Matpriser i Sverige/Thailand...

 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
"krister " sa:
kunde inte undgå att lägga märke till klockan... vart köpte du den? Och hur e det me kvalitén?

Inköpt på mat marknaden som ligger i kurvan på pattaya thai i en klockaffär.där.inne.kvaliten e bra har även ett års garanti på klockorna hos honom handlat mycke av han o aldrig några problem
 
Lunch...-allt vanligare att plocka ihop själv på ICA....Nyttigt och gott, det mesta finns där, pris för detta 47:52!

20140904_121554.jpg


20140904_121717.jpg
 
Thaimat är bra för den som måste kolla vågen då och då, därför det är ingen fet mat. Exempelvis nudelsoppa som är en populär rätt för thaiare och innehåller mycket grönt och smakar faktiskt mycket bra, kan man få in från 35 Baht och uppåt, många thairesturanger bjuder på vatten, men köper man in vatten kostar det 10-15 Baht.
Alla de här små thaiserveringarna har oftast välsmakande mat annars skulle de inte överleva, därför konkurrensen är mycket hård, om någon har dålig mat den försvinner snabbt.
 
"Rong " sa:
Thaimat är bra för den som måste kolla vågen då och då, därför det är ingen fet mat. Exempelvis nudelsoppa som är en populär rätt för thaiare och innehåller mycket grönt och smakar faktiskt mycket bra, kan man få in från 35 Baht och uppåt, många thairesturanger bjuder på vatten, men köper man in vatten kostar det 10-15 Baht.
Alla de här små thaiserveringarna har oftast välsmakande mat annars skulle de inte överleva, därför konkurrensen är mycket hård, om någon har dålig mat den försvinner snabbt.

Helt rätt, maten här i Sverige är väldigt fet, även salladen ovan jämfört med nudelsoppa som glimten66 visar bild på!
Kan tänka mig att thai inte har samma höga nivå av befolkningen som lider av högt blodtryck och diabetes typ 2, (åldersdiabetes), - kosten avgörande.
 
Och du vet inte hur rätt du har när det gäller dom små thairestaurangerna, det är dom som jag kallar "hål i väggen". Superb mat till småpengar för det mesta. :thumbsup:
 
Bara det att dom här nudelsopporns som iofs e goda inte innehåller många proteiner så dom går fetbort pga det.
 
"Hans Svensson " sa:
Vad är priset på fisk, exempelvis lax....Här i Stockholm kan man köpa en hel lax för c:a 50:-kr/kilot....Vad väljer du för fisk när du handlar ? Hur bedömer du kvaliteten, här pratar man mycket om att vår fisk är utsatt fört negativ miljöpåverkan därför att Ötersjön är så nersmutsad...
Citat ur Ica-kuriren..."Visste du att det är olagligt att sälja Östersjölax till fransmän, men inte till svenskar? Anledningen är att vi svenskar förutsätts känna till att Östersjölaxen innehåller miljögifter. Men hur känt är det egentligen?

Länge har vi fått höra att den feta fisken är nyttig, eftersom den är full av omega-3-fettsyror som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om den inte kommer från Östersjön vill säga, för då är den hälsovådlig.

Olaglig lax till Frankrike
Nyligen blev ett företag i Karlskrona polisanmält efter att ha sålt 105 ton Östersjölax till Frankrike. Skälet är att lax från Östersjön innehåller så höga halter dioxin att den inte får säljas till andra EU-länder – förutom Sverige, Finland och Lettland!

”En förutsättning för undantaget är att konsumenterna i Sverige får information om hur ofta de kan äta fisken” förklarar Livsmedelsverket. Men hur många svenskar känner egentligen till att barn, ungdomar och kvinnor i fertil ålder inte bör äta fet vildfångad fisk som lax och strömming mer än högst två till tre gånger om året?
Inte många enligt en färsk undersökning från Konsumentföreningen Stockholm. 1 000 personer fick svara sant eller falskt på påståendet ”Barn bör inte äta strömming”. 65 procent svarade att påståendet var falskt, vilket var fel svar eftersom barn i princip inte bör äta strömming alls.

Orsaken till nästintill nolltolerans för feta östersjöfiskar är de fettlösliga miljögifterna dioxiner och PCB som lagras i fettet hos fiskar – och människor. Hos foster och små barn kan de påverka den mentala utvecklingen, immunförsvaret och leda till reproduktionsstörningar. För vuxna kan de öka risken för cancer. Det gäller även öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern.

Tur att det finns andra hav och sjöar – för fisk är trots allt bra för oss. Ät därför fisk, men rätt fisk, helst två till tre gånger i veckan uppmanar Livsmedelsverket. Vill du veta mer? Gå in på nyttigfisk.se"

Citat ut nyttigfisk.se..."ALL STRÖMMING ÄR INTE NYTTIG Dioxin och PCB är miljögifter som, vid höga halter, kan påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och misstänks påverka vår möjlighet att få barn samt även öka risken för att få cancer. Mer än hälften av strömmingen som tas upp i norra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken har höga halter av dioxiner och PCB. Problemet är att du inte vet vilken strömming som är onyttig. Därför rekommenderar vi alla strömmingsälskare att nöja sig med ett mål i veckan. Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande mammor är extra känsliga och bör inte äta strömming oftare än några gånger per år. " http://nyttigfisk.se/

S k r ä m m a n d e....

Jag köper alltid nordsjösill, aldrig strömming.
 
"Hans Svensson " sa:
Helt rätt, maten här i Sverige är väldigt fet, även salladen ovan jämfört med nudelsoppa som glimten66 visar bild på!
Kan tänka mig att thai inte har samma höga nivå av befolkningen som lider av högt blodtryck och diabetes typ 2, (åldersdiabetes), - kosten avgörande.

Är inte riktigt säker på vad du menar med den lite konstiga svenskan du skriver, men om du menar att thai INTE har samma höga blodtryck och diabetes, så stämmer det inte alls.

Thai har väldigt mycket sockersjuka och högt blodtryck,,,,, Men de gödslar bara inte med pengar på medicin, utan skiter hellre i det. Ungefär som dom gör med sina rötna tänder....
 
Tjejens mamma har diabetes hon tillbringade hela dagen på sjukhuset för några dar sen.
 
Japp, det är många i vår bekantskapskrets som lider både av högt blodtryck och diabetes, dock ingen i den närmaste familjen. Och glimten har rätt, det beror absolut till en del på knåderiset som innehåller mycket socker.
 
"Berralund " sa:
Japp, det är många i vår bekantskapskrets som lider både av högt blodtryck och diabetes, dock ingen i den närmaste familjen. Och glimten har rätt, det beror absolut till en del på knåderiset som innehåller mycket socker.
Riset är boven,- dvs kosten avgörande!, -till deras fördel kan man säga är de äter inte lika mycket sötsaker som i väst eller springer på Mac Donalds lika ofta, p gr härav har de ofta bättre tandstatus och hälsa.
 
"bson " sa:
Bara det att dom här nudelsopporns som iofs e goda inte innehåller många proteiner så dom går fetbort pga det.
Ok någon gång ibland....Så här skriver livsmedelsverket om proteiner:
"Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, det vill säga att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.




Varför behöver vi protein?

Protein är nödvändigt för cellernas uppbyggnad, för bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret.




Olika typer av protein

Protein finns i animaliska livsmedel som kött, mjölk, fisk och ägg och vegetabiliska livsmedel som ärtor, bönor och spannmål. Animaliska livsmedel innehåller alla essentiella aminosyror i sådan mängd att det är tillräckligt för kroppens behov medan många vegetabiliska livsmedel inte gör det. Men vegetarianer kan genom att äta varierat få en fullt tillräcklig mängd essentiella aminosyror från maten.




Hur mycket protein är lagom?

1 gram protein innehåller 4 kcal (17 kJ). Det är lika mycket energi som 1 gram kolhydrater, men mindre än hälften så mycket som 1 gram fett.




WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt vilket för en vuxen person som äter blandad kost motsvarar cirka 50-60 gram protein per dag. I praktiken får vi oftast i oss betydligt mer om vi äter en blandad kost. I Sverige rekommenderas att 10-20 procent av den energi man får i sig under en dag kommer från protein.



Muskler består huvudsakligen av protein. Många som vill bygga muskler äter därför stora mängder protein. Men äter man mer protein än man behöver leder det inte till ökad uppbyggnad av muskler. Grundförutsättningen för att bygga muskler är fysisk träning. En varierad kost i mängder som täcker energibehovet ger i de flesta fall tillräckligt med protein även om man tränar hårt.




Läs mer om hur mycket protein vi behöver under länken Näringsrekommendationer i vänsterspalten.



Hur kan jag välja bra proteiner?
Kött, fisk, ägg, mjölk och ost innehåller de essentiella aminosyrorna i en bra blandning.
I växtriket är det proteinet från baljväxter som har bäst sammansättning av aminosyror. Ärtor, bönor och linser är därför viktiga för den som väljer att äta vegetariskt.
Mjöl, gryn och bröd innehåller också mängder av vissa essentiella aminosyror. I kombination med andra livsmedel, till exempel ärtor och bönor, ger de tillräckligt av de nödvändiga aminosyrorna."
 
"cumulus " sa:
Är inte riktigt säker på vad du menar med den lite konstiga svenskan du skriver, men om du menar att thai INTE har samma höga blodtryck och diabetes, så stämmer det inte alls.

Thai har väldigt mycket sockersjuka och högt blodtryck,,,,, Men de gödslar bara inte med pengar på medicin, utan skiter hellre i det. Ungefär som dom gör med sina rötna tänder....

Livsmedelsverket skriver:


"Vid diabetes typ 2 har kroppens celler blivit ”okänsliga” för insulin. Det kallas insulinresistens och gör att det insulin som produceras i bukspottkörteln inte räcker till för att hålla blodsockernivån på en lagom nivå.



Risken att drabbas av diabetes typ 2 ökar med åldern. Övervikt, särskilt bukfetma, ökar risken för typ 2-diabetes, men även ärftliga faktorer spelar stor roll.



Det är inte fler som insjuknar i typ 2-diabetes i Sverige idag jämfört med tidigare, men i takt med att livslängden ökar blir det allt fler som lever med diabetes. Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom ökar vid diabetes.



Kost och motion för att förebygga

Kosten påverkar insulinkänsligheten. Det finns mycket forskning om hur maten, vikten och motionen påverkar risken för typ 2 diabetes, läs mer under Näringsrekommendationer i länken till höger. En kost som innehåller mycket fiberrika grönsaker, fullkorn, fisk, och magra mjölkprodukter kan bidra till att minska risken för diabetes typ 2. Läsk och saft samt charkprodukter verkar kunna öka risken.



Barn som ammas har lägre risk för att drabbas av diabetes typ 2 (och typ 1) än barn som inte ammats.



Att hålla vikten eller vid behov gå ner i vikt är den viktigaste förebyggande faktorn. Fysisk aktivitet kan bidra till att förebygga diabetes typ 2 och verkar mer skyddande hos de som har störst risk för att bli sjuka.



Flera studier visar att med hjälp av motion, måttlig viktnedgång och genom att äta mer fibrer från grönsaker och fullkorn kan diabetes förebyggas hos de som har glukosintolerans.



Kostbehandling

En viktig del i behandlingen när man har typ 2-diabetes är kosten. Den som har diabetes bör få kostråd från en dietist eller läkare. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram råd om kost vid olika sjukdomstillstånd."

"One in 13 adult Thais has diabetes

Diabetes is a growing public health challenge for Thailand. One in 13 adult Thais has diabetes, a lifelong illness that increases the risk to suffer heart attacks and strokes at an early age and can lead to premature death. Over time, diabetes can damage the heart blood vessels, eyes, kidneys, and nerves. Diabetes also exacerbates the impact of infectious diseases such as tuberculosis, malaria and HIV/AIDS."

Hittade citatet ovan, -dock diabetes är långt mer vanligare i Sverige och USA, vi äter helt enkelt dåligt kost, Mac Donalds och godis av alla de slag, tandstatusen är betydligt sämre. Gratis tandvård i Storbritannien men inte i Sverige eller USA. Alkohol innehåller mycket socker och skall undvikas - kan helt klart bidra till diabetes typ 2. Ris skall givetvis ätas med måtta.

Insulin.se..."I Sverige har ca 3-4% av befolkningen diabetes, vilket motsvarar ca 470 000 personer.
Ungefär 85 % av alla patienter med diabetes har typ 2-diabetes.
Mörkertalet på odiagnostiserade personer med typ 2-diabetes är troligtvis stort eftersom diagnosen oftast sätts många år efter sjukdomsdebuten.
Internationella studier befarar en ca 40% ökning av typ 2-diabetes de närmaste 25-30 åren.
Förekomsten av typ 2-diabetes ökar i världen
Typ 2-diabetes är den vanligaste diabetesformen med en förekomst som växer lavinartat i världen. Den största ökningen globalt ses i Asien (ffa Indien), Mellanöstern och Amerika, tätt förknippat med livsstilsförändringar i form av mera stillasittande och ohälsosammare kosthållning."
RIKTIGT ALLVARLIG INFORMATION:"Barn och typ 2-diabetes
"På senare år har det tyvärr, framförallt i USA, men även Europa blivit allt vanligare att även barn drabbas av typ 2-diabetes. Orsaken till detta är, åtminstone delvis, att övervikt och fysisk inaktivitet blivit allt vanligare hos barn. I Sverige är det är trots allt fortfarande ovanligt med typ 2-diabetes hos barn och ungdomar."
 
Thailand konsumerar för mycket ris från riset bildas det kolhydrater som vid stor konsumtion bildar socker och därigenom har Thailand en hög nivå på diabetes.
En lösning är att de skulle förtära råris som males att det gula skalet försvinner men det blir kvar fibrer och vitaminer, som gör att de mättnar riset och folk kan inte stoppa i sig, sådana mängder som med det polerade riset.
Det finns också mycket förstoppningsproblem och magcancer som kommer ifrån att det polerade riset innehåller inte fibrer, som motverkar förstoppning.
Vid förstoppning bildas tarmfickor som kan vara grogrund för cancer, det anses att det är en fördel att tarmsystemet rensas regelbundet, som görs med att personen förtär fiberrik kost och även dricker mycket vatten.
Läkarna har uppmanat folk att äta råris som innehåller fibrer och vitaminer och motverkar vissa sjukdomar, men folk vill äta det polerade riset. Med råriset är det mer tuggmotstånd och fordrar dubbelt med vatten vid kokning och koktiden är längre.
Men för risbönder som låter mala eget ris får de ut större mängd vid malning till råris än polerat ris.
 
"bson " sa:
Har du koll på vad som skiljer i sockerväg mellan olika ris sorter?
Min fru äter oftast någon typ av fullkornsris då hon inte tycker vitt ris (både jasmin och klippris) inte är bra ... men självklart äter hon vitt också ibland eller ganska ofta hon är ju thai :)
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
 

Liknande trådar

 
Tillbaka
Topp