Odla avocado i Thailand

 
Det är en post på Market Place i Facebook.

Det brukar finnas många olika varianter på marknaden under säsong.
Svarta, ljusgröna, mörkgröna, lila till färgen. Släta, skrynkliga.
Olika storlekar och olika kött inuti.
Alla har lokala namn.

Jag kan se vad jag kan få fram och även göra ett besök på den största marknaden i stan.
Fråga och ta bilder.

I alla fall finns det färdiga plantor som är ympade.
Möjligt att det är från universitetet.

Återkommer och uppdaterar allt eftersom.
Jag använder inte direkt FB. Ibland kan det hända.
Jag har hittat en del mest i Philipinerna av dessa två typer. Bilderna är väldigt olika på frukterna, ibland runda och ibland päronformade. Mycket av det jag har sett nu på dessa två sorter ger inte direkt känsla av om de är seriösa eller inte. Men det är kanske det man får leva med.

Det är svårt med dessa lokala sorter om de inte är vad man förväntar sig är det ju minst tre års slöseri med tid, arbete och plats. Visst chansar jag ibland också på att det ska vara något bra. Mest hela tiden kanske. Det är sällan man har garantier. De senaste Hass jag köpte var en chansning. Jag fick tag på ett ställe som hade Pinkerton, en liten trädgård men en trevlig thailändska som fick mig att lita på att det var en Pinkerton????

Hon var en bra säljare så jag tog med en ympad liten Haas för 60 baht. När jag frågade om hon inte hade större Hass så visade hon mig ett mera undanskymt hörn med större icke ympade Hass. Jag tog en sådan också för 60 baht. Jag har en ympad Hass sedan tidigare som jag tror på. Men Hass är ju vanlig av en anledning och jag känner att om jag har två eller flera så kan det hända något med en. Då har jag kanske någon som överlever. Fördelen med Hass är att den ger frukt över en större period, samt smakar bra (riktig Hass). Chansningar hela tiden.

Sedan vill man ha träd som ger frukter under andra tider när inte Hass ger frukt. Pinkerton är en sådan. Men jag har stora frågetecken när det gäller Pinkerton, speciellt i Thailand. Fuerte skulle jag också vilja ha den täcker upp bra när inte Hass bär frukter.

Till hösten ska vi prova åka upp till Chiang Mai och leta efter några större odlingar. Större odlingar lever ju på att sälja bra frukter därför bör ju de plantor de säljer också vara av bra härstamning.
 
En länk som kan ge upplysningar om avocado och odling.


Några varianter som jag fann på nätet.

Hass exporteras till Japan i stora mängder

Screenshot_20250325_231926_Chrome.webp
Screenshot_20250325_231842_Chrome.webp
Screenshot_20250325_232026_Google.webp
Screenshot_20250325_231643_Chrome.webp
Screenshot_20250325_231537_Chrome.webp
Screenshot_20250325_231303_Chrome.webp
Screenshot_20250325_231154_Chrome.webp
Screenshot_20250325_231108_Chrome.webp
Screenshot_20250325_230938_Facebook.webp
 
Översatt och mer lättläst men långt.

Det är i Pak Chong som är navet för Avocado i Thailand.

INTRODUKTION
Avokado ( Persea americana Miller) är en inhemsk växt i Sydamerika. Den odlas allmänt i Mexiko, Guatemala och öarna i Västindien (Whiley, 1991). I Thailand introducerades avokadoplantor av missionärer och planterades till en början i Nan-provinsen i norra Thailand för cirka 90 år sedan. Några plantor från dessa introduktioner finns för närvarande runt detta område. 1965 introducerade Institutionen för trädgårdsodling, Kasetsart University, några avokadosorter som inkluderade Kanoe, Ruehle, Kampong och Monk och planterade dem på Pak Chong Research Station, Nakhon Ratchasima-provinsen. Vissa avokadosorter introducerades också av intresserade odlare. 1975 introducerade Department of Horticulture, Kasetsart University, med stöd från Världsbanken, 11 sorter av avokado från Florida, USA, och etablerade dem vid Pak Chong Research Station. De introducerade sorterna var Buccanaer, Booth 7, Booth 8, Catalina, Choquette, Hall, Lula, Peterson, Queen, Taylor och Waldin. Sorterna Hass, Bacon och Reed introducerades också från Kalifornien 1993.

Syftet med att introducera avokadosorter i Thailand var att utvärdera deras lämplighet under lokala förhållanden. På grund av deras höga näringsvärde och breda användningsmöjligheter, blir avokadofrukter mer populära i Thailand. Förutom att de konsumeras som färska frukter för deras smaklighet, matvärde med högt protein, vitamin E och smältbart fettinnehåll, används deras olja även inom kosmetikindustrin.

2. NUVARANDE STATUS FÖR AVOKADOLING

Produktionen och den planterade arealen av avokado i Thailand ökar varje år. För närvarande finns avokadoträd planterade i provinserna Nakhon Ratchasima, Chaiyaphum, Nan, Tak, Chiang Mai, Chiang Rai, Rayong, Chanthaburi och Songkhla. Den stora koncentrationen finns dock i de norra och nordöstra regionerna. Total produktionsareal 1998 var 200 hektar i norr, 50 hektar i nordost, 5 hektar i öst och 5 hektar i söder med en produktion på 200, 100, 23 respektive 20 ton.

På grund av att det inte finns tillräckliga mängder plantmaterial har många odlare i Royal Project Foundation-områdena i norra Thailand odlat avokado från plantor. Dessa avokadoträd har producerat frukter av dålig kvalitet. Kasetsart Universitys personal som frivilligt arbetar för Royal Project Foundation försökte övertala odlare att ympa eller knoppa dessa avokadoplantor med de rekommenderade sorterna som Buccanaer, Hass, Peterson, Booth 7 och Ruehle.

Cirka 84 hektar avokado planterades av bergsodlare under Royal Project Foundations förlängningsprogram med en total produktion på 45 ton 1997. Den framtida planteringsytan för avokado i Femårsplanen för Royal Project Foundation, från 1998-2003, kommer att vara 270 hektar med en beräknad produktion på 1,5002 ton.

Arbetet för bättre sorter fortsätter på Pak Chong Research Station. För närvarande används träd från de rekommenderade sorterna för ympning, knoppning eller inarching på guatemalanska och västindiska grundstammar (Pak Chong 6-5 och Pak Chong 1-14). Vissa utvalda grundstammar vid Tung-roeng Development Center används också i vissa odlingsområden.

3. TILLVERKNING AV växtmaterial

Pak Chong Research Station och Royal Project Foundation är de två huvudsakliga produktionskällorna för ympade och knoppade avokadoväxter. Dessa två institutioner producerar mer än 4 000 plantor per år för odlarna.

Plantor föds upp i plantskolan under 50% skugga. Fröna rengörs och blötläggs i svampdödande lösning i cirka 20 minuter. De gror i 8 x 15 cm PVC-påsar. Plantorna kan knoppas eller ympas efter 4-6 månader.

Lappknoppning eller modifierad flisknoppning används vanligtvis beroende på grundstammen. Om barken inte lätt kan dras av från stammen på grundstammen måste modifierad spånknoppning användas. Patch-budding kan användas när barken lätt kan skalas av.

Bark-ympning används när barken lätt kan dras av från stammen, och detta ses vanligtvis när grundstammen är över sex månader gammal. Modifierad sidofaner-ymmpning används för grundstammen som inte lätt kan skala av barken, vanligtvis när grundstammen är 4-6 månader gammal. Modifierad sidofaner-inarching används även för grundstammar som är 4-6 månader gamla.

4. ETABLERING AV FRÄDGÅRDAR

4.1 Markberedning

Där hardpan är uppenbar, används en sub-soiler för att bryta hardpan. Marken plöjs och hål på 60 x 60 x 60 cm grävs. Planteringsmediet är en blandning av jord, djurgödsel och organiskt material i förhållandet 2:1:1. I allmänhet utförs markberedning före regnperioden.

4.2 Avstånd

Avokadoavståndet beror på sorterna och markförhållandena på varje plats. I Thailand används ett avstånd på 8 x 6 meter för Ruehle, Peterson, Hass och Buccanaer, medan bredare avstånd på 8 x 8 meter, 8 x 10 meter och 10 x 10 meter används för sorterna Booth 7, Booth 8 och Hall.

4.3 Plantering

Plantering utförs i början av regnperioden (maj-juni). Växterna bör inte ha några tecken på skadeinsekter och sjukdomar på stjälkar och blad och de bör utsättas för härdning i fullt solljus innan de överförs till fältet. Växterna förs till de förberedda hålen och tas bort från påsar eller behållare. De placeras sedan i hålet, med jordblandning fylld och fast för att säkerställa god kontakt med rötter. De vattnas sedan regelbundet för att säkerställa tillgång på tillräckligt med fukt fram till etablering. Insekticider appliceras ibland för att skydda mot termitskador var tredje månad och även svampdödande medel, ofta genom att använda 100 gram metalexyl (Ridomil 50 g) granulat runt varje planta. Växterna skyddas från vind genom att plantera vindskyddsträd samt genom att använda bambupålar för att stödja nyplanterade träd.

4.4 Mulching

Plastskivor kan användas som mulching material men detta ses inte vanligt i Thailand. Ofta används organiska material som halm, risskal och träflis som kompostmaterial eftersom dessa material senare kan sönderfalla och bli tillgängliga för växter som organisk gödning.

5. SKÖTSEL OCH FÖRVALTNING AV FRÄDGÅRD

5.1 Träning och beskärning

Avokadoträd tränas normalt under ett modifierat ledar- eller öppet centersystem. När växthöjden på nyetablerade växter är ca 70 cm, nypas odlingsspetsarna av för att möjliggöra utveckling av fler sidoskott för att bilda ett runt träd. Efter skörd ska träden beskäras. De upprättstående grenarna, vattenskotten, död ved, infekterade grenar och de grenar som inte utsätts för solen ska beskäras.

5.2 Spridning av gödningsmedel

En blandgödsel på 46-0-0 och 15-15-15 vid 250 gram/träd appliceras två månader efter plantering och samma mängd upprepas igen tre månader senare. Samma formel med en något högre mängd på 300 gram/träd appliceras det andra året i början av regnperioden med upprepade appliceringar var tredje månad. Från och med det tredje året, liksom för bärande träd, beror mängden tillfört gödsel på trädkronans radie, det vill säga vid varje enmeters radie tillförs ett kilo blandgödsel av 46-0-0 och 15-15-15.

5.3 Ogräsrensning

Ogräset klipps ofta, eftersom plöjning för att bekämpa ogräs inte rekommenderas på grund av trädens grunda rotsystem. Vissa odlare använder kontakt- eller systemiska ogräsmedel för kemisk ogräsbekämpning.

5.4 Mulching

I Thailand, där klimatet är mycket varmt, sönderfaller organiskt material snabbt, så mer organiskt kompostmaterial rekommenderas att appliceras på träden.

5.5 Bevattning

Kompletterande bevattning under de torra perioderna verkar behövas för såväl unga som mogna avokadoträd.

5.6 Sjukdomar

Avokadorotröta är den allvarligaste sjukdomen som drabbar avokadoträd i Thailand. Sjukdomen orsakas av svampen Phytophthora cinnamomi . Denna jordburna sjukdom finns vanligtvis i sura jordar med dålig dränering. Det rekommenderas att använda resistenta grundstammar som Duke-7 i de områden där sjukdomen är utbredd. En väldränerad jord behövs för att förhindra spridning av sjukdomen. Ingen plöjning under trädkronan rekommenderas. För avokadoplantor i plantskolan rekommenderas 20 ppm Dexon, applicerad som jorddränk, för att bekämpa Phytophthora i plantskolan.

Andra sjukdomar som har registrerats är antraknos på blad och frukter som bekämpas genom besprutning med mancozeb eller karbendazim fungicider. Algfläckar hittades också på löv och kan effektivt bekämpas genom att spraya med kopparoxiklorid eller, alternativt, genom att beskära träden för att ge god ventilation.

5.7 Skadedjur

De insekter som ibland visar sig orsaka viss skada i avokado är termiter, kvistskärande bi, lövätande larv, trips och hemiptera-arter. Vanligtvis är skadorna från dessa insekter inte upp till ekonomiska skadenivåer. Vid allvarlig skada kan dock sprutning med insekticider som Sevin ge tillfredsställande kontroll.

6. SKÖRDNING OCH AVKASTNING

Skördetiden för avokadosorter i Thailand sträcker sig från juli till december. Skördetiden för samma sort som odlas under olika klimatförhållanden kan variera från en till tre veckor. Fruktegenskaperna hos vissa avokadosorter visas i tabell 1.

Avokadoskörden per träd som registrerats vid Pak Chong Research Station anges i tabell 2. På grund av produktiviteten och ätkvaliteten på deras frukter är Booth7 och Buccanaer de två sorter som har rekommenderats till odlare i Thailand. Frukterna från Buccanaer-kultivaren visade sig dock vara av bättre kvalitet och få god acceptans på marknaden.


7. MARKNADSFÖRING

Avokadoproduktionen i Thailand är fortfarande liten och all frukt säljs lokalt då det fortfarande är stor efterfrågan på hemmamarknaden. Det finns dock en potential att exportera avokadofrukter till Japan, Hongkong och Singapore. Den lokala konsumtionen av avokadofrukter ökar varje år, men lokala konsumenter bör lära sig att äta färsk avokado. Avokadooljeutvinningen för den kosmetiska industrin ökar också och det borde finnas goda möjligheter att etablera en liten fabrik lokalt när fruktutbudet överstiger den lokala efterfrågan.

8. FRAMTIDSUTSIKTER

Resultaten av studier på avokado indikerar att detta fruktträd är lämpligt för de norra och nordöstra delarna av Thailand. För närvarande utförs tillbyggnadsarbeten främst av Kungliga Projektstiftelsen och Avdelningen för Lantbruksförlängning. Under den kommande femårsperioden förväntas avokadoytan ökas till 500 hektar med en beräknad produktion på 2 500 ton år 2003.

Utvecklingen av avokadoindustrin i Thailand kan främjas genom att bilda ett avokadosamhälle. Detta samhälle bör stödjas av statliga institutioner som jordbruksministeriet och andra utbildningsinstitut som kommer att bidra till att förbättra teknologier för bättre förvaltning av grödan genom forskning och utveckling. Samhället borde ha förhandlingsstyrkan när det gäller att sälja och exportera frukt. För närvarande hjälper Royal Project Foundation avokadoodlare genom att samla in frukterna från dem och sälja dem till stormarknader och hotell i städerna Bangkok och Chiang Mai. Detta marknadsföringssystem för Royal Project är endast i liten skala och ansvarar för odlare i projektområdet i norra Thailand. Därför behövs det ytterligare en organisation som tar sig an marknadsföringen av avokado för hela landet om avokadoproduktionen ska utökas till andra delar av landet.

En viktig faktor att komma ihåg är att den lokala marknaden för avokado växer något långsamt eftersom smaken på avokadofrukter inte är så söt jämfört med andra exotiska tropiska frukter. Om den planterade arealen snabbt ökar kommer priset vid gårdsporten att sjunka. Det finns ett behov av att marknadsföra avokadofrukten baserat på dess näringsegenskaper, särskilt för att göra konsumenterna medvetna om dess höga näringsvärde.

8.1 Framtida forskning

Följande forskningsstudier måste genomföras i Thailand:

a) Sortval och förädling för bättre fruktkvalitet och avkastning.
b) Val av dvärggrundstammar för att utveckla kompakta träd.
c) Val av bättre grundstammar som är resistenta mot Phytophthoras sjukdom.
d) Studier av skörd och hantering efter skörd av avokadofrukter.
e) Studie om genomförbarheten på exportmarknaden för avokadofrukter till Japan, Hongkong etc.
8.2 Framtida produktionsutveckling
Följande aktiviteter planeras att genomföras i Kungliga Projektstiftelsens område:

a) Toppbearbetning av kommersiella sorter på befintliga plantträd som odlats av privata odlare.
b) Kort utbildning av odlare och förlängningspersonal om avokadoproduktion.
9. SLUTSATSER
Även om avokado har odlats i Thailand i nästan 90 år, är ökningstakten i planteringsytan mycket långsam jämfört med andra tropiska fruktträd. Det finns några framträdande orsaker till denna situation. För det första förstår folket inte mycket om kommersiell marknadsföring av avokado. De tidigt introducerade sorterna gav frukter som var för stora och olämpliga för den lokala marknaden och exportmarknaden. Detta tog lång tid att förstå av lokala specialister. Det är först nu som bättre kommersiella sorter introduceras och toppbearbetning av de befintliga träden har genomförts. För det andra är smaken av avokadofrukt inte bekant för lokala konsumenter, eftersom de bara är bekanta med sötsmakande frukter. Kampanjen om hur man äter avokadofrukter måste initieras i Thailand om det ska ingå som en komponent i den lokala kosten.

I nästa femårsplan kommer Thailand att ha mer areal under avokado och förhoppningsvis kommer avokadofrukter att användas mer och mer på hemmaplan när konsumenterna inser dess höga näringsvärde. Avokadon har också en viss exportpotential på utvalda asiatiska marknader om lämpliga småfruktade typer främjas för odling i de kallare norra och nordöstra delarna av landet.
 
Avocado är alldeles för avancerat för mig,
13 år från kärna till blommor och 15 år till frukt.


För närvarande finns det i Filippinerna tre sorter av avokado (Parker, RCF Purple och Cepillo Green) godkända av National Seed Industry Council, ett statligt organ med uppgift att godkänna grödor för registrering. Dessutom rekommenderas för odling en introducerad sort (Cardinal) och fem enastående lokala sorter (Calma, Uno, 240, 226 och Lopena).
 
Avocado är alldeles för avancerat för mig,
13 år från kärna till blommor och 15 år till frukt.


För närvarande finns det i Filippinerna tre sorter av avokado (Parker, RCF Purple och Cepillo Green) godkända av National Seed Industry Council, ett statligt organ med uppgift att godkänna grödor för registrering. Dessutom rekommenderas för odling en introducerad sort (Cardinal) och fem enastående lokala sorter (Calma, Uno, 240, 226 och Lopena).
Jag tror inte alls att avocado är för avancerat för dig. Inte speciellt dyrt heller. Jag köpte ympade plantor för 60 baht. Ska ge frukt efter tre år.
Även om jag är drygt 70 år nu så hoppas jag få uppleva frukter från någon av träden jag planterat.

Nyligen köpte jag fem jasmine blom plantor för femhundra baht och de ger inga frukter efter ett antal år.

Tar emot att köpa plantor från Filipinerna om det ens går. Däremot skulle Thailand ha något som motsvarar deras National Seed Industri Council. Det kanske de har. Då skulle man kanske kunna få reda på vilka typer av avocado man skulle satsa på för att få frukter hela året om i Thailand. Samt en massa andra rekommendationer. Ska se om jag kan hitta något när jag har bättre med tid.

Det du postade ovan från universitetens forskning gav en del nya saker. Jag har sett mycket av det tidigare men en del var nytt. Problemet här i Thailand är ju att mycket sker på thailändska. Även om översättningarna på datorn har blivit bättre missar man nog mycket.
 
En i raden av samma råd och tips...

 
Vi är nu i Bogo på norra Cebu och bor tillfälligt hos en moster.
Det är fullt med stora avokadoträd på granntomten som är öde.
Moster har ett träd inne på gården som kapats i omgångar.
Alla har frukter på gång.
Återkommer om jag får mer information.


20250428_170102.webp
20250428_165835.webp
20250428_165913.webp
20250428_170301.webp
De ser frodiga och fina ut.
Känner inte att jag kan identifiera frukterna. Det finns ju massor av sorter och jag klarar nog bara av att identifiera några stycken av dom. Men det är alltid trevligt med bilder och olika typer av avokado. Det verkar ju vara rikligt med frukter så det borde nog gå att få information om hur frukterna smakar. Jag menar att eftersom det är så rikligt med frukter verkar det inte vara första året de bär frukt utan de verkar ha varit med en stund.
 
De ser frodiga och fina ut.
Känner inte att jag kan identifiera frukterna. Det finns ju massor av sorter och jag klarar nog bara av att identifiera några stycken av dom. Men det är alltid trevligt med bilder och olika typer av avokado. Det verkar ju vara rikligt med frukter så det borde nog gå att få information om hur frukterna smakar. Jag menar att eftersom det är så rikligt med frukter verkar det inte vara första året de bär frukt utan de verkar ha varit med en stund.
Nu vet jag mer eller inte, dessa träd med avokado fanns redan när dom byggde huset för 35 år sedan.
Det finns hundratals i området som ger gröna och mörklila frukter.
Ingen vet något namn.
Dessa träd är vildvuxna och ger utmärkt skugga precis som gamla mangoträd gör.
Okänt vem som började med avokado innan området började bebyggas.
 
Nu vet jag mer eller inte, dessa träd med avokado fanns redan när dom byggde huset för 35 år sedan.
Det finns hundratals i området som ger gröna och mörklila frukter.
Ingen vet något namn.
Dessa träd är vildvuxna och ger utmärkt skugga precis som gamla mangoträd gör.
Okänt vem som började med avokado innan området började bebyggas.
Avocado har bra livslängd!
Verkar de vara samma typ, självpollinerar de i varje fall bra. Utifall att de flesta träden får lika bra med frukter som de du visat foton på.
Är det någon som har smakat frukterna?
 
Avocado har bra livslängd!
Verkar de vara samma typ, självpollinerar de i varje fall bra. Utifall att de flesta träden får lika bra med frukter som de du visat foton på.
Är det någon som har smakat frukterna?
Dom använder frukterna själva och de säljs lokalt.
Än är det en bit kvar innan säsong.
Juni till september.
Enligt moster är det två olika sorter på granntomten.
En grön och en mörklila.
Dom är inte ympade men väldigt gamla.
Typ 50 år.

Jag ska försöka se hur många träd det finns i området när vi kommer tillbaka om 4-5 dagar.
Alla tomter har en 2-3m hög mur så det begränsar insyn.

Avståndet mellan träden är kanske max 10m.
 
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp