Dagens Lunch/Middags tråd (thaimat och farangmat)

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Det är enkelt och gott, min bror äter inte det hemma om han nu inte lagar till det själv :)
Därför brukar jag laga det när han kommer hit.
(Sambon tycker om det också, bäst att tilägga)
Vi brukar käka det hemma någon gång med ojämna mellanrum. Gott som tusan.

Hemma skulle dom käka kåldolmar idag, frugan skulle skicka iväg dottern till ICA för att handla djupfrysta. Vi åt det som dagens på en lunchrestaurang när jag var hemma senast och det blev tydligen en stor favorit vad gäller svensk husmanskost. Och visst tusan är det gott men skall helst vara hemlagat men det klarar inte frugan (och inte jag heller).
 

Kycklingen

Administratör
Forumpersonal
Vi brukar käka det hemma någon gång med ojämna mellanrum. Gott som tusan.

Hemma skulle dom käka kåldolmar idag, frugan skulle skicka iväg dottern till ICA för att handla djupfrysta. Vi åt det som dagens på en lunchrestaurang när jag var hemma senast och det blev tydligen en stor favorit vad gäller svensk husmanskost. Och visst tusan är det gott men skall helst vara hemlagat men det klarar inte frugan (och inte jag heller).
Jag gillar det också, mannen tycker sisådär, för mycket kål.
Förr gjorde jag egna, men sista 10 åren köper jag djupfrysta också.
 
Jag bjöd min stora syrra hit till Thailand. Hon har haft det väldigt jobbigt, förlorat både sin make och son inom loppet av ett år. Och hon kom med min fabis mat från Ísland. Rökt lamm. (Hangikjöt) Så bara börja att laga maten när allt var färdigt så blev det kallt lamm och potatis i béchamelsås med gröna ärtor och rödkål och tunnbröd ( laufabrauđ) det var så gott,kan bara inte beskriva hur glad jag blev och mätt. Så på tisdag blir det lite överraskning till syrran vi åker till Hong Kong, hon har aldrig varit där.

img_2624.jpg
 
Senast ändrad:
Middag på gång kan rekommendera köp av en sådan här

Visa bilaga 66875
Sous vide är kvalitet!

Men varför ödslar du fina entrecoter på sous vide. Med den låga tempen smälter inte fettet och hela idén med fin marmorering försvinner. Rena köttbitar däremot brukar bli fantastiskt. Rostbiff, rostas, flankstek osv...

Köttbitar man aldrig trodde kunde ätas på detta sätt blir fantastiska. Snabbt på grillen för yta och färg!

Själv har jag skurit upp några fina karrér av Iberico Pata Negra gris till kvällen.

20180421_134841.jpg
 
Sous vide är kvalitet!

Men varför ödslar du fina entrecoter på sous vide. Med den låga tempen smälter inte fettet och hela idén med fin marmorering försvinner. Rena köttbitar däremot brukar bli fantastiskt. Rostbiff, rostas, flankstek osv...

Köttbitar man aldrig trodde kunde ätas på detta sätt blir fantastiska. Snabbt på grillen för yta och färg!

Själv har jag skurit upp några fina karrér av Iberico Pata Negra gris till kvällen.

Visa bilaga 66876
Du har säkert helt rätt men den är ganska nyinförskaffad så försöker testa mig fram. Har gjort oxfile 2 gånger å dom blir helt suveräna med den :thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup:
 
Du har säkert helt rätt men den är ganska nyinförskaffad så försöker testa mig fram. Har gjort oxfile 2 gånger å dom blir helt suveräna med den :thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup:
Ja! Oxfilé... mmm... bättre blir det inte.
Jag gjorde samma misstag. Körde entrecote... sedan tänkte jag till.

Marmoreringen som gör det så gott på grillen funkar inte i sous vide. Temperaturen är för låg så fettet smälter inte. Det jag istället lärde mig var att ta rena köttbitar. Köra dem länge. Resultatet blev fantastiskt.

Köttbitar som man normalt sett gör grytbitar, långkok eller kalops på blev som finaste filén.

Tålamod behövs. Det tar tid. Planering krävs. Men som med allt annat. Resultat tar tid!

Lycka till med middagen!
 
Tillagningsmetod som heter Sous vide. Vattenbad med låg temperatur under lång tid. Köttet packas i vaccumpåse tillsammans med önskad kryddning.

Den låga temperaturen gör att köttet får perfekt tillagning hela vägen igenom.

Tänk dig en rostbiff som är mör som oxfilé, medium-rare precis hela biten. Rulla ett varv på grillen för stekyta.

Det är vid sådana ögonblick man funderar på om inte mat är bättre än sex ;)
 
A

anonymous

Gäst
Tillagningsmetod som heter Sous vide. Vattenbad med låg temperatur under lång tid. Köttet packas i vaccumpåse tillsammans med önskad kryddning.

Den låga temperaturen gör att köttet får perfekt tillagning hela vägen igenom.

Tänk dig en rostbiff som är mör som oxfilé, medium-rare precis hela biten. Rulla ett varv på grillen för stekyta.

Det är vid sådana ögonblick man funderar på om inte mat är bättre än sex ;)
Kanske jag skall kolla efter när jag kommer hem och ner o köpa mig några köttbitar och lite vin då ;)
20171007_165935.jpg
 

Liknande trådar

 
Topp