Vad gör ni ThaiSnack:are just nu?

 
Thailand ligger i toppen på antal levercancerfall i världen.
3 dödsfall i timman pga levercancer.

In Thailand, the death rate from liver cancer is as high as 26,704 cases per year. This puts Thailand at 4th in the world with 3 deaths on average every 1 hour; making liver cancer the number one cause of death in the country when compared to other cancers.
Har sedan 2 kamrater dött i just levercancer funderat varför det är så vanligt. Egentligen har jag känt flera som dött i levercancer men då har det varit väntat pga deras alkoholkonsumtion. Dessa 2 har så gått som varit nykterister, jag vet att de smakat vin någon enstaka gång.

Jag har en misstanke att risken för levercancer har med pla ra att göra?
 
Har sedan 2 kamrater dött i just levercancer funderat varför det är så vanligt. Egentligen har jag känt flera som dött i levercancer men då har det varit väntat pga deras alkoholkonsumtion. Dessa 2 har så gått som varit nykterister, jag vet att de smakat vin någon enstaka gång.

Jag har en misstanke att risken för levercancer har med pla ra att göra?
Ja det är pala, hepatit B och C samt alkohol.
Palan har myndigheter och läkare gått ut och varnat i media att man skall hetta upp den innan så parasiten som är orsaken dör.
 
Ja det är pala, hepatit B och C samt alkohol.
Palan har myndigheter och läkare gått ut och varnat i media att man skall hetta upp den innan så parasiten som är orsaken dör.
Tror inte att det är många som följer den uppmaningen. I Sverige vet jag att många thailändskor är medvetna om risken med parasiterna. Nu tror jag inte att de som gör pla ra i Sverige har samma risk för parasiter i den svenska fisken. Men en del av dom hettar ej upp fisken när de är i Thailand heller
 
Slappar efter en första stressig vecka :)
Min stol var ledig.
IMG_8442.webp
 
Tror inte att det är många som följer den uppmaningen. I Sverige vet jag att många thailändskor är medvetna om risken med parasiterna. Nu tror jag inte att de som gör pla ra i Sverige har samma risk för parasiter i den svenska fisken. Men en del av dom hettar ej upp fisken när de är i Thailand heller
Finns farligare saker hos felaktig hantering av fisk, särskilt gravad, rökt och inlagd fisk.

Botulism dödar människor och är ett av de starkaste nervgift som finns.
 
Har sedan 2 kamrater dött i just levercancer funderat varför det är så vanligt. Egentligen har jag känt flera som dött i levercancer men då har det varit väntat pga deras alkoholkonsumtion. Dessa 2 har så gått som varit nykterister, jag vet att de smakat vin någon enstaka gång.

Lång artikel, men läsvärd kring leverhälsa. FIB-4 går få fram om man redan tagit prov för ALAT, ASAT, trombocyter och kombinerar med ålder, men totalt sett är det <1.000 spänn att göra det testet totalt från scratch så gnäller de i primärvården och vägrar kan det vara värt att göra det själv.


”Ett kortfattat budskap kan summeras så här: ju fler komplikationer som är kopplade till fetma och stort midjemått, desto större är risken att levern far illa. Personer med etablerad typ-2 diabetes är särskilt sårbara.

Mer flerordigt kan man säga så här: det metabola syndromet ökar risker för flera sjukdomar, som njursjukdom, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Även leversjukdom kan läggas till listan – fettlever med fibrosutveckling är leverns manifestation av det metabola syndromet.

Det här är inte tillräckligt känt. Varken inom vården eller i allmänheten.

Hannes Hagström har ett konkret råd:

Om man har fetma, typ 2-diabetes eller hög alkoholkonsumtion, då kan man be sin primärvårdsläkare att göra ett FIB-4-test. Det är i enlighet med de riktlinjer vi har för levercirros, säger han.”
 
Finns farligare saker hos felaktig hantering av fisk, särskilt gravad, rökt och inlagd fisk.

Botulism dödar människor och är ett av de starkaste nervgift som finns.
I Sverige finns 9 kända fall som dött av boutilism de senaste 10 åren. Av dom känner jag ingen. Känns som jag känner fler som dött av levercancer i Sverige (förmodligen orsakad av pla ra).
Levercancer dödar också människor, fast långsamt. Naturligtvis ska man inte underskatta något av detta.
 
I Sverige finns 9 kända fall som dött av boutilism de senaste 10 åren. Av dom känner jag ingen. Känns som jag känner fler som dött av levercancer i Sverige (förmodligen orsakad av pla ra).
Levercancer dödar också människor, fast långsamt. Naturligtvis ska man inte underskatta något av detta.
Jag tror kunskapen i Sverige är rätt bra när det gäller att grava, röka fisk, lägga in sill mm.
De som gör det själva vet att följa receptet.
Majoriteten köper dessutom färdiga produkter.

Där är enda risken att man inte använder det inom dess hållbarhet.

Just fiskprodukter har sista förbrukningsdag och inte bäst före.

Det är inte ens tillåtet att sälja efter detta datum, inte ens till halva priset.

Livsmedelsverket är stenhårda om detta.

Hemgjord pla ra på insjöfisk är en riskfaktor utom kontroll.
Fisk från havet är betydligt säkrare vad gäller parasiter och dess ägg.

I Filippinerna gör man en variant av pla ra men aldrig av fisk från insjöar, dammar och vattendrag.
Bara från havet.
Erfarenheter från många generationer tillbaka.

Faktiskt gravar jag och mina bekanta aldrig färsk lax från Östersjön utan fryser in den först i 2-3 dygn.
Det är för parasiter som finns i köttet helt osynligt.
 
Senast ändrad:
Jag tror kunskapen i Sverige är rätt bra när det gäller att grava, röka fisk, lägga in sill mm.
De som gör det själva vet att följa receptet.
Majoriteten köper dessutom färdiga produkter.

Där är enda risken att man inte använder det inom dess hållbarhet.

Just fiskprodukter har sista förbrukningsdag och inte bäst före.

Det är inte ens tillåtet att sälja efter detta datum, inte ens till halva priset.

Livsmedelsverket är stenhårda om detta.

Hemgjord pla ra på insjöfisk är en riskfaktor utom kontroll.
Fisk från havet är betydligt säkrare vad gäller parasiter och dess ägg.

I Filippinerna gör man en variant av pla ra men aldrig av fisk från insjöar, dammar och vattendrag.
Bara från havet.
Erfarenheter från många generationer tillbaka.

Faktiskt gravar jag och mina bekanta aldrig färsk lax från Östersjön utan fryser in den först i 2-3 dygn.
Det är för parasiter som finns i köttet helt osynligt.
Filippinarna verkar vara bättre på att ta åt sig vissa erfarenheter än vad thailändarna verkar vara.
Kanske ska jag bli bättre på att hålla sista förbrukningsdatum på inlagd sill efter det här. Jag är fantastiskt obra på det. Kan gå väldigt lång tid efter att jag öppnat burken eller sista datum gått ut.
Laxen fryser vi också in först.
 
 

Liknande trådar

Svar
5
Visningar
2 K
Anonymius
A
M
Svar
7
Visningar
2 K
Anonym
A
A
Svar
1
Visningar
2 K
Anonym
A
 
Tillbaka
Topp