Thailand allt dyrare för expats.

 
Vi fick en sådan i julklapp... Kommer alltid på det när vi är hungriga och inte vill vänta 4-8 timmar...

Men fruktansvärt gott när den väl används. Jag gjorde en gryta med strimlat fläsk, grönsaker och chili för några dagar sedan. Den var populär :)
Finns nått som är ännu bättre än crockpott, nämligen sous vide, men då är vi inne på @Samet kulinariska domäner:);)
Han går inte att snacka bort när det gäller god mat:cool:
 
Finns nått som är ännu bättre än crockpott, nämligen sous vide, men då är vi inne på @Samet kulinariska domäner:);)
Han går inte att snacka bort när det gäller god mat:cool:

Sous Vide är perfekt. Svårt att misslyckas då det enda man behöver göra är att lägga färg på köttet i stekpannan.

Nåja, tillbaka till kött utan fett.
Hästfile och renfilé är bra som fan.
Renfilé ska man dock inte köra i sous vide. Risken är att det blir puré av köttet
 
Finns att köpa mörat kött i större affärer i isaan, det är bya slakten som ställer till. Varit på by bröllop där det bjöds på grillat nöt kött, slaktat nån timme innan. Det var hopplöst segt. Får kokas till så köttet blir flytande.
Vill nog rätta detta lite ,vi ,jag och frugan köper från vad du kallar "Byaslakten" de bästa bitarna , 150 thbt för ett halvt kilo oxfile som inte alls är segt utan alldeles utmärkt, använder vi sedan som vanlig Svensk oxfile, alternativt att vi maler samt mixar med gris samt gör köttbullar med potatismos vilket är en av mina favoriter ,,
 
Vill nog rätta detta lite ,vi ,jag och frugan köper från vad du kallar "Byaslakten" de bästa bitarna , 150 thbt för ett halvt kilo oxfile som inte alls är segt utan alldeles utmärkt, använder vi sedan som vanlig Svensk oxfile, alternativt att vi maler samt mixar med gris samt gör köttbullar med potatismos vilket är en av mina favoriter ,,

Hej

Håller med om nötköttet som man kan köpa direkt vid slakt ute i byarna, tycker att det fungerar bra om man väljer rätt bitar, oxfilé samt entrecote brukar vara möra, även tungan går bra att laga till direkt, sen kan man ju skära köttet i tunnare skivor för att göra det mindre segt, andra segare bitar av djuret kan man ju som du säger göra köttfärs av, alternativt bryna i pannan och sen göra långkok på typ söndagsstek eller kalops, vi brukar även soltorka en del kött.
Sen går det ju att snabbmöra nötkött med ananas, på bara någon timma är det helt mört.

Mvh isan lover
 
Hej

Håller med om nötköttet som man kan köpa direkt vid slakt ute i byarna, tycker att det fungerar bra om man väljer rätt bitar, oxfilé samt entrecote brukar vara möra, även tungan går bra att laga till direkt, sen kan man ju skära köttet i tunnare skivor för att göra det mindre segt, andra segare bitar av djuret kan man ju som du säger göra köttfärs av, alternativt bryna i pannan och sen göra långkok på typ söndagsstek eller kalops, vi brukar även soltorka en del kött.
Sen går det ju att snabbmöra nötkött med ananas, på bara någon timma är det helt mört.

Mvh isan lover
Frugan soltorkar oxfilen skuren i strimlor med mycket salt och vitlök ligger det i solen under nät några dagar , gott som fn till en kall chang
 
Hej

Håller med om nötköttet som man kan köpa direkt vid slakt ute i byarna, tycker att det fungerar bra om man väljer rätt bitar, oxfilé samt entrecote brukar vara möra, även tungan går bra att laga till direkt, sen kan man ju skära köttet i tunnare skivor för att göra det mindre segt, andra segare bitar av djuret kan man ju som du säger göra köttfärs av, alternativt bryna i pannan och sen göra långkok på typ söndagsstek eller kalops, vi brukar även soltorka en del kött.
Sen går det ju att snabbmöra nötkött med ananas, på bara någon timma är det helt mört.

Mvh isan lover
Kop Beef tenderaiser pulver och häll på kottet blir mort på några sekunder
 
Frugan soltorkar oxfilen skuren i strimlor med mycket salt och vitlök ligger det i solen under nät några dagar , gott som fn till en kall chang

Hej

Visst är det, vi gör det samma och både jag, frugan och pojken äter detta ofta och gärna, hon har provat att torka kött i Sverige också men det är svårare, vi har ju inte riktigt den hettan och solen där.

Mvh isan lover
 
Hej

Det kan man ju tycka men soltorkat kött är en delikatess som äts både i Asien, Afrika och USA, det går också att förvara länge efter att det torkats, även Kineserna soltorkar kött men dom hsr något sött på köttet så jag föredrar Isaan modellen med salt och vitlök.

Mvh isan lover

Åh herregud, säger du det? Har du några andra solklara "nyheter" att meddela?
Jodå, soltorkat kött äter jag och tycker det är gott.
Det jag däremot tycker är onödig är att använda "oxfilén" till detta. Jag trodde att det framgick ganska tydligt av min text.
Vad är nästa steg? Göra kaviar av löjrom eller laab av Kobebiff?
 
Åh herregud, säger du det? Har du några andra solklara "nyheter" att meddela?
Jodå, soltorkat kött äter jag och tycker det är gott.
Det jag däremot tycker är onödig är att använda "oxfilén" till detta. Jag trodde att det framgick ganska tydligt av min text.
Vad är nästa steg? Göra kaviar av löjrom eller laab av Kobebiff?

Hej

När man köper byslaktat kött så kostar allt samma, så även om du väljer oxfilén, revben, magsäck eller tungan så betalar du samma priser kilo, detta gör att man kan välja att använda oxfilé och entrecote o.s.v till köttfärs eller vad som helst, det påverkar inte priset, men köttfärs på entrecote eller oxfilé blir väldigt god.

Mvh isan lover
 
Hej

När man köper byslaktat kött så kostar allt samma, så även om du väljer oxfilén, revben, magsäck eller tungan så betalar du samma priser kilo, detta gör att man kan välja att använda oxfilé och entrecote o.s.v till köttfärs eller vad som helst, det påverkar inte priset, men köttfärs på entrecote eller oxfilé blir väldigt god.

Mvh isan lover

Jag kan inte bry mig mindre än jag gör om priset.
Om en Ferrari kostar lika mycket som en Toyota Pick-Up, vilken använder du då i byn?
Det var ingen direkt pengafråga.

Dumt att torka filén då man har slaktat en hel ko. Det finns långt mycket vettigare användning för filén.
Som du säger, köttfärs t.ex.
själv brukar jag köra med delar av entrecoté i nudelsoppa. Låter den dock inte stå och puttra, utan låter den vara lite rosa invändigt.
 
Jag kan inte bry mig mindre än jag gör om priset.
Om en Ferrari kostar lika mycket som en Toyota Pick-Up, vilken använder du då i byn?
Det var ingen direkt pengafråga.

Dumt att torka filén då man har slaktat en hel ko. Det finns långt mycket vettigare användning för filén.
Som du säger, köttfärs t.ex.
själv brukar jag köra med delar av entrecoté i nudelsoppa. Låter den dock inte stå och puttra, utan låter den vara lite rosa invändigt.
:reta:
Har du gått kurs hos @Samet ;)
 

Jag har missat att få kurs hos honom. Däremot har jag ätit en jävla god entrecote i en av hans 47 bostäder.
Det första vi tänkte på var inte direkt att slänga ut köttet på tork, för att uttrycka sig milt.

När jag var en liten parvel så åt jag en hel del torkat renkött. Det var inte filéer som hängde på tork.

Tar man en enkel sak som t.ex fläskfilé.
Om man får för sig att göra Laab Moo eller korv, så är inte fläskfilén det första man ta fram ur kylskåpet.
Fläskfilén är dock utmärkt att varmröka.
 
Jag har missat att få kurs hos honom. Däremot har jag ätit en jävla god entrecote i en av hans 47 bostäder.
Det första vi tänkte på var inte direkt att slänga ut köttet på tork, för att uttrycka sig milt.

När jag var en liten parvel så åt jag en hel del torkat renkött. Det var inte filéer som hängde på tork.

Tar man en enkel sak som t.ex fläskfilé.
Om man får för sig att göra Laab Moo eller korv, så är inte fläskfilén det första man ta fram ur kylskåpet.
Fläskfilén är dock utmärkt att varmröka.
Säger inte emot dig:)
Men måste erkänna att oxfilé har jag gått bet på i byn, får pallra mig in till Korat. Där är inga Isaan priser på oxfilé vill jag lova;)

Men fläskfilén på tesco går alldeles utmärkt, och billigt är det.
 
Säger inte emot dig:)
Men måste erkänna att oxfilé har jag gått bet på i byn, får pallra mig in till Korat. Där är inga Isaan priser på oxfilé vill jag lova;)

Men fläskfilén på tesco går alldeles utmärkt, och billigt är det.

Oxfilén är svår att hitta då IL torkar upp allt.
I Korat lär du hitta om du söker och det lär i alla fall finnas på tesco eller makro.

Får du tag på en oxfilé så hoppas jag att du inte soltorkar den.
 
Jag kan inte bry mig mindre än jag gör om priset.
Om en Ferrari kostar lika mycket som en Toyota Pick-Up, vilken använder du då i byn?
Det var ingen direkt pengafråga.

Dumt att torka filén då man har slaktat en hel ko. Det finns långt mycket vettigare användning för filén.
Som du säger, köttfärs t.ex.
själv brukar jag köra med delar av entrecoté i nudelsoppa. Låter den dock inte stå och puttra, utan låter den vara lite rosa invändigt.

Torkade kött strimlor med salt och vitlök är en Thailändsk delikatess om du inte visste detta , mycket gott när man sen steker upp detta , gärna i riktigt smör , håller sig dessutom länge torkat , vi tar hem till Sverige ,, Gör man det på oxfile så är det fantastiskt mört och gott .. På annat segt "Byslaktat "kött som inte har hängt så är det skitsegt och inget för mina gamla tänder
 
Sous Vide är perfekt. Svårt att misslyckas då det enda man behöver göra är att lägga färg på köttet i stekpannan.

Nåja, tillbaka till kött utan fett.
Hästfile och renfilé är bra som fan.
Renfilé ska man dock inte köra i sous vide. Risken är att det blir puré av köttet

Sous Vide

Bryna köttet i pannan, sedan vacumpacka, kanske man skulle kunna använda sig av vattenkokaren? kanske kan använda samma vacummaskin som frugan har för att vacumpacka ris, ska det verkligen behövas cirkulation på vattnet? kanske en liten axel med propeller från en modellbåt?, vrida påsen med jämna mellanrum?, hålla temperaturen på vattnet, termostat, klappat och klart, bara att prova sig fram, men 4-6 timmar, ungefär som att stå och vänta att tjärknölen i ungnen ska bli färdig, 20 timmar?...:)

Vacum ris.jpg
 
Sous Vide

Bryna köttet i pannan, sedan vacumpacka, kanske man skulle kunna använda sig av vattenkokaren? kanske kan använda samma vacummaskin som frugan har för att vacumpacka ris, ska det verkligen behövas cirkulation på vattnet? kanske en liten axel med propeller från en modellbåt?, vrida påsen med jämna mellanrum?, hålla temperaturen på vattnet, termostat, klappat och klart, bara att prova sig fram, men 4-6 timmar, ungefär som att stå och vänta att tjärknölen i ungnen ska bli färdig, 20 timmar?...:)

Vacum ris.jpg
Varför vacumpacka ris ??
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp