Hur löser ni problemet med thaimat som luktar illa?

Tulpan

Medlem
Min fru gillar att laga mat som gör att hela lägenheten luktar illa till exempel fisk. Hur löser man det problemet? Ska man förbjuda frun att laga vissa maträtter eller ska man göra slut? Finns det något sätt att lösa det på? Laga mat utomhus funkar inte mitt i vintern.
 

Micke.T

Forumvärd
Forumpersonal
Att förbjuda sin fru, är nog lika med slut;)är nog bara att bita ihop och vädra:)

Jag har väl turen att frugan sällan lagar mat så det luktar illa, men självklart händer det. Vid dom få tillfällen biter jag ihop:eek:

Älskar min fru för mycket för att göra slut pga matlagningen:)
 

Matt82

Forumveteran
Haha tjejen som inte kan laga mat för fem öre fick för sig att steka pizzasallad här hemma. Det fick hela lägenheten att stinka... Jag behöver inte ens gnälla för hennes morsa frågar om hon har tagit livet av mig med matlagningen varje gång hon skickar bild på något hon har lagat 555

Hon är så snäll som faktiskt börjat lära sig att laga mat. Men det blir rätt kul titt som tätt :)
 

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Haha tjejen som inte kan laga mat för fem öre fick för sig att steka pizzasallad här hemma. Det fick hela lägenheten att stinka... Jag behöver inte ens gnälla för hennes morsa frågar om hon har tagit livet av mig med matlagningen varje gång hon skickar bild på något hon har lagat 555

Hon är så snäll som faktiskt börjat lära sig att laga mat. Men det blir rätt kul titt som tätt :)
Ja nog kan det stinka som sjutton ibland men inte särskilt ofta. Och då är köksfläkten naturligtvis igång på högsta fart. Men det hjälper inte alltid när det skall kokas någon soppa med Palaa, då gäller det att bita ihop eller ta en långpromenad när det är som värst. :confused:

För jag säger som @Micke.T jag älskar tiirak alltför mycket för att förbjuda henne att laga till sådant. Men däremot har jag bett henne laga och käka dom värsta stinkbomberna mnär jag är ombord och jobbar. :)
 
A

Anonymius

Gäst
Ja, faktiskt är det ett problem, fläkt hjälper föga ändå. Den typ av matlagning som lagas i många asiatiska länder inklusive Mellanöstern osv är inte våra västerländska hem anpassat för.

Finns ju en anledning till att de ofta just har köken utanför huset i den delen av världen. Många från t ex mellanöstländer använder litervis var gång med frityroljor och liknande och massor av kummin samt koriander och annat som sätter sig överallt och man måst totalsanera en sådan lägenhet när någon flyttar.

Sätt er på en buss i Malmö, stinker spiskummin och andra väldoftande kryddor, just i den kombon med frityrolja och kryddor i kläderna är kanske inte väldoft då.

Även thaimat då innehåller ju en hel del ingredienser som luktar väldigt starkt och då det bränner på, finns ingen fläkt i världen som klarar det.

Ja städa, torka, svabba och tvätta kläder ofta är väl mitt råd:D
 

Matt82

Forumveteran
Jag är nöjd om hennes morsa lärt henne att göra riktigt god papaya sallad nu :) Lärde mig dessutom att det finns Thai papaya sallad och Lao papaya sallad tror jag det var.
 
N

NilsG

Gäst
Ja nog kan det stinka som sjutton ibland men inte särskilt ofta. Och då är köksfläkten naturligtvis igång på högsta fart. Men det hjälper inte alltid när det skall kokas någon soppa med Palaa, då gäller det att bita ihop eller ta en långpromenad när det är som värst. :confused:

För jag säger som @Micke.T jag älskar tiirak alltför mycket för att förbjuda henne att laga till sådant. Men däremot har jag bett henne laga och käka dom värsta stinkbomberna mnär jag är ombord och jobbar. :)
Tur man slipper pla ra kanske för maten hemma luktar aldrig illa, inga problem inte ens där vi bodde utan fläkt.
 

pitch

Medlem
Jag är nöjd om hennes morsa lärt henne att göra riktigt god papaya sallad nu :) Lärde mig dessutom att det finns Thai papaya sallad och Lao papaya sallad tror jag det var.
Jag är den som är kungen på som tam thai där hemma, men om hon är sugen på en variant med alldeles för mycket stinkande fisk så får hon allt laga den själv.

Intressant, och pengabesparande, är att som tam thai med gurka är faktiskt nästan godare än med papaya. Fast den kan bli lite väl blöt om man inte passar sig, det är ju trots allt gurka, så det är bäst att låta gurkan rinna av så gott det går efter att man strimlar den. Man ska förstås inte tam tam:a gurkan i morteln heller, bara stoppa i den och blanda efter att allt annat är klart.
 

magunnar

Forumveteran
Jag är den som är kungen på som tam thai där hemma, men om hon är sugen på en variant med alldeles för mycket stinkande fisk så får hon allt laga den själv.

Intressant, och pengabesparande, är att som tam thai med gurka är faktiskt nästan godare än med papaya. Fast den kan bli lite väl blöt om man inte passar sig, det är ju trots allt gurka, så det är bäst att låta gurkan rinna av så gott det går efter att man strimlar den. Man ska förstås inte tam tam:a gurkan i morteln heller, bara stoppa i den och blanda efter att allt annat är klart.
Jag gör som du, som tam med gurka till mig men Thai gurka är mycket fastare så jag har inte så mycket problem med vattnet och jag äter den så fort att det hinner inte bli så väldig blött. Men gött är det.
 

Isan Lover

Forumveteran
Ja, faktiskt är det ett problem, fläkt hjälper föga ändå. Den typ av matlagning som lagas i många asiatiska länder inklusive Mellanöstern osv är inte våra västerländska hem anpassat för.

Finns ju en anledning till att de ofta just har köken utanför huset i den delen av världen. Många från t ex mellanöstländer använder litervis var gång med frityroljor och liknande och massor av kummin samt koriander och annat som sätter sig överallt och man måst totalsanera en sådan lägenhet när någon flyttar.

Sätt er på en buss i Malmö, stinker spiskummin och andra väldoftande kryddor, just i den kombon med frityrolja och kryddor i kläderna är kanske inte väldoft då.

Även thaimat då innehåller ju en hel del ingredienser som luktar väldigt starkt och då det bränner på, finns ingen fläkt i världen som klarar det.

Ja städa, torka, svabba och tvätta kläder ofta är väl mitt råd:D
Hej

Håller med, i t.ex ett hyreshus kan det bli stora problem även med fläkt eftersom lukten då kan spridas i ventilationssystemet, går köksfläktens utlopp rakt ut på väggen kan andra som har öppet fönster få in lukten och klaga o.s.v.

Känner till många exempel på att folk i hyreshus klagar när Thailändskor lagar mat, tror t.o.m att man riskerar att bli vräkt om man inte lyssnar på klagomålen och tar dom på allvar.

Som tur är bor vi på landet.

Mvh isan lover
 

Berralund

Forumvärd
Forumpersonal
Hej

Håller med, i t.ex ett hyreshus kan det bli stora problem även med fläkt eftersom lukten då kan spridas i ventilationssystemet, går köksfläktens utlopp rakt ut på väggen kan andra som har öppet fönster få in lukten och klaga o.s.v.

Känner till många exempel på att folk i hyreshus klagar när Thailändskor lagar mat, tror t.o.m att man riskerar att bli vräkt om man inte lyssnar på klagomålen och tar dom på allvar.

Som tur är bor vi på landet.

Mvh isan lover
Ja viss lukt kan nog bli besvärande för känsliga grannar. Men då skall man å andra sidan inte behöva stå ut med deras stinkande cigaretter som vi fick göra tidigare.

Nu bor vi i egen villa så där riskerar vi inga potentiella klagomål och slipper samtidigt stinkande rökverk.
 
A

Anonymius

Gäst
Jag är den som är kungen på som tam thai där hemma, men om hon är sugen på en variant med alldeles för mycket stinkande fisk så får hon allt laga den själv.

Intressant, och pengabesparande, är att som tam thai med gurka är faktiskt nästan godare än med papaya. Fast den kan bli lite väl blöt om man inte passar sig, det är ju trots allt gurka, så det är bäst att låta gurkan rinna av så gott det går efter att man strimlar den. Man ska förstås inte tam tam:a gurkan i morteln heller, bara stoppa i den och blanda efter att allt annat är klart.
Vet jag inte om du bor i Thailand eller här. Kålrabbi, många thai som använder det istället för papaya, blir nästan bättre en papaya. Vad gäller gurkan, ta en tesked och skrapa ur kärnhuset på gurkan, så får du bort det mesta av vattnet. Salta lätt den strimlade gurkan och lägg den i ett durkslag så drar saltet ut vattnet!

Gurka och morot är en kanonkombo med dill i också, har min fru gjort, kanongott!
 

saoe

Nykomling
Ha,ha - känner igen problemet, det kan lukta flera dagar i lägenheten. Vi har löst det på så vis att frun lagar till det som luktar illa t.ex. bambu, viss fisk m.m. på terrassen där vi har en grill med extra kokplatta. Fungerar fint och alla är nöjda.
Detta löste sig genom att vi åkte iväg när det luktade illa i lägenheten - när vi sen kom tillbaka slog lukten emot oss och fr.o.m. den dan lagar hon till "luktmat" ute på terrassen.
 

Tulpan

Medlem
Ha,ha - känner igen problemet, det kan lukta flera dagar i lägenheten. Vi har löst det på så vis att frun lagar till det som luktar illa t.ex. bambu, viss fisk m.m. på terrassen där vi har en grill med extra kokplatta. Fungerar fint och alla är nöjda.
Detta löste sig genom att vi åkte iväg när det luktade illa i lägenheten - när vi sen kom tillbaka slog lukten emot oss och fr.o.m. den dan lagar hon till "luktmat" ute på terrassen.
Tack för medhåll, vissa i tråden verkar låtsas om att problemet inte ens finns.
 
 
Topp