Dagens Lunch/Middags tråd (thaimat och farangmat)

 
Stekt älgkött & potatissallad fick det bli ikväll

20250512_191431.webp
 
Lunch blev Larb Moo med blandat (2 sorters) klibbris och gurka.
IMG_20250515_124527.webp

Ikväll skulle vi visste ut och äta.
Ja det är favorit var ett äldre par från E-san i Takua pa som gjorde på anka som var väldigt god.
Brukade bli ett vecko besök men där ålder tog ut sin rätt och några yngre tog vid, vart inte nån succé.
Mai pai rai mentaliteten kan vara hård och rättvis ibland.
Många kallade få utvalda då dett gäller thai resturanger, eller så är man kinkig .
 
Ja det är favorit var ett äldre par från E-san i Takua pa som gjorde på anka som var väldigt god.
Brukade bli ett vecko besök men där ålder tog ut sin rätt och några yngre tog vid, vart inte nån succé.
Mai pai rai mentaliteten kan vara hård och rättvis ibland.
Många kallade få utvalda då dett gäller thai resturanger, eller så är man kinkig.
Jag är inte så kinkig, men har hänt att frugan, på sk thairestaurang i SE, bara luktat på maten, rest sig och gått.
 
Jag är inte så kinkig, men har hänt att frugan, på sk thairestaurang i SE, bara luktat på maten, rest sig och gått.
Tycker inte Titus är kinkig.
"Många kallade få utvalda då det gäller thai resturanger, eller så är man kinkig."
Förstår till viss del lunchrestaurangerna, där det gäller att ha billig mat som står på uppvärmning. Att man där sparar på pengarna genom att inte använda dyra thailändska grönsaker t.ex. känns oftast ok om de i övrigt vet vad de håller på med.

Jag blir däremot förbannad när man går på thairestaurang en kväll och beställer mat där huvudrätten kostar mer än 300 kr. När man äter känner man att en hel del av de thailändska färskvarorna ersatts av billigare svenska. Man har då lyckats förstöra en thailändsk rätt så att den inte längre är det den borde vara. Det tråkigaste är att detta har hänt oss flera ggr när vi vet att restaurangen ligger nära en thailändsk matvarubutik som får regelbundna leveranser av färskvaror.

I sådana fall är det inte knappast brist som gör att man inte levererar den rätt det borde vara. Vad det är istället kan man spekulera i. Okunnig kock, kanske. Snålhet, genom att använda billigare råvaror får man högre avanser.

Det tråkiga är att ofta går det att använda de thailändska råvarorna utan att öka priset på tallriken så mycket. Skulle man låta bli att använda substitut till de thailändska råvarorna kanske man skulle öka priset på tallriken med 10 eller 15 kr. För mig spelar det ingen ekonomisk roll om tallriken kostar 365 kr, istället för 350 kr bara den smakar som den thailändska motsvarigheten. Ofta när vi har varit ute på thairestaurang så brukar det gå runt 1000 kr / person utan sprit. Sprit kan det vara stora variationer på hur mycket som slinker ner beroende på hur lång tid man spenderar på stället. Skulle priset på maten bli ca100 kr dyrare / person, men man är nöjd måste det väl ses som en winnwinn.

Den winnwinn borde gälla både för dom som äter och blir glada i maten och för restaurangen som får nöjda kunder. Även om restaurangen inte tjänar mer borde det vara en winnwinn med nöjda kunder.

Som det är nu undviker jag och frugan att gå på thailändska restauranger. Både på lunch och kväll. Är jag själv kan jag testa en lunchrestaurang.

Tillbaka till citatet från Titus undrar jag hur många restauranger som har thailändska kockar. Jag vet en del restauranger som tar hit thailändska kockar men det stora flertalet har nog en thaikvinna/man utan kockutbildning som lagar mat. Troligen har de kvällsöppna restaurangerna en högre andel utbildade kockar är lunchrestaurangerna.
 
Tja, ingen regel utan undantag och det finns nog många självlärda och gennom erfarenhet, tradition och intresse blivit duktiga på matlagning.
I Khao lak där jag huserar så är det många lycksökare inom resturang branschen man öppnar restaurang blir "big boss".
Kastar in några i sämsta fall nyanlända burmeser.
En tegelsten till meny som täcker det mesta. Ny bil på avbetalning och en ointressant blick om han/hon orkar ta blicken från telefonen brukar var en bra indikation att detta kan man nog skippa. Hela tjocka släkten och tomma flaskor också en bra indikation.

Sot som jag känner och är utbildad kock jobbat på en hel del av dom större hotellen. Jätte duktig kock driver ett hål iväggen hak. Bra till fantastiskt käk, men saknar driv och är kass med personalen. Så då går det som det ,man över lever ekonomiskt från år till år men spiralen är nedåtgående. Som det mesta av driva eget krävs det en hel del byggstenar för det skall fungera.

Thai blir det sällan i Sverige dels blir det en hel hemma och för det mesta har det varit så där. Så det brukar bli nått europeisk på hemma fronten.

Torsdag idag och ny kock från Kroatien som inte lärt sig laga Norska torsdagsrätten raspeball med pinnekött så det tackar vi gudarna för.
 
Har en liten planering på gång, inför kommande helg, är lite sugen på makaronipudding.
Twisten är 400g chorizo(Nonna eilde)& 400g vanlig nötfärs.
Och inte använda mig av Ideal makaroner, vilket är en standard, pröva "Rigatoni" istället.
Sen följa, givna premisser för att få ett bra resultat .

@JBK.Ltd.
 
Har en liten planering på gång, inför kommande helg, är lite sugen på makaronipudding.
Twisten är 400g chorizo(Nonna eilde)& 400g vanlig nötfärs.
Och inte använda mig av Ideal makaroner, vilket är en standard, pröva "Rigatoni" istället.
Sen följa, givna premisser för att få ett bra resultat .

@JBK.Ltd.

Då så! Allt är i ugnen.

IMG_20250516_200225.webp


Istället för att använda Ideal makaroner, så gick jag lös på "Rigatoni", vem vet det kanske funkar!
Och vanlig köttfärs & Nonna Elides chorizo färs.

Screenshot_20250516-200047~2.webp
Screenshot_20250516-200008~2.webp

Screenshot_20250516-202817~2.webp


Till tillredningen användes också Santa Marias peppar mix och i äggstanningen så åkte en anings vitlökspeppar i äggstanningen, måste ju öka på smaken.
Men annars, inga större ändringar, koka pastan & göra färdigt chorizo & köttfärs i kastrull.
För att sen lägga den i formen där de kommer att ligga i ca. 55 min. eller tills den ser okej ut.

Bon Apetit!
@JBK.Ltd.
 
Senast ändrad:
Då så! Allt är i ugnen.

IMG_20250516_200225.webp


Istället för att använda Ideal makaroner, så gick jag lös på "Rigatoni", vem vet det kanske funkar!
Och vanlig köttfärs & Nonna Elides chorizo färs.

Screenshot_20250516-200047~2.webp
Screenshot_20250516-200008~2.webp

Screenshot_20250516-202817~2.webp


Till tillredningen användes också Santa Marias peppar mix och i äggstanningen så åkte en anings vitlökspeppar i äggstanningen, måste ju öka på smaken.
Men annars, inga större ändringar, koka pastan & göra färdigt chorizo & köttfärs i kastrull.
För att sen lägga den i formen där de kommer att ligga i ca. 55 min. eller tills den ser okej ut.

Bon Apetit!
@JBK.Ltd.

Det slutliga resultatet!!

IMG_20250516_203807.webp


@JBK.Ltd.
 
 

Liknande trådar

M
Svar
309
Visningar
20 K
magnusjansson
M
R
Svar
37
Visningar
4 K
glimten66
G
A
Svar
0
Visningar
2 K
A
 
Tillbaka
Topp