Dagens Lunch/Middags tråd (thaimat och farangmat)

 
Men chilifrukterna är inte bara en krydda, de anses också vara nyttiga. De innehåller A-, B- (framför allt B6) och C-vitamin, kalium, magnesium och järn. Det finns studier som visar att chili kan bidra till ökad fettförbränning, och att kapsaicinet leder till längre liv.
Chili har länge betraktats som en av världens bästa naturmediciner. Den sätter fart på endorfinerna i kroppen, ökar ämnesomsättningen och har höga värden av A- och C-vitamin. Chili är dessutom en stark antioxidant och verkar kärlutvidgande vilket är bra för människor med till exempel kärlkramp
 
Blev en liten kylskåpsrensning ikväll 3 kokta potatisar,en bit bacon,1 halv lök,några skivor salami & ett ägg. Inte några jalapeños denna gången heller :)
Stektes ihop med ett ägg,en enkel bukfylla.

20241201_191026.jpg
 
Hänt i veckan är gott.

Vi hade alltid Pytt i Panna till lunch på fredagarna på ett fartyg jag jobbade på. Kallades "hänt i veckan" och innehöll rester från veckans luncher/middagar så kunde innehålla allt möjligt både vanligt och extra fint.

Kockarna behövde rensa kylarna inför helgen när de flesta i besättningen inte var kvar ombord.
 
I dag bei det spagetti med reker , blekkfisk og lok en fantastisk god smak i maten . Vi har det godt her i Thailand , meg god middag servert hver dag .

P1150497.JPG
 
Hmm?
Min fru, uppvuxen i Chonburi åt aldrig "Stark"mat när hon var ung, när vi träffades för 15 år sen så talade hon om hur hon älskade "het"mat och hade just börjat med att äta Chilli kryddad mat, efter 15 år tillsammans så börjar det visa sig att den där "heta"maten är inte så förbaskat bra, hon får olika bekymmer efter ätit just "HET"mat eller"Spicy".
Enda skillnaden & problematik är att mamma hennes är från Isaan och så också "morbror"(som fortfarande bor kvar, Prang kue), när vi kommer på besök hos morbror så är det definitivt inte någon typ av "HET" mat, visst!
Chilli, finns i maten, men inte mängden, visst smakfullt och gott och alla i familjen kan äta, inklusive mig.
Och en annan sak, som du inte nämner @Einar är att cancer i magsäck har katrastofalt har ökat i Thailand, har inte "siffran" i huvudet, i runda tal en ca. 20-30% ökning, läkare och doktorer tror sig att veta/ana att det kommer ifrån intagande av "Chili".
Jag tror att äta Chilli, ska ske med moderation, 1-2 chilli, helt okej.
Men när vi börjar närma oss 10-20 chilli, i en maträtt! Då har bussen gått...

@Einar, ditt utbrott ang. ät "Chilli" och lev längre!
Är i mina ögon och läst text är i slutändan,(here it comes) BullShit!!

M.v.h.
@JBK.Ltd.

Det är nog annat än chili som skapar cancer
 
Till helgen så blir det lite finsk ärtsoppa(gjord på gröna torkade ärtor), har just lagd dem i skål med vatten för att mjukna.
Återkommer med mer information när vattnet är bytt 1 - 2 ggr.
Till soppan så kommer det tärnas upp ca. 500g av rökt sidfläsk och lite andra tillbehör.

@JBK.Ltd.
 
Till helgen så blir det lite finsk ärtsoppa(gjord på gröna torkade ärtor), har just lagd dem i skål med vatten för att mjukna.
Återkommer med mer information när vattnet är bytt 1 - 2 ggr.
Till soppan så kommer det tärnas upp ca. 500g av rökt sidfläsk och lite andra tillbehör.

@JBK.Ltd.

Så där ja!
Efter ca. 48 tim. blötläggning, så har äntligen mina gröna ärtor åkt i grytan.

IMG_20241207_072608.jpg


IMG_20241207_073140.jpg


500 g ärtor
1 av varje kött & grönsaksbuljong
1 lök
465 g Rökt sidfläsk(grov tärnat)

Nu, ska vi bara få ett uppkok, för att sen dra ner värmen på spisen och ge den 35-45 min. under lock, innan vi lägger i fläsket som har kommit upp till rumstemperatur.
När fläsket är i grytan så blir det ytterligare 35-45 min. sakta kok och smaksättning påbörjas de sista 10 min. av koket.
Sen blir det till att svalna av soppan så smakerna kommer ihop sig och den blir underbart god.
Fammo, hade ett litet knep och för att höja smaken med 1 dl grädde, bara tillräckligt så gröna färgen på soppan inte blev för vit.

Bon Appetit!

@JBK.Ltd.
 
Senast ändrad:
Så där ja!
Efter ca. 48 tim. blötläggning, så har äntligen mina gröna ärtor åkt i grytan.

IMG_20241207_072608.jpg


IMG_20241207_073140.jpg


500 g ärtor
1 av varje kött & grönsaksbuljong
1 lök
465 g Rökt sidfläsk(grov tärnat)

Nu, ska vi bara få ett uppkok, för att sen dra ner värmen på spisen och ge den 35-45 min. under lock, innan vi lägger i fläsket som har kommit upp till rumstemperatur.
När fläsket är i grytan så blir det ytterligare 35-45 min. sakta kok och smaksättning påbörjas de sista 10 min. av koket.
Sen blir det till att svalna av soppan så smakerna kommer ihop sig och den blir underbart god.
Fammo, hade ett litet knep och för att höja smaken med 1 dl grädde, bara tillräckligt så gröna färgen på soppan inte blev för vit.

Bon Appetit!

@JBK.Ltd.

Nu har första biten av smaksättning skett med vitpeppar och 6 st. kryddpeppar korn.
Sältan är på rätt plats än så länge, kan behövas justeras när uppvärmning nr. 2 sker av soppan.
I slutet ska två kryddor väljas, själv tar jag bara torkad timjan, men faffi min älskade att slänga på mejram på soppan.
Ni, andra här på forumet, vilken el. vilka kryddor vill ni ha i eran "Gula"ärtsoppa?

@JBK.Ltd.
 
Nu har första biten av smaksättning skett med vitpeppar och 6 st. kryddpeppar korn.
Sältan är på rätt plats än så länge, kan behövas justeras när uppvärmning nr. 2 sker av soppan.
I slutet ska två kryddor väljas, själv tar jag bara torkad timjan, men faffi min älskade att slänga på mejram på soppan.
Ni, andra här på forumet, vilken el. vilka kryddor vill ni ha i eran "Gula"ärtsoppa?

@JBK.Ltd.

Då så!
Nu, är det bara att stoppa soppan i munnen och njuta.

IMG_20241207_085707.jpg


Den enda "tre enighet" som existerar Ärtor, Fläsk & fin hackad rå rödlök som efter upp slevad på tallriken får en matsked rödlök i soppan, det tillsammans med eget val av senap.
Själv, när man var hemma hos fammo så fanns det alltid "pappas heta senap" på bordet, som i sin tur lyfte ärtsoppan till högre höjder.

Ät väl & gott!

@JBK.Ltd.
 
 

Liknande trådar

M
Svar
309
Visningar
19 K
magnusjansson
M
R
Svar
37
Visningar
4 K
glimten66
G
A
Svar
0
Visningar
2 K
A
 
Tillbaka
Topp