhydrater är den stora boven och Thai har socker i allt numera.

Det är läkemedels- och snabbmatsindustrin som driver tesen att man blir sjuk av att röra för lite på sig för att därigenom lägga skulden på patienterna själva. Naturligtvis måste man röra på sig men det tar en hel dag att bli av med energin från en Big Mac & Co!

En annan bov är att skylla på fettet, folk slutar att äta fett som man blir mätt av och där överskottet passerar rakt igenom kroppen. Man blir istället sugen på sött och snabba kolhydrater som lagras i kroppen och skapar diabetes. Allt för att sälja piller och hamburgare.
Många läkare här märker jag :)
 
Om man står och säger att man är läkare när man får frågan ,så är man en fjant om man inte ens vet att det finns kontraindikationer på viss antibiotica , blev smittad av Clamydia P (Twar) alt Mykoplasma P i augusti här nere , besökte en clinik som ordinerade Azitromycin ihop med Abbotticin , direkt olämplig kombination som i de doser han avsåg att jag skulle ta kan ge allvarliga följder .. Cliniker kan nog vara tveksamma anser jag , Bangkok Hospital förmodligen bättre än de flesta Svenska sjukhus , dit skall jag om jag blir sjuk härnere ..

Bara så vi inte blandar äpplen med päron. Kliniker här nere jämställer jag med vårdcentraler hemma.
Bkk hospital är som ett svenskt sjukhus/lasarett.
Skillnaden är att många läkare på de privata (men även statliga) sjukhusen har en egen klinik här nere.

Servicen på en vårdcentral är en stressad allmänläkare om har typ 5 min med dig.
Går du till en klinik så kan du välja inrikting hos läkaren

Att komma till ett sjukhus kvävs en remiss från vårdcentralen, så om du hade kommit till ett svenskt sjukhus utan remiss så blir du hänvisad till akutmottagningen, och där (ursäkta mitt uttryck) så kommer du inte långt med clamydia kan jag gissa. Förvisso så hade du förmodligen inte fått medicinblandningen (har själv inte kollat upp riskerna, så jag litar på dig) du fick recept för.
Sedan åter igen, vad är rätt eller fel?
Lärde känna (lite flyktigt) en läkare som jobbade på ett amerikansk hangarfartyg. I samma veva åkte en av mina hotellgäster på en konstig åkomma som gjorde honom golvad. Han undersökte honom och skrev på ett papper 5-7 olika läkemedel som skulle införskaffas och hur/när de skulle förtäras. 2 dagar senare var han frisk som en nötkärna, det hade säkert botat din clamydia också :D.

Men vi har restriktioner av läkemedel av en orsak. Men fan vet om inte en "dunderkur" gör susen ibland:)
[Medicin] [EDIT) jäkla tjat om medicin när jag vill skriva [Medicin], kamagra, cialis o allt vad det heter är inte heller så riskfritt ätt äta men trots det så käkar folk det som om det vore lösgodis.

Lite osäker på om jag lyckades att "knyta ihop säcken" på ett bra sätt.
Det jag ville få fram är att kanske vår verklighet om saker och ting inte är den rätta, kanske...

EDIT (igen) Där det står "medicin" så försökte jag skriva potenshöjande medicin som börjar på "vi" o slutar på "agra"
Får man inte skriva det här?
 
Senast redigerad av en moderator:
B
Aha , en sockerpolis !! Mycket riktigt att man inte behöver vara fet för att få diabetes , men att sockret ensamt skulle vara boven är nog en sanning med modifikation , det handlar om betydligt mer komplicerade saker , Motion har en stor inverkan , folk som regelbundet motionerar drabbas inte alls i samma utsträckning av diabetes .. Det handlar bla. om insulinöarnas egenproduktion av insulin , orkar inte gå in på detta men har ganska goda kunskaper i detta ämne , det har med ålder samt ärftlighet och leverne att göra , Min förra hustru är nu en av de kunnigaste på Diabeteskliniken Karolinska , hon specialiserade sig på detta , det hon läste under tre år på universitetet blev jag delgiven genom förhör innan tentamen , lite av detta fastnade i min trötta skalle .. Detta var sent 90 tal och visst har forskningen gått framåt men att påstå att sockret ensam skulle vara boven är nog lite för enkelt :):):)

Phonta jag kanske har läst samma böcker som din förra hustru låter det som.
Pluggade bl a näringslära på slutet av nittiotalet i Lund och tror att det har inte förändrats så mycket sedan dess.
Folk försöker hitta genvägar genom att skylla på ris som alla smala asiater har ätit sedan urminnes tider utan problem. Att dwt finns feta asiater idag är en annan femma men det är inte risets fel.
Eller socker som ensamt skulle vara orsaken. Stillasittande är inget problem säger de, hur i h....skotta kan de få ut all energin de har stoppat i sig?

Sitta bort ett par tusen kalorier tar väl en vecka...visst finns det en basmetabolism men det räcker inte.
Hur jobbigt det är låter så måste man börja röra på sig och det rejält.
Läste att medellivslängden i USA hade gått ner vilket inte förvånar.
LCHF tror några är en frälsning, en metod man använde för diabetiker för artonhundratalet. Eller som var poppis i USA på början av nittiotalet, där dog det ut som det gör i Sverige snart. Går inte in på varför men det kommer att göra det.
Människor försöker alltid att hitta på någon genväg, lättare sätt, men tyvärr finns det inte.
 
Sockerpolis;) ja det ska man ju vara om man är lat:) Kroppen är en super maskin, och lat, den tar den lättaste energin (socker) först och lagrar det som är kostar minst energi att lagra, (fett, typ).
 
Jag känner mig inte som läkare men har pluggat in ämnet eftersom jag hade egna problem här i Thailand för några år sedan. När jag förstod dessa samband gick jag snabbt ner 20 kilo och är idag helt återställd. Även om inte sockret var den direkta orsaken så förvärrade det situationen.

Gemensam faktor i all diabetes är att sockerhalten i blodet inte regleras på det sätt som krävs av kroppen. Bukspottkörteln har till uppgift att producera insulin, ett hormon som tar ner sockerhalten i blodet till en lämplig nivå.

När vi äter mycket socker eller andra snabba kolhydrater stiger sockerhalten dramatiskt och bukspottkörteln får jobba hårt med insulinproduktion för att balansera blodet vilket resulterar i att sockerhalten dippar ner under det normala och vi blir "sugna" igen. Matar vi då på med socker igen är vi tillbaka på ruta ett.

Det kan naturligtvis vara andra sjukliga förändringar på bukspottskörteln men den beskrivna berg och dalbanan är orsaken till den lavin av diabetes vi ser nu. När kroppen inte längre klarar att hålla nere sockernivån i blodet så kommer skadorna på andra delar av kroppen som kan orsaka blindhet och amputationer.

Jag är definitivt ett barn av min tid och har dragits med i sockerhysterin men har haft turen att bukspottkörteln har stått pall, så ett genetiskt inslag finns definitivt, alla drabbas inte. Om man drabbas går det inte att laga bukspottskörteln utan man får mekaniskt lösa doseringen av insulin med sprutor eller pump.

Om inte förr så i det läget bör man definitivt lägga om sin diet och försöka bli av med stora mängder kolhydrater. Var sparsam med alla produkter som är fyllda med socker eller vetemjöl (bröd, pasta, läsk, öl) samt potatis och ris. Ät mycket fett, det är inte skadligt och du blir inte fet av det men du håller dig mätt länge, lättprodukter innehåller ofta mer socker och gör dig bara sugen.

Övervikt och diabetes hänger inte ihop men de har samma orsak, överblivet socker görs om till fett av kroppen och lägger sig runt höfterna för framtida bruk, en gammal överlevnadsteknik. Knappast tillämpligt i vårt samhälle, senare inträffar aldrig.

När det gäller Thailand och läkare så är det väl så att lägstanivån här är katastrofalt låg, förmodligen orsakat av bristande kontroll. Läkare på en normal och hög nivå håller en minst lika god standard som i Sverige. Vi har dock en del riktiga stolpskott även i Sverige.
 
Aha , en sockerpolis !! Mycket riktigt att man inte behöver vara fet för att få diabetes , men att sockret ensamt skulle vara boven är nog en sanning med modifikation , det handlar om betydligt mer komplicerade saker , Motion har en stor inverkan , folk som regelbundet motionerar drabbas inte alls i samma utsträckning av diabetes .. Det handlar bla. om insulinöarnas egenproduktion av insulin , orkar inte gå in på detta men har ganska goda kunskaper i detta ämne , det har med ålder samt ärftlighet och leverne att göra , Min förra hustru är nu en av de kunnigaste på Diabeteskliniken Karolinska , hon specialiserade sig på detta , det hon läste under tre år på universitetet blev jag delgiven genom förhör innan tentamen , lite av detta fastnade i min trötta skalle .. Detta var sent 90 tal och visst har forskningen gått framåt men att påstå att sockret ensam skulle vara boven är nog lite för enkelt :):):)

Beror på vad man klassar som socker. Sockerpolis, var det riktat till mig?

Självklart beror den ökande diabetes trenden på flera faktorer. Tror man annat har man missat en del.

Motion är alltid hälsofrämjande inget snack. Förstår man lite bättre hur kroppen funkar så är det ganska enkelt att räkna ut varför motion motverkar diabetes och det är den kunskapen som behöver spridas och inte bara "motionera mera för det skall man"
 
Vaknar varje morgon utan någon som helst krämpa om jag nu inte har tagit en drink för mycket kanske något fel på mig.
Samma hät , vaknar på morgonen , kan vara lite stel i armen på den sida jag sovit hela natten , det beror på den här djäkla hårda sängen , denna åkomma är borta när jag varit på muggen och klarat av morronpissningen , snart 67 och inga krämpor , trots gym nu varje dag förutom Söndag då det är stängt .. Man får nog vara glad för en sån hälsa så länge den varar
 
När vi då ändå är igång med socker och kolhydrater så är Diabetes inte den enda farsot som de orsakar, de ligger också bakom den andra stora folksjukdomen, hjärt- och kärlsjukdomarna.

Ett flitigt intag av kolhydrater nöter sönder kärlväggarna invändigt och orsakar inflammationer. Då vi inte har några känselkroppar där så får vi inte ont, det enda symptom vi ser är ett förhöjt blodtryck. Ju allvarligare desto högre tryck. Det botar vi idag med blodtrycksmedicin, ungefär som att ta värktabletter när man brutit benet utan att göra något åt orsaken.

Jag säger inte att alla höga blodtryck beror på det men hälften av Sveriges pensionärer går idag på blodtrycksmedicin. Infektionen i sig är inte så farlig men den ger en grogrund till att fettpartiklar från blodet (kolesterol) kan fastna i såren. När det byggts upp tillräckligt mycket fett kommer blodet inte längre fram och vi har en blodpropp. Lossar den kommer den förmodligen att fastna i tunnare blodkärl och blockera blodflödet i hjärtat (infarkt) eller i hjärnan (stroke).

Hög halter av fetter i blodet (kolesterol) är helt ofarligt för en frisk person men i kombination med inflammerade blodkärl är det farligt. Läkemedelsindustrin säljer stettiner (mot högt kolesterol) för 9 miljarder dollar om året. De är ju inte så intresserade av att någon skall bli friskare.

Jag har själv försökt få diagnostiserat mina blodkärl men det går inte vare sig i Thailand eller i Sverige. Det är diagnostik som än så länge ligger på forskningsstadiet men som är erkänd av de flesta seriösa forskare. Dock ej av dem som sponsras av berörda industrier. De symptom jag har kunnat känns förutom förhöjt blodtryck (>140) är en hetta i huden. Dessa symptom avtar och försvinner helt efter en tid utan kolhydrater, även det höga blodtrycket. Idag är jag helt fri från medicin.

En del socker behöver dock kroppen, framförallt hjärnan och jag mår inte bra helt utan kolhydrater. Dock har jag hittat en god balans med under 50 gram per dag. Det är vad två glas apelsinjuice innehåller. Jag glömde att nämna det i mitt tidigare inlägg men frukt är en stor sockerbov i de mängder vi lätt kan köpa idag, ät det med försiktighet.
 
När vi då ändå är igång med socker och kolhydrater så är Diabetes inte den enda farsot som de orsakar, de ligger också bakom den andra stora folksjukdomen, hjärt- och kärlsjukdomarna.

Ett flitigt intag av kolhydrater nöter sönder kärlväggarna invändigt och orsakar inflammationer. Då vi inte har några känselkroppar där så får vi inte ont, det enda symptom vi ser är ett förhöjt blodtryck. Ju allvarligare desto högre tryck. Det botar vi idag med blodtrycksmedicin, ungefär som att ta värktabletter när man brutit benet utan att göra något åt orsaken.

Jag säger inte att alla höga blodtryck beror på det men hälften av Sveriges pensionärer går idag på blodtrycksmedicin. Infektionen i sig är inte så farlig men den ger en grogrund till att fettpartiklar från blodet (kolesterol) kan fastna i såren. När det byggts upp tillräckligt mycket fett kommer blodet inte längre fram och vi har en blodpropp. Lossar den kommer den förmodligen att fastna i tunnare blodkärl och blockera blodflödet i hjärtat (infarkt) eller i hjärnan (stroke).

Hög halter av fetter i blodet (kolesterol) är helt ofarligt för en frisk person men i kombination med inflammerade blodkärl är det farligt. Läkemedelsindustrin säljer stettiner (mot högt kolesterol) för 9 miljarder dollar om året. De är ju inte så intresserade av att någon skall bli friskare.

Jag har själv försökt få diagnostiserat mina blodkärl men det går inte vare sig i Thailand eller i Sverige. Det är diagnostik som än så länge ligger på forskningsstadiet men som är erkänd av de flesta seriösa forskare. Dock ej av dem som sponsras av berörda industrier. De symptom jag har kunnat känns förutom förhöjt blodtryck (>140) är en hetta i huden. Dessa symptom avtar och försvinner helt efter en tid utan kolhydrater, även det höga blodtrycket. Idag är jag helt fri från medicin.

En del socker behöver dock kroppen, framförallt hjärnan och jag mår inte bra helt utan kolhydrater. Dock har jag hittat en god balans med under 50 gram per dag. Det är vad två glas apelsinjuice innehåller. Jag glömde att nämna det i mitt tidigare inlägg men frukt är en stor sockerbov i de mängder vi lätt kan köpa idag, ät det med försiktighet.
Du skriver tryck 140 och över , det är ju inte det trycket som är intressant , det som är intressant är ju trycket mellan puls/hjärtslagen dvs. det lägre trycket , jag har normalt ett tryck på 140-145/70 vilket är ett utmärkt tryck för en 66 åring , en vilopuls på runt 70 är även det att föredra , det lägre trycket visar då på att mina kärl inte är speciellt förkalkade , tänk Er en vattenslang som pumpas av en pump som jobbar med låt säga 70/slag/minuten , om slangen är mjuk så sjunker trycket mellan pumsplagen om den är hård/stel (förkalkad ) så sjunker trycket betydligt mindre mellan pumpslagen .. En ganska vettig jämförelse ...Sen kan man mäta maxpuls , där har man som måttståck att tillex jag skall ha en maxpuls på 220-ålder (66 år) +-25 , jag har en maxpuls idag på 180 ,vilket får anses som hyfsat ....När man blir äldre orkar nämligen hjärtat inte pumpa lika snabbt , sen kan man tala om syresättning av blod vilket påverkas av bla. HB antal röda blodkroppar som i sin tur kan ge en bättre syresättning av muskler .
Höghöjdsträning ger fler röda blodkroppar (högre HB ) och är därför eftersträvansvärt för elitidrottare .....
Finns mycket att lära sig samt mycket att ändra i sin livsföring för att må bättre .. en sak är dock säker , dö kommer vi alla att göra , frågan är att påverka så det sker så sent som möjligt ..
 
När vi då ändå är igång med socker och kolhydrater så är Diabetes inte den enda farsot som de orsakar, de ligger också bakom den andra stora folksjukdomen, hjärt- och kärlsjukdomarna.

Ett flitigt intag av kolhydrater nöter sönder kärlväggarna invändigt och orsakar inflammationer. Då vi inte har några känselkroppar där så får vi inte ont, det enda symptom vi ser är ett förhöjt blodtryck. Ju allvarligare desto högre tryck. Det botar vi idag med blodtrycksmedicin, ungefär som att ta värktabletter när man brutit benet utan att göra något åt orsaken.

Jag säger inte att alla höga blodtryck beror på det men hälften av Sveriges pensionärer går idag på blodtrycksmedicin. Infektionen i sig är inte så farlig men den ger en grogrund till att fettpartiklar från blodet (kolesterol) kan fastna i såren. När det byggts upp tillräckligt mycket fett kommer blodet inte längre fram och vi har en blodpropp. Lossar den kommer den förmodligen att fastna i tunnare blodkärl och blockera blodflödet i hjärtat (infarkt) eller i hjärnan (stroke).

Hög halter av fetter i blodet (kolesterol) är helt ofarligt för en frisk person men i kombination med inflammerade blodkärl är det farligt. Läkemedelsindustrin säljer stettiner (mot högt kolesterol) för 9 miljarder dollar om året. De är ju inte så intresserade av att någon skall bli friskare.

Jag har själv försökt få diagnostiserat mina blodkärl men det går inte vare sig i Thailand eller i Sverige. Det är diagnostik som än så länge ligger på forskningsstadiet men som är erkänd av de flesta seriösa forskare. Dock ej av dem som sponsras av berörda industrier. De symptom jag har kunnat känns förutom förhöjt blodtryck (>140) är en hetta i huden. Dessa symptom avtar och försvinner helt efter en tid utan kolhydrater, även det höga blodtrycket. Idag är jag helt fri från medicin.

En del socker behöver dock kroppen, framförallt hjärnan och jag mår inte bra helt utan kolhydrater. Dock har jag hittat en god balans med under 50 gram per dag. Det är vad två glas apelsinjuice innehåller. Jag glömde att nämna det i mitt tidigare inlägg men frukt är en stor sockerbov i de mängder vi lätt kan köpa idag, ät det med försiktighet.
Du har rätt i allt det du beskriver, precis samma saker har jag lärt mig när jag har varit på föreläsningar av dietister mm samt i viss mån på sjukvårdskurser. Det är ett intressant ämne som jag intresserade mig för pga min tidigare kraftiga övervikt.

Socker är och förblir en hälsofara i större mängder, själv har jag minskat intaget radikalt. Godis, kakor, starksprit och öl är bannlyst däremot slinker ett och annat glas rödvin med låg sockerhalt ner under ledigheten. Och nu smakar sötsaker faktiskt illa. Dock äter jag frukt, one apple a day keeps the doctor away.
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp