Att ansöka om ett uppehållstillstånd!

 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.

thaikonsult

Medlem
Att söka uppehållstillstånd för make/maka, sambo eller registrerad partner.

EG,s direktiv av den 22 september 2003som även finns i svensk rätt enligt Utlänningslagen av den 30 april 2006, föreskriver en rättighet för make/maka och omyndiga ogifta barn till referenspersonen eller dennes make/maka att få uppehållstillstånd. Sverige har valt att även registrerad partner och ogift partner (sambo) ska likställas med gifta.

Rätt till ett uppehållstillstånd föreligger oavsett om anknytningen utgörs av en nyetablerad anknytning (s.k. snabb anknytning) eller familjeåterförening där förhållandet är etablerat sedan tidigare.

Vid nyetablerad anknytning kommer fortfarande uppskjuten invandringsprövning att tillämpas. Med uppskjuten invandringsprövning avses att tidsbegränsat uppehållstillstånd beviljas under en prövotid, normalt två år. Efter två år beviljas permanent uppehållstillstånd om förhållandet fortfarande består.

Rätten till uppehållstillstånd för make, maka, sambo och registrerad partner kan dock begränsas på så sätt att uppehållstillstånd kan avslås i vissa angivna situationer (5 kap. 17 a och 17 b §§ utlänningslagen).
Uppehållstillstånd kan avslås i följande fall:
- oriktiga eller vilseledande uppgifter använts
- skenäktenskap eller skenförhållande
- sökanden utgör ett hot mot allmän ordning och säkerhet
- parterna avser inte att leva tillsammans (särlevnad)
- månggifte
- tvångsäktenskap
- äktenskap med en person under 18 år

Som framgår av denna uppräkning kan uppehållstillstånd inte längre nekas med anledning av referenspersonens vandel (s.k. särskilda skäl) när paret är gifta, sambo eller har ingått registrerat partnerskap.

Att söka uppehållstillstånd för dig som avser att gifta sig, bli sambo eller registrera partnerskap – nyetablerade anknytningar.

Grunden för tillstånd.
Rätten för uppehållstillstånd gäller inte för sökande som har för avsikt att gifta sig, registrera partnerskap eller bli sambo. För dessa gäller endast en principiell rätt att få tillstånd, dvs. att uppehållstillstånd får ges. Det avgörande för dessa kategorier är liksom tidigare att förhållandet framstår som seriöst.

Bestämmelsen finns i 5 kap. 3 a § första stycket 1 Utlänningslagen (2005:716) där det framgår att uppehållstillstånd får, om inte annat anges i 17 § andra stycket ges till en utlänning som har för avsikt att ingå äktenskap eller inleda ett samboförhållande med en person som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige, om förhållandet framstår som seriöst och inte särskilda skäl talar mot att tillstånd ges.

För sökande som avser att gifta sig, registrera partnerskap eller bli sambo ska således seriositetsprövning alltid göras.

De viktigaste kraven för att förhållandet ska framstå som seriöst och ansökan ska kunna beviljas är:

- att förhållandet har varat en tid
Det går inte att ange någon exakt tidsgräns. Ju kortare tid förhållandet har varat desto större krav ställs på hur mycket paret har träffats under denna tid. I andra fall kan förhållandet behöva vara en längre tid för att bli tillräckligt etablerat.

- att parterna har träffats i viss utsträckning
Här bör tilläggas att man kan upprätthålla även en intensiv kontakt utan att man sammanträffar personligen. Förutom brev och telefonsamtal så är det inte ovanligt att kontakter sker – och förhållanden inleds – med användande av Internet. Det måste dock krävas att paret i vart fall någon gång har träffat varandra.

- att de har god kännedom om varandra
De bör ha god kännedom om varandra och varandras förhållande i relevanta delar. Vilka delar som är relevanta skiftar utifrån kulturella aspekter. I vissa fall är kännedom om varandras utbildning och arbete viktigt medan det i andra fall är viktigare med kunskap om varandras familjer. Denna bedömning kräver en god kulturkompetens.

- att de har ett gemensamt språk att kommunicera på
Detta är ett grundläggande krav som också har inverkan på de kvalitativa aspekterna på kriterierna ovan. Inte enbart avsaknaden av ett gemensamt språk bör leda till ett avslag. Om paret trots svårigheterna att kommunicera lyckats få förhållandet att vara en längre tid och då träffats en del och fått god kännedom om varandra bör ansökan kunna beviljas.

Det ligger i sakens natur att det också krävs att både den sökande och referenspersonen har avslutat eventuella tidigare förhållanden och inte fortfarande är gifta eller sammanboende med en annan person. I vissa länder kan det emellertid, av religiösa eller rättsliga skäl, vara svårt att överhuvudtaget genomföra en skilsmässa eller processen kan vara besvärlig och ta lång tid. Även praktiska hinder kan ibland finnas, till exempel om den andra parten vägrar gå med på skilsmässa eller inte kan nås. Det kan därför finnas fall där tillstånd bör beviljas trots att ett tidigare äktenskap inte är formellt upplöst. En förutsättning är dock att det står klart att det finns svårigheter att upp-lösa äktenskapet och som inte lätt kan åtgärdas samt att parterna rent faktiskt inte längre samman-lever. Dessutom krävs givetvis att det förhållande som ska prövas framstår som seriöst. Vidare gäller generellt att den omständigheten att paret har eller väntar barn tillsammans väger tungt vid seriositetsprövningen.

Att ansöka på webben
Nu kan du göra en webbansökan om att få flytta till din familjemedlem i Sverige. Du börjar då din ansökningsprocess genom att fylla i ett ansökningsformulär hos Migrationsverket på webben. När Migrationsverket har registrerat din ansökan får du ett mejl med information om att du ska ta kontakt med den svenska utlandsmyndigheten för att boka en tid för intervju och visa upp dina handlingar i original.

Innan du börjar
För att kunna ansöka på webben måste du vara över 18 år och ha ett giltigt pass.

Dessutom måste du:
- ha en giltig e-postadress.
- registrera dig som användare.
- kunna betala ansökningsavgiften med ett VISA-kort eller ett MasterCard i samband med att
du ansöker om uppehållstillstånd.
- kunna skanna eller fotografera de dokument som du behöver bifoga.
- ha ett program som läser pdf-format, t.ex. Acrobat Reader.

Observera att din familjemedlem som bor i Sverige måste vara över 18 år och vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Du ska ansöka om uppehållstillstånd från ditt hemland, eller det land där du är stadigvarande bosatt. Du får inte befinna dig i Sverige när Migrationsverket prövar din ansökan.

Förbered dig
Förbered dig genom att ta fram de dokument som du behöver för att kunna visa din relation till din partner i Sverige. Vilka dokument du ska skicka med varierar beroende på hur länge ni har bott tillsammans, och om ni är gifta/registrerade partners eller sambo.

Observera att din partner bör registrera ert äktenskap/partnerskap hos Skatteverket i Sverige.

Om du vill att någon annan ska få ta del av ditt ärende eller företräda dig kan du bifoga en fullmakt. Om du vill lämna in en ansökan åt någon annan än dig själv ska du bifoga en fullmakt.

Alla dokument som bifogas ansökan bör vara översatta till engelska.

Det kan ta cirka 30-60 minuter att fylla i en ansökan. Det beror på hur många frågor som behöver ställa till just dig i din situation, och hur väl du har förberett dig. De flesta av frågorna är obligatoriska och du måste svara på dem för att komma vidare.

På "min sida" kan du sedan följa ärendets gång. Du hittar "min sida" på följande länk: https://www.migrationsverket.se/cas/log ... &locale=en

Logga in med det användarnamn du fick och det lösenord du valde när du registrerade din ansökan.

På "min sida" kan du bland annat se:
- de uppgifter du lämnat i din ansökan
- de dokument du skannat och skickat in
- om det fattats något beslut.

Med vänlig hälsning Thaikonsult
 
Antar att det inte går att söka uppehållstillstånd för frugan när jag är utskriven ur Sverige, men finns det någon motsvarighet till 1 års VISA O spouse, i Sverige som hon kan ansöka om. Så drygt att behöva gå och söka visum och planera långt i förväg varje gång vi skall ta en tur till Sverige.
 
Jo jag kollade med på det men kan inte se att det är multiple entry på det?
 
D visum finns med multiple entry för dem som behöver besöka Sverige många gånger under en 5 årsperiod. Är vanligt bland företagare.

Kolla med ambassaden så du får korrekt information om vad som är möjligt i ditt speciella fall.
 
Har kollat med ambassaden dom visste inte, dom skickade det vidare till immigrationsverket men dom svarade aldrig.
 
Jag har frågat Cecilia som är chef på visumavdelningen hos ambassaden i Bangkok och så här säger hon:

Hej Rolf,

Om en person har beviljats en sk D-visering så kan den användas för flera resor inom den tidsperiod visumet är giltigt. Jag skulle i så fall rekommendera personen att resa med direktflyg till Sverige.

Om syftet är att under en längre period kunna resa fram och tillbaka till Sverige så ser jag dock inte att det vore korrekt att ansöka om en D-visering. D-visering kan beviljas för max 12 månader.

Ett Schengenvisum kan dock vara giltigt för en period om max 5 år och man får då vistas i Schengen under 90 dagar varje sexmånaders period.

Med vänlig hälsning

Cecilia Stål

Med vänlig hälsning Thaikonsult
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp