"Rong " sa:
Vad gäller biffköttet från thailändska kor är det magert kött därför de går ute och betar naturfoder, men det är en fördel när man äter de köttet blir man inte heller smällfet, som många blir när de äter kött från djur som står på stall, jag anser det dräller av överfeta falanger som kommer till Thailand när de kommit upp i åren.
Kött behöver man äta för att få proteiner, själv köper jag oftast biffstek eller file som jag låter mala till köttfärs när jag finns på landet, här på Jomtien blir det färdigmalet köttfärs. Till 2 kg köttfärs blandar jag i 750cl mjölk några hackade lökar och 2 matskedar salt och två skedar vitpeppar samt två skedar curry och 6 ägg.
Den här smeten röres om och kanske måste tillsättas vatten. sedan fördelar jag det i plastpåsar och fryser ned i en sådan här golvfrys, sedan går det mycket snabbt att göra en måltid med proteinrik men inte fet mat och har till ris grönsaker och en sås.
Ni skall inte tro att köttfärsen ni köper i Sverige är något högkvalitets kött, utan kan ses mer som avfallskött och kött från gamla utrangerade mjölkkor.
Biffkorna som säljs i Thailand till slakt är ca 2 år gamla och är inga överåriga djur, det bästa koköttet är vid 2 år.
Helt rätt, citerar Livsmedelsverkets kostråd mot fetma (=fet mat!) och cancer:"
RÖTT KÖTT OCH CANCER
Cancersjukdomen är en lång process som går i flera olika steg. Processen börjar med en skada på arvsmassan. Skadan kan repareras eller gå vidare i flera olika steg så att en cancercell bildas och slutligen växer den skadade cellen till en cancertumör. Det tar lång tid, upp mot 20 år, från första skadan på arvsmassan till dess att en tumör bildats.
Miljöfaktorer är den huvudsakliga orsaken bakom de flesta cancerfallen även om ärftlighet också spelar en roll. Bland miljöfaktorerna uppskattar man att R Ö K N I N G!! orsakar cirka 20 procent av alla dödsfall i cancer. Det finns en andra faktorer till exempel virus och kemikalier som påverkar cancerrisken. En annan mycket viktig miljöfaktor är mat.
Olika ämnen i maten kan påverka cancerprocessen i de olika stegen. Det finns till exempel cancerogena ämnen i maten som mögelgifter eller ämnen bildade under tillagning, så kallade stekytemutagener, som kan skada arvsmassan. Antioxidanter i maten kan skydda cellerna och hjälpa dem att reparera skador. A L K O H O L och Ö V E R V I K T är de faktorer som tydligast är kopplade till tillväxt av cancerceller.
Matvanor och cancer/rött kött
World Cancer Research Fund (WCRF) är en organisation som arbetar med frågeställningen hur matvanor påverkar cancerrisken. Organisationen bedömer vetenskapliga studier och ger råd om hur man kan minska risken för cancer.
I november 2007 kom "Diet and Cancer report" från WCRF som sammanfattar forskningen på området de sista 10 åren, se länk till höger (1). WCRF har systematiskt gått igenom olika studier och formulerat råd om hur man kan minska cancerrisken. I råden tar man hänsyn också till andra kroniska sjukdomar och förekomst av näringsbrister. Rapporten, inklusive råden, har globalt perspektiv. Författarna betonar också att det är viktigt att inte röka även om rökning inte är studerat specifikt.
Kunskapsläget sammanfattas i 10 råd och expertgruppen anser att de har övertygande eller troliga bevis för att man kan minska sin risk för cancer genom att följa dessa råd. De tre första och viktigaste råden handlar om att förebygga övervikt. Bevisen för ett samband mellan övervikt och flera cancerformer till exempel tjock- och ändtarmscancer, och postmenopausal bröstcancer har stärkts de senaste åren. Dessutom har övervikt samband med flera andra tillstånd till exempel ökad risk för högt blodtryck, typ 2 diabetes och förhöjda blodfetter.
Rapporten är en omfattande genomgång av den vetenskapliga litteraturen inom området matvanor och cancer. Den är systematiskt gjord och väl dokumenterad. De flesta av råden stämmer väl med de kostråd som Livsmedelsverket redan har.
WCRF:s expertgrupps råd till individer för att förebygga cancer
1. Undvik att bli överviktig, behåll normal kroppsvikt hela livet. Läs mer på länken till höger, "När är man överviktig?"
2. Motionera regelbundet. Minst en halvtimmes fysisk aktivitet per dag, helst en timme.
3. Begränsa konsumtionen av energitäta livsmedel, det vill säga livsmedel som innehåller mycket socker och fett och lite fibrer. Undvik sötade drycker.
4. Ät huvudsakligen mat från växtriket. Ät minst 5 portioner frukt och grönsaker varje dag och rikligt med baljväxter och fulkornsprodukter. Dessa livsmedel är rika på fibrer, vitaminer och mineraler.
5. Begränsa intaget av rött kött (i rapporten definierat som kött från nöt, gris, lamm och get) till 500 gram (tillagad vikt) per vecka och undvik charkuteriprodukter. Läs mer på länkarna till höger.
6. Om du dricker alkohol, drick högst en mängd som motsvarar 2 små glas vin per dag om du är man och ett litet glas vin per dag om du är kvinna.
7. Begränsa konsumtionen av salt och salt mat till en mängd som motsvarar högst 6 gram salt per dag. Läs mer i "Råd om salt" på länken till höger.
8. Ät inte kosttillskott för att förebygga cancer. Studier visar på motstridiga resultat och i vissa studier har cancerrisken ökat när man ätit kosttillskott.
9. Ge enbart bröstmjölk under barnets sex första levnadsmånader. Detta skyddar mamman mot bröstcancer och förebygger övervikt och fetma hos barnet.
10. Personer som har haft och överlevt cancer bör också följa råden eftersom mycket tyder på att de skyddar mot canceråterfall.
Råden från WCRF förebygger cancer
Följsamheten till råden från WCRF och förekomsten av cancer har studerats med data från studien European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) med deltagare från flera europeiska städer, bland annat från Malmö (2).
Forskarna bakom studien skapade en klassificering av hur väl deltagarna i EPIC följde råden från WCRF om kroppsfett, fysisk aktivitet, mat och dryck kopplade till viktuppgång, vegetabiliska livsmedel, animaliska livsmedel, alkohol och amning (för kvinnor) där bättre följsamhet till råden gav högre poäng. Rådet om salt togs inte med. En poäng högre följsamhet till råden motsvarade 5 % lägre risk för alla cancerformer, med större minskning av risken för kolorektal- och magcancer. Om alla följde alla råden skulle 13 % av alla cancerfall kunna förebyggas. Detta är en lägre siffra än i andra liknande studier om livsstilsfaktorer och cancer (19-16%) och det kan bero på att deltagarna i EPIC i vissa länder är från grupper som kan antas vara särskilt hälsomedvetna.
Referenser
1. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, nutrition and the prevention of cancer: A Global perspective. Second expert report. Washington, DC: American Institute for Cancer Research; 2007.
2. Romaguera D, Vergnaud AC, Peeters PH, van Gils CH, Chan DS, Ferrari P, et al. Is concordance with World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research guidelines for cancer prevention related to subsequent risk of cancer? Results from the EPIC study. Am J Clin Nutr. 2012 Jul;96(1):150-63.